Slumpmässiga frysningar = defekt nätagg?

Permalänk
Medlem

Slumpmässiga frysningar = defekt nätagg?

Hej!

Jag har de senaste månaderna haft problem med att min dator fryser slumpmässigt. Bild, ljud, tangentbord, och mus fryser, utan förvarning, när jag gör allt från att surfa, till att se på film eller spela. Alla fläktar osv går som normalt, men LEDen för hårddiskaktivitet slutar blinka. Det sker ganska sällan, och oregelbundet. Ibland kan det gå flera dagar, och ibland fryser det flera gånger under bara några timmar.

Systemet:

Moderkort: Asus P5B
Processor: Intel E6600
Minnen: Corsair Value Select PC5300 2x1GB
Grafikkort: Asus 8800GTS 320MB
Ljudkort: Creative Sound Blaster Audigy SE
Nätagg: Corsair 520HX

Jag har:

Resettat BIOS.
Formaterat och ominstallerat Windows XP.
Kört memtest utan fel.
Kört Samsungs hårddiskstest-program utan fel.
Bytt moderkort.

Vad kan vara fel? Jag misstänkte moderkoret först, och har nu fått det utbytt på garantin, men problemet kvarstår. Kan det vara nätagget? Går det att testa nätagget? Det känns ganska osannorlikt att det skulle vara fel på det också, då mitt första Corsair 520HX var defekt vid leverans, och supporten sa att jag var den första som haft problem med den modellen. Andra idéer?

Visa signatur

[Asus P5B] [Intel C2D E6600] [Asus GTS 250] [Corsair 2x2GB XMS2] [Corsair HX520] [Antec Solo]

Permalänk
Hedersmedlem

Prova att byta kortplats för ditt Audigy. Creatives kort och speciellt äldre sådana kan ha problem med resursdelning. Då kan man få helt slumpmässiga frysningar.

Vad var det för fel på ditt första HX520?

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag ska testa att byta plats på ljudkortet.... Ljudkort verkar aldrig fungera som de ska... Det inbyggda Soundmax ljudkortet på moderkortet knastrar och sprakar i spel, och Creative ljudkortet jag köpte för att lösa det ger extrema mikrofonbrus i Ventrilo, samt att det eventuellt orsakar frysningarna... Suck.

Mitt första HX520 hade problem med ett av uttagen som skulle gå till grafikkortet. Hade jag kabeln inkopplad i den första så fick grafikkortet ingen ström, men det fungerade med den andra.

EDIT: Det verkar ha hjälpt att byta plats på ljudkortet. Tack så mycket!

EDIT2: Morr.... Det frös igen. Jahopp... då kvarstår frågan. Vilken del är mest trolig att det är fel på?

Visa signatur

[Asus P5B] [Intel C2D E6600] [Asus GTS 250] [Corsair 2x2GB XMS2] [Corsair HX520] [Antec Solo]

Permalänk

Gör som man brukar vid felsökning, plugga ut ljudkortet, om du måste ha något kör orginal kortet trots brus bara för att testa ett tag. Prova en annan HD, kan ju vara fel trotts att programet inte hittar något etc. Kontrollera om det kan ha med nätverkskort drivisar (själv kör jag med orginal drivisar från -05 lr nåt för att allt annat ger mig BSOD, dock kör jag Vista 64x) backa drivisar en i taget och se om det löser problemet. Finns en hel del som kan bråka, men det vet du säkert redan

Lycka till!

Visa signatur

Mr. Miffo the misguided retard.

Permalänk
Medlem

Hej

Jag lånar tråden lite därför att jag har samma nätagg och exakt samma problem som trådskaparen. Min dator fryser väldigt slumpmässigt precis som som beskrivs i tråden. Bilden fryser, mus och tangentbort slutar fungera, ljudet försvinner (om jag lyssnar på musik då dator fastnar), HDD LED slutar blinka men alla fläktar i datorn fortsätter att snurra och det går fortfarande att mata in och ut min dvd enhet.
Detta kan som sagt hända väldigt oregenbundet. Ibland händer det att datorn fryser om och om igen vid windows logon då windows bootar upp, ibland fryser den när man spelar spel eller kollar på filmer och ibland kan den fungera bra en hel dag. Jag har dock märkt att om jag försöker scanna hårddisken med chkdsk så fryser datorn alltid.

Detta är mitt system:
Processor: AMD Athlon 64 X2 5600+ 2.8GHz
Moderkort: MSI K9N Neo V2
Minne: 2x Corsair Value S. PC5300 1024MB
Grafikkort: Gainward GeForce 8600GT
Hårddisk: Samsung SpinPoint T166 500GB SATA2
Nätaggregat: Corsair HX520W
Övrig kylning: 1x80mm insug och 1x80mm utblås i lådan
Övriga komponenter: NEC DVD±brännare AD-5170
Temperaturer: Processorn ligger runt 45 i idle och 50-55 när man spelar

Jag har provat att köra utan DVD:n men den fryser ändå. Hårddisken har jag testat i en annan dator och kört chkdsk men inga fel har hittats (den dator som jag testade hårddisken i frös inte när jag körde chkdsk). Jag har också testat med ett annat moderkort, processor, minnen och grafikkort men inget har hjälpt. Ominstallation av windows, CMOS reset, uppdatering av BIOS har häller inte hjälpt.

Detta leder mig till att tro att det är nätagget som det är fel på. Dock har jag inget annat nätagg med en 4x12V kabel och en 24 pin ATX kabel som jag kan desta med. Vad tror ni felet kan vara?

Om trådskaparen redan löst problemet så vore jag tacksam om du kunde berätta vad som var fel för dig

Permalänk
Medlem

De senaste dagarna har jag råkat ut för samma sak och för tillfället får jag inte ens igång min skärm (no signal) vilket har fått mig att tro att det är mitt nätagg som det är fel på. Får väl ta och skicka in mitt nätagg till komplett och se va de säger.

Permalänk
Medlem

Jag tror äntligen att problemet har löst sig för mig nu, men jag är inte helt säker, och jag ville inte vara för snabb med att skriva den här gången med.

Först testade jag att byta ut ljudkortet helt. Jag fick fortfarande frysningar och bytte tillbaka. Därefter bytte jag ut mitt trådlösa nätverkskort, från en D-link USB-adapter, till ett internt D-link-kort, och nu verkar det som om det löst sig. Det känns ganska logiskt att det skulle vara nätverkskortet, för om jag minns rätt så började problemen ungefär i samband med att jag bytte router. Den nya routern har WPA-kryptering, och D-links trådlösa USB-adapter har inget riktigt hårdvarustöd för WPA, utan de har löst det via drivrutiner. Det interna nätverkskortet har dock riktigt WPA-stöd. När jag tänker tillbaka, så inser jag också att datorn oftast frusit när jag haft mycket internet-trafik, t ex laddat ner, surfat, eller spelat multiplayer-spel.

Jag säger nog ungefär som Mr. Miffo: Ta bort allting förutom de nödvändiga komponenterna (moderkort + minne + processor + grafikkort + HD) Om du orkar och har möjlighet så testa att installera OSet på en annan HD. Om det fortfarande strular då, så måste det väl vara nätagget (då du testat byta allt annat)? Sen kanske man kan testa andra uttag på nätagget, och se om det hjälper (jag hade fel på ett av mina på mitt första nätagg).

Visa signatur

[Asus P5B] [Intel C2D E6600] [Asus GTS 250] [Corsair 2x2GB XMS2] [Corsair HX520] [Antec Solo]

Permalänk

Jag hade precis samma problem, eller efter att jag uppdaterat datorn så fick jag problemet. Kör på samma Vista nu som innan, och tidigare hade jag aldrig haft några frysningar/hägningar. Men, som sagt, efter att jag uppdaterade med lite vassare prylar, bl.a. nytt mobo, så kom det titt som tätt. Och som Ni skriver; ibland kom det 4 ggr på en timma, ibland inte alls på 4 dagar. Hade dock också noterat att om jag belastade nätet lite hårdare så var den mer benägen att hänga sig. En skillnad som jag hade dock var att ljudet hängde sig också om man hade på musik, det blev inte tyst alltså utan musiken stannade och lät där den var.

Men efter att jag läst denna tråden så laddade jag ner senaste drivisarna till nätverkskortet (eller till det trådlösa PCI-kortet) och installerade. Så fort jag gjort detta så kom "Windows-lösnings-rutan" upp (vet inte om det hänger ihop med dock) där den rekomenderade mig att ladda ner nya Intel- och ugurudrivisar. Sagt och gjort, nu flyter datorn på som smör och det har inte fryst en enda gång. *peppar, peppar*

Innan så "hittade" Windows inte alla mina 4Gb ram heller, men det gör den nu.

Så att börja med att uppdatera drivisarna till nätverkskortet verkar vara en god start när datorn fryser sig med gämna mellanrum!

Visa signatur

Då: Abit IP35 Pro, Core 2 Duo E8200 2,67GHz, Sapphire Radeon HD3850 Ultimate 512MB, Corsair TWIN2X 4096Mb, Samsung SATAII 500Gb, Samsung SATA DVD±RW, 520W Aspire 3 fan, Antec Sonata
Nu: Mac

Permalänk

Tjena, detta är en gammal tråd men beskriver mitt problem perfekt!

Datorn:

CPU:AMD Athlon X2 5050e 2.6Ghz (fryser oavsett klockning)
Minnen:2GB PNY PC6400 CL5
Moderkort:Asrock a770 crossfire med amd 770 + sb700
HDD:Seagate 250GB
Grafikkort: Dubbla HD4550 i CF
Nätagg:Jersey BE-550WS

Även:
Internet-USB-pryl: Stenålders D-link DWL-122.

Det som händer är att datorn blir okontaktbar när man har lite applikationer uppe, t.ex. Bitcomet, mozilla, WC3, skype, msn, spotify, sketchup etc. Det behöver inte vara alla på en gång, en internetsida med några flikar räcker för att den ska hänga sig.

Även när jag sitter och lirar WC3 TFT på internet (via hamachi) och smatidigt har Skype igång hänger den sig för det mesta!

CPU-fläkten och chassifläktarna (2st Zalman)susar vidare som om inget har hänt när den hänger sig, men musen och tangentbordet kan inte påverka datorn. Ljudet försvinner, men ibland hänger det sig samtidigt som tdatorn och upprepar sig. Ja, ni vet väl alla hur en dator med buggat ljud låter...

Möjliga felkällor:
Nätagget: Det är av kass kvalité, det vet jag, men datorn har funkat i ett halvår innan problemen uppstod. Dessutom klarar den ju stresstester och 3dmark osv. utan att krascha.

Minnena: Det är 2x1GB stickor från PNY. Har vridit upp volten några gånger, dock bara från dryga 2.2 som är standard till 2.3V. Så dom borde inte ge några fel.
Dock har jag inte testat Memtest86 men det är ju jobbigt

Nordbryggan: Den blir rätt varm, och kylflänsen på mitt mobo når inte mer än max 5 cm ut från moderkortets yta.. Har dock inte lyckats hitta några temp readings på den

Sydbryggan: Blir också varm, men jag vet inte hur man ser temperaturerna där. Tror inte att den blir farligt varm. Egentligen skulle det kunna vara här felet sitter, eftersom SB har hand om mus + tgb, USB och internet osv. Eller har jag fel nu?

Mjukvarufel utesluter jag då jag just installerade Windows 7 utan att problemet försvann.

Permalänk

Älsklingar?

Permalänk
Medlem

Jag hakar också på den här tråden då jag har ett liknande problem.
Datorn hänger sig på exakt samma sätt som beskrivits i tråden men nu har det gått riktigt åt *****.

Det började med att jag tänkte formatera datorn men fick bsod på både xp pro oxh xp home (båda original) innan jag ens kommit till partitions-valen. Jag misstänkte min systemdisk och körde hitachis egna hdd-test vilket hängde sig efter ungefär en timme.

Nu fick jag nyss ett POST-felmeddelande som sade något om att den inte slutförts tidigare och att jag skulle återställa inställningarna, men när jag bootar om för att gå in i bios får jag bara en svart skärm. Krånglade ett tag och plockade slutligen batteriet och byglade clear rtc för att nollställa bioset men får fortfarande bara svart skärm... Några ideér?

Skulle uppskatta hjälp extremt mycket!
/Peter

Permalänk
Medlem

Lämnade in datorn idag, visade sig vara nätagget som var trasigt och som i sin tur hade förstört moderkortet.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CMSeter
Lämnade in datorn idag, visade sig vara nätagget som var trasigt och som i sin tur hade förstört moderkortet.

Märke och modell på nätaggregatet?

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Har för mig det var ett cooler master på 550W, kommer inte ihåg vad modellen hette. Det är kastat så jag kan tyvärr inte kolla.