Inlägg

Inlägg som mfm har skrivit i forumet
Av mfm

Har också kod för Prey, skicka PM.

Av mfm
Skrivet av Iskra:

Anledningen till att Uni-T och liknande inte duger för elektriker är att säkerhetsklassen på dem är CAT 3.

CAT 3 innebär att de får användas för mätningar som utförs efter huvudsäkringarna. Om man ska mäta på ledningarna innan huvudsäkringarna så behöver man instrument av CAT 4.

Min Uni-Trend multimeter är märkt CAT III 1000V, CAT IV 600V (mäter över 400V ibland).

Är inte elektriker och kommer inte köpa någon Fluke (hade en billig Fluke 15B+ en gång men sålde den på tradera).

Av mfm

Ger bort Wolfenstein: The New Order på GOG. PM för kod.

Av mfm

The Elder Scrolls III: Morrowind – Game of the Year Edition (GOG). PM för nyckel.

Tagen.

Av mfm

Ger bort Dishonored 2 på GOG, PM för nyckel.

Av mfm

För att spela är Ryzen 5 5600 bättre och billigare (inte 5600G).

Av mfm

Om någon vill ha Fallout: New Vegas Ultimate EditionGOG så skicka PM.

EDIT: Tagen

Av mfm

Har en kod till Elder Scrolls IV: Oblivion (Game of the Year Edition Deluxe) på GOG om någon vill ha.

Av mfm
Skrivet av Tobbbe__:

Mitt 2080Ti blev sannolikt det mest prisvärda köpet genom tiderna.
Köpte September 27, 2018.

Det är idag 3 år sedan och har mer eller mindre samma prestanda som 3070. Minns hur alla skrattade åt oss med 2080Ti då 3000 serien lanserades hehe! Skrattar bäst som skrattar sist!

Japp, folk skrev på sweclockers vid lanseringen av 3000-serien att 2080 Ti skulle gå för 2000 kr på begagnat-marknaden... Tji fick dem!

Ångrar inte mitt köp heller.

Av mfm
Skrivet av CubaCola:

Årets sämsta liknelse dock. Vet inte vad vaccin har med datorsäkerhet att göra?
Twitter-nivå på den där liknelsen.
Vaccin kan vara skillnaden mellan liv och död, medans ett kassasystem gör att man får gå till butiken på andra sidan och handla istället.

Jag nämnde att ju fler saker som digitaliseras, desto mer saker kan hackas. Det är vanlig logik.

Självklart kan säkerheten vara mycket bättre än att 200+ system bara i Usa drabbas av ransomware.
Men dessa 200 system drabbades är ju för att de använder samma mjukvara, som har samma säkerhetshål.
Men detta system bygger säkert på underliggande mjukvaror som i sin tur också har säkerhetshål.

Det var du som pratade om 100%, som är lika meningslöst inom "datorsäkerhet" som det är inom vaccin.

Det finns inga 100% men det kan uppenbart göras mycket bättre än vad man gjort i det här haveriet.

Av mfm
Skrivet av CubaCola:

De kan kasta hur mycket pengar som helst på säkerheten, men det kommer aldrig finnas något system som är till 100% säkert, och ju fler saker vi digitaliserar, desto mer saker finns det som är sårbara och kan hackas.

även över 200 amerikanska företag blev drabbade av cyberattack idag https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57703836 (samma system som coop)

Det där är bara relativistiskt snicksnack, som att påstå att det är ingen idé att vaccinera sig för man kan ändå bli sjuk eller att det inte är någon idé att ha bilbälte för att man kan ändå skadas i en krock.

Självklart kan säkerheten vara enormt mycket bättre än att 200+ system bara i USA blir drabbade av ransomware vid en enda sårbarhet.

Av mfm
Skrivet av Phod:

Hade du läst min tidigare väldigt grova uppskattning på hur lång tid det skulle ta att dokumentera hade du kanske förstått hur det lätt kan gå en vecka på att dokumentera att API.

Fast en del av problemet är fortfarande att dokumentationen redan borde varit klar och levererad. Det andra problemet att de som utvecklat APIet uppenbart är inkompetenta och helt saknar känsla för säkerhet.

Av mfm
Skrivet av cyklonen:

Eller avstå. Det är inte mycket som inte går att köpa inom EU, på ett eller annat sätt.

Snarare stäm skiten ur Postnord, de kan inte sluta leverera på det sättet.

De kan inte hålla på som i ett u-land där de flesta försändelser bara försvinner. Men kan man skickar man inte med Postnord förstås.

Av mfm
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Fast det är två olika saker. Det du pratar om är att de svenska mellanhänderna tar en massa betalt. Det jag pratade om att fraktkostnaden som ökas inte är så allvarligt för småsaker, men många köper större saker.
Att så otroligt mycket kostnader uppstår på vägen tycker jag är intressant.

Han jämförde dessutom kopior mot original, inte förvånande att kopian var billigare...

Av mfm

Skrattretande att när Microsoft köper en stor spelstudio och som kommer kommer göra att en massa spel kommer vara XBox-exklusiva så hurrar folk men grinar och gnäller över Epic Games som inte ens gör spel exklusiva till någon plattform. Tummen ner för alla dubbelmoralister här.

Av mfm
Skrivet av Viita:

2x Intel x25-V 40GB (SLC) i Raid 0 systemdisk
De fungerar fortarande, samt en Intel x25-m 80GB (SLC) i den bärbara.

Båda dessa är MLC, bara X25-E var SLC.

Av mfm
Skrivet av osgorth:

Visst. Det du förbiser är att Samsung har sålt PRO-modeller i många år nu, och de har alltid varit MLC, och därför alltid varit mycket väl anpassade för proffsbruk där tung belastning hör till vardagen. Priset har också alltid varit betydligt högre än motsvarande EVO, men man har fått vad man betalat för. Det har m.a.o. rimmat väl med marknadsföringen. Detta upphör fr.o.m. nu, och det är det jag opponerar mig emot, först och främst.

Vad de gör här är att lansera nästa generation PRO, som förvisso har bättre IOPS och läsprestanda tack vare PCIe 4, men i allt övrigt är sämre än förra generationen. Hur i hela friden kan man tycka att det är okej? Hade det stått 980 EVO på stickan, fine, då hade det mest varit ett "meh" och livet hade gått vidare.

Det här handlar helt uppenbart om segmentering. Jag kan lova att Samsung kommer släppa en "riktig" PRO i deras Enterprise-segment, med en löjligt mycket högre prislapp. Dags att leta efter en ny hovleverantör, uppenbarligen.

Pro-modellerna är för "prosumers", de riktiga proffsmodellerna är t.ex. PM983, PM1735, PM1725b. Finns i storlekar upp till 15.36TB

Av mfm
Skrivet av Yoshman:

Kolla utvecklarkonferenser (t.ex. via Tuben), så länge vi ignorerar .Net så dominerar MacOS bland utvecklare som har tillräckligt hög rang för att skickas för att presentera på dessa konferenser. Det är lite trist, men att ha en Mac är lite av en statusmarkör. Så även på företaget jag jobbar, officiellt kör vi peon-PC men de flesta (finns alltid de som vägrar) som är tillräckligt högt i hierarkin har lurat åt sig en Mac

På mitt jobb där de flesta är utvecklare är Mac stendött, bara någon enstaka kör vidare. Största anledningen var pga "dongle hell" som följde med MacBook Pro med bara några enstaka USB-C-portar. Tidigare hade ganska många Mac.

Om någon vill ha Mac är det nog problem att få det, men väldigt få är särskilt intresserade.

Av mfm
Skrivet av blunden:

Så nu är det helt plötsligt sant men inget användare har nyttan av? Det finns kyllösningar för M.2-SSD:er som riskerar att hålla dem på en tillräckligt låg temperatur för att ha negativa effekter.

Det handlar inte om att värma någon del av disken utan helt enkelt att M.2-kylare inte bör ha thermal pads som ansluter NAND-chippen till kyllösningen, bara kontrollern. Då kommer detta "problem" att lösa sig av sig självt.

Både din och någon annans slutsatser ovan (om att 75+ grader är bra) är felaktiga. Man behöver inte micromanagera temperaturen på sina SSD-diskar mer än att uppfylla tillverkarens specifikationer om att temperaturen inte ska gå över 70 grader (och inte gå under 0 grader).

Om själva minnet är specat för -40 till +85, disken till 0 till +70 och man lyckas kyla NAND-kretsarna till +40 så är det knappast "för lågt".

Av mfm
Skrivet av blunden:

Gamers Nexus är en välrenommerad källa som vid flertalet tillfällen behövt tillrättavisa tillverkares felaktiga information, beräkningar, testmetodik etc. (och haft rätt). Du kanske ska titta på det relevanta segmentet (hoppa till 8 minuter in för det direkta uttalandet från en av de mest välkända recensenterna av SSD:er) innan du förkastar källan.

Säg vad du vill, det är relativt vedertaget att NAND-chip vid skrivning helst bör hålla sig i en bra bit över rumstemperatur, vilket de utan problem gör i en PC under normala förhållanden om inte aktiv kylning används för att pressa ner temperaturen.

En ytterligare källa som lyfter fram relevanta delar från material publicerat av JEDEC (data som även ligger till grund för den relevanta delen av videon ovan):

https://www.eeweb.com/profile/eli-tiomkin/articles/industrial...

Kortfattat kan man alltså säga att det finns ett optimum vid ca 55 grader för skrivning till NAND-chippen, där högre temperatur är mer skonsamt för dem men samtidigt håller inte cellerna datan lika länge. Lägre temperatur håller datan längre men förkortar livslängden.

Fast detta är ingen information en vanlig användare behöver eller har nytta av, det kommer bara leda till felaktiga slutsatser, som påståendet du gav om att "NAND-chippen får potentiellt kraftigt förkortad livlängd om de körs för kallt": inget i en varm speldator körs "för kallt".

Den enda information TS och andra användare behöver är att Samsung har specificerat disken till att kunna köras enligt specifikationerna om livslängd och prestanda för temperaturerna 0 till 70 grader. Att kyla någon del av disken men värma någon annan också är bara snurrigt, det finns inte förutsättningar till att göra det och det är dessutom helt onödigt och gör bara att man riskerar funktion, prestanda och hårdvarufel som inte kommer gå på garanti eller reklamationsrätt.