Inlägg

Inlägg som PeCe har skrivit i forumet
Av PeCe

Color Master!?

Av PeCe

Tycker man under ett drygt decennium sett samma försämring i de större dags-/kvällstidningarna också. Mängder med grammatiska fel (och även stavfel) som t.o.m. den automatiska kontrollen i Word hade fångat upp slinker igenom. Är det så bråttom att publicera att man inte ens hinner köra en automatisk grammatik-/stavningskontroll!?

Av PeCe
Skrivet av AxxT:

Fick ett längre mail tillbaka av Inet.
Men det viktigaste:
"Tyvärr är det så att det går ledningsbanor runt monterings hålen och om de blir repade så att man ser kopparn så har de tryckts ihop i varandra och kortsluter därav. Det är inte helt säkert att just dessa repor är vad som orsakar problemet med moderkortet men det bryter garantin. Jag bifogar en av bilderna igen där man kan se att ledningsbanorna syns och ringar in dem."

Godkänner så klart bedömning, och mitt egna fel.
Bara lära sig av sina misstag och gå vidare.

Tack alla ! Och @Inet för bra hantering av mitt ärende.

Under de första 24 månaderna efter inköp så måste säljaren (enligt konsumentköplagen), vid en reklamation, bevisa / göra sannolikt att det är köparen som orsakat felet för att den förstnämnde skall slippa ansvar; bevisbördan ligger alltså på säljaren. Här erkänner Inet att de faktiskt inte vet om reporna orsakat felet. Jag skulle, med hänvisning till detta, absolut låtit ARN ta ställning till om Inet kan anses ha mött sin bevisbörda. Vad garantin säger spelar ingen roll, då konsumentköplagen har företräde.

Det minsta man kan begära för att Inet skall ha gjort sannolikt att det är köparen som orsakat felet är i mitt tycke att visa, genom teknisk dokumentation, att ledningsbanorna som går precis där repan finns är direkt relaterade till det aktuella felet (t.ex. att det är ledningsbanorna till ljudkretsen som går där, om det är ljudet som inte fungerar).

Av PeCe
Skrivet av tintinj:

Känns spontant som en dum idé, en riktigt dålig sådan.
MEN samtidigt skulle man få bort alla trollkonton som vissa partiröstare, och till och med partierna själva, använder för att sprida lögner och påverka opinionen negativt. Tycka vad man vill om demokrati, men vi är en demokrati och där ska det inte finnas trollgrupper som försöker förstöra demokratin och Sverige.

Oavsett så kommer jag tillbaka till min första spontana känsla, en dum idé i verkligheten.

Lita på din känsla...

Att anonymt kunna uttrycka en åsikt är det enda fungerande hindret mot självcensur, och därmed en fundamental rättighet i en demokrati. Att någon öht (sajtägare, myndighet etc.) känner till identiteten kommer leda till att folk undviker att skriva vissa saker (och tyvärr inte bara hat, hot etc., utan också åsikter som måste få uttryckas) av rädsla för att det kan få konsekvenser från de som känner till (eller via påtryckningar, läckor etc. kan komma att känna till) identiteten.

----

Om vi utgår från att vi får det samhälle vi förtjänar, så är lösningen inte lagar, regler, kontrollorgan etc. - lösningen är att vi måste förtjäna bättre!

Av PeCe
Skrivet av dlq84:

"Frihet" är nog ett ord vissa aldrig har hört talas om eller i alla fall inte förstår meningen i.

"Freedom's just another word for nothin' left to lose" - Kris Kristofferson

Av PeCe

Ja, Instagram är skadligt för barn...särskilt föräldrarnas instagrammande. Ansvarsfulla föräldrar begränsar i första hand inte sina barns skärmtid, utan sin egen.

Av PeCe

3900kr är knappast ett uppenbart prisfel för en skärm i 6000kr-klassen. Det finns gott om skärmar kring 4tkr som har liknande egenskaper som andra skärmar kring 6tkr, så att hävda att TS borde insett att priset var fel, och därmed har handlat i ond tro, är knappast rätt väg att gå.

Det avgörande i detta fall lär vara hur beställnings-/orderbekräftelsen är formulerad, vilket om jag förstår det hela rätt också är vad säljaren lutar sig mot.

Av PeCe
Skrivet av Kajsa A:

Hur gick det???

Då TS inte varit inloggad sedan 2012 får vi nog tyvärr befara det värsta...

Av PeCe
Skrivet av Yatagarasu:

Själv bygger jag bara datorer på en fluffig matta, men inte förrän jag är iklädd morgonrock och tofflor, som jag självklart gnussat ordentligt mot parketten innan 👌

Skämt åsido.. Har inte använt varken ESD-armband eller matta på många år (när jag pillar för eget bruk, annat om man gör ett klientjobb). Var mer skrajsen i yngre dagar, men idag skulle jag säga att det är överflödigt — av med tofflorna och bygg på träyta så går det bra.

Var bara något år sedan LTT tog in ElectroBoom(?) för en video och aktivt försökte elchocka prylarna till döds utan att lyckas. Min uppfattning är i alla fall att man nästan medvetet måste försöka förstöra moderna datorprylar.. Och knappt då går det (i kontexten ESD bör klargöras).

Är faktiskt inte själv så noga med ESD-skydd heller. Men det hindrar ju inte att man lär ut "rätt" sätt.

Minns på 90-talet när katten lade sig på mitt nyinköpta och nyuppackade 3dfx-kort just som jag förberedde för att montera det. Lite skrämmande upplevelse just när det hände, men kortet klarade sig fint och var fortfarande fullt fungerande när det skrotades många år senare.

Av PeCe

Hade det inte varit lämpligt att inleda med några ord om ESD och hur man skyddar mot detta innan man börjar prata om att man inte skall vara rädd för att ta i grejerna!?

Av PeCe
Skrivet av Dr.Mabuse:

Är du säker på att det är samma spec och modell? Mig veterligen så har alla återförsäljare åtagit sig att sälja till det av Apple bestämda priset, annars är man inte återförsäljare så länge till... såvida det inte är studentrabatten du tänker på.

För Apple att bestämma återförsäljarpriset skulle sannolikt vara ett brott mot konkurrenslagstiftningen. Se Konkurrenslag (2008:579) 2 kap 1 § 2st punkt 1

Av PeCe

Mest handlade det dock om Ipad Pro, som presenterades som ”den tunnaste Apple-produkten någonsin”...

Apples putsduk!?

Av PeCe
Skrivet av killawife:

Rubriken var Defekt elscooter 800w hel eller i delar och i texten beskrev jag EXAKT vad som saknades och var trasigt. Ingen som läste annonsen kunde på nåt vis få för sig att detta var en komplett fungerande scooter.

Du kan ju inte sälja en trasig scooter och skriva "hel" i rubriken...

Av PeCe
Skrivet av KAD:

TS är uppenbart skyldig Samsung pengar, eftersom hen fått ”återbetalt” pengar som hen aldrig betalt. TS ligger värdet av telefonen plus men ska vara plus/minus noll. Det finns inget sätt Samsung och Klarna kan reda ut det sinsemellan förutom att TS betalar en av dem. Frågan är vem som ska få betalt och när.

Jag ser egentligen bara en väg framåt: Betala Klarna och bestrid eventuella ytterligare krav från Samsung. Skulden till Klarna försvinner sannolikt inte och den är av allt att döma fullt legitim. TS har sannolikt ingen rätt att hålla på pengarna tills hen fått skriftligt på att Samsung och Klarna har fått grepp om situationen.

Att skriftligen sammanfatta läget för både Samsung och Klarna med ärendenummer, fakturanummer, datum och summor är förstås en bra ide. Gör det lagom syrligt och någon vecka innan betalningen görs så har klåparna rimlig tid att reagera. Om det skulle bli fråga om ett ärende för kronofogden framöver så kommer det bli rejält pinsamt för den andra parten.

Ja, TS är skyldig Samsung pengar, då Samsung gjort en felaktig utbetalning till honom. Han bör därför inte skicka dessa pengar till någon annan än Samsung, såvida inte Samsung (skriftligen) instruerat om något annat.

Att skicka pengarna till Klarna är att be om problem, då Samsung vid upptäckt av den felaktiga utbetalningen lär rikta ett krav mot TS och inte mot Klarna. Då TS inte kan visa att/om Klarna i sin tur betalat till Samsung så kan han inte styrka att han gjort rätt för sig när han skickade pengarna till Klarna.

Av PeCe

"Tanken var att underlätta läkarnas arbete genom att låta en AI anteckna efter vad läkarna säger."

Tanken var INTE att underlätta läkarnas arbete, tanken var att spara pengar genom att anställa färre medicinska sekreterare...

Av PeCe
Skrivet av Pamudas:

Tack! Men då måste butiken inse att det är något fel gissar ellerhur?

Japp. Om de inte gör det så får du tyvärr starta en tvist hos ARN eller i tingsrätten.

Men börja med att låta säljaren skicka den till serviceverkstad, sannolikt kommer de se felet om det är så tydligt som du beskriver det.

Av PeCe
Skrivet av Pamudas:

Helst hade jag bara ångrat köpet och beställt hos en annan butik trots högre pris, men eftersom det nu är långt över 14 dagar sen jag gjorde köpet är det såklart kört. Gissar att första reklamations-"försöket" inte heller räknas in i de tre försök butiken har på sig? Eftersom de då inte kunde hitta något fel.

Kan felet du initialt reklamerade för påvisas vid ett senare tillfälle så skall självklart den första reklamationen räknas in i de två försök butiken har på sig att reparera. Praxis är att kvarstår felet efter två försök, d.v.s. du måste reklamera en tredje gång, så har du rätt att häva köpet.

Av PeCe
Skrivet av Fredgan:

Tyvärr inte..

Knepigt, om lösenordet är sparat (d.v.s. om du kan kolla mailen utan att ange det manuellt) så borde det finnas i din keychain!?

Av PeCe

Du råkar inte ha ditt googlekonto listat om du kollar under inställningar->lösenord på din iphone?

Av PeCe

Jag saknar kategorin grafikkort under 5000kr som är lämpade för att spela i 4k med maximerade detaljinställningar och 120+ Hz, men jag antar att Sweclockers inte kan lastas för det...

Är annars precis den här typen av artiklar/tester/guider som jag vill se mer av på Swec.

Hoppas även på ett bildskärmstest där Laxpudding testar alla (det är väl inte så många?) skärmar på marknaden som inte har "gaming"-design. Är ju hopplöst att hitta en bra skärm som inte ser ut som något från en sci-fi-film från 80-talet, iaf till ett rimligt pris.