Inlägg

Inlägg som Broken-arrow har skrivit i forumet
Av Broken-arrow
Skrivet av Gtoxed:

Dram cache, pris och TBW. självklart att det inte är recensioner där disken failar efter 3 månader, men det borde vara rätt självklart i sig.

Alltså en NVME utan DRAM som tex kingston nv2 med PCIx 4 är riktigt snabba, FÖRUTOM när man ska hantera massa små filer och massor av dem (tänk tex backup av din 512gb mobiltelefon), efter en stund så sjunker överföringshastigheten ner till 10mb/s, blir en riktig plåga. kan tänka mig att video och musik redigering träffar på samma problem.

Dram cache-lösa NVME är en bra lösning för dig som bara ska gejma, jag löste då mitt backup problem med att köra in en 2.5" 1tb PNY ssd, inga nedsegningar i hastighet där vid backup.

Dram cache-fyllda NVME, även i en segare PCIx 3.0 variant, är fortfarande det absolut ultimata <3

men ja ni som är på en budget, var inte rädda för billiga NVME, så länge du inte ska göra massa backups och endast vill gejma rekommenderar jag dem varmt!

Exempel på bra budget
-Kingston nv2
-PNY CS1030
-Crucial P3

Ja idag är ju dram mer eller mindre ett måste med färre större kretsar än som förr där man kunde belasta flera olika moduler samtidigt. Därför knappt värt köpa en disk under 500GB, på vissa diskar är det rätt stor skillnad på diskar med 500Gb och under emot diskar med 1Tb+.

Av Broken-arrow
Skrivet av Yoshman:

Fast ger inte det rätt mycket falsk säkerhet?

En förutsättning för att ha någon form av säkerhet i ett modernt OS är att OS-kärnan själv är säker. Ett hål som kan utnyttjas i kärnan gör att det är helt irrelevant om alla applikationer är patchade, någon som kommer in i OS-kärnan har total kontroll över systemet.

En modern mobil där det grundläggande systemet inte uppdaterats på >1 år lär med väldigt nära 100 % sannolikhet ha kända säkerhetshål.

Är det poäng jag försökte få fram, t.ex är Android före version 12 betydligt osäkrare. Just för de förbättringar som gjorts i 12 där man försökt få bort delar av svagheterna i C och C++ och sen har troligen mer fixas i 13 och 14.

Jag personligen sitter fast på 12 och för få säkerhet i kärnan måste jag byta en helt fungerande mobil.

Av Broken-arrow
Skrivet av krEJZi:

Sämst förslag. De borde anställa någon som kontrollerar deras korkade förslag innan de går ut till media med dem.
Gång på gång så föreslår de något som endast påverkar det vanliga samhället och kringgås av de som de säger sig vilja stoppa.

Men är ju inte förvånande. De tycker ju ChatControl 2.0 är ett bra förslag också.

Skulle inte säga nej till ett lagförslag som förhindrar ett svenskt riksdagsparti från att skapa trollkonton och sprida hat och desinformation. Men dra inte in hela svenska folket i era draman.

Japp är ju det enda partiet som inte kan se bortom fördelarna med ChatControl 2.0. För vi ska ju även göra det straffbart att vara kriminell på nätet också.... 🤦‍♂️ är deras andemening.

Av Broken-arrow
Skrivet av jnsson:

Personligen kände jag inte mig osäker bara för att min telefon hade en säkerhetsuppdatering från dec 2020 vs 2024 som min nuvarande har. Jag fick en hel del nya funktioner från Play Store under alla åren även fast jag inte fick systemuppdateringar

Jag antar att man inte får fixarna för minnets exploits android dras med (är en av orsakerna till varför google släpper patchar varje månad)?

Kan ju läsa här https://source.android.com/docs/security/test/memory-safety

Det viktiga, så man bör ha minst android 12 för få lite mer säkerhet.

"Android 12 introduced Rust as a platform language. Rust provides memory and thread safety at performance levels similar to C/C++. We expect Rust to be the preferred choice for most new native projects. However, rewriting all memory unsafe code, currently representing over 70% of the Android platform code, in Rust isn't feasible. Moving forward Rust will be complementary to memory safety tools. "

Av Broken-arrow
Skrivet av jnsson:

iPhone 6 kommer inte heller stödjas om jag sett rätt att den stannade på iOS 12
Mycket mer av Android går att uppdatera via Play Store utan att få en ny systemuppdatering som det behövs på iOS

Känns dock inte bra när man inte längre får de där månads vis patcharna längre. Allt går inte uppdatera genom play store. Jag undrar om vi kommer till det läget att man kan få 4+ års uppgraderingar på en vettig mobil för under 4000kr.

Av Broken-arrow
Skrivet av Aka_The_Barf:

Tyvärr kommer dåliga föräldrar fortfarande sätta paddorna i sina småbarns händer...Finns väll redan flera utredningar om plattor/telefoners påverkan på barn?

Japp vet ett skräck exempel där en 1,5 åring satt nästan 24/7 med en padda och det fortsatt upp i ålder också. Det påverkar barnen negativt på flera sätt ja, t.ex deras syn blir inte utvecklad på rätt sätt.

Av Broken-arrow
Skrivet av Dax:

Är väl redan 13 års gräns så borde finnas ålders kontroll via bank id etc för att ha ett konto med checkar regelbundet, gälle ralla plattformar som fb, insta, tiktok etc.

Klarar man inte den kollen så raderas kontot och man spärras 1 år från att försöka igen efter man fyllt 13

Just nu om de kommer på dig med vara under 13, så finns det risk du kan inte skapa nytt konto under din livstid.

Något Paypal satt i system, har de kommit på dig att kontot skapades innan du var viss ålder blir det låst och varje gång du skapar nytt konto blir det låst trots du är över 18. Sen blir också alla pengar insatta låsta och du kommer aldrig åt dessa igen.

Men använda slentrianmässig BankID över allt är inte heller bra och sårbart att lita bara på ett system.

Av Broken-arrow
Skrivet av HazZarD:

Ja du trivs bra med att vara bekväm helt enkelt, det är inte alls bra utveckling enligt mig. Vilket tråkigt samhälle om alla bara ska sitta hemma och jobba.

Vi har ingen pandemi längre ändå ska folk envisas med att vilja vara hemma istället för att gå till sitt jobb som är mycket roligare.

Hade gärna jobbat hemma. Slipa jobba på hårt betong golv 8 timmar om dagen och stå i två timmar i sträck klarar jag inte längre for ont av stå ens 2 minuter. Sen värmen på sommaren med bomulls kläder (skydds arbetskläder). Brukar försöka gå eller sitta, för jag klarar inte av att stå still.

Sen luft kvalitet är inte bra och ingen ventilation.

Av Broken-arrow
Skrivet av SuperNova:

Jag tycker folk överlag har en lite udda syn på hemarbete.
Visst man sparar tid på att åka till och frpn jobbet och här spelar ju så klart avstånd till arbetsplatsen roll (som man i många fall inte kan kontrollera). Det är smidigt att köra en egen dag då man verkligen måste få klar en sak som man HELT ENSAM hanterar.

Det jag inte tycker är ok är att folk ofta resonerar i stil med "jobbar jag hemma kan jag ta tvätten samtidigt". Fast det är ju egentligen att tumma på reglerna. Har du tillräckligt med tid att sköta tvätten fast du är instämplad så är ju något lite knasigt?

Nu kommer någon säga att jag hade ju rast och då får jag ju göra vad jag vill. Visst men det finns två bristet i de påståendet.
Det första är att arbetsmiljön ofta blir lidande. Att sitta och snacka lite skit med kollegorna over en kopp kaffe ger både en paus från arbetet och skapar bra miljö på arbetsplatsen.

Men den viktigaste faktorn är att börjar man med tvätten så har man ju inte en paus. Tänk på det, familjen har semester men du har haft fullt upp och känner att du behöver ta en paus.
-Älskligt jag tar en liten paus med en kopp kaffe.
-Jaha, behöver du en paus? Då kan du ju ta tvätten!

Nu är ju alla olika men ser man till hela arbetsplatsen/avdelningen så går ju nästan allt sämre av att alla sitter på olika platser 100% av tiden. Knacka bordsgrannen på axeln och fråga om lösenordet till server X tar 5 sekunder. När alla sitter på distans så ska man kolla kalendern, ringa upp, boka teamsmöte, vänta på att "de bara ska bli klara med tvätten" osv osv.

Nu kommer nästa med ett svar i stil med att "men jag blev avbruten med lösenordsfrågan och tappade fokus och hela dagen blev förstörd". Det finns säkert fall där detta kan stämma men jag personligen tror att de fall då man behöver den typen av fokus konsant så har man andra rutiner. Sen kan man säga till sin kollega på ett trevligt sätt i stil med, vänta en stund jag sitter fast med en sak och jag säger till så fort jag kan.

Kontentan är att distansarbete underlättar en del och det kan vara bra att möjligheten finns men arbetsplatsen som helhet blir lidande. Sen är folk för inlåsta i sina hem bakom sina skärmar ändå. Företagen är ju inte dumma heller. Om de tjänat mer pengar på att folk jobbade hemma så hade det ju snarare varit ett krav. Eftersom det inte är det utan tvärt om så har de nog kommit fram till att majoriteten drar en fuling för egen vinning snarare än presterar bättre.

Edit: Viktig edit!
För många blev det problem under pandemin när man på vissa ställen blev tvungen att jobba hemmifrån, då gränsen mellan jobb och fritid suddades ut. Till slut blev det som så att man var på jobbet hela dygnet då man jobbade hemmifrån. Detta i sig är ju ett väldigt problem.

Dock säger forskning att en paus behöver inte vara sitta ner med kopp kaffe eller ta tupplur. Räcker med du gör något annat än vad du brukar göra när du jobbar.

Altså bryta av arbetet med något annat.

Av Broken-arrow
Skrivet av sweisdapro:

samsung fuckade dock upp både 980 och 990 om jag inte minns fel

obs! har många samsung-diskar personligen, vill bara påpeka att de är långt ifrån felfria

Ja, men andra har gjort betydligt grövre fel. Även om kvaliteten inte är samma som med 830 och även 840 pro var. Kör Samsung och en intel disk.

Dock är ju Intel inte med i matchen längre :/ är ju enligt mig ingen sund konkurrens på SSD marknaden, är väll bara Samsung som kan och plockar ihop sina själv? Kingston t.ex har ju ihopbygge och olika versioner kan prestera olika. Resten av märkena försöker slå sig in på priset inte kvalité.

Av Broken-arrow

När jag valde SSD för par veckor sen var det viktigt det var bra SSD och en som faktiskt hade cache. Så blev en 870 evo, dock låg inte prestandan där som jag förväntade mig (borde ha legat på 550) men ligger på runt 400 i stället.

Jag hade gärna skaffat en MLC, men nu finns ju bara den sämre TLC som behöver en cache för att få någon form av prestanda och det hjälper ju bara till den är full. Har inte moderkort med M2 stöd och märkt vanliga SSD är väldigt svårt att få till vettigt pris.

Kingston har inte något gått omdöme från mig efter deras byte av kontroller till en sämre. Har svårt för SSDD tillverkare över lag, går inte lita på man får rätt disk och värre är det när man väljer en leverantör som inte gör allt "inhouse" eller åt åtminstone inom sin egen koncern.

Av Broken-arrow
Skrivet av Sinery:

Snackar du om att använda 2 separata kit?
Annars kan man väl tro om man mixar 2 separata kit (även om identiska) att det kan spöka.

Ja, som sagt vad jag läste så var det i alla fall då typiskt beteende för just vengeance, om det nu stämmer det jag läste.

Av Broken-arrow
Skrivet av Swedishchef_90:

Det här med intel drar 30-40% mer ström än amd är bull, enbart X3d drar mindre ström.
Vilket iofs är den vettigaste amd cpun
Swec visar enbart cpu power under handbrake/blender.

Resten är likvärdiga under gaming bortsett från 14700k och 14900k/ks som drar lite mer.
Vore kul om swec kunde testa köra Intel med 7200+ minnen då tester tyder på att de mår bättre av snabbare minnen.

Angående psu val så har priserna skenat ganska mycket på bra psuer. En kvalitets psu ligger på 2k+ och det kan vara svårt att få in i budgetbyggen där man får kompromissa för mycket. Då kan man köra gold i 1000-1600kr klassen istället.

Var som sagt överdrift, men det är svårare på luft att kyla en Intel cpu sen om det för den drar mer eller svårare kyla är ju frågan.

X3d har ju några nackdelar i alla fall jag inte gillar, du får ju använda "fel" modul för få vettig prestanda

Så tiden för riktig PSU 750 watt för 800kr är borta? Känns som det var i går PSU:er hade vettiga priser. Skönt man sitter på en focus och inte behöver ny på många år, har även en Cosiar VX 550 i drift och den är över 10 år nu Den tiden då de kunde göra bra nätagg till bra priser.

Skrivet av Thomas:

Hm, har du någon länk till mer info om det där?
Kan minnesstickor (SPD/XMP) ens innehålla info som sänker hastigheten med flera stickor? Det låter mer som något som CPU kan behöva (kanske vid minnesträningen?) för att orka med då det är tyngre jobb för minneskontrollern med 4 stickor än 2, och vissa inställningar kan behöva ändras för stabilitet.
Om det vore så är det inte minnestillverkarens fel dock.

Var under DDR3 tiden i för sig, kunde inte hålla korrekt XMP om du sätter i fler stickor. Utan man fick gå ner till från 1600 till ca 100 lägre. Bytte jag ut stickorna gick det ju köra långt högre även med 4. Läste på nätet att äkta hastigheten inte var 1600 utan något lägre. Kommer inte ihåg vad jag kör med för stickor nu, men 16Gb jag hade räckte it utan gick upp till 24 GB (gjorde ett dåligt planerat köp av två stickor). Blev något udda kombo för hålla upp minnetshastigheten. Fick helt enkelt lägga mina vengeance på hyllan.

Google är värdelöst, så hittar inte forumet, men det var tydligen inte några äkta 1600 stickor utan hade något lägre hastighet, runt 780 var egentliga hastigheten men det märktes bara om du parade ihop dessa med två andra stickor.

Av Broken-arrow
Skrivet av GinTonic:

Ok, köper det men varför har Intel 70% och AMD 30% av marknaden när man kollar på Steam om AMD är så mkt bättre?

Vill gärna förstå varför jag köper Intel (som tydligen är så mkt sämre under alla år). Att lägga till 2000 kr extra vid inköp av en ny processor motsvarar egentligen bara två besök på närmaste pub eller att tanka bilen 1,5 gång så det kan inte handla om att spara just de kronorna för då kan man enkelt hålla sig hemma en pubrunda extra eller skippa en runda med bilen på stan för att ha råd om det var just pengarna det handlar om.

https://www.statista.com/statistics/265020/pc-processor-usage...

Däremot förstår jag om det drar iväg tokmycket pengar. Jag köpte inte en 4090 för den kostade 10 000 kr mer än den 4080 Super jag köpte för där drog jag min personliga linje över vad det får kosta. Köpte sen tidigare en 3080 12 GB för 19k under pandemin som jag nu ramat in och monterat på väggen för att påminna mig om hur fcked upp alla uppgraderingar egentligen är.

Är det samma sak även för en processor i valet mellan AMD och Intel? Vad jag kan se är att en intel kostar 2500-3000 kr extra och är den då 30-40% sämre? Eller är det mer tycke och smak och kanske "latest trend" som styr? Imorgon är det kanske en annan flavour?

Är snarare det att många köpare motvilligt köper annat märke och Intel ligger lite i samma sits som nivida få köper amd eller Intel grafikkort trots dessa ger okej prestanda utan kosta som bättre begagnad bil

AMD är inte sämre alternativ idag, snarare tvärtom. Även om Intel vore 20% bättre så går det åt 30/40% mer ström än Amd ryzen cpu.

I verkligheten i tester på 7xxx var något svagare prestanda i workstation segmentet, i spel är det jämnt till ett övertag från AMD så finns ingen anledning att betala mer för få mindre. Om du inte måste ha de 10% extra för du mest håller på med workstation.

Skrivet av Deroan:

Det låter som att du vill att vi ska förklara varför du tar beslut som inte drivs av benchmarks. Missförstår jag dig?

Dock säger inte tester hur stabilt systemet är. Därför företag med mer kritiska uppgifter kör med 10+ gamla cpu:er. För där är mesta buggarna kända och förhoppningsvis några är fixade.

Så Asus är mer prisvärd just nu? Brukar ju tidigare vara så att man fick betala extra för märket och flera som klagat på problem med deras produkter.

Sen intressant att kvalitativa nätaggregat inte är i topp, som t.ex seasonic och evga. Antar dessa inte implementerat den nya standarden? Corsair tappade för mig med deras lågbudget serier av nätaggregat. Känner jag helt har tappat vad som är bra idag när det gäller nätaggregat.

Deras minnes serie vengeance fick jag veta var långt senare att Corsair snåla in på hastigheten så du fick inte den fulla hastigheten som stod på förpackningen utan något under (märktes bara om du körde mer än två stickor).

Av Broken-arrow

Jag undrar om inte ful streaming av IPTV är värre?

Betala väldigt lite och får tillgång till tusentals kanaler, något många svenska gör. I för sig får gammelmedia skylla sig själv lite, just för deras höga priser på rätt kast utbud och deras värdelösa kanal paket.

Av Broken-arrow
Skrivet av InAction:

Ert projekt är väldigt stort för totala nybörjare. Som du sett i tråden redan finns det lika många svar som det finns utvecklare. Så fort det kommer till webb är det en djungel och det dyker upp nya "lösningar" varje vecka. Jag vill därför ge er några konkreta små projekt att börja med så ni får en grundförståelse. Ni kan såklart slänga er på femtioelva färdiglösningar och ramverk, men risken är att ni blir överväldigade och inte får något gjort öht. Dessa steg är till för att kickstarta er förståelse, efter det kan ni dyka ner i hur ni faktiskt ska bygga er app. Många av förslagen nedanför är mer backend än frontend.

Fokusera inte så mycket på val av programmeringsspråk eller specifika lösningar. Om någon skriker till er att "ni ska använda x för det är senaste och bästa!" så gör dessa er en björntjänst. Som nybörjare måste ni lära er fundamentala kunskaper. Många specifika lösningar lär er inte grundkunskaper, det lär er hur ni använder den specifika lösningen. React är ett exempel på en specifik lösning där ni lär er mer om hur React fungerar än hur webbutveckling i grunden fungerar. Det riskerar låsa in er i tankesättet "hur får jag React att göra X" istället för att använda React när det passar.

En liten disclaimer. Ni säger att ni ska göra en webbapp med en mobilapp. Det betyder att ni gör en webbtjänst först och främst, er mobilapp är endast ett gränssnitt för att nyttja tjänsten. Mina förslag nedan utgår därför därifrån.

Hemsida med HTML/PHP/Javascript
Fixa en hemsida på valfri webhost som låter er komma åt FTP och lägga upp en hemsida. Förslagsvis cPanel med PHP och MySQL databas. Dessa är gamla som gatan och oerhört lätta att komma igång med. Fokusera endast på att få upp hemsidan i PHP i detta steg, skit i databasen. Designa inte en flashig sida, spotta bara ut lite enkel HTML som en länk eller något. Kolla gärna på htaccess bara för att känna till den. Det kan även vara bra att läsa på lite om Apache Server som sköter webbhostningen.

Detta ger er enklare förståelse i hostning.

Lär er "dev tools" i webbläsaren
Här föreslår jag Chrome-baserad webbläsare. Om ni trycker F12 får ni upp debugverktyg för den aktiva hemsidan. Ni kan göra allt från att inspektera HTML/CSS-layout, till ett se vilka JavaScript som laddas in, vilka anrop som görs, och lite annat smått och gott. Denna är grundläggande för att bevaka vad som händer på klientsidan. Ni kan ju testa köra lite JavaScript direkt i console.

Detta ger er en första introduktion till debugverktyg för webb.

Lär er GET och POST-anrop till en URL
Gör en enkel sida som hanterar GET och POST-anrop. Dessa är grundläggande för "API requests", som är ett fint ord för att be om information från en länk som spottar tillbaka data som inte nödvändigtvis är en hemsida. httpbin.org är en exempel-sida för att testa olika anrop. Om du öppnar t.ex. httpbin.org/ip så ser du att du får bara text tillbaka i ett format som kallas för JSON. Försök att göra en PHP-sida som kan hantera POST och spotta ut olika resultat beroende på vad du skickar till den. Det finns olika verktyg för att generera anrop, t.ex. RestMan Chrome Plugin i webbläsaren. Ni kan också använda cURL direkt i terminalen/cmd/console. Hitta gärna olika hemsidor med APIer och testa göra anrop och se vad ni får.

Detta ger er förståelse i hur ni kommunicerar med en webbserver via web API-anrop. API-design är mycket mer invecklat än så här men ni måste börja någonstans.

Lär er JSON, YAML eller XML
Dessa är text-standarder för att skicka data. JSON är vanligast och enklast att förstå, "you can't go wrong with it". Skicka och ta emot data till er sida med POST med JSON och försök göra något mer avancerat med det. Ni kan se dessa format som sätt att skicka standardiserad data mellan er app/klient och servern. Det är er uppgift att bearbeta datan och presentera det för användaren i ett senare skede.

Här lär ni er serialisering av data i läsbart textformat. Detta är obligatoriskt för all webbutveckling.

Kolla på base64 encoding
Detta är ett sätt att konvertera valfri data till en textsträng och tillbaka. I Javascript, spara en bild eller <canvas> som base64 med toDataURL och skicka den strängen till din PHP-sida. Försök sedan få tillbaka den som textsträng och återskapa till bild. base64 förekommer ibland för "data blobs" och sparas i databaser. Ni behöver mest känna till att det finns när ni väl börjar använda existerande lösningar.

Detta ger er förståelse i att det ni ser i applikationer ibland måste bearbetas och sparas i annat format i bakgrunden osynligt för användaren.

Spara saker i databasen
Om ni har en host med MySQL så har ni troligtvis phpMyAdmin. Här kan ni sätta upp hur er databas ser ut. En databas används för att spara undan "persistent information". Användarinformation, uppladdade bilder, inlägg, o.s.v. Skicka upp text eller bilder med POST-anrop till en PHP-url och spara informationen i databasen. Använd en annan PHP-sida för att kolla på det uppladdade innehåller.

Detta ger er en enklare förståelse för relationsdatabaser och hur ni sparar/hämtar information. När ni är bekväm med MySQL så kan ni gå ut och söka i djungeln kring databaser som PostgreSQL, Redis, InfluxDB. De har helt olika syften, MySQL räcker ofta långt.

Webhooks och botar
I samma spår som GET och POST kan ni göra ett försök till att bygga en Discord eller Telegram-bot. Dessa är program som sitter och väntar på anrop från andra servrar. Ni kan köra en PHP-sida som pingar en Discord-bot som sedan spottar ut något i en av era chat-kanaler.

Detta ger er en försmak för hur ni kan automatisera flöden genom att studsa mellan olika services. Det kan dessutom spåra ut i väldigt många roliga sidoprojekt.

Åtkomst via SSH
Secure Shell (SSH) är ett standardsätt för att komma åt webbservrar och liknande via terminalen/console. Detta är fundamentalt för utvecklare. Om er nuvarande webhost inte har SSH-åtkomst, för att ni kör en billig PHP-host med cPanel, testa släng upp en droplet på DigitalOcean. Droplet är bara deras marknasföringsnamn för en virtualiserad mini-server som körs på gemensam hårdvara med andra användare.

Om ni råkar sitta på en RaspberryPi så kan ni lära er hur ni sätter upp SSH-åtkomst till den i Linux. Det finns gott om RPI-guider för detta. Då kan ni använda terminalen på en dator och styra er RPI på distans. Samma princip som för webbhosts.

Att jobba med SSH och terminalkommandon är fundamentalt.

Mer automatisering med Node-RED
Släng upp en Node-RED på StackHero eller annan host som är enkel att använda. Node-RED är superenkelt att leka med. Ni drar och släpper noder och kan snabbt göra flöden som "om någon skickar ett meddelande till URL, skicka ett mail, pinga en bot, o.s.v.". Node-RED är egentligen bäst för mindre automatisering som IoT-enheter (typ värmesensorer som loggar data). Det är dock väldigt enkelt och roligt för att testa flöden innan man bygger något större.

Detta bygger vidare på lekstugan så ni kan göra lite roliga saker.

Testa cross-platform dev
När ni ska bygga appar så behöver ni känna till att olika platformar/enheter kräver olika implementationer. (Desktop, Mobile) (MacOS, Windows, iOS, Android) Detta gör att det finns cross-platform-lösningar, lösningar där ni bygger på ett ställe och kan köra på flera platformar. Detta är en djungel. Börja testa något välanvänt som ElectronJS. Om det duger för Discord, Trello och Dropbox så borde det duga för er. Electron låter er bygga appen som en hemsida men ändå komma åt enhetsspecifika funktioner som att ta bild med kameran. Försök få ut appen både till Desktop och Android (eller vad ni nu har). Krångla inte till det! Försök bara göra en funktion, typ en knapp, som syns på enheterna ni bygger för.

Här kommer ni närmare "vanlig" programmering där ni behöver göra anrop via JavaScript till enhetens funktioner.

Testa lokal databas med SQLite
SQLite är den absolut vanligaste "offline-databasen" som nyttjas för program lokalt på din telefon eller dator. Den använder liknande syntax som MySQL. Detta är något som ibland används för att spegla resultat som finns på en webbserver så du inte behöver ladda om en massa data hela tiden. SQLite används för övrigt i massa datorspel för att hålla koll på hela spelvärldens status (har du plockat föremålet, var finns det fiender, har en boss avslutats, o.s.v).

Detta är lite överkurs.

Sen då?
Välkommen till resten av träsket. Databaser som Redis, PostgreSQL, InfluxDB, o.s.v. Frontend som React, VueJS, AngularJS. App dev med Android Studio. Container hosting med Docker och NAS-enheter. Routing med nginx. Det finns så många lösningar att vissa youtubekanaler som Fireship kan existera endast på att sammanfatta lösningar på ett skämstamt sätt och aldrig få slut på ämnen.

H2 database känns modernare än SQLite. Tillexempel går det ta bort kolumner.

Av Broken-arrow
Skrivet av Ronnie60:

Stör ihjäl mig på folk som ska tillskansa sig saker utan att betala för det. Spelar ingen roll om det är fysiskt eller imateriellt.
Skiter faktiskt kungligt i hur fritt internet är, finns för mycket olaglig och moraliskt skuggig verksamhet. Ni som är för det fria internetet och fulstreaming är barnpornografiska sidor ok med om de är registerade i länder med tveksam lagstiftning? Eller är det bara er fria timme av någon serie som någon vill ha betalt för?

Att dra det kortet med barnpornografi är inte riktigt samma sak. Där är det mer polisen och regeringen som styr (vist det kan slå fel och glida in mer sidor som blockeras ).

Men i detta fallet är det privat aktör som bestämmer över nätet. Det känns inte så rättssäkert, är ju lika galet som minoritet i usa kör hårt med bok ban.

Sen verkar olaglig iptv vara ännu större problem.

Av Broken-arrow

Jag gick grund kurs på högskola, men då specifikt för Android Studio. Är ganska mycket att ta in på ett halvår, men hade själv redan 1.5 års vana av programmering så gick ganska lätt för mig och verkar ha gått bra för andra som tog kursen också med mindre vana.

Helt på distans och kostar inget. Är ju oftast hyfsat strukturerat dessa kurser jämfört med random YouTuber där kvaliten kan skilja stort. Finns ju även kurser om skapa hemsidor också.

Av Broken-arrow
Skrivet av Yoshman:

En väldigt stor anledning är att det är uppenbarligen vad "marknaden" vill ha.

Kollar vi historisk och varifrån "Ultrabooks" kommer får man gå tillbaka till ~2010. Fram till dess hade det varit ett väldigt "race to the bottom" när det kom till priser på bärbara, det från alla stora tillverkare. D.v.s. man gjorde precis det "marknaden" sa den ville ha.

Poletten att vad de som är högljudda säger de vill ha och vad marknaden faktiskt vill ha kan potentiellt vara två rätt olika saker.

Trots att Apple då hade mindre än 10 % av marknaden drog de in över 50 % av all vinst från laptop-marknaden, de andra hade höga volymer av "junk" med nära noll marginal medan de som var beredd att betala för att få en vettig datorn fick välja av ett väldigt magert utbud. Många laptop-tillverkare blödde pengar i det läget, så situationen var inte hållbar.

När Ultrabook lanserades blev det omedelbart en försäljningssuccé, visade sig att det fanns väldigt många som föredrog icke-Apple och ändå var beredd att betala för kvalité.

Idag finns ju fortfarande "stridsvagnarna" kvar, de har typiskt väldigt bra CPU/GPU prestanda för priset men de plöjer "vi har byggt allt på billigast tänkbara sätt" fåran (skulle själv vilja ha betalt för att använda en sådan dator), de står för en rätt liten del av totala marknaden. Oavsett vad många säger, visar marknaden att den föredrar dyrare, kompakta enheter med fokus på byggkvalité.

Tycker själv att MBP, som nog ändå får anses hyfsat tunn, är lite "klunsig" (framförallt 16" som jag har). Skulle välja MBA (alt. motsvarande Windows-latop) om primära användningen var "på språng". Nu är det en kompromiss då jag behöver prestandan + huvudanvändning är i dockat läge.

Givet artikeln: är långt bättre att fokusera på att bygga enheter som håller länge, även om de är lite svårare att t.ex. byta batteri i, än bygga billigt skräp som man kommer byta ut inom rätt kort tid.

Det jag menar var det att den var redan var en ganska tunn (var inte så den gick från tjock stridsvagn till Ultrabook). Så varför halvera batteritiden och försämra kylning ytterligare?

Innan dessa laptops som jagar millimetrar så gick det enkelt byta batteri. Känns ju som dåligt miljö tänk med fastlimmade batterier som man vet blir sämre med tiden.

Av Broken-arrow
Skrivet av Yoshman:

För de stora tillverkarna som Lenovo, Dell, HP, m.fl. har man ju alltid kunna byta batteri även om det inte är lika enkelt för "svensson" att göra det som det var innan ultratunna blev normen. Och det är självklart jättebra, men visar också att det inte är ett problem.

Med ultratunna mobiler/datorer är det långt svårare att på något vettigt sett ha möjlighet till "batterilucka".

Just kring batterier har man också lärt sig en hel del, som att många enheter idag försöker lära sig när det räcker att ladda till 80 %, något som ökar livslängden en hel del. Min Iphone 12 är 3,5 år och används dagligen, har fortfarande 85 % hälsa med originalbatteri.

Jobbdatorn, 16" M1 Pro, används också dagligen och här ser det ut som Apple nu gör samma sak som EV-tillverkarna: 100 % är inte 100 % utan en del kapacitet "göms" av BMS. Den enheten hävdar fortfarande 100% kapacitet på batteriet.

Just något jag aldrig förstått är varför göra laptopen tunnare.

För par år sen var det ett rätt komiskt exempel mellan två generationer laptops. Där nya generationen av cpuer var 50% energi snålare. Men istället för behålla samma storlek som förra året så krympte laptopen så pass att batteritiden blev oförändrad och troligen sämre prestanda på köpet.

Jag får inte ihop logiken.