Inlägg

Inlägg som dauit har skrivit i forumet
Av dauit
Skrivet av edsbyn:

Är det någon här som jobbar på bank? Hur ser förmånerna ut? Framför allt undrar jag om ni får någon ränterabatt på bolån och hur stor rabatten i så fall är.

Jobbar på en av storbankerna.
2.25% rabatt på vår listränta plus typ 0.3% i adminavgift. Måste dock binda 1-10 år samt Max 2 miljoner per bankanställd

Sedan förmånsbeskattning.

Av dauit

Så, gjorde en störra beställning från Amazon igår kväll, 10 varor, alla kommer att levereras denna vecka.

Försökte få till att alla fanns på ett amazonvaruhus men det sket sig så det slutade med att jag kommer få fem separata paket.
Airmee leverare till mig så har bara angett att dom ska lämna den utanför dörren så egentligen är det inga problem.

Först o främst, jag stör mig på att jag inte har ett alternativ vid utcheckning att "få alla levererat i ett paket", även fast det kanske tar några dagar extra vore det betydligt mer bekvämt. Nu måste jag hålla koll på fem paket och dubbelkontrollera att jag har accepterat och angivit rätt adress osv osv.

Last mile delivery är och jag citerar från någon random hemsida; Det har dock uppskattats att den kan stå för mellan 30 och 50 % av den totala leveranskostnaden.

I och med att det är hemleverans jag har valt och alla dessa fem paket kommer förmodligen få alla olika kurirer, hur kan det ens gå ihop.?

Av dauit
Skrivet av Black(1)cat:

Jag kör med SEB och apoen är okej, bankens ledning åt helvete.

Med risk för att öppna något som inte leder till någonting. Vad är det för fel på ledningen?

Av dauit
Skrivet av Necrophor:

Står ju Amazon Prime på den men kunde inte hitta den på Prime, inte ens trailern
Verkade faktiskt riktigt intressant... kanske kommer lite senare på Prime här i Sverige då...

Trodde jag va ensam som inte lyckades hitta den på prime…

Synd att den inte verkar finnas tillgänglig i Sverige:(

Av dauit
Skrivet av Petterbr:

Jag vet inte om jag är trög nu eller något, men tiden tickade ner vid midnatt i natt men det har väl inte kommit några nu erbjudanden under första kategorin än va?

Enligt schemat(som finns i första inlägget) börjar det 10.00

Av dauit

Såg detta på mitt lokala Coop, det verkar inte gälla på alla Coop dock när jag kollade på andra i min närheten så dubbelkontrollera innan ör mitt tips

Av dauit

https://thedriven.io/2023/04/21/worlds-largest-battery-maker-...

Och det som kanske är ännu mer intressant är detta;
What makes CATL’s announcement this week truly groundbreaking is that the condensed battery will go into mass production this year.

Av dauit

När jag va yngre tappade jag alltid bort mössor, handskar osv. Vilket ledde till att man aldrig köpte dyrare saker.

Sedan man blev ”vuxen” har borttappande gått ned rejält. Eftersom man inte tappar bort handskar/mössa längre lyxar jag till det med att köpa lite dyrare saker

Förra veckan tappade jag bort två mössor samt ett par handskar…

Av dauit

En artikel(dock inte peer-reviewed) från just OpenAI, OpenResearch samt University of Pennsylvania om ni vill läsa något om GPTs potentiella effekt på USA:s arbetsmarknad.

Om ni vill läsa från källor som har relativt bra med erfarenhet av just GPT och inte diversa inlägg/videos;

https://arxiv.org/abs/2303.10130

Av dauit

För en som är koffeinkänslig, speciellt intaget sent på kvällen är Coca Cola Zero Koffeinfritt en dröm.

Nackdelen är bara att bara verkar finnas i 33cl samt 50cl och inte 150cl.
Så dagens gubbgnäll är att jag spenderar 40kr för läsken varje helg istället för 20kr

Av dauit
Skrivet av Implor:

Mm. Trådar som denna kan ju förvärra problemet då det tydligen förkommer absurda ingångslöner ibland. Blir svårt också när alla arbetsgivare hävdar förbunds statistiken är felaktig. Vad ska ungdomarna göra?

Ser inte riktigt vad som är problemet?
"Ungdomarna" får en ingångslön dom kanske inte är nöjda med men vad är alternativet?
Antingen inget jobb eller ett jobb som inte är relevant till det man har utbildat sig till.

Bättre att ta ett jobb som är relaterat till det man har utbildat sig till(även om det innebär att du får 30k istället för 38k), jobba hårt, bevisa ditt värde så går det att komma upp i respektabla nivåer inom några år. Och ja, det kanske innebär att du måste byta jobb en eller flera gånger för att komma upp i bra nivåer. Men ännu en gång, ser inte riktigt problemet, så har det varit alltid varit genom åren och lär garanterat fortsätta dom kommande åren.

Av dauit
Skrivet av Libra-75:

Tydligen inte. Såg till och med värre ut än i Sverige då långt ifrån alla gör så här (jag gör inte så t.ex.).

Samma här, jag sätter mig istället på det yttersta sätet😏

Av dauit
Skrivet av MrQke:

Du som är för den vetenskapliga metoden, hur många kön finns det?

Och hur det är relevant till min frågeställning?

Skrivet av ehsnils:

Förmodligen samma typ av personer som undviker att betala skatt.

Eller som åtminstone tycker att skatt är stöld...

Av dauit
Skrivet av serafim:

Det finns olika sätt att ignorera folk. Det bästa är att börja prata om något helt annat, som om man inte hört att de pratar. Kom överens med andra som är lika trötta på gubbarna så att ni har ämnen ni kan dra upp så fort gubbarna börjar. Visa totalt ointresse istället för att argumentera emot.

Bra tips, ska försöka styra ifrån ämnet dom pratar om!
Jag har lite svårt att bara ignorera när dom sitter bredvid en och tjötar på, började med att inte sitta nära dom under lunchen och det gjorde det bättre också. För då "hörde" man inte deras diskussioner. Dessutom, det finns mer roliga saker att prata om än allt konstant elände som händer just nu.

Skrivet av snajk:

Tja, jag vet inte om parfymen är problemet riktigt. En citron doppad i tvätt- eller diskmedel är nog lika ohälsosam oavsett om medlet är parfymerat eller ej liksom.
Jag har en kollega som jag generellt gillar, men som är väldigt religiös muslim och verkar tro på en hel del konspirationsteorier om diverse saker och så. Han har också en tendens att hylla Erdogan rätt kraftigt exempelvis. Jag har slutat ge mig in i diskussioner med honom för det är ingen idé. Börjar han spinna iväg om religion, varför alla borde köpa hus i Turkiet, att månlandningen var en bluff eller liknande så säger jag typ "det håller jag inte med om" eller "jag tror inte det stämmer", men sen går jag bara därifrån.

Dessa två gubbar är faktiskt dom jag gillar som mest, när vi inte pratar om deras "intresseområden" kommer vi extremt bra överens och vi har samma hobbies(om man bortser från konspirationer, högerdiskussioner osv) samt att vi jobbar bra ihop.

Skrivet av Haglund:

Oavsett var man står i olika frågor stör jag mig på kollegor som försöker fiska i var man själv står. Låt mig vara privat, om vi hade varit nära vänner hade jag kanske delat med mig av det. Har en kollega som ville fiska i min privatekonomi, för att han verkade bli uppenbart kränkt över att jag köpt radhus. Han sa "Oj. Det har inte vi råd med", som om att han och jag skulle ha samma ekonomiska förutsättningar bara för att vi är kollegor och har samma tjänst.

Dessutom är han väldigt öppen med varenda privatärende han uträttar, ibland vill man kanske inte höra om en kollegas koloskopi. Det är som att han förväntar sig att alla andra ska vara lika transparenta som han själv

Tror kanske inte att dom nödvändigtvis fiskar efter respons från mig, mer jag som reagerar på saker dom säger är fel.
Nu kanske man låter som en besserwisser men jag vill inte ta upp vissa områden som dom har pratat om pga att detta lär spinna vidare till andra diskussioner som sedan leder till att inlägg tas bort/varningar skickas ut.

Skrivet av Oegat:

+1 på @serfafim s strategi. De (likt vi alla gör mer eller mindre) letar efter information som bekräftar den egna värlsbilden. Om världsbilden innehåller att "alla andra är lurade", så blir det faktum att du och andra argumenterar emot bara ytterligare "bevis" för att de har rätt. När någon väl kommit in i en sådan spiral är det väldigt svårt att bryta den med argument.

Att ni tar upp andra ämnen kan också vara nyttigt för personerna själva, det är bra för dem att påminnas om att det finns andra saker i livet än deras "hobby".

okej, ja då är det nog bättre att bara ignorera eller styra ifrån till ett mer "roligt" diskussionsämne. Och precis som du skriver, finns andra saker i livet än ens "hobby":)

Skrivet av Libra-75:

Det bästa är att försöka att undvika den typen av diskussioner med dom på nåt sätt. Det enda som händer när du ger dig in i den typen av diskussioner är att dom drar ner dig på deras nivå och vinner med sin erfarenhet av att vara på den nivån. Har själv jobbat på en arbetsplats där fördomar och konspirationsteorier haglade kors och tvärs dagligen. Jag gjorde misstaget att diskutera med dom i början, men kom fram till att det inte gav nåt.

Du började med att ignorera dessa personer, sätta vid ett annat bord eller försökt styra till något annat ämne?

Av dauit

Lite politiskt nu kanske så får se om det funkar.

Har två kollegor(äldre gubbar) som är väldigt höger samt är lite halvt konspirationsteoretiker. Har under en längre period börjat tröttna rejält på deras diskussioner och har därför försökt bemöta det med faktiskt studier/artiklar som motbevisar det, oavsett om det handlar om Covid-19, energi/el, klimat, Ukraina vs Ryssland så blir man alltid påhoppad med dom sedvanliga meningarna; dags att vakna upp, forskarna är köpta, litar inte på mainstream media, finns en gömd agenda, Deep State/illuminati osv osv. När man sedan försöker argumentera lite kring den vetenskapliga metoden och varför den faktiskt finns för att försöka motverka detta går dom tillbaka till samma punkter. När sedan försöker gå mot deras ”källor” går dom tillbaka till samma punkter.

Hur ska man egentligen göra för att tackla detta?

Att ignorera funkar inte så bra pga dom t ex pratar om det under fikat/lunchen, har försökt be dom lite snällt att inte prata om sådant hela tiden. När det t ex visat sig att det dom har pratat om inte stämmer för fem öre i efterhand viftar dom bara bort det.

Av dauit

Python för diverse automation/scriptande för jobbet

Men framförallt, knivslipning på knivstenar. Köpte ett halvbilligt kit på amazon samt några billiga köksknivar på blocket. Spenderat pinsamt mkt tid att både läsa och se på videos samt inte minst slipa.

Av dauit
Skrivet av Sunix:

Nej det är inte lagligt, de får dela ut valsedlar det är allt vad jag vet

Okej, ja dessa fyra partier va lite mer ”pratiga”, va dock mer allmän prat. Ingen i kön nappade dock så dom stod där o pratade med varandra istället, såvitt jag hörde ingenting partirelaterat.

Av dauit

Röstade idag runt 11.00. Tre distrikt röstade i samma lokal, självklart va det mitt distrikt det va kö så tog sitt lilla tag.

En allmän fråga, utanför röstlokalen va det fyra partier som försökte locka lite sista-minuten tvekare. Är det ens lagligt?

Av dauit

90kwh per månad i genomsnitt, låg på 110 förra året.
Tror att största skillnaden ligger i att jag ej jobbar hemma varje dag som tidigare. Ser även till att släcka/stänga av allting som inte använts

Liten etta på 31kvm, stationär dator som används kanske 4h och en Qled från 2018 inkl ljudsystem på 2h. Har eluppvärmt golvvärme i badrummet, dock är konsolen trasig(böjd pin) så kan ej stänga av den eller reglera temperaturen…

Har gasspis dessutom, så tillkommer en fast kostnad på 260kr månaden, oavsett användning

Av dauit
Skrivet av improwise:

Just Klarna kan nog vara värt att fundera ett varv extra på just nu med tanke på vilket läge som det bolag befinner sig i och vilka risker det medför. Pengarna lär knappast försvinna, men vill det sig illa kan det ta ett tag innan man får igen dom via insättningsgarantin. Vet redan att folk börjar ta ut sina pengar från deras sparkonton vilket i sig lätt kan bli en självuppfyllande profetia (jag är själv en av dom).

Klarnas sparkonton omfattas av insättningsgarantin