Den långa förklaringen, vad jag kan observera, är att OLED-pixelljusreglagen är ett hybridreglage som påverkar även dynamiskt omfång. När du sänker för långt blir det samma effekt som att dra ned kontrast/vitnivå-reglaget för långt. Det påverkar både fysisk utväxling till ljus (spänning etc.) och omfånget på signalnivåer på samma gång.
Enklast är att se detta med en helt vanlig gråramp. När reglaget för fysiskt ljusstyrka enbart handlar om fysiska utväxlingen ska inte grårampen påverkas. Den ska endast bli mörkare. Likt att lysdioderna tonar ned utan att bildinnehållet påverkas. Drar man i kontrast/vitnivå-reglaget kommer ska man däremot märka att posterisering ökar och rampen rör sig eftersom man krymper det dynamiska omfånget.
Hos OLED-modellerna är det både och i varierande grad. Hos G3:n får OLED-pixelljusreglaget mycket större utväxling på nivåerna än hos C3. Hos G3:n blir grårampen allt mer posteriserad och till slut utsmetad ju längre ned med drar reglaget. Försämring syns redan med reglaget under 50 och under 20 (vid ca 200 nits med peak brightness: Off) börjar bilden bli synligt plattare.
C3:n kan man dra till bottenläge och grårampen är fortfarande intakt. En C3 kalibrerad till 100 nits håller fortfarande en förväntad nivå av dynamiskt omfång. G3:n fick jag ned till 120 nits och då var bilden som en död fisk. Så G3 och C3 verkar regleras av olika algoritmer där. Jag har provkört G3/77 tum.
Philips OLED är liknande i sitt beteende. Drar man OLED-ljus-reglaget till nedersta 30 procenten eller så händer inget med ljusstyrkan längre. Det blir inte mörkare, bara plattare bild och färre nyanser och ingen större skillnad. Ofta även bara grönare och grönare vitbalans när man drar ned det för långt. Reglagets nivåer är inte utformad efter hur algoritmen inverkar.
Sony och Panasonic är också hybridreglage men inte alls lika drastisk effekt.