Inlägg

Inlägg som haijen har skrivit i forumet
Av haijen

CAT ankelstrumpor är grymma om man är ok med brandingen... https://www.jula.se/catalog/klader-och-skydd/accessoarer/unde...

Av haijen
Skrivet av kaffeofikaelika:

...Schrödingers kartong....

Måste bara ge dig en extra +1 på den, skrattade högt

Av haijen
Skrivet av daliim:

Fick precis svar från tullverket och enligt tullverket så är det postnord som tar denna avgift och jag skulle kontakta dem.

Ja, Postnord är nu helt hopplösa. Har samma problem själv. Tullverket säger att paketet inte innehåller restriktionsvara baserat på innehållsförteckningen men posten skickar en lång lista på dessa varor, där varan inte finns med. Det går inte att resonera med kundtjänst och de har håller paketet gisslan så man tvingas betala innan det skickas tillbaka.

Gissningsvis behöver de hitta inkomster eftersom folk inte skickar brev längre och hittar då på fejkavgifter som det är så jobbigt att komma undan att man tvingas betala. Jag tror jag har ca 80% av paketen utanför EU som felaktigt beläggs med avgift från Postnord. Tidigare var det tull och moms trots att det helt uppenbart är gåva och inte uppnår gränserna för moms/tull - råkade man betala innan man löste problemet så var det superenkelt att få tillbaka pengar från Tullverket men nästintill omöjligt från Postnord. Nu har de börjat med dessa "restriktionsvaror" som kan vara vad som helst.

Cred till Tullverket - all kontakt jag haft med deras kundtjänst har varit exemplarisk.

Tillägg: för övrigt var det godis inklusive choklad i mitt senaste paket. Tullverket säger att det inte är något som hamnar under restriktionsvaror och de har inget med det att göra, men Postnord säger att det visst är restriktionsvaror så de behöver göra en alldeles speciell tulldeklaration som kostar 175 kr. Yeah right.

Av haijen
Skrivet av Felidae:

Hej!

Ursäkta för mitt sena svar. Det har varit mycket med annat, så jag glömde att logga in på denna kära hemsida.

Nåja, era utmärkta tips har fått jäsa och mogna lite i cyberrymden i alla fall!

Det är ju bra att jag inte behöver löda då. Jag vet annars att man talade om lödning för Gamecube Nano, men det är ju för att löda vissa komponenter till Gamecube's original-komponenter. Jag har visserligen en original Gamecube hemma, med tillhörande spel, så jag skulle väl kunna såga upp den för att skapa en Nano, men jag känner verkligen inte för det. Av alla mina gamla konsoler har jag sålt nästan alla, men Gamecube vill jag behålla intakt. Det är någonting med dess utformning som jag fullkomligt älskar. Synd bara att jag sålde Super Smash Bros Melee (till en väldigt trevlig användare här på sweclockers), för jag tror att mina brorsöner skulle älska att spela det med mig, och kanske den lilla flickan, när hon vuxit till sig något!

Jag ska se om jag kan fixa med Launchbox/Bigbox, som @sweisdapro föreslår.

Det är verkligen fina retro-lådor för Raspberry Pi som ni föreslår, men jag behöver något som tillåter åtkomst till alla USB-portar på Raspberry Pi-chipet, då jag vill ha åtkomst till fyra kontroller samtidigt istället för bara två.
Detta kanske inte är nödvändigt dock? Man kanske kan koppla in flera kontroller i de två portarna för SNES-lådan som @haijen länkar till?
Vad tror ni?

Mvh

Edit: nu ser jag att man lätt kommer åt alla 4 USB-portar på boxen @haijen länkade till. Gott mos! Får se om den är kompatibel med Raspberry Pi 5 dock. Kanske inte spelar någon roll om man köper Raspberry Pi 4 för att emulera upp till Gamecube dock? Fast det är klart, Gamecube lär vara rätt krävande?
Kanske nödvändigt med ett chassi som tillåter kylningsverktyg i form av processorfläkt m.m.?

Mvh

Det finns inte lika många lådor till Pi 5 än, men hittade exempelvis denna som verkar ha en liten chassifläkt också: https://thepihut.com/products/game-5pi-retro-gaming-case-for-.... Jag tror Pi 4 är lite gränsfall för Gamecube och PS2-spel. Vissa funkar säkert medan vissa inte kommer flyta så bra men jag har egentligen inte provat själv. Retropi är trevligt som "OS" i alla fall (ligger ovanpå ett OS men ja...) https://retropie.org.uk/.

Av haijen

Jag skulle nog säga att ett begränsat utrymme är mycket trevligare att hantera i spel än en begränsad vikt, i alla fall om vi pratar om själva "hoardingutrymmet" på karaktären. Det blir ett sådant himla plockande och pysslande om det är vikt (speciellt beroende på hur de lagt upp inventory-funktionen) - man måste liksom läsa på alla saker hur mycket de väger och jämföra för att ta beslut. Om saker tar olika stor plats (som förstås kan ses som samma sak - en större sak kan man tänka väger mer) så är det betydligt lättare att hantera i sitt inventory. Man ser direkt hur stor en sak är utan att behöva läsa eller fundera. Men jag tycker ändå att en begränsning i hur mycket man kan ta med sig har en viss funktion. Man kan ju ändå tänka sig att en kombination av styrka och väskor kan styra hur stort inventory du har (att man ökar storleken med styrka istället för hur många kilo man kan bära).

Om vi sedan pratar utrustning på karaktären så där kan absolut vikt ha en funktion som kopplar till skydd och hur smidig eller snabb man är. Så oavsett om man har ett storleksbaserat inventory tycker jag utrustningen kan ha en vikt som används när man har den på sig.

Av haijen

Jag tror inte du behöver så mycket lödning... En Rpi med Retropi så är du väl i princip i hamn. Finns roliga chassi, typ denna: https://www.webhallen.com/se/product/345169-RetroFlag-SuperPi... men inte för Rpi 5 var jag kunde se just nu, men borde väl finnas någonstans? Finns ju en hel del retrodosor om man vill det också (t.ex från 8BitDo).

Av haijen
Skrivet av Klutte:

Hej!

Jag skulle gärna läsa något nu i höst, kanske börja förbereda redan nu. Vet inte om någon haft lust att ge tips. Jag står och väger mellan något IT-relaterat och något mer hantverkaryrke som elektriker/snickare/trädgårdsmästare. Utgångspunkten är att jag lär mig något användbart som går utöver folks allmänbildning och som kan vara eftertraktat om man är duktig på det.

Man: 35 år, Göteborg
Jobbat de senaste 8 åren i bevakningsbranschen och tröttnat på det. Har tidigare gjort högskoleprovet två gånger, 1,3 och 1,65 i resultat, men dessa testresultat har gått ut och jag missade att anmäla mig inför våren, så det är först till hösten jag hade kunnat höja chansen att komma in någonstans via det. Mina gymnasiebetyg snittade strax över VG i allt då jag var ganska lat på gymnasiet, vet inte vad det motsvarar idag. Bytte från natur till samhäll på gymnasiet så skulle behövt Matte 4 samt Fysik B om jag velat läsa någon ingenjörsaktigt.

Har haft ganska dålig ekonomi senaste åren och arbetat långt över 300 timmar varje månad, men har nu möjlighet att studera igen och bara behöver arbeta en 45-60 timmar i månaden helger/kvällar(utan csn) under studierna, men ändå klara min ekonomi. Målet med utbildning är som sagt att komma bort från bevakning, vara lite kreativ och faktiskt utföra något varaktigt men även att kanske tjäna lite mer.

Hade gärna skaffat mig ett arbete där jag inte är ständigt styrd och övervakad utan mer prestationsbaserad, att jag utför mina uppgifter. Gärna något där man lär sig en kunskap och helst inte anställd i den offentliga sektorn om det inte är att man arbetar som konsult.
(Det jag jobbat med senaste 8 åren har varit väldigt mycket: Kom i tid till arbetet, bevaka något i 12 timmar på samma plats, får ej lämna platsen, gå hem från arbetet.) Inte jätte sugen på att jobba 08.00-17.00 varje dag på en kontorsplats.

Längden på utbildningen spelar inte så stor roll.

Det är och kommer vara brist på ingenjörer, så eftersom du tar upp det som ett alternativ tänker jag att det är något du skulle kunna fundera på. Det finns ju möjlighet att till hösten börja läsa ett basår för att läsa upp behörigheten (eller bastermin beroende på vad som finns och vad du saknar) - basår finns ju även på distans. Pratar vi ingenjörsyrken så krävs det ingen civilingenjörsutbildning utan det är mycket goda möjligheter även för högskoleingenjörer (3-årig utbildning), vilket också avspeglar sig i lönerna som inte skiljer så mycket mellan dessa 3-åriga och 5-åriga utbildningar (vill man går det ju även att komplettera med en masterutbildning senare). Inom ingenjörsutbildningarna så är det som sagt en bred brist men kanske speciellt om man tittar inom elkraft/energi/automation/maskinteknik/processingenjör och liknande. Sedan tänker jag förstås också att utbildningar mot IT-säkerhet och AI bör vara rätt bra områden om man är mer intresserad åt detta håll (kanske man är om man hänger på detta forum ).

Av haijen
Skrivet av aent:

Jag köpte Switch oled till barnen i julklapp.

Brutalt dålig räckvidd på joycons. Flyttar man fram stolen och sitter en meter bort så funkar det, men längre bort tappar den varannan minut och man måste koppla ihop alla kontroller igen. Jag gissar att det är störningar från wifi och trådlös soundbar som också finns under tvn. Hur lång räckvidd kan man förvänta sig i ideala förhållanden?

Köpte två 8bitdo ultimate också, de funkar från soffan. Men vill gärna spela 4 utan problem. Måste få fram konsolen mer gissar jag, men svårt med sladdar och plats. Någon som haft liknande?

Jag har en vanlig switch med en trådlös AP 20 cm från där switchen är dockad och har inga problem. Prova att ta bort switchen från dockan och gå till ett annat rum där du inte har några trådlösa prylar och testa kontrollerna där när den inte är dockad? Är det samma problem då så låter det som något är fel på switchen. Funkar det där så prova koppla ur dina andra trådlösa saker en i taget och se om det blir bättre.

Av haijen
Skrivet av cyklonen:

Har fortfarande inte fattat syftet. Finns det alltså porrspel, eller handlar det om att folk skäms för att de spelar "barnsliga" spel?

https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/002/280/081/d81.jpg

Av haijen

Dagens lucka på Webhallen, config pro med 7800x3d och 4080 med 5000kr rabatt. Har lite för dålig koll nu för att avgöra om det är ett bra fynd, så lägger det här i diskussionen så kan någon annan avgöra om den passar i fyndtråden och lägga den där

https://www.webhallen.com/se/product/365732-Webhallen-Config-...

Av haijen
Av haijen
Skrivet av Lerners:

https://www.amazon.se/gp/aw/d/B099KPHR5B?ref=ppx_pt2_mob_b_pr...

Finns för 790 kr igen.
Köpte ett till utifall
Nu var det slut på 790 kr priset ige

Nu finns de för 790 igen. Jag hade en till 100 kr rabatt som fanns på sidan som jag kunde aktivera, så kunde beställa för 690 :o.

Av haijen
Skrivet av Felixark:

på Deras stream igår så stog det att vara 1087 som var med och kan man se mitt namn Felix #294 (samma nummer som stog på sidan efter att jag registrerad mig) ganska nära vinnaren.

<Uppladdad bildlänk>

Deras hjul kan vara hantera ett visst antal, så alla är inte ens med i hjulet. Från alla som tävlat slumpar de ut ett antal som kommer med i hjulet...

Av haijen
Skrivet av medbor:

Så är det absolut, men de lego-set jag köpte har jag inte hittat billigare på andra ställen. Såklart är det inte halva jämfört med amazon, men ca 50-100kr billigare på alla blev det

Det var absolut ett bra tips - jag kanske lät lite för negativ :). Jag bara ville upplysa att det inte var riktigt så bra som det såg ut att vara - att få 50-100 kr rabatt på nätpriset på Lego-set är ju rätt bra ändå! Det är som alltid att man ska kolla en extra gång och kanske göra en sökning på... ja prisjakt classic vill man ju säga (RIP).

Av haijen
Skrivet av shugge:

Gäller det i alla butiker? Hur länge?

Sedan kan man ju säga att det är bra att vara uppmärksam på hur stor rea det egentligen är, jämfört med vad saker kostar annanstans. Ja visst, det är 50% även på Lego, men deras Lego kostar 30-40% mer än vad du köper på nätet i andra butiker. Bara så man inte går bananas och tänker halva priset...

Av haijen

Ah, det var goda tider :). Får ju nämna ett par favoritserier som jag tror inte kommit upp än; Simon the Sorcerer och Discworld! Speciellt Discworld-spelen var favoriter hos mig och brorsan back in the days :).

Edit: såg nu att Simon the Sorcerer nämnts, så jag får komplettera med en annan favorit och det är Day of the Tentacle

Av haijen
Skrivet av adfi:

Hej. Jag har en fråga om INET fortfarande har gratis byggnation för medlemmar eller inte?
Jag vill minnas att jag sett det under flera år, men det kan hända att det är borta nu.
För jag hittar det inte alls.

Tack på förhand.

De kör kampanj ibland. De hade det i början av "black week" men de fick så många ordrar att de tog bort erbjudandet då det skulle leda till för långa väntetider för de som beställt...

Källa: Inets stream under Black week

Av haijen
Skrivet av jorgen69:

Så alla får en värdekod när som har tävlat via Gleam?

Deltog i 4 av 6 tävlingar så antar att jag inte får någon kod=(

Koderna var från Sweclockers-streamen i tisdags - det var bara en tävling där och alla som deltog där bör ha fått kod (jag fick precis min).

Av haijen

Produkt: Pixel Buds Pro (färg kol/dimma)
Länk: https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/horlurar-...
Kategori: In ear lurar
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6948701
Pris: 1690

Av haijen

Japp, kör med premium family sedan något år tillbaka. Vi använder även Music som ingår då vi inte använder Spotify så då är det väl lite mer värt :).