Läste du en datateknisk utbildning? Runt år 2003 använde jag och mina kamrater på högskolan tekniker som virtualisering som inte den billigaste macen med dagens mjukvaror inte hade klarat av så bra p.g.a ramminnesbrist. Sedan 250GB ssd är inte mycket när man ska ha windows både för bootcamp och parallels. På lite högre datatekniska utbildningar ska man dessutom ha igång flera maskiner samtidigt. Ska man ha en 13" som klarar detta idag så blir det svindyrt, varvid mitt råd är köp något billigt tills behovet uppstår.
Alltså köp inte en 13" idag för den ska klara av ens behov om 5 år på skolan.
Angående fildelning genom usb så var det väl 10år sedan det var populärt, idag gör man det i princip alltid via nätverket. Detta av den enkla anledning att datorn nästan alltid är ansluten dit.
Det jag rekommenderar är dock att se till så man lätt kan koppla in extern skärm plus tangentbord, detta går fint utan en fin docka.
*edit*
Nu har jag ej läst på kth, men om de på datateknik rekommenderar folk att bloata ner sin dator ordinarie operativsystem med mängder av mjukvaror för olika fabrikat av mikrodatorer, plc, hmi, asic, fpga, utvecklingsmiljöer, dataanalysprogram, mattematik, mjukvaruutvecklingsprogram, labview, olika typer av databaser osv, osv, samtidigt på samma dator så borde de fundera på att lägga ner skolan. Nu finns dockers och Containers, men det är krångligt vid viss typ av mjukvara.
Runt 2002 fick jag ghosta om datorn 4 gånger per år i datateknik för att hålla den fräsch för skolprogram. Nu var winXp iofs sämre än win10. Samma sak gäller idag om man jobbar fel. Men inom datateknik så använder man ej datorn mycket första året.
Sedan beroende på gren kanske man väljer en väldigt smal utbildning och inte behöver läsa alt det ovanför. (i mitt program ingick det mycket mer, allt som gick att programmera skulle nästan programmeras. hehe)