Inlägg

Inlägg som ChristofferW har skrivit i forumet
Av ChristofferW

Jag skulle varmt rekommendera Mermaid. Finns fina plugins till VSCode om man gillar det eller så går det att använda mermaid.live.

Av ChristofferW

Citerar ett gammalt inlägg från mig själv som jag fortfarande använder och är väldigt nöjd med

Skrivet av ChristofferW:

Själv gick jag till min lokala plåtslagare och frågade om dom kunde böja en kabelkanal från spill och betalade med en bullpåse! Kunde nog inte köpa mig en bättre kabelkanal för priset (la ner ca 100kr på bullpåsen, vilket är vad IKEA tar för sin kabelkanal ) som även är kapad och böjd till mina egna mått!

Sen anväder jag mig utav iiglos bordfäste för två skärmar (dock en för tillfället) och drar kablarna ner till kabelkanalen bakom skrivbordet. Enkelt och stilrent!

https://i.imgur.com/p2KuFD3.jpg

https://i.imgur.com/uD1OhWn.jpg

https://i.imgur.com/7c4FjMG.jpg

Av ChristofferW

@anon321431: Det beror helt på hur du själv väljer att använda verktyget. Figma kan vara väldigt kraftfullt för en poweruser men samtidigt väldigt nedskalad för t.ex mig själv som ibland sitter och prototypar enkel design innan jag implementerar det i kod. Figma kanske ger dig hjälp på traven med att lista vilken CSS du möjligtvis kan använda för att få en liknande desgin i implementationen men i slutändan är det du själv som väljer hur du vill gå från design till implementation.

Av ChristofferW

Tror Figma är precis vad du letar efter!

Av ChristofferW

@Hagge: Enligt TFT Central under Panel and Backlighting så är det inte "äkta" 10 bit men tillräckligt nära för att inte märka av skillnad om man inte arbetar professionellt

Av ChristofferW
Av ChristofferW

Hur ligger det till med julpyntet, får man ta fram det nu?

  • KBDFans HHKB TOFU

  • Akrylbotten

  • BOX Jades

Bara tomtehattarna som fattas!

https://i.imgur.com/b4SPkWN.jpg

https://i.imgur.com/rORL8ct.jpg

Av ChristofferW

@improwise: skulle säga att FreeSync modellen är den mer intressanta av de två med mer förbättringar som HDR, 144Hz och 10-bitars färgdjup för en mindre peng om man vågar släppa G-sync

Av ChristofferW

@konfunderad: Jag tror de flesta här bara väntar på att modellerna ska bli tillgänglig först, är du nöjd med AW'n och inte bryr dig om HDR eller högre hertz på FreeSync modellen samt Nano IPS (liknande Samsungs Quantum Dot som jag förstått det) så är det nog ingen mening för dig att byta.

Av ChristofferW
Skrivet av Hagge:

Nu finns G versionen på prisjakt och är uppe i nästan 15. Jag tror ändå jag ska satsa på den alltså. Enligt prisjakt har den HDR... det stämmer ju inte..

Hmm, även F varianten för ca 13 vilket inte är allt för långt ifrån priset för Dell's AW34 med tanke på vad man får från LG's.

Av ChristofferW
Skrivet av WilhelmGunner:

Fick svar från LGs kundtjänst idag att de trodde att de skulle vara ute till försäljning i December, likvärdigt med England, men inget mer konkret än så.

Härligt, blir kanske en tidig julklapp till sig själv då!

Av ChristofferW
Skrivet av Laxpudding:

@Alexjenko: De är på väg in för test - efter det har jag säkert ett och annat att säga.

Hur ser statusen ut för leverans/recension? Väntar ivrigt!

Av ChristofferW

HDD Snurrar inte, byta PCB utan att överföra ROM chip?

Jag har en HDD som inte snurrar vid strömföring som jag antar har något fel med PCB:n. När HDD:n köptes så köptes även en till idenstisk vilket har samma PCB nummer och fortfarande fungerar, jag har sökt runt lite och läst att det går att byta PCB men att ett ROM chip även kan behöva flyttas över från den icke fungerande till den fungerande PCB:n. Jag undrar nu om det är säkert att byta PCB:n från den fungerande till den icke fungerande lite snabbt bara för att se om den startar upp utan att behöva flytta ROM chippet? Kan den fungerande PCB:n förstöras på något sätt utav detta, t.ex att den "brickas"?

Av ChristofferW

@magnus_asplund: Fortnite hade nyligen efter en uppdatering ett problem där disken för många användes till 100% vilket ledde till att spelet kunde kännas väldigt ostabilt [tråd]. Jag själv samt en polare märkte av detta men ska i nuläget vara fixat. Så som du beskriver problemet så skulle det mycket väl kunna vara detta som är orsaken vilket kanske kvarstod på windows 7 av någon anledning. En rekommendation skulle vara att installera windows 10 på maskinen då stöd för nyare spel så som Fortnite vanligtvis brukar vara bättre men även som andra redan påpekat att investera i en SSD.

Av ChristofferW
Skrivet av anon159643:

Läste du en datateknisk utbildning? Runt år 2003 använde jag och mina kamrater på högskolan tekniker som virtualisering som inte den billigaste macen med dagens mjukvaror inte hade klarat av så bra p.g.a ramminnesbrist. Sedan 250GB ssd är inte mycket när man ska ha windows både för bootcamp och parallels. På lite högre datatekniska utbildningar ska man dessutom ha igång flera maskiner samtidigt. Ska man ha en 13" som klarar detta idag så blir det svindyrt, varvid mitt råd är köp något billigt tills behovet uppstår.
Alltså köp inte en 13" idag för den ska klara av ens behov om 5 år på skolan.

Angående fildelning genom usb så var det väl 10år sedan det var populärt, idag gör man det i princip alltid via nätverket. Detta av den enkla anledning att datorn nästan alltid är ansluten dit.

Det jag rekommenderar är dock att se till så man lätt kan koppla in extern skärm plus tangentbord, detta går fint utan en fin docka.

*edit*
Nu har jag ej läst på kth, men om de på datateknik rekommenderar folk att bloata ner sin dator ordinarie operativsystem med mängder av mjukvaror för olika fabrikat av mikrodatorer, plc, hmi, asic, fpga, utvecklingsmiljöer, dataanalysprogram, mattematik, mjukvaruutvecklingsprogram, labview, olika typer av databaser osv, osv, samtidigt på samma dator så borde de fundera på att lägga ner skolan. Nu finns dockers och Containers, men det är krångligt vid viss typ av mjukvara.

Runt 2002 fick jag ghosta om datorn 4 gånger per år i datateknik för att hålla den fräsch för skolprogram. Nu var winXp iofs sämre än win10. Samma sak gäller idag om man jobbar fel. Men inom datateknik så använder man ej datorn mycket första året.
Sedan beroende på gren kanske man väljer en väldigt smal utbildning och inte behöver läsa alt det ovanför. (i mitt program ingick det mycket mer, allt som gick att programmera skulle nästan programmeras. hehe)

Läste till kandidat data som säkert är lite annorlunda från civil i början. Nu vet jag inte hur kurserna ser ut på KTH i början men vi började med kurser för programmering redan första dagen och fortsatte med det hela året. Bästa vore väl om TS kollade upp hur kurserna är upplagda och höra med någon ansvarig om olika miljöer spelar någon stor roll samt vad dom skulle rekommendera.

Det är såklart tillfällen man önskade att man hade mer minne tillgänglig för både RAM och lagring men jag klarade mig galant med 8GB RAM och 128GB SSD under min tid. Är det inga kurser som specifikt kräver en windows miljö så ser jag ingen anledning till att bootcampa eller virtualisera det. Bästa valet i mitt tycke för en ny datatekniker är väl att inte gå på mac men istället välja någon modell med lite mer RAM och en större lagringsdisk och istället bekanta sig med linux på den men då TS verkar vara lite inriktad på mac miljön och är ute efter bra batteritid så delade jag bara med mig av min erfarenhet med mac under studierna. Nu är ju inte laptops beroende av tegelstenar till laddare längre vilket gör att en laddare inte är så jobbig att ta med sig om batteritiden inte är den bästa

Att koppla in ett tangentbord eller en mus är exakt det jag också menade med allmän dataöverföring (lite dåligt formulerat ), men såklart även för att föra över filer då man aldrig vet när USB kan komma till nytta. Om man nu inte är bekymrad av "dongle hell" så spelar det ju mindre roll

Av ChristofferW
Skrivet av microblaze:

Vänta några månader. Du kommer att upptäcka att du inte behöver någon dator än på bra länge. Skolan är ingen bra motivering för ett datorköp.

Jag skulle påstå det motsatta när det gäller utbildning till datatekniker, att kunna sitta med egen laptop med eget arbete på runt campus utan att vara i behov av datasalar är guld värt.

Skrivet av anon159643:

Amen. Nu var det några år sedan jag läste, men det var typ matte och elektronik första året.

Att köpa en 13" som ska stå sig i 5år blir riktigt dyrt, då de är så snåla med ram och ssd. Mitt råd är om TS har behov av någon laptop köp någon billig som du kan byta ut sista året.

*edit*
Angående Apple, så den billigaste schyssta 13" med 16GB ram och 500GB ssd går på nästan 26 000kr. Nu har studenter en grym rabatt, men om jag ens hade frågat mina föräldrar när jag var 20år om jag fick köpa en sådan dyr dator så hade jag blivit arvlös. Bortsett för priset så är Apple dock en mycket fin dator.

Man behöver dock inte mycket för studier. Jag själv skaffade en macbook pro 13" med lägsta spec inför studierna och är helnöjd. Jag sparade det mesta på "molnet" så en stor disk behövdes inte och klarade mig hela dagar med batteriet under 3 år.

Skrivet av Chkeh:

Hej!

I höst börjar jag civilingenjörsutbildningen i Datateknik på KTH och är således i behov av en ny laptop. Är relativt säker på att jag vill ha en 13-tums skärm eller någonting i det området då den kommer bäras runt på en hel del, inte minst till och från plugget.

Hade tänkt investera i en vettig dator med god byggkvalitet och bra batteritid så har mest kollat på datorer i det övre skiktet. Jag har aldrig haft en Macbook eller en Mac-dator av något slag men är, kanske främst på grund av just den anledningen, lite intresserad av att införskaffa mig en Macbook pro för att testa på och se om Mac är någonting som passar mig.

Är det någon som har någon insikt kring hur användandet av Macbooks/Windows-maskiner ser ut på KTH och om den ena har en fördel över den andra och om hjälp går att hämta hos andra ifall jag skulle välja att gå mot en Macbook?

Om det vettiga alternativet skulle visa sig vara att välja en Windows-dator, vad är i sådana fall det bästa valet? Kanske Dell XPS eller någon Lenovo Thinkpad?

Tack på förhand!

Jag skulle rekommendera att kolla efter den tidigare modellen av macbook pron utan USB-C för att underlätta skärmdelning och allmän dataöverföring via USB, om jag skulle rekommendera något annat så skulle det vara något med bra stöd till linux dock är det tveksamt om batteritiden blir lik macbooken i det fallet. Jag var i samma sits som dig när jag började mina studier där jag tidigare enbart suttit med windows och linux innan och inte testat på MacOS men efter 3 år så vill jag inte rekommendera något med windows.

Av ChristofferW

Ett sätt att fylla ett tomrum kan vara så lätt som att börja lära sig nya saker. Jag själv har på senare tid funderat på hur häftigt det hade varit att vara en polyglot, dvs en som talar flera språk. Att kunna kommunicera med olika människor i deras egna modersmål på t.ex en semester är säkert något som är väldigt roligt och uppfyllande.

Om nu problemet ligger i fysiska objekt har du funderat på att börja skapa något själv? Finns det något till hemmet som du själv skulle kunna designa och tillverka istället för att köpa?

Av ChristofferW

@murre_: Har du funderat på att använda dig utav css grid eller flexbox något? Grid framförallt gör det väldigt enkelt att designa responsiva webbsidor!

Av ChristofferW

@ab3: Elgiganten har utförsäljning på denna just nu vilket verkar vara väldigt privärd gentemot liknande armar. Jag tog och beställde den idag så får se till veckan vilken kvalite för priset den har. Kan höra av mig vilka åsikter jag har om den när jag fått testat den om du vill!

Av ChristofferW

Finns att köpa med USB för enkel kontakt till t.ex mobilladdare eller liknande här.

Annars om du kan tänka dig att löda och programmera lite så går det att köpa en ESP8266 så har du dig ett litet roligt projekt som går att ta ett steg längre med styrning via t.ex en hemsida!