Inlägg

Inlägg som jimpaw80 har skrivit i forumet
Av jimpaw80

Custom Build för Grafik / Video

Hej!

Har nyligen bestämt mig för att bygga en PC enbart inriktad på grafiskt arbete. Program jag kommer att använda är mestadels:

Davinci resolve
Photoshop
AI program
Affinity designer

Min förhoppning vad att spendera runt 15000 kr utan skärm och låta Inet/Webhallen bygga den åt mig. Windows 11 får det bli med. Även om det tar emot har jag bestämt mig för att att köra cpu från Intel samt grafikkort från Nvidia då AMD verkar strula när det gäller vissa format från video mm.

Kan tillägga att jag INTE kommer att uppgradera den här datorn i framtiden, mer än vad som behövs till grafiskt arbete. Om jag vill ha en gamingdator kommer jag köpa helt andra grejer så det gör ingenting om förslagen innebär att t.ex moderkortet inte klarar av nya prylar i framtiden.

CPU: Intel Core i5-14600K
Lagring: Kingston NV2 2TB - M.2 2280 / 2 TB / PCI Express 4.0 x4 (NVMe) / 3500 MBps
Operativsystem: Microsoft® Windows 11 Home Swedish 64-bit
Grafikkort: GeForce RTX 4060
Chassi: Phanteks Eclipse G300A
Moderkort: MSI PRO Z790-P WIFI
Ram: Corsair Vengeance 32GB (2x16GB)

Vore grymt tacksamt för tips!

Mvh / Jimmy

https://www.webhallen.com/api/cart-img/364966,353792,346384,3698...

Av jimpaw80

Hej hopp, och tack för alla snabba svar!

Hårddisken med Windows 7 installerad kommer ifrån den gamla datorn annars är allt nytt (har bara i en hårddisk för tillfället) Har av-installerat alla gamla drivrutiner och installerat nya från Anus (Asus), försökte även regga min produkt på deras hemsida samt ringa kundtjänst (varav jag fick tipsen att ringa upp deras kundtjänst utomlands), snacka om värdelös support! Näste gång blir det en annan tillverkare på moderkort. Mer eller mindre ALLA programvaror som hänger med detta moderkort strular på ett eller annat sätt.

Windows Update har gjort noll. Det är nån drivrutin som ställer till det. Det som är så frustrerande att spelen flyter tokbra, men jag kan inte ens starta ett Benchmark program! Hela Windows får det där känslan av ett gammalt buggigt system,inte riktigt det man vill ha när man installerar ett helt nytt Windows. Ikväll ska jag installera Elementary Luna, ska bli skönt att äntligen få använda ett operativ system utan strul - På nästa hårddisk, behöver fortfarande hjälp angående denna!

Av jimpaw80

Z97-A , SSD ,i5-4690K, window7, Problem & Buggar!!

Hej!

Köpte nyligen en helt ny rigg och efter installation började jag få massor av problem i windows 7 pro!

MINA SPEC
------------------
Noctua NF-A14 ULN 140mm Chassifläkt
Samsung 840 Pro Series SSD 128GB SATA3
MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB
16 GB RAM.Corsair Vengeance Low Profile
EVGA SuperNova 750W B2 140 mm fläkt
ASUS Z97-A
Noctua NH-U14S CPU KYLARE
Intel Core I5 4690K 3,5 Ghc, 3,9 Turbo. 88W

Problem.
-------------
Flera olika benchmark bl.a Heaven Benchmark 4.0 samt Valley Benchmark 1.0 vägrar köra igång, med felkod:
"browser_x86.exe could not be found . Make Sure they have entered the name correctly , and repeat the process"

När windows startar dyker detta upp: Enheten fungerar inte korrekt eftersom Windows behövs för drivrutinen kan inte ladda. (Kod 31)

Sniper Elite 3 vägrar att köra i fullscreen ibland (men flyter tokbra för övrigt!)
SFC /Scannow Stänger sig så fort jag kör via startmeny fältet (minimerar sig självt och försvinner) men jag kan komma åt kommandot genom att öppna
dos läget och sedan starta kommandot, kan tilläga att windows hittar ett fel men kan inte åtgärda det.

Dessa filer verkar vara en del av problemet:
AMDA00 Interface (AMDA00_Win7-8-8-1_V1010.zip)
MEI DRIVER (MEI-Win7-8-8-1_VER10001204) har haft problem att installera detta.

Har nu avinstallera Ai Suite 3 samt windows rapid program.

1. Vilka inställningar bör jag ha i bios?
2. Jag tänkte använda min nuvarande SSD Samsung 840 pro 128 GB enbart för spel (här är windows 7 installerat), Sedan en till 840 pro för jobb elementary os Luna (Linux) som arbetshårdisk, även denna på 128 gig.Tänkte köra en dualboot. Vilka inställningar bör jag ha i Bios för att göra allt lite mera kompatibelt?

Jag är seriöst helt ställd, får bara inte till det. Någon som vet hur jag kan lösa detta?

/J

Av jimpaw80

Okej har fått allt att funka! Provade med en fyra och det fungerade. Efter jag har installerat allt måste jag säga att jag är jätte nöjd med allt. Burken är verkligen supertyst förutom när man lirar men det är ju knappast konstigt. Har bara prövat Sniper Elite 3 hittilds som jag maxar och får 60 fps. Snacka om skillnad från mitt gamla AMD grafikkort! Skulle bara vilja säga tack till alla för samtliga tips!

Nu har jag lite problem med burken men jag kommer att skapa en annan tråd för det, stort tack!

Av jimpaw80

om man tittar på formen av änden så stämmer det inte (fyrkansts och octangon formen) men den går att pressa in! gör det ingenting att formen på änden inte stämmer sålänge den går eller? , man hör inte något click heller på den andra fyran när man väl stoppar i den på moderkortet, den första fyran passar perfekt.

Av jimpaw80

Halloj! Har köpt allt som rekomenderats på denna trå mer eller mindre. Har problem vid installation. Jag har kopplat in 24 pins ATX kabel till moderkortet (ASUS Z97-A) och den andra sidan till mitt Nät-aggregat (EVGA SuperNova 750W B2), så långt inga problem. KAn tillägga att sidan som kopplas in i nätagget är delat i två delat och jag har stoppat in båda. Det andra uttaget på moderkortet har 8 pins hål och det står "EATX12V EPU brevid, och uttaget på Nät-aggregatet står det "CPU1",och brevid finns CPU2. Problemet är att kabeln som följer med Nätaggregatet har 8 pins på ena sidan (som funkar perfekt att stoppa in på både moderkortet + nätagget, på andra sidan sitter en 4 + 4 pins som inte funkar tillsammans på någon sida. Jag tror att en utav 4orna skulle funka att sätta i. Enligt manualen så så står det att man bara behöver koppla i denna kabel vid extrem överklockning. Tycker det verkar lite märkligt?

1. Kan jag strunta i den andra kabeln helt?
2. Går det att ha fyra pinnar i den ena änden och 8 i den andra? eller ska jag helt enkelt köpa en ny 8 till 8 som funkar?

Av jimpaw80

Japp det är tillagt! Stort tack!

Av jimpaw80

Okej!

Det här är vad jag har plockar ihop hittills!

http://pcpartpicker.com/p/VdTByc

Är det någon som har förslag på bättre komponenter?

Av jimpaw80

Halloj MakeCoke!

Jag tänker så här. Om jag i framtiden vill boosta upp burken lite istället för att köpa nytt grafikkort kan det vara skönt att veta att det går att stoppa in ett till kort och krämen räcker till. Samtidigt har jag för mig att jag läste att GTX 970 är rätt strömsnålt?

Jag har bestämt mig för processor och lutar mot Intel Core i5-4430. Såg faktiskt att i5 760 2.80GHz som jag har idag presterar helt okej, jag kommer ändå att köpa en ny processor för det är en jäkla skillnad på strömförbrukningen.

Måste säga att nätagget du länkar till verkar jäkligt grymt! Funkar det i ett Fractal design R4 tror du?

Jag har tänkt lite på det här med cpu kylare med, om man tittar i tester verkar ju fläkt kylning fortfarande vara mest "bang for buck" Dessutom verkar dom ju vara tystare med? Jag har lite svårt att greppa varför vattenkylning igentligen är bättre (Om det nu är det?), handlar det mer om att man kan överklocka mer utan att vara orolig för temperaturen?

Stort tack för all hjälp! ska plugga på lite mer om detta

Av jimpaw80

tack, ska plugga vidare. Något tips på ett RIKTIGT tyst nät agg runt 750 W?

Av jimpaw80

Tack! Ska plugga på lite, får jag fråga hur pass tyst ditt chassi är? Finns det plats att klistra på extra ljuddämpning på insidan? Har varit lite sugen på NZXT H440 med. Skulle verkligen vilja veta vilken som är tystast.

Av jimpaw80

Tack, ska kolla och jämföra, känns dock som om man kommer upp i en annan prisklass.

Av jimpaw80

Angående Linux kan jag starkt rekommendera elementary os Luna 2.0 (nyaste versionen heter Freya, men är fortfarande i beta 1) Riktigt stilrent os,går snabbt som satan,även fast det är ett av linux mest krävande os. Spontant tror jag att du har lättare att spela spel på Ubuntu, är dock helt färsk på Linux med så jag har inte järn koll. Skönt att Steam äntligen kommer att börja pumpa ut mera spel till Linux, Jag tror även att Nvidias kort är att föredra, bättre drivrutiner för Linux + att många program fungerar bättre.

Av jimpaw80

Kortet du länkade till stödjer inte SLI va? Det kanske jag ska uppdatera i mina krav! tack.

Av jimpaw80

Tack för snabbt svar! Idag så har jag Processor Intel (R) Core (TM) i5 CPU 760 2.80GHz.

stort tack för länkarna, ska kolla direkt!

Av jimpaw80

Moderkort samt processor till GTX 970,Budgett runt 2000 - 3000 KR

Hej!

Jag har nyligen uppdaterat min gamla burk. Nu tänkte jag börja flytta över komponenter till ett helt nytt chassi.

Datorn kommer att användas till: Gaming, 3d program, Målning. För mig är det viktigt att fy en tyst burk. Kommer nog ha fläktstyrning via moderkortet eller fläktkontroller. Jag skulle vilja ha en processor som är bra med absolut inte det senaste.

Moderkortskrav:

ATX
SATA 3.0 6Gb/s
PCI-Express 3.0 (2x16)
USB 3.0
SLI

Komponenter som jag redan har.
---------------------------

Operativ system: elementary OS freja.
Fractal Design R4
Noctua NF-A14 ULN 140mm Chassifläkt
Samsung 840 Pro Series SSD 128GB SATA3
Samsung 840 Pro Series SSD 128GB SATA3
MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB -
16 GB RAM.Corsair Vengeance Low Profile

Tack!

Av jimpaw80

Vill bygga gamer/grafisk burk och behöver råd!

Hej!

Jag har nyligen införskaffat lite nya komponenter till min gamla burk och i samband med det börjat förstå att jag förmodligen kommer behöver Uppdatera rubb & Stubb.Jag tänkte flytta över all nyinskaffade komponenter och sälja av resten. Nedan kan ni se nuvarande spec samt vad jag planerar att använda till nya datorn.

Nuvarande Rigg
-------------------
Processor: Intel Core i5 CPU 760 @ 2.80GHz
Grafikkort: ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCU II Top (Nytt)
Ram: Corsair Vengeance Low Profile 16GB DDR3 PC3-12800 1600MHz (Nytt)
Moderkort: Asus P7P55D Pro
Skärm: Dell Ultrasharp DELL U2412M
Kylning: Antec processor kylare.
Hårddisk1: SSD 64 gb (Windows 7 Ultimate)
Hårddisk2: SAMSUNG HD103SJ ATA Device 1 TB
Hårddisk3: Samsung 840 Pro SSD 128GB. (Nytt)

Komponenter jag tänkte flytta över
----------------------------------
Ram: Corsair Vengeance Low Profile 16GB DDR3 PC3-12800 1600MHz
Hårdisk1: Samsung 840 Pro SSD 128GB.(tänkte använda denna som hårddisk för det operativsystem jag kommer att installera)
Grafikkort: ASUS Radeon R9 280X 3GB DirectCU II Top / eller köpa nytt nvidia kort istället med stöd för G-SYNC.

Köpa Nytt
---------
Bildskärm: KÖPA NYTT gärna 27 tum med 100/144 Hz och stöd för G-SYNC.
Hårdisk2: KÖPA NYTT SSD För jobb filer 1 gig.
Hårdisk3: KÖPA NYTT SSD För privata filmer och spel Runt 1gig
Moderkort: KÖPA NYTT,
Processor: KÖPA NYTT,
Kylning: KÖPA NYTT, Vattenkylning
Chassi, KÖPA NYTT, Måste vara stort och vara jättetyst, gärna gärna 180 mm platser.
Nätagg Köpa Nytt: Minst 800W och tyst.

Jag skulle vilja bygga ihop en riktig Gaming burk som även funkar för mycket grafiskt arbete som Photoshop samt 3d program.Jag har delat upp allt i kategorier för att göra det lite lättare att svara. Min Budget ligger mellan 15 - 20.000.

Monitor:
Jag målar mycket texturer/concept grafik i Photoshop så en bra färgåtergivning är ett måste. Nästan inga 100/144 Hz skärmar jag hittat har bra färgåtergivning (är ute efter samma kvalitet eller bättre än min nuvarande skärm.) Jag har även börjat att undra om jag gjorde ett misstag att köpa ett AMD grafikkort eftersom Nvidia kommer att släppa skärmar som har G-sync men bara funkar med Nvidias egna grafikkort. Finns det några andra tekniker som kanske kan erbjuda liknande lösningar? Har även hört att AMD ska komma med något liknande?

Moderkort
Har verkligen ingen koll alls var som gäller här. Skulle vilja ha ett kort som har stöd för många grafikkort och en jäkla massa ram samt stödjer det mesta så man inte behöver oroa sig om ett par år.

Processor
Letar efter en ny riktigt snabb prisvärd processor.

Hårddiskar
Jag är även sugen på att fixa raid via hårdiskarna (har verkligen ingen koll vad det är!, men om jag förstått det hela rätt så gör det att hårddiskarna jobbar snabbare?

Grafikkort
Skulle vilja ha ett grafikkort som är riktigt kraftfullt. Vore skönt att veta att man kanske kunde köpa ett till i framtiden och köra Sli/Crossfire.
En viktig egenskap är att det funkar bra med Photoshop samt 3d program.

Fläktar
En av dom viktigaste sakerna i min nya burk är att ha komponenter som gör att den blir knäpptyst, och då menar jag verkligen knäpptyst. Min nuvarande burk låter värre än min morsa och jag klarar det bara inte längre. Hur många chassi fläktar behövs när man har vattenkylning? Jag skulle gärna vilja ha tips på en 140 el 180 mm fläkt som är GALET tyst!

Operativsystem
Har hört att Windows 8 ska ge 2-5 % mer prestanda i spel men att dess flippade UI inte gör det värt att uppdatera, några som har personliga erfarenheter av detta? Vilket operativsystem skulle ni rekommendera?

Okej det var allt! =P,stort tack!! MVH /Jimmy

ps. Har även kvar 8 gig ram (133 mhz) samt 2 st GTX 460 + sli brygga om någon är intresserad!

Av jimpaw80
Skrivet av hznn:

Ditt moderkort stödjer: 4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 1600/1333/1066mhz, antingen kör du 4x4GB ram, eller 2x8GB isåfall

Men kör 2x8GB, blir bäst och köra Dual Channel mode

Tack För Tipset! Jag är lite nyfiken på varför det blir bättre att köra två minnen iställer för fyra? Hur som helst blir jag glad när du säger det, hade verkligen hoppats på det

Av jimpaw80
Skrivet av hznn:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1441708

Här har du en supersnabb SSD och det är SATA som gäller, och det har ditt moderkort. Bara stoppa i den i SATAIII uttaget

Oj det kändes lite väl mycket för min nuvarande ekonomi, men den här är grym säger du? Hur kan jag veta vilken teknik på SSD mitt moderkort klarar max så att säga? Förstår inte riktigt det där med sata. en del verkar ha 6GB/S och jag har 3GB/S va?

Tack För tipset!

Av jimpaw80
Skrivet av Jalle64:

Vad är det du inte klarar med ditt nuvarande system? Vad är det för CPU?

CPU:n stpr i specsen. Det är en i5 quad. Generellt sett så är det ram minnet som inte räcker. Jag märker det tydligt när jag använder Mudbox,Maya samt photoshop samtidigt vilket jag gör rätt ofta när jag målar. Så 16 GB vore grymt skönt att få dit.

Tack!