Att aktivt kyla sin telefon var för några år sedan betraktat som en närmast löjlig idé. Det är det förvisso fortfarande för många individer men det finns trots detta en ökande mängd produkter på marknaden som gör just detta. Testlabbet har lagt vantarna på en kylare från tillverkaren Cooler Master som med aktiv kylning lovar att hålla din glas-macka svalkad även i de tyngsta av arbetslaster.

Varför skulle du aktivt vilja kyla din telefon? De senaste åren har allt mer grafiskt krävande spel blivit tillgängliga på mobil, däribland även fullstora AAA-titlar likt Death Stranding och Resident Evil 4. Dessa är otroligt tungdrivna och undertecknads Iphone blir riktigt varm under en längre spelsession. Detta leder till att bildfrekvensen sjunker när systemkretsen försöker hålla temperaturen i schack.

CM-Cryo-Phone-Cooler-1.jpg

Cryo Phone Cooler är en rejäl enhet.

Därtill kan det vara användbart när till exempel en video redigeras och renderas. Att göra detta på telefonen är ett arbetsflöde redaktionen har experimenterat med på senaste tiden så det finns fler användningsområden än spel även om det är det primära.

Cryo Phone Cooler

Så vad är det för mojäng Cooler Master har producerat och hur fungerar den? Då hela telefonens chassi agerar kylfläns och leder bort värme från systemkretsen är det ineffektivt att sätta en ännu större kylfläns på telefonens chassi. Därför är kylaren istället en Peltier-kylare eller termoelektrisk kylare. Kortfattat tillsätts likström och ena sidan av elementet blir varmt och det andra kallt. Den kalla sidan i det här fallet monteras mot mobiltelefonen och hjälper till att avyttra den värmen som annars snabbt byggs upp.

CMCPC.png

Sprängskiss över insidan på kylaren.

Den andra sidan av elementet blir varm och kyls därför aktivt ned av en fläkt som sitter i kylarens chassi. På grund av att det är just ett Peltier-element som används behövs det ström för att kylaren ska fungera. Den går att strömsätta med en vanlig USB Type-C kabel via 9V, 3A. Däremot rekommenderas att koppla den till ett strömaggregat med stöd för USB Power Delivery 3.0 för bästa prestanda.

CM-Cryo-Phone-Cooler-12.jpg

Strömförsörjning krävs för peltier-elementet.

Fläktkurvan styrs genom en app som laddas ned till enheten och kommunikation med kylaren sker trådlöst över Bluetooth. Kylaren kan användas genomströmmning av laddare så att den kan laddas under drift. Givetvis finns det också en RGB-ljusslinga på baksidan som styrs genom mjukvaran. På baksidan av enheten finns det en liten display som visar temperaturen på ytan den sitter monterad mot.

Prestandatester

För att testa hur kylaren faktiskt presterar tar vi två telefoner till hjälp, Samsung Galaxy S24 Ultra samt Iphone 15 Pro Max. Då det inte finns några bra verktyg för att mäta bildfrekvens i spel på Iphone för att jämföra får vi vända oss till mjukvaran 3DMark och grafiktestet Steel Nomad Light. Versionen Light som körs på mobilen är i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar och är riktigt tungdriven, gränsnittet är Vulkan respektive Metal på de två olika plattformarna.

För att simulera en normallång spelsession används stress-funktionen som loopar grafikslingan 20 gånger och sedan rapporterar resultatet för varje runda. Under testet har kylaren lämnats på sin fördefinierade inställning för fläkten.

Resultatet från Samsungs Galaxy-telefon var relativt väntat. Ett litet lyft i den högsta poängen är bra men boven brukar vara prestanda över tid. Även här ser vi att den lägsta poängen stiger med en respektabel siffra.

Tittar vi istället på Iphones siffror är det ett markant lyft i högsta poäng som går att skönja medan lägsta poängen står kvar i ungefär samma nivå som tidigare. Här är det alltså tydligt att kylaren hjälper systemkretsen att sträcka på benen ordentligt.

CM-Cryo-Phone-Cooler-6.jpg

Kylaren fungerar bättre än vad vi trodde på förhand.

För att undersöka hur temperaturen på telefonernas chassi påverkas genomfördes även mätningar med en infraröd termometer. Mätningar genomfördes direkt efter grafiktesterna både med och utan kylaren samt vid vila.

Temperatur baksida

Vid vila

Efter grafiktest

Efter grafiktest med kylare

Samsung Galaxy S24 Ultra

29 °C

38 °C

30 °C

Iphone 15 Pro Max

28 °C

39 °C

31 °C

När kylaren har använts är det imponerande att temperaturen på telefonens baksida enbart är ett par grader högre än när den inte arbetat alls. Vi mäter en temperaturskillnad på 8 °C mellan mätningarna med och utan kylare. Notera att detta inte säger särskilt mycket om den interna temperaturen. Däremot går det att dra slutsatsen att kylaren uppenbarligen hjälper systemkretsen att hålla temperaturen i schack.

Sammanfattande tankar

Kortfattat går det att säga att kylaren fungerar, riktigt bra till och med. Det finns dock ett par saker värda att lyfta. Till att börja med är den inte direkt jättetyst, inte helt svårt att räkna ut för en kylare som har en liten radialfläkt som snurrar i hög RPM. Mer än själva ljudvolymen är det kanske dock frekvensen på ljudet som är märkbart. Det är inte en dealbreaker men visst märks det när den är igång.

Nästa del att anmärka på är att enheten behöver strömsättas, helst med USB Power Delivery, detta gör att det är svårt att slänga fram kylaren när du är på språng. Den tredje detaljen att anmärka på är att produkten riktar sig mot mobilspelare men gör det typ omöjligt att använda den tillsammans med en handkontroll. Personligen gillar jag att använda till exempel en Backbone-kontroll på telefonen om det ska spelas något tungdrivet som Resident Evil. Här skulle kylaren verkligen hjälpa med prestandan. Tyvärr går inte dessa två att kombinera för tillfället.

CM-Cryo-Phone-Cooler-8.jpg

Onödig? Kanske, men en riktigt rolig pryl.

Cooler Masters Cryo Phone Cooler är utan tvekan en rolig produkt om än väldigt nischad. Den är inte helt enkel att få tag på i Sverige och priset i andra regioner verkar vara motsvarande 4-500 kronor. Jag skulle ljuga om jag sa att den är en nödvändighet för mobilspelande även om den absolut kan hjälpa till med prestandan, samtidigt är inte priset oskäligt. För dig som spelar på mobilen eller vill testa en rolig pryl är Cooler Masters lilla kylare en kul grej.