Skillnaden mellan olika system och hur de rapporterar SPD-värdena från minnesmodulerna ligger i att olika fabrikat har olika "standarder". Detta gör att moderkortstillverkarna måste hushålla med flera olika SPD-standarder för att hålla en så bred kompatibilitet som möjligt. Resultatet har blivit att moderkortsmakarna får skapa kompatibilitetslistor, som inte de heller är kompletta.
Om SPD-värdena hade följd en enda och gemensam standard, så hade man inte behövt dessa kompatibilitetslistor.
SPD-chippet på minneskretsarna huserar dessutom flera olika värden utifrån de klockfrekvenser som används, och i vilken ordning dessa skall komma i finns det heller ingen standard i.
Därför rapporterar Windows "fel" hastighet i vissa fall, och "rätt" hastighet i andra. I själva verket så tar Windows bara och läser in det första värdet i listan oavsett om det är det som används eller inte. Lite som ett lotteri.
Sedan har det med maskinmjukvaran (Firmware) till moderkortet att göra med också. Vissa moderkortsmakare tar extra steg för att se till att alla busshastigheterna rapporteras in efter en standard, och listordning de tror är rätt. (Ser bl.a. til att den aktiva inställningen är den som rapporteras in först i listorna). Andra struntar fullständigt i detta. Och en del går medelvägar och hoppas att det blir rätt.