Inlägg

Inlägg som deffe har skrivit i forumet
Av deffe

Undrar hur detta kommer påverka riktigt content creation. Någon måste juh initialt lägga upp materialet som AI sedan behandlar och presenterar.

Exempelvis testerna Swec gör och liknande. Riskerar internet att bli mycket smalare och möjligen lätt att kontrollera för några få stora aktörer framöver?

Av deffe

Har ett RTX 3080 i grannens speldator samt min har då detta 7900 GRE kort. Jag kör den med 10%OC samt 7%extra på VRAM och har inte kraschat en enda gång så det är en stabil oc.

Nu är det inte rätt att jämföra 3080 mot ett 4070 men jag upplever det som att GRE ger enormt mycket bang for the buck.

Jag är nöjd.

Av deffe
Skrivet av Swedishchef_90:

Ja mot stock 4070ti super, jag menade mot en OCad 4070ti

Men vad klarar ett sådant i OC?
Under normala förhållanden dvs.

Det går juh att bänka ett GRE till 25500 också men det är inget man gör på en kvart.

Får man upp ett sådant till 27000 med vanlig OC?

Av deffe
Skrivet av Swedishchef_90:

För ett kort som ligger väldigt nära 4070ti så får du väldigt dålig bang for the buck med OC.
4070ti ligger runt 26k i gpu score när man OCar

Ajdå är du säker på det?
Enligt guru3d så ligger mitt resultat i nivå med ett 4070 ti super:

https://www.guru3d.com/story/rumor-nvidia-rtx-4070-ti-super-3...

Tittar man på dessa resultat så är det juh bra?

Om mitt resultat ändå är dåligt eller fel så undrar jag Om jag tänkas kunnat gjort något fel eller haft någon felaktig inställning aktiv under testet?

Av deffe

Här är resultatet vid en stabil OC.
https://www.3dmark.com/3dm/109267621

Kan säkert finjusteras lite till, men den verkar gå stabilt nu.

Ska lira lite med mina barn nu med denna OC, kraschar den så säger jag till

Av deffe
Skrivet av Swedishchef_90:

Kanon, jag testar med gratis versionen och återkommer

Av deffe
Skrivet av Swedishchef_90:

Om du har 3d Mark så är det väldigt najs för just spel prestanda, speciellt extreme delen.

Dessvärre inte, en gång i tiden var dom där programmen gratis. Men nu inser jag att det kostar och har ingen större lust att betala för det.

Finns det något annat program som är bra för denna form av test som är gratis?

Av deffe
Skrivet av Swedishchef_90:

Och vad fick du för prestanda vinst?

Har inte gjort så många prestanda test annat än att det flyter på bra i 4K med Fortnite och höga settings. Det fanns ett verktyg i AMDs OC verktyg som optimerade för specifika spel. Kanske inbillar mig men upplever det som att det flyter på bättre med bättre kvalitet i uppskalningen.

Körde Geekbench och där såg jag blygsamma förbättringar på ca 4-5%.

Finns det tid så ska jag göra lite mer test i helgen.

Det går utmärkt att krascha datorn nu dock om man drar upp VRAM för mycket, om man nu tyckte att det fanns för lite OC möjligheter innan.

Men jag återkommer på denna punkt

Av deffe

Det går bra att maxa GPU till 2803Mhz.
Vid VRAM 2475 så är system användbart tills man lägger last på det, då kraschar det.
Sänkte till 2430 och har kunnat köra stabilt i Fortnite nu i 90 minuter. GPU nyttjandegrad var nästan 100% hela tiden, svajade mellan 96-98% i huvudsak.

Om någon undrar dvs.

Av deffe

Hoppsan hejsan, nu fanns det en väldig massa möjligheter att överklocka. Den omtalade "buggen" är nu borta och man kan öka minnet från 2250MHz hela vägen till 3000, en ökning på 33%.

Klockan kan ökas från 2470 Mhz på mitt kort hela vägen till 2803 Mhz, en ökning på 13%.

Ska se om det faktiskt går att skruva upp den till i närheten av dessa nivåer och få det att gå stabilt.

Av deffe
Skrivet av Thomas:

AMD har tydligen sagt till Hardware Unboxed att bristen på överklocknings-möjligheter är en bugg, så vi får väl se om det händer något där.

Ja jag såg och läste detta också och sitter febrilt och pepprar på refresh för nytt bios att ladda ner

Får hoppas det faktiskt kommer en patch som låser upp iaf 10-15% överklock, om dom gör det så tror jag kortet kommer vara ett kanonköp. Jag är dock nöjd oavsett med kortet. RT har jag inte riktigt bestämt mig för om jag gillar eller ej.

Ska spela lite med barnen i helgen så får jag se om det är användbart eller bara något trams man flexar med.

Av deffe

Jag gjorde faktiskt som så att jag slog till på ett GIGABYTE Radeon RX 7900 GRE GAMING OC - 16GB GDDR6 RAM - Grafikkort.

Sofar är jag nöjd. Jag köpte samtidigt en AMD Ryzen 7 7800X3D.

CPUn verkar inte ha några problem att maxa kortet.

Kan bekräfta att utrymmet för överklockning är i princip obefintligt. Kunde öka klockan med 2! Procent och det är en mjukvarulimit. Minnena kunde jag öka 10% men power kunde jag öka hela 15%!

Första gången jag sitter med ett AMD kort och deras verktyg för OC.

Det är absolut ett bra kort, men man märker samtidigt att den där sista knuffen i prestanda uteblir när man lirar i 4K.

Av deffe
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Japp: vi kan snart ersätta utvecklare med ”AI”; istället behöver vi bara folk som förstår kod och dataflöden och kan översätta business-logik till ett språk som datorn förstår och kontrollera att datorn gör rätt… Eller vänta lite…

Även om jag ser symboliken och ironin i din text som väl beskriver en duktig systemutvecklare så tror jag att den form av utvecklare vi ser idag kommer försvinna eller bli färre.

Idag är en av dom vanligaste yrkesrollerna i Stockholm olika former av utvecklare; det tror jag kommer förändras. Yrket kanske inte försvinner helt, men kommande 10 åren kommer förändra yrket betydligt mer än vad föregående 10 år gjort.

Av deffe
Skrivet av noMad17:

Jag tror inte att utvecklare kommer att ersättas inom den närmsta framtiden. Själva kodandet kan säkert ersättas nästan helt och hållet, men det kommer nog behöva finnas någon tekniskt kunnig som både ska förmedla vad som ska kodas, samt verifiera att lösningen blir som förväntat. Jag tänker mig att det även kan finnas behov av att själv kunna gå in och finjustera då det oftast är enklare att bara skriva koden själv istället för att försöka förklara exakt vad som önskas.

Att helt ersätta en yrkeskår med AI kommer sannolikt kräva en väldigt stor omställning för företagen och det är nog ingenting som görs i en handvändning.

Jag tror att vi är en bra bit ifrån att verksamhetsmänniskor ska kunna förklara exakt vad som behövs utan någon med expertis som kan tolka.

Upplever att ersättande av dåliga utvecklare med AI redan påbörjats. Saker som tidigare var stråkigt eller repetativt kan idag göras av en AI. Tänker ofta på ett formulär vi hade som egentligt var en lång copy and paste av olika länder rakt in i ett html formulär. Typ 200 rader med länder, sedan 200 subkategorier i form av "area name".

Det var mycket kod och en del saker skulle "preselectas" baserat på tidigare val. Kunde antingen sitta och traggla in grejerna i databasen, eller googla reda på en färdig lista till databasen; men förklarade istället för ChatGPT att jag hade "denna html kod" och jag ville att den skulle skapa en model, databastabell och controller som skjuter in länder och area code i databasen åt mig. Tog kanske 20 minuter; ungefär vad det hade tagit att förklara för en junior. Sedan 20 minuter till för att få AI att skriva en get metod som skickar ut resultatet i vyn, som renderades med en foreach.

Kanske gick på jämnt skägg mot en Junior; men bolaget behövde inte betala någon lön annat än just avgiften till ChatGPT på någon hundralapp i månaden.

Av deffe
Skrivet av jojomondag:

Håller med dig jag tänker i samma banor! Då är jag dessutom lärare inom programmering, What a time to be Alive.

Intressant att höra, kan du berätta lite om hur eleverna resonerar?

Jag har på bara några veckor(4-8) under vintern lärt mig behärska ett ramverk (igen, arbetade med det för 10-12 år sedan)väldigt väl vid namn Larvel som baseras på LEMP (Linux nGinx MariaDB PHP). Jag har nog ställt 300-500 frågor till ChatGPT om hur jag bäst strukturerar saker, och det är nog den delen jag är mest imponerad av; dess enorma tålamod och en relativt stor variation på svar och alternativ den kan ge.

Jag hade varit förskräckt som junior idag när jag vet att en AI kan göra så mycket redan. Jag delar inte många andras åsikt om att det kommer behövas denna "Mastermind" som knyter ihop säcken, idag behövs det. Imorgon behövs det lite mindre; om 10 år behövs det troligen knappt alls.

Ge ChatGPT tillgång till SSH, FTP och fri tillgång till internet och en server. Säg sedan till den att skapa något och ge den lite mer rättigheter och förmåga att testa saker än idag så kommer den klara av att SSH'a in i servern, installera tex Wordpress och sätta upp en relativt enkel hemsida. Jag tror den kommer klara mycket mer efter några hundrata itterationer av förbättringar; tycker dessutom den redan nu är väldigt kreativ i sitt "tankesätt".

Jag är förvånad att så många tror på vår egen "fantastiska ouppnåeliga" kunskap. AI kommer komma ikapp och förbi, men inte imorgon.

Av deffe

Arbetat som utvecklare sedan glada 90 talet. Använder idag LLMs till många saker och ser det som ett fantastiskt verktyg, oftast blir det rätt, men ibland är det nästan bättre att bara skriva koden själv.

Det jag brukar göra är att bryta ner en stor uppgift i flera små moduler där jag sedan beskriver hur exempelvis en metod ska fungera, vad för värden som förväntas komma in och vad den ska göra med det för att sedan returnera sakerna.

Ibland tar jag ut svängarna och ber den att även skapa en model, eller liknande tillsammans med beskriven metod men det är ungefär där det tar stop för AIn idag för hela konceptet och uppgiften blir för "stor" samt det blir även väldigt jobbigt att beskriva uppgiften i text, då kan jag lika gärna koda det själv.

AIn är fantastiskt redan idag, men den ersätter inte en utvecklare. idag.
Fram till för några år sedan hade jag uppmuntrat mina barn att bli utvecklare, men det gör jag inte nu. Det är minst 10-14 år kvar innan dom är klara med sina studier och med den utveckling man ser idag så kommer troligen inte yrket se ut som det gör idag. Det är möjligt att nVidias VD får helt rätt.

Häftigt men samtidigt oerhört tråkigt att riskera att bli helt överflödig på arbetsmarknaden, men detta handlar inte bara om oss inom Tech. Det kommer självkörande bilar nu och lastbilar med mera. Teslas nya robot som fortfarande är en enkelt prototyp kommer om några år troligen kunna hjälpa till i vården och hemtjänsten. Troligen även inom städning och liknande saker.

Knäcker dom AGI, så kommer allt kunna ersättas av robotar, och jag tror vi är påväg ditåt i en snabbare takt än många tror. Bara en tidsfråga.

Av deffe
Skrivet av nittendev:

skicka ett pm med kontaktuppgifter så löser vi det någon gång under dagen eller så

Tack för en smidig affär och intressant samtal. Hoppas du kommer på nyktrare tankar om PHP dock

Varan såld till nittendev

Av deffe

Annonsen är avslutad

Av deffe
Skrivet av nittendev:

skicka ett pm med kontaktuppgifter så löser vi det någon gång under dagen eller så

Kanon, PM skickat.

Ursäkta sent svar, är här inne lite sporadiskt varje vecka

Av deffe
Skrivet av nittendev:

1 500 kr Kan hämta i gnesta, bor i närheten.

Bad bra. Då är den din om du dyker upp

Pma