Den som använder en mobiltelefon med kapacitiv pekskärm är mer än medveten om att det krävs nakna fingrar för att navigera gränssnittet. Med äldre paneler av resistiv typ fungerar istället endast stylus-pennor. Hitachi löser problemet genom att ta fram en ny typ av pekskärm som fungerar oavsett vad det är för objekt som vidrör ytan.

This advanced projection-type electrostatic capacitance touch panel that we have developed seamlessly detects both conductive and non-conductive objects, without compromising responsiveness to light touch or design considerations.

Tekniken kallas för elektrostatisk kapacitanspanel och klarar av att känna av både mänskliga lemmar och icke-ledande objekt, exempelvis stylus eller tygklädda fingrar i vinterväder. Det går till och med att använda fingrar och stylus samtidigt vilket gör det möjligt att ta fram nya typer av användargränssnitt.

Hitachi lovar dessutom att den nya skärmpanelen inte gör avkall på funktionalitet eller precision. Det finns stöd för multi-touch och tillverkaren anger felmarginaler på ±0,5 mm vid användning av en 0,8 mm bred stylus. Färdiga produkter baserade på Hitachis nya pekskärm väntas dyka upp på marknaden i den andra hälften av 2011.

Källa: Slashdot.