Kampen mot piratkopiering och försvar av immateriell egendom har tagit flera tvära svängar på senare år, där fokus nu börjat skifta från privatpersoner till att lägga över ansvaret på internetoperatörerna. I ett inlägg på DN Debatt skriver organisationerna Black Market Watch och Global Initiative Against Transnational Organized Crime att operatörerna tjänar miljarder på piratkopiering.

I debattinlägget läggs mer fokus på operatörerna som "möjliggör" piratkopiering och uppskattas dra in 2,5 miljard kronor per år, en uträkning som uppges bygga på siffror från Post- och telestyrelsen och internetoperatörerna själva. Samt att en tredjedel av svenska befolkningen medger att de konsumerar innehåll som film antingen via strömning eller nedladdning.

Vidare beskrivs hur marknaden för fildelning är ett ekosystem bestående av alltifrån annonsörer till besökare, men att de ledande piratsajterna inte tjänar mer än uppskattningsvis 30 miljoner kronor årligen. Med andra ord pekas operatörerna ut som de stora vinnarna, då de tjänar på efterfrågan av snabbare uppkopplingar.

För att möta detta föreslås en rad åtgärder, som att staten ska framtvinga ett "ansvarsfullt" beteende genom lagstiftning, att allmänheten bättre bör informeras om att illegal strömning och fildelning innebär en förhöjd säkerhetsrisk, samt att rättsväsendet bör få utökade resurser för att bekämpa immaterialrättsliga brott.

– Det är rent trams, det ligger ingen sanning i det. Detta är bara en del i deras lobbyistverksamhet som vill lägga mer ansvar på oss. Vår uppgift är att säkerställa ett internet med fri rörlighet, säger Bahnhofs VD, Jon Karlung, i ett uttalande till IDG.

Argumentet om att operatörerna är de som tjänar på piratkopiering möts av skarp kritik från Bahnhofs VD, Jon Karlung, som gör gällande att det är trams och en del i organisationernas lobbyverksamhet. Vidare anser han att den information som finns tillgänglig är tillräcklig och att människor redan är väl medvetna om riskerna med piratkopiering.

Debattinlägget bygger på den nya rapporten "Illegal fildelning och streaming: ett ekosystemperspektiv", som tagits fram på uppdrag av Film- och TV-branschens samarbetskommitté.