Efter många långa år strandade med arkitekturen "Skylake" är det islossning hos Intel, som efter arkitektur- och tillverkningsmässiga framsteg på den mobila sidan följer efter med mer högpresterande doningar. Färska Core 11000-serien "Rocket Lake" stannar visserligen kvar på 14 nanometersteknik och sänker det maximala antalet kärnor, men när Intel nu uppdaterar serversegmentet är nyheterna fler.

Test: Intel Core i9-11900K, Core i7-11700KF och Core i5-11600K "Rocket Lake"

Det handlar introduktionen av den länge omtalade Xeon Scalable-familjen med kodnamn "Ice Lake-SP", vilken innebär att tillverkningstekniken 10 nanometer paras med "Sunny Cove" – arkitekturen till grund för mobila "Ice Lake", tillika förlagan till bakporterade "Cypress Cove" i Core 11000-serien. När detta kombineras i Xeon-skrud vrids det maximala antalet kärnor upp till 40, där kravet på den nya nya sockeln LGA 4189 också medför stöd för 64 banor PCI Express 4.0.

Intel-3rd-Gen-Xeon-Scalable-4-20400496.jpg

Flaggskeppsprocessorn i serien är Xeon Platinum 8380 som levereras med just 40 kärnor, 80 trådar och stöd för användning i en eller två socklar. Detta kan ställas mot den "Skylake"-baserade föregångaren 8280, som med 28 kärnor och 56 trådar kan användas i åtta-sockel-konfigurationer för totalt 224 kärnor i en serverlåda. Nykomlingen kommer därmed med sänkta klockfrekvenser över hela brädet, vilket kompenseras av högre prestanda vid en given klockfrekvens (IPC).

Nyligen lyfte AMD skynket av den senaste generationens serverorienterade Epyc-processorer med kodnamn "Milan", som kommer med upp till 64 kärnor Zen 3 och 128 banor PCI Express 4.0 per sockel. I brist på konkurrensmöjligheter i rå prestanda räknat, trycker Intel mycket på den färska plattformens särskiljande egenskaper. Bland dessa syns inbyggda funktioner för AI, säkerhet, Optane och acceleration för kryptografiska algoritmer.

Bolaget jämför även prestandan mot tidigare generationer av Xeon och menar att den genomsnittliga prestandaökningen jämfört med förra generationen är 46 procent "i populära laster för datacenter". Vilka dessa laster är listas i en lång bifogad tabell, som även förtydligar Intels påstående att "Ice Lake-SP" presterar 2,65 gånger bättre än ett fem år gammalt alternativ med Broadwell som bas.

Anandtech har lagt vantarna på en server med dubbla Xeon Platinum 8380 som de testkör mot flera AMD Epyc-modeller, samt den forna topprocessorn 8280. I testerna syns exempelvis att den 40-kärniga färskingen med 270 watt i TDP, håller samma låga strömförbrukning vid vila som 205 watt TDP-föregångaren, som båda ligger under hälften av AMD:s värden från 65 watt. Därtill klår Intels nytillskott den äldre varianten när det gäller energieffektvitet samt fler- och enkeltrådad prestanda; i de två sistnämnda fallen med i snitt några enstaka respektive 53 procent. AMD behåller prestandatronen.

3rd-Gen-Intel-Xeon-Scalable-Processor-SKU-Stack-294943.png

Avslutningsvis kan tilläggas att den långa listan av "Ice Lake-SP"-modeller spänner från 8 till 40 kärnor med exempelvis olika klockfrekvenser och primärminnesstöd. Det sistnämnda förbättras på vissa håll med taket flyttat från 1 till 4 TB per sockel, samtidigt som antalet kanaler växer från 6 till 8. Med den nya generationen tar Intel också ett kliv ned på prisstegen, där Xeon Platinum 8380 går på facila 8 099 USD – 2 000 USD under 8280.

Källa: Intel och Anandtech