Kryptovalutan Bitcoin har över ett decennium på nacken, men är bara en av många baserade på samma princip. Valutorna är decentraliserade och således fristående från bankerna, medan äktheten istället verifieras genom svårmanipulerade system med kryptografiska beräkningar som kärna. Det är dock ingen nyhet att värdet på dessa valutor svänger kraftigt, varför de i dagsläget inte alltid är lämpliga som betalningsmedel.
Med kryptovalutor följer dock också att användare inte behöver vara beroende av banker eller betala avgifter till dessa, medan avsändare och mottagare kan vara helt anonyma – något som bland andra kriminella drar nytta av. I juni presenterade presidenten Nayib Bukele i sydamerikanska El Salvador ett lagförslag om att göra Bitcoin till officiellt betalningsmedel (TT via SVT). Motiveringen var att få invånare har ett bankkonto och att många emottar pengar från släktingar i utlandet. Nu rapporterar TT (via Aftonbladet) att detta lagförslag blir verklighet.
I dagsläget har El Salvador den amerikanska dollarn (USD) som officiellt betalningsmedel, men på tisdag den 7 september tillkommer Bitcoin. Användandet av valutan kommer att vara valfritt, men en elektronisk plånbok kallad Chivo och 200 digitala bankautomater ska under veckan stå redo för de invånare som vill växla USD till Bitcoin. För Chivo-användare ska landets regering skjuta till en bonus om 30 USD i Bitcoin, men invånarna är enligt TT både oförstående och kritiska till den nya valutan.
Bukeles argument om att stora summor skickas från utlandet understryks av TT, som skriver att 23 procent av El Salvadors BNP förra året överfördes från de 2,5 miljoner salvadoraner som bor i andra länder. Det överförda beloppet är nära 6 miljarder USD, motsvarande omkring 50 miljarder kronor, och med transaktioner i kryptovaluta kan höga avgifter undvikas.
TT refererar därtill varningar från Världsbanken och Internationella valutafonden, som belyser möjligheterna för kriminella att missbruka valutan. Därutöver understryker SEB:s chefsstrateg Johan Javeus att den skakiga kursen gör det svårt att använda valutan för prissättning eller löner. Med den inneboende egenskapen att antalet Bitcoin är begränsat förklarar Javeus också att implementationen vid sidan av dollarn på sikt leder till deflation, där Bitcoin blir värd mer.
Hur införandet går och vilken valuta El Salvadors invånare kommer att föredra återstår att se. Klart är dock att omvärlden kommer att följa El Salvador med intresse, för att se utvecklingen för världens första land med Bitcoin som officiell valuta.