En återkommande kritik riktad mot OLED har länge varit att tekniken inte når samma ljusstyrka som LCD, men detta är något som LG nu hoppas råda bot på till en viss mån. Innan CES 2022 går av stapeln väljer LG nu att tillkännage nästa generation av OLED-paneler. Namnet på den nya tekniken är OLED EX – där "EX" står för Evolution Experience.

Dagens OLED-paneler har i regel en maximal ljusstyrka om mellan 500 till 600 nits, medan Mini LED kan nå vida över 2000 nits och fortsatt ha acceptabel kontrast med hjälp av bland annat local dimming. Nya OLED EX ska med hjälp av det exotiska och stabiliserade ämnet tungt väte (eng. deuterium compounds) kunna öka ljusstyrkan upp emot 30 procent, vilket bör minska gapet mot mer klassisk LCD-teknik en aning på ljusfronten.

Pressmeddelandet från LG nämner en skillnad på 30 procent högre ljusstyrka ställt mot "konventionell" OLED. Med andra ord kan det troligen tolkas som om LG inte jämför med bolagets egna Evo-paneler, som i sin tur redan är 20 procent ljusstarkare än "traditionella" paneler.

Ökad ljusstyrka är dock inte det enda som OLED EX har för sig, utan även ökad färgprecision utlovas. Nya och förbättrade algoritmer ska hjälpa till att kontrollera panelens strömtillförsel och därigenom nå bättre färgåtergivning och noggrannhet. Tunnare TV-apparater och ramar möjliggörs även av den nya tekniken, där upp emot 30 procent ska kunna skalas bort på alla ledder. Exemplet som förs är att gå från sex millimeter ned till låga fyra millimeter i tjocklek på en 65-tums OLED-skärm.

När tekniken förväntas att nå kommersiella produkter är dock ännu oklart. LG trummar däremot på att försäljningen av OLED-paneler har ökat med 70 procent senaste året, detta trots att den totala volymförsäljningen av TV-apparater världen över sänktes med 12 procent från föregående år. LG Displays Dr. Oh Chang-ho hoppas dock att OLED EX ska fortsatt driva marknaden framåt, där framförallt kunder med stora plånböcker är målgruppen.

Källa: Engadget

Upplever du lägre ljusstyrka som en svaghet med OLED-teknik?