Det är lång tid sedan disketten spelade ut sin roll för de allra flesta, även om skepnaden lever kvar som symbol för spara-funktioner. Det vanliga formatet med 1,44 MB kapacitet rymmer inga större mängder, varför USB-minnen, externa SSD-enheter och hårddiskar och inte minst molnlagring tagit över i större delen av världen – med några få undantag.
Ett av de stora undantagen är Japan. I offentlig förvaltning har disketten trots många år i tjänst ännu inte fått gå i pension, utan har förblivit standard. Enligt japanska regeringens senaste inventering har det identifierats inget mindre än 1 900 olika fall där dokument måste lagras eller lämnas in på retroosande diskett eller Minidisc, alternativt den något modernare CD-skivan. Snart kan det nå vägs ände, om digitaliseringsministern Taro Kono får sin vilja igenom.
I ett inlägg på Twitter förklarar landets digitaliseringsminister krig mot disketterna, som han vill diska från offentlig sektor för gott. Detsamma gäller Minidisc och CD-skivor, eftersom målet är att digitalisera bland annat ansökningsprocedurer och göra det möjligt att börja lämna in dokument online.
Det kan låta som en självklar fördel för den som är van vid digitaliserade tjänster och e-brevlådor. Det är dock inte nödvändigtvis fallet i Japan, där reformen kan komma att möta motstånd. Samma minister stötte bland annat på patrull förra året, när ett försök att fasa ut myndigheters faxmaskiner orsakade protester bland hundratals tjänstemän. Taro Kono har trots det inte gett upp sina planer på att fimpa faxen och huruvida disketten blir lika kontroversiell återstår att se.
När använde du sist en diskett? Eller en faxmaskin?