Nyligen presenterade standardiseringsorganet USB Promoter Group nästa generations USB, som till absolut ingens förvåning fick ett dåligt namn. Nya USB 4 version 2.0 tar vid efter något mindre dåligt namngivna USB 4 och dubblerar bandbredden från 40 till 80 Gbps, vilket kan komma väl till pass för att exempelvis ansluta högupplösta skärmar.

En fördel och samtidigt inneboende problem med USB är skalbarheten, där tillverkare kan välja att spara pengar genom att dra in på viss valbara funktioner och vice-versa. När Intel nu presenterar en ny generation Thunderbolt slår de inte på stora trumman om olikheterna mot USB, som har stöd för finesserna hos Thunderbolt, utan framförallt garanterad funktionalitet.

Thunderbolt-5-1.jpg
Thunderbolt-5-2.jpg
Thunderbolt-5-3.jpg

Nykomlingen saknar i nuläget namn, men då dagens heter Thunderbolt 4 ligger Thunderbolt 5 nära till hands. Nya Thunderbolt kan leverera upp till 160 Gbps i bandbredd, vilket i praktiken är 80 Gbps bi-directional för att kunna skicka och ta emot data samtidigt. En viktig detalj här är att bandbredden vid överföring kan skalas upp till 120 Gbps, något som ska ske per automatik när flera högupplösta skärmar ansluts samtidigt och behöver det. Vidare lovar Intel att standarden ska fungera med redan existerande passiva Thunderbolt-kablar på upp till en meter.

På skärmsidan aviserar Intel att nya Thunderbolt ska kunna driva 8K UHD-skärmar med HDR-innehåll. Som ett led i detta återfinns stöd för senaste Displayport 2.1, där just förbättrad integration med USB var ett av dragplåstren. Därtill tillkom krav på stöd för Display Stream Compression (DSC), en codec som enligt VESA är "visually lossless" vilken kan vara både förlustfri och förstörande.

Att Intel garanterar full funktionalitet betyder att inga funktioner är valbara, utan att allt som ingår i specifikationen för standarden är obligatorisk. En dator med nya Thunderbolt behöver således inte nödvändigtvis vara bättre eller mer funktionell än en annan med USB 4 version 2-anslutning, men kommer i de flesta fall säkerligen att vara det.

Thunderbolt-5-4.jpg

Avslutningsvis kallar Intel Thunderbolt licensfri, vilket i sammanhanget innebär att namn och logotyp får användas utan kostnad efter att enhet med tillhörande anslutning certifierats. Vad som däremot inte är gratis är tillhörande kontrollerkrets, som med tidigare generationer kostat i storleksordningen tiotals dollar för tillverkare att köpa in.

Den officiella lanseringen tillsammans med namn och tillkännagivandet om fler funktioner äger rum någon gång 2023.