Realistiskt ljus med hjälp av ray tracing och path tracing är extremt resurskrävande och kan få även de mest kraftfulla grafikkorten att gå på knäna. Det vill Intel ändra på och i en ny rapport redovisar de nya framsteg i jakten på att göra realistiskt ljus möjligt även för svagare hårdvara.

I spel är det främst ray tracing som vinner mark, medan path tracing är ovanligare. Path tracing kallas ibland även för full ray tracing och reflekterar ljusstrålar på fler ytor och tar större hänsyn till exempelvis vilket material olika ytor har. Det ger ett mer verklighetstroget resultat, men kostar ordentligt i prestanda.

Intel hänvisar till totalt tre olika projekt som utforskar tre olika metoder för att effektivisera path tracing. De skiljer sig åt och fokuserar på helt olika, om än lika komplexa, områden. Den gemensamma kärnan är att på olika vis optimera de beräkningar som grafikkretsen utför för att rendera ljus, eller hitta metoder för att exempelvis låta processorn avlasta grafikkortet.

rt-glitter-appearances-1.png

Exempel på ytor med "glitter".

rt-glitter-appearances-1.png

Exempel på ytor med "glitter".

Intel visar bland annat på ett exempel för att mer effektivt rendera ljus från glänsande eller glittrande ytor och material. Det kan vara till exempel en snötäckt väg eller ett glittrigt presentsnöre. I korta drag utgår tekniken från hur ett fast genomsnittligt värde för hur mycket "glitter" som syns per pixel. För att spara prestanda utgår det sedan från det värdet för att endast rendera den mängd som faktiskt blir synlig för ögat.

Genom att göra vissa specifika mindre "byggstenar" i processen mer effektiva är Intels mål att kunna rendera fotorealistiskt ljus med enklare hårdvara, där nästa steg är Arc-familjens grafikkort. Långsiktigt vill de även ta tekniken till betydligt mindre kraftig hårdvara, så som integrerad grafik i processorer. Det kan vara ett både viktigt och potentiellt stort steg för att göra funktioner som ray tracing och path tracing möjligt för fler.