Med version 24H2 av Windows 11 kommer Bitlocker-kryptering vara standard för samtliga användare. Förändring innebär att när du genomför en ren installation av operativsystemet, som ska släppas i september, kommer enhetskryptering automatiskt att aktiveras när du loggar in eller konfigurerar en enhet med ett Microsoft-konto.

Krypteringens syfte är att förbättra säkerheten på Windows-datorer genom att automatiskt aktivera BitLocker-kryptering på systemdisken och säkerhetskopiera återställningsnyckeln till ett Microsoft-konto eller Entra ID.

Vidare har Microsoft beslutat att sänka hårdvarukraven för Bitlocker-kryptering, vilket gör att många fler enheter nu kommer att kunna dra nytta av denna säkerhetsfunktion. Enhetskryptering kräver inte längre Hardware Security Test Interface (HSTI) eller Modern Standby.

Den senaste uppdateringen av Windows 11 kommer förinstallerad på Microsofts nya Copilot Plus-datorer och förväntas bli tillgänglig för befintliga maskiner i slutet av september. Om du endast uppdaterar till den nya Windows 11-versionen kommer BitLocker inte att aktiveras automatiskt; krypteringen är endast aktiv från start om du genomför en ren installation eller har operativsystemet förinstallerat på en ny dator.

Det är dock värt att nämna att BitLocker kan påverka prestandan på vissa SSD-enheter. Förra året testade Tom's Hardware detta och såg prestandaförsämring på 45 procent på SSD:n med Bitlocker aktiverat. Microsoft har ännu inte kommenterat detta.