Den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC, har skärpt greppet mot falska recensioner med en ny regel som förbjuder företag att skapa eller sälja falska recensioner, inklusive AI-genererade. Detta innebär att FTC nu kan hantera företag som vilseleder konsumenter genom att manipulera feedback på produkter och tjänster.

Den nya regeln förbjuder bland annat företag att erbjuda incitament i utbyte mot recensioner eller att låta anställda skriva recensioner utan att tydligt ange sin relation till företaget samt hota kunder att ta bort negativa recensioner. Utöver detta ska företag inte få köpa eller sälja falska följare och visningar i sociala medier.

Den nya regeln har röstats igenom och ska träda i kraft om två månader. FTC kan då utfärda böter på upp till 51 744 USD per överträdelse. Även om denna regel gäller i USA, kan den ha en indirekt påverkan på den globala marknaden, inklusive Sverige. Recensioner på Amazon är till exempel möjliga att se, oavsett från var de skrivs.

Stora plattformar som Amazon kan komma att behöva anpassa sina system för att uppfylla de nya kraven. Det kan också leda till en ökad medvetenhet hos konsumenter om problemet med falska recensioner, vilket i sin tur kan påverka hur företag marknadsför sina produkter och tjänster.

AI-recensioner förbjuds

Det är anmärkningsvärt att FTC uttryckligen förbjuder AI-skrivna recensioner, vilket visar att utvecklingen av AI på allvar och är beredda att agera för att skydda konsumenterna från potentiellt vilseledande innehåll.

Det återstår att se hur effektivt FTC kommer att kunna genomdriva den nya regeln, särskilt när det gäller företag som är baserade utanför USA. I Sverige har vi marknadsföringslagar som gör det tydligt att köpta recensioner måste märkas som marknadsföring, men även här är det svårt att identifiera vilka recensioner som är äkta eller ej.