Framtiden ser ljus ut för de som gillar Apples hårdvara men inte nödvändigtvis företagets mjukvara. Projektet Asahi Linux har kommit långt i sina ansträngningar att bygga upp komplett kompatibilitet med alla komponenter i Apples ARM-baserade Mac-datorer.

I april släpptes den första Vulkan 1.3-kompatibla drivrutinen för Apples GPU-kretsar, och nu har ett antal Vulkan-tillägg som krävs för att emulera DirectX med DXVK och VKD3D också tillkommit. Eftersom Apples GPU-kretsar inte har inbyggda funktioner som motsvarar allt som finns i kretsar från AMD och Nvidia var utvecklaren Alyssa Rosenzweig tvungen att skriva shader-program som emulerar dessa funktioner. Med hjälp av andra utvecklare har det här även lett till att Linux på ARM-baserade Macar nu har stöd för OpenCL 3.0.

Vulkan-drivrutinen kombineras i den officiella distributionen Fedora Asahi Remix med ytterligare kompatibilitetslager för att kunna spela Windows-spel. FEX emulerar x86-kod på ARM-processorn, Wine översätter Windows-API:er till Linuxmotsvarigheter, och DXVK/VKD3D översätter DirectX till Vulkan. Hela paketet körs dessutom i en virtuell maskin eftersom Apples processorer allokerar minne i klumpar om 16 KB, medan x86-processorer förväntar sig 4 KB.

Resultatet är att spel som Fallout 4, The Witcher 3, Cyberpunk 2077, Control, Ghostrunner och Portal 2 nu går att spela. Det enda kruxet är att det kräver en modell med 16 GB arbetsminne, eftersom emuleringen i sig tar upp en hel del minne. Och utvecklarna har fokuserat på maximal kompatibilitet först, så det går inte så fort än.

Missa inte den stora forumtråden om Asahi Linux, startad av @Pulver!