TSMC är sedan länge världens största producent av integrerade kretsar, men fortsätter alltjämt att växa. Företaget har de senaste åren börjat expandera till fler länder efter att tidigare huvudsakligen ha haft sina fabriker på Taiwan.

Nu rapporterar Bloomberg att bygget av den planerade fabriken i Dresden, den första i Europa, har inletts. Enligt planerna ska den stå färdig 2027 och producera 40 000 kretsplattor i månaden med 22- och 28-nanometerprocess. De kretsarna är ämnade för bilindustrin och fabriken ägs till 70 procent av TSMC och 30 procent av Bosch, Infineon Technologies och NXP Semiconductors.

TSMC planerar dock redan för fler kretsfabriker i Europa, säger Taiwans teknikminister Wu Cheng-wen till Bloomberg. Det handlar huvudsakligen om kretsar för AI, men företaget ser även en möjlighet i nya företag som designar innovativa kretsar, som Black Semiconductor och Axelera AI. Taiwans regering funderar på att ge ekonomiskt stöd för att bygga en fabrik i Tjeckien, nära Dresden.

Placeringen i Europa handlar delvis om att möta den europeiska efterfrågan, men också om att sprida risker och att undvika den eskalerande konflikten mellan USA och Kina, där företagets hemland sitter i kläm.

Wu Cheng-wen säger vidare att han inte tror att det amerikanska presidentvalet kommer påverka TSMC:s planer på att fortsätta expandera i USA. Företaget har byggt den första av tre planerade fabriker i Arizona. TSMC meddelade nyligen att det även ska bygga en andra fabrik i Japan.