Raspberry Pi 5 släpptes förra hösten och har blivit en stor framgång för det brittiska företaget. 1,1 miljoner enheter såldes under första halvåret 2024, och den femte generationen av den lilla datorn har en så kraftfull systemkrets att den kan användas till sysslor som tidigare versioner inte orkade med. Minnet är även omkring sex gånger så snabbt.

En annan stor nyhet som bidrar till att utöka användningsområdena är att den för första gången inkluderar en PCI-Expresskontakt. Det handlar visserligen om en ensam bana med PCI-Express 2.0, men det ger ändå betydligt högre hastighet för exempelvis en SSD gentemot tidigare modeller, och frigör USB-portarna för annat.

Företaget släppte i våras ett dotterkort med M.2-kortplats som gör det enkelt att ansluta en liten SSD, och den har visat sig vara så populär att Raspberry Pi nu har tagit fram och börjar sälja NVME-baserade SSD:er under eget varumärke.

De har formatet M.2 2230, det vill säga den kortaste varianten, och säljs i storlekarna 256 eller 512 GB. Prestandamässigt är den större modellen något bättre med 70 000 operationer per sekund vid 4K slumpmässig läsning och 90 000 vid skrivning, mot 40 000/70 000 operationer i den mindre modellen.

SSD:erna har i skrivande stund ännu inte dykt upp hos svenska återförsäljaren Electrokit men kostar i Storbritannien cirka 375 respektive 560 kronor.