År 2022 lanserade Intel sina första grafikkort i familjen Arc med kodnamnet "Alchemist", där denna toppades av modellerna Arc A770 och A750. Korten mottogs dock ganska svalt av såväl entusiastkåren som pressen, då dessa plågades av knackiga drivrutiner och extremt ojämn prestanda. Intel lyckades till en viss del kurskorrigera haveriet med hjälp av ett flitigt drivrutinsarbete, men Arc blev dock aldrig någon storsäljare ställt mot konkurrenterna.
Med lärdomarna färskt i minnet från första generationens Arc har det nu blivit dags för bolaget att försöka igen. Idag avtäcker Intel grafikkortsfamiljen "Battlemage" med arkitekturen Xe2, vilken ska göra enorma framsteg mot "Alchemist" i såväl prestanda som energieffektivitet.
Tanken med "Battlemage" är att familjen ska agera i flertalet prestandasegment, men först ut är den ganska nedskalade grafikkretsen BMG-G21 som tar plats i modellerna Arc B580 och B570. Toppmodellen Arc B580 erbjuder 20 Xe-kärnor enligt arkitekturen Xe2, där dessa ackompanjeras av 20 RT-enheter för ray tracing samt 160 XMX-enheter för AI-tillämpningar.
Något som är anmärkningsvärt för Arc B580 sett till sin prestandaklass är att kortet bestyckas med hela 12 GB GDDR6-minne. Enligt Intel är detta för att göra kortet lämpat för spelande vid den allt vanligare upplösningen 1440p – en upplösning som i vissa fall inte lirar bra med grafikkort som endast har 8 GB grafikminne. Grafikminnet körs i en hastighet om 19 Gbps på en 192 bitar bred minnesbuss, vilket ger en teoretisk minnesbandbredd på 456 GB/s.
Enligt Intels led i att förbättra energieffektiviteten hos Battlemage-korten är Arc B580 inte någon effektmonster. Referensmodellen har en effektbudget (TBP) på 190 W och strömmatas med en enskild 8-pins PCI Express-kontakt. När det kommer till bildutgångar har man tillgång till en HDMI 2.1-port samt tre fullstora Displayport 2.1 (UHBR 13.5).
Med en prislapp på 249 USD är Intels mål med Arc B580 att erbjuda bäst prestanda för pengarna i kortets segment. Tittar man på bolagets egna prestandamätningar ser detta ut att stämma, då nykomlingen presterar i snitt 10 procent bättre än det 50 USD dyrare Geforce RTX 4060 från Nvidia – även om det ska sägas att det sistnämnda har prissänkts en del på sistone.
Förbättrad ray tracing-prestanda samt bildinterpolering med XESS 2
Utöver kraftigt förbättrad rastreringsprestanda i de nya Xe-kärnorna hos Battlemage har Intel även filat på RT-enheterna i arkitekturen Xe2 och introducerar andra generationen av dessa.
De nya RT-enheterna fläskas till rejält från föregångaren, där vissa resurser dubbleras. Exakt hur stort prestandauppsving som förväntas i praktiken är dock oklart och vi får helt enkelt återkomma med detta i samband med recensionen av kortet.
Intel fortsätter även arbetet med sin uppskalningsteknik XESS och introducerar med Battlemage den senaste versionen. XESS 2 bygger vidare på den traditionella temporala uppskalaren sedan tidigare och tar här ett blad från Nvidias och AMD:s bok och lägger till stöd för bildinterpolering (frame generation) samt en låglatensteknik som kallas för XELL.
Likt konkurrenternas tekniker skapar Intels XESS-FG en ny bildruta mellan två redan renderade bildrutor för att potentiellt skapa ett bättre flyt i spelet, men dock med ökad latens som resultat. För att stävja den ökade latensen implementerar även Intel tekniken XELL (XE Low Latency), vilken likt Nvidias Reflex optimerar spelmotorns renderingskö för att sänka latensen.
Arc B580 släpps den 13 december och följs upp av B570 nästa år
Den som är sugen på att klicka hem ett Arc B580 behöver inte vänta länge. Försäljningstarten går nämligen av stapeln redan nästa vecka den 13 december, där priset på 249 USD bör medföra en svensk prislapp på cirka 3 490 kronor inklusive moms.
Arc B580 kommer att finnas tillgängligt i en referensvariant från Intel samt i utföranden från flertalet partnertillverkare, däribland Asrock och Acer. Den ytterligare nedskalade varianten Arc B570 lanseras i sin tur den 16 januari år 2025 och ska få en prislapp på 219 USD – något som borde motsvara cirka 2 995 kronor inklusive moms.