Processorn, som heter Tukwila, förväntas dyka upp i slutet på 2007 eller i början på 2008. Den har en hel del tekniker som Intel traditionellt har avfärdat, bland annat en integrerad minneskontroller samt ett seriellt point-to-point-protokoll för enheter.

Tukwila skall ha en integrerad FB-DIMM-minneskontroller som väsentligt kommer sänka latenser från serverminne jämfört med dagens minneskontroller som sitter i nordbryggan på Intels serverstyrkretsar. Kontrollern skall enligt sajten RealWorldTech ha fyra stycken kanaler vilket kan ge väldigt stor minnesbandbredd åt krävande serverapplikationer.

Tukwila kommer att bestå av fyra stycken kärnor som har 6 megabyte nivå 2-cache per kärna som bildar en total nivå 2-cachestorlek på 24 megabyte. Detta är 3 megabyte mindre än den tidigare processorn Montecito men i och med att Tukwila har en integrerad minneskontroller sägs prestandan inte påverkas. Det skall nämnas att både Tukwila och Montecito har höjt nivå 2-cachestorleken på Itanium-processorerna rejält då exempelvis Madison 9M-kärnan endast hade 9 megabyte nivå 2-cache som namnet antyder.

En annan stor nyhet som kommer lanseras med Tukwila är ett seriellt point-to-point-protokoll som är utvecklat av Intel. Det heter Common Systems Interconnect (CSI) och liknar EV7-gränssnittet väldigt mycket. Detta sägs vara på grund av att många av DEC Alpha-teknikerna som utvecklade EV7 samt EV6 (som användes av bland annat AMD Athlon XP) nu jobbar på Intel. CSI har en mycket hög bandbredd och kan designas för att ansluta inte mindre än sexton processorer. Det är även billigare att tillverka på moderkort än dagens bussar.

Prestandamässigt säger en presentation från Intel att Tukwila erbjuder 40 gigaflops. Det finns ingen tillgänglig information om huruvida Tukwila kommer använda sig av motsvarande HyperThreading på sina fyra kärnor. Möjligen kommer Intel släppa mer information på Intel Developer Forum som startar 26 september i San Francisco.

Det som är klart är att Tukwila ändrar hela Itanium-arkitekturen. CSI och integrerad minneskontroller gör att prestandan kan skalas av OEM-tillverkare till nya höjder - till ett billigare pris. AMD har inget som motsvarar Itanium men när det gäller mycket stora servrar har många klagat på prestandan på Intels tidigare Itanium-processorer men detta kommer säkerligen ändras med Tukwila.