Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.
För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.
Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.
Med samtliga processorer ställda till 2,8 GHz tar Core i9-7900X en mindre ledning över närmsta Skylake- och Kaby Lake-modellerna i enkeltrådat läge. När det kommer till flertrådat blir ställningen något mer normaliserad med Core i9-7900X i toppen, följt av i7-6950X.
Ställningen fortsätter även i Lightroom där purfärska Core i9-7900X håller fanan högt i toppen, med i7-6950X tätt efter med knappa två procent skillnad. Även med samtliga modeller i samma frekvens visar nykomlingen framfötterna, vilken tyder på förbättringar i IPC.
Battlefield 1 står för startskottet av speltesterna vid samma klockfrekvens, där båda tabellerna ser nästintill identiska ut sett till rangordning. Toppen tas hand av Core i7-6950X som jagas tätt av i9-7900X med en enstaka bildruta bakom.
Vidare till The Witcher 3 lyckas Core i9-7900X med nöd och näppe ta över första platsen i båda upplösningarna, som nu får turen att känna flåset i nacken av Core i7-6950X. Nykomlingen har inga större problem att driva runt speltitlar så länge grafikkortet kan hålla jämna steg eller bättre.