Fractal Design Pop Air

fd_pop_air-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

215 × 454 × 474 mm

Vikt

8,7 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

5,25”-platser

2 st.

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st.

Fläktplatser

4 st. 120/140 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. Aspect 12 RGB 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

999 kronor (RGB-versionen), 899 kronor (standard)

Den nya Pop-serien är en relativt stor satsning från Fractal Designs sida, då denna sträcker sig över flertalet olika storleksklasser samt varianter. I storleksordning, från minst till störst, handlar det om Pop Mini, Pop och Pop XL, där varje chassi finns tillgänglig i två utföranden – Silent och Air. Silent är som namnet antyder riktad mot låg ljudnivå, och har därför ljuddämpande material på insidan samt en dämpad frontpanel. Air är istället riktad mot högt luftflöde med en frontpanel av meshgaller.

Utöver storlek och egenskap gällandes ljuddämpning kontra luftflöde finns det även vissa estetiska parametrar som går att välja mellan. Bland dessa syns sidopanel i härdat glas, RGB-belysning samt vilken typ av färgaccent man vill ha på den inre stommen och fötterna. Gällandes de sistnämnda finns färgerna svart, cyan, magenta, grönt samt orange att välja mellan. Slutligen finns det även en helvit modell, där både stomme och utsida följer samma färgtema.

Chassit som har landat i testlabbet är mellanmodellen Pop Air med RGB-belysta fläktar, sidopanel av härdat glas och orangea accenter. Storleksmässigt landar modellen i ett ganska traditionellt miditower-territorium, där yttermåtten 215 × 454 × 474 mm ger en lådvolym på lite drygt 46 liter. Detta placerar modellen mellan företagets chassin Meshify 2 Compact och Meshify 2 i storleksordningen.

fd_pop_air-3.jpg
fd_pop_air-4.jpg

En närmare titt på framsidan avslöjar en perforerad meshpanel, vilken täcker tre fjärdedelar av frontpanelen. Bakom panelen, vilket hålls på plats med snabbfästen, återfinns två förmonterade ARGB-fläktar ur företagets Aspect-serie i storleksordningen 120 mm.

fd_pop_air-5.jpg
fd_pop_air-6.jpg

Det mest udda inslaget hos Pop Air är utan tvekan faktumet att det är bestyckat med inte bara en, utan två platser för 5,25"-enheter. Dessa återfinns bakom en magnetbestyckad täckskiva i den nedre delen av fronten. Vid leverans är en av platserna upptagna av en liten plastlåda, vilken man kan förvara diverse pinaler i.

fd_pop_air-8.jpg

När det kommer till knappar och lättåtkomliga anslutningar hittas dessa på den främre delen av toppen. Anslutningarna utgörs av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Det finns även möjlighet att komplettera med en USB Type-C-port genom att köpa en expansionsmodul för en hundralapp. Därtill syns en strömknapp samt en knapp som reglerar den inbyggda RGB-kontrollern.

fd_pop_air-7.jpg
fd_pop_air-30.jpg

När vi rör oss mot baksidan bjuds det inte på några direkta överraskningar. Först och främst ser vi ytterligare en förmonterad 120 mm-fläkt, även denna från företagets Aspect-serie med ARGB-belysning. Längre ner syns totalt sju expansionsplatser för instickskort medan nätaggregatet monteras allra längst ner. Insuget till nätaggregatet är därtill bestyckat med ett dammfilter.

fd_pop_air-9.jpg
fd_pop_air-10.jpg

Chassits topp är till en viss del perforerad, där öppningen täcks av ett medföljande meshgaller. Under gallret syns två monteringsplatser för fläktar, där modeller i storleksklasserna 120 alternativt 140 mm kan ta plats. Denna öppning kan även användas som monteringspunkt för radiatorer.

fd_pop_air-11.jpg

Varianten av Pop Air vi kikar på är som tidigare nämnts bestyckad med en sidopanel av härdat glas, där detta är helt transparent utan någon toning. Pop Air finns även i en variant med sidopanel av stål, men det är för ovanlighetens skull dock ingen prisskillnad mot glasvarianten.

fd_pop_air-12.jpg
fd_pop_air-13.jpg

Väl på insidan av chassit syns en helt öppen huvudkammare, där nätaggregat och de primära lagringsplatserna är förpassade till en separat kammare i botten. I huvudkammaren ryms moderkort upp till formfaktorn ATX samt grafikkort med längder upp till 405 mm. Den som önskar att installera en luftbaserad processorkylare kan använda sig av modeller med höjder upp till 170 mm.

fd_pop_air-14.jpg
fd_pop_air-15.jpg
fd_pop_air-16.jpg

På den bakre delen av skiljeplåten till den nedre kammaren syns en serie perforeringar, vilket låter användaren montera nätaggregatet med fläkten pekandes uppåt om så önskas. Längre fram på skiljeplåten finns monteringshål för den som vill flytta lagringsvaggan för 2,5"-enheter från baksidan av moderkortsplåten till huvudkammaren. Det finns även möjlighet att köpa till en sådan lagringsvagga löst för 119 kronor om man behöver ytterligare 2,5"-platser.

fd_pop_air-17.jpg

När det kommer till kabeldragningsmöjligheter, och mer specifikt genomdragningshål från moderkortsplåtens baksida så finns det gott om sådana i Pop Air. Förutom en serie hål i nederkant och överkant syns en väl tilltagen springa utmed långsidan av moderkortsplatsen, där exempelvis 24-pinskabeln och PCI Express-kablarna kan löpa ut.

fd_pop_air_fans.PNG

Gällandes ventilation medföljer det som tidigare nämnts tre fläktar i storleksklassen 120 mm vid leverans, där samtliga är ARGB-belysta. Totalt kan chassit husera antingen fem 120 mm-fläktar eller fyra 140 mm-fläktar.

fd_pop_air_radiators.PNG
fd_pop_air-31.jpg

När det kommer till radiatorer för vattenkylning blir utrymmet som finns i fronten ganska begränsat till följd av att en stor del tas upp av 5,25"-platserna. Utrymmet som finns kvar räcker för maximalt en 280 mm-radiator i den positionen medan det ryms en 240 mm-variant i toppen. I det sistnämnda fallet används särskilda monteringsramar för att snedställa radiatorn i taket, och då finns det fortfarande en brasklapp att minnesmodulerna får ha en maximal höjd på 35 mm.

fd_pop_air-18.jpg
fd_pop_air-19.jpg

Vidare mot baksidan av moderkortsplåten, där det bjuds på ett ganska sparsamt utrymme för kabeldragning med en spalt på 19 mm. För att underlätta dragningen har Fractal Design bestyckat baksidan med en serie kardborrband, vilka kan användas för att binda fast kablarna. Här hade det dock uppskattats om det funnits möjlighet att flytta kardborrbanden mot den främre delen av plåten, då det finns avsevärt mer utrymme att tillgå där.

fd_pop_air-21.jpg

I den bakre delen av bottenkammaren hittar vi monteringsplatsen för nätaggregatet. Enligt chassits specifikation ryms enheter med ett maximalt djup på 170 mm, men beroende på vilka komponenter som installeras i den främre delen av kammaren går det utan tvekan att klämma in djupare enheter.

fd_pop_air-22.jpg
fd_pop_air-23.jpg
fd_pop_air-29.jpg

När vi rör oss framåt i bottenkammaren återfinns de primära lagringsplatserna. Dessa utgörs av två vaggor, där varje vagga kan husera en 3,5"-enhet och en 2,5"-enhet samtidigt, där den förstnämnda monteras med hjälp av vibrationsdämpande bussningar. Om man vill använda 5,25"-platserna för exempelvis optiska läsare behöver man plocka bort respektive lagringsvagga som blockerar den aktuella platsen.

fd_pop_air-24.jpg
fd_pop_air-25.jpg

Om man nu skulle använda sig av båda 5,25"-platserna men fortfarande vill montera en 3,5"-hårddisk i Pop Air så är detta möjligt. På den främre delen av moderkortsplåten finns nämligen fästen, dit man kan flytta en av lagringsvaggorna.

fd_pop_air-27.jpg
fd_pop_air-28.jpg
fd_pop_air-26.jpg

RGB-versionen av Pop Air är bestyckad med en integrerad ljuskontroller, vilken återfinns längst upp i chassit. Genom att plocka bort den röda skyddshatten exponeras en kontakt som de medföljande ARGB-fläktarna kan anslutas till. De sistnämnda går att koppla samman tack vare en daisy chain-kontakt för både belysning och strömmatning. Fläktarna kan givetvis även kopplas direkt till moderkortets ARGB-kontakt om man hellre sköter ljusstyrningen på det viset.