Fractal Design Terra

fd_terra-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

153 × 218 × 343 mm (10,4 liter)

Vikt

3,1 kg

Material

Aluminium, stål, plast

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

Upp till 3 st.

Anslutningar

1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), 1 st. USB 3.0

Nätaggregat

SFX/SFX-L (ej inkluderat)

Pris

2 349 kronor

Terra är Fractal Designs första helhjärtade försök på ett riktigt kompakt SFF-chassi med högpresterande komponenter i fokus. Med en lådvolym om 10,4 liter tar modellen plats mellan Louqes Ghost S1 och Phanteks Evolv Shift XT storleksmässigt. Bolaget siktar även på ett liknande premiumsegment som Louqe och Phanteks, där en kvalitetsosande utsida av eloxerad aluminium och valnötspanel täcker en inre stomme av stål.

fd_terra-3.jpg

En närmare titt på framsidan avslöjar en utsvarvad aluminiumpanel med en tjocklek på 8 mm, vilken avlöses av en lika tjock panel av valnöt mot den nedre delen av chassit. Kombinationen av det gröna färgtemat "Jade" ihop med valnöten är enligt undertecknad riktigt iögonfallande och stiligt, men för den som hellre vill ha något mer avskalat finns även Terra att köpa i färgerna svart och silver.

fd_terra-9.jpg

På valnötspanelen har bolaget placerat chassits strömknapp. Denna ackompanjeras av en USB 3.0-port samt en USB Type-C-port, där den sistnämnda är kapabel till överföringshastigheter upp till 20 Gbps (USB 3.2 Gen 2x2).

fd_terra-4.jpg
fd_terra-5.jpg
fd_terra-6.jpg
fd_terra-7.jpg

Aluminium är även det som gäller för båda sidopanelerna samt toppen. Fractal Design har satsat på en rejäl mängd utfrästa ventilationsöppningar på samtliga paneler samt botten av stommen, ett designbeslut som brukar löna sig när varma datorkomponenter ska klämmas in på en liten yta.

fd_terra-8.jpg

På baksidan av chassit syns hålet för moderkortets I/O-panel på den vänstra sidan medan den högra bjuder på två expansionsplatser för instickskort. De sistnämnda är dock inte begränsade till grafikkort på endast två kortplatser, utan via en finurlig funktion går det nämligen att rymma modeller som tar upp hela tre kortplatser – men mer om detta senare. Längst ner ser vi en nätbrunn för strömanslutning, vilken via en intern förlängningskabel löper till nätaggregatet i framkant.

fd_terra-10.jpg
fd_terra-11.jpg

Att ta sig in i Fractal Designs Terra är väldigt enkelt och kräver inga verktyg. Vi börjar med att plocka bort toppen, vilken hålls på plats med snabbfästen. Ett snabbt knyck i "flärpen" i bakkant lossar panelen, vilken sedan kan avlägsnas för att exponera ovansidan.

fd_terra-12.jpg
fd_terra-14.jpg

Båda sidopanelerna sitter på gångjärn och kan öppnas upp likt måsvingar på en gammal sportbil. Detta fungerar väldigt smidigt för snabb och enkel åtkomst till insidan, där snabbfästena som håller dessa på plats i stängd läge känns väldigt stabila. Den som vill säkra upp sidopanelerna för transport har dock möjlighet att göra det genom att fixera dem med skruvar.

fd_terra-13.jpg

Vid montering av komponenter vill man helst inte ha massa paneler i vägen, och därför går dessa givetvis att avlägsna helt och hållet. Genom att trycka in en fjäderladdad spärr på panelernas bakkant skjuts en del av gångjärnet in, vilket gör att de kan lossas.

fd_terra-16.jpg
fd_terra-17.jpg

Väl på insidan möts vi av en välbekant layout från andra SFF-chassin i samma storleksklass, där modellen är uppdelad i två kammare. Den högra kammaren huserar bland annat moderkort enligt formfaktorn Mini ITX, där detta tar plats i den bakre delen av chassit. Bakom monteringspunkten för moderkortet syns ett stort utskuret hål, vilket innebär att man enkelt kan komma åt baksidan av moderkortet för exempelvis expansion av M.2-baserade lagringsenheter.

fd_terra-18.jpg

Längre fram i kammaren syns monteringspunkten för nätaggregatet. Här är det formfaktorerna SFX alternativt SFX-L som gäller, men den som vill ha lite extra spelrum för kabeldragning bör kika på de mer kompakta SFX-enheterna. Nätaggregatet ansluts som tidigare nämnts till en förlängningskabel som löper till nätbrunnen i chassits bakkant.

fd_terra-22.jpg

Framför nätaggregatet finns det möjlighet att montera en 2,5"-enhet. Denna hålls på plats med hjälp av kardborrband och sitter upptryckt mot chassits frontpanel.

fd_terra-19.jpg
fd_terra-20.jpg
fd_terra-21.jpg

I botten av chassit finns det möjlighet att montera ytterligare en 2,5"-enhet via en medföljande lagringsvagga. Detta utrymme kan även användas för fläktmontering, där en modell på 120 mm kan ta plats och bidra med ytterligare ventilation.

fd_terra-15.jpg
fd_terra-23.jpg

Vi tar oss vidare till den vänstra kammaren, vilken huserar grafikkortet och sammankopplar detta med moderkortet med hjälp av en PCI Express 4.0-förlängare. Chassit har stöd för grafikkort med längder upp till 322 mm, men det finns också en ganska stor flexibilitet kring hur pass tjocka kort som får ta plats beroende på hur modellen konfigureras på insidan.

fd_terra-24.jpg

Monteringen av grafikkortet kan inte ske direkt inuti chassit, då skruvarna i bakkant inte är åtkomliga med en skruvmejsel till följd av att den yttre stommen sitter i vägen. Istället behöver man lossa tre skruvar och plocka loss hela monteringsramen för grafikkortet. Därefter kan kortet monteras på ramen, vilket slutligen då kan monteras tillbaka i chassit.

fd_terra-25.jpg

I den främre delen av kammaren syns ett utskuret hål som löper till den andra kammaren. Detta har två syften, där det ena är att skapa en monteringspunkt för en sluten vattenkylningslösning med en 120 mm-radiator. Detta begränsar dock utrymmet för grafikkortet till en maximal längd på 200 mm.

Det andra syftet är att låta grafikkort med udda kyllösningar, likt Nvidias Founders Edition, blåsa igenom luften från den bakre fläkten till den andra kammaren. Som många kan förstå är detta tämligen meningslöst när nätaggregatet sitter monterat direkt på andra sidan, men lyckligtvis har Fractal Design tänkt till lite på den fronten.

fd_terra-26.jpg
fd_terra-27.jpg
fd_terra-28.jpg

För att låta luften passera till den andra kammaren går det nämligen att montera distanser på monteringsramen till nätaggregatet. Det medföljer distanser i två olika höjder, vilka då skapar en luftspalt mellan nätaggregatet och skiljeplåten till den andra kammaren. Huruvida detta gör någon praktisk skillnad testar vi på nästa sida.

fd_terra-29.jpg
fd_terra-30.jpg
fd_terra-31.jpg
fd_terra-32.jpg

Det största paradnumret med Fractal Designs Terra är möjligheten att justera den inre stommen åt vänster och höger. Genom att lossa fyra skruvar, två på ovansidan och två på undersidan, lossas den centrala delen av stommen och därefter kan denna flyttas steglöst.

fd_terra-33.jpg
fd_terra-34.jpg

I praktiken innebär detta att man kan skapa mer utrymme för antingen tjocka grafikkort (första bilden) eller höga processorkylare (andra bilden). Det finns goda möjligheter att finjustera och optimera för just ens egna komponenter då stommen som tidigare nämnts kan flyttas steglöst.

terra_spine.PNG

Fractal Design bistår även med en lathund kring vilka restriktioner som gäller när man konfigurerar stommen i olika positioner. Om chassit konfigureras med stommen längst åt vänster maximeras utrymmet för processorkylare, vilket låter modeller med höjder upp till 77 mm ta plats.

Samtidigt begränsas då utrymmet för grafikkortet, där kortet som mest får ha en tjocklek på 43 mm om modellen samtidigt håller sig under en höjd på 131 mm. Högre grafikkort begränsas ytterligare till en maximal tjocklek på endast 33 mm.

Justeras istället stommen längst åt höger maximeras utrymmet för grafikkortet. I det fallet kan modeller med en tjocklek på hela 72 mm tar plats, förutsatt att de också har en höjd på som mest 131 mm. Högre grafikkortsmodeller begränsas dock till 62 mm gällandes tjockleken. Något som begränsas markant i denna konfiguration är processorkylaren, vilken här får ha en maximal höjd på endast 48 mm.