Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Med en ökning på 75 W i effektmätningen ställt mot sin föregångare är det tydligt att den ökade mängden kärnor och något uppskruvade klockfrekvensen märks av. Siffrorna som uppmätts är i nivå med flaggskeppen och det är en ruskigt törstig Core i7-modell som Intel har släppt lös.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjlighet att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 4090-kortet vid vila.

Som nämndes i stycket om effektmätning bidrar alltså den ökade klockfrekvensen och den större mängden kärnor till en skyhögt effektuttag samtidigt som Core i7-14700K inte når upp till flaggskeppens nivå. Resultatet av detta blir att den total energiåtgången istället landar i nivå med Core 12000-serien och blir den värsta förbrytaren i den nya produktserien.