Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
71

Cooler Master 932 HAF

När Cooler Master för drygt ett år sen lanserade Cosmos blev det en dundersuccé som fick flera uppföljare. Chassit vi ska titta närmare på nu tillhör dock inte denna serie utan följer ett helt nytt designschema. Följ med när SweClockers kontrollerar om 932 HAF är något att hänga i julgranen.

38

Zalman GS1000

Koreanska Zalman har många bollar i luften – allt från processorkylare till datorlådor och 3D-skärmar. Denna gång ligger ett nytt specialiserat datorchassi på testbänken, nämligen modellen GS1000.

44

Moneual Moncaso 972

Moneual Moncaso 972 är en imponerande datorlåda i aluminium som är fylld med godis för HTPC-entusiasten. Följ med när SweClockers kontrollerar om chassiet är lika bra i praktiken som på pappret.

52

Lancool Metal Boned K10

Lancool är ett nytt märke på marknaden men faktiskt inte en ny aktör. Lancool är nämligen namnet på en ny satsning från Lian Li. Häng med när SweClockers granskar den senaste datorlådan i serien.

149

Antec Three Hundred

Chassin från Antec är väldigt populära här på SweClockers, däribland storsäljarna Nine Hundred och P180-serien. Det alla chassin har gemensamt är genomtänkt design och en prislapp på runt tusenlappen. Idag ska vi titta närmare på ett lite billigare chassi från tillverkaren och se om det håller samma kvalité som de dyrare modellerna.

81

Lian Li PC-P60

Lian Li är en tillverkare som knappast behöver någon större presentation här på SweClockers. Den taiwanesiska tillverkaren har gjort sig känd för att under snart tjugo års tid tillverkat aluminiumchassien av god kvalité. Idag ska vi kolla närmare på ett chassie ur den nya serien Armorsuit, nämligen PC-P60.

48

Nzxt Tempest

Nzxt är inga nykomlingar för oss här på SweClockers, vi har tidigare recenserat flertalet chassien från tillverkaren. Även då Nzxt mest förknippas med renodlade gamerchassien har man dock på senare tid breddat sitt utbud med lite mer nedtonade skapelser. Det är just ett sådant chassie vi ska kolla närmare på idag, nämligen Nzxt Tempest.

86

Aplus CS-EL Diablo

Tagan är nog mest kända för att tillverka nätaggregat av god kvalité. Tillverkaren har dock ett bredare sortiment än så och under namnet Aplus säljer man också datorlådor. Idag ska vi kolla närmare på ett chassie från Aplus-familjen, nämligen CS-EL Diablo. Ett chassie som enligt tillverkaren själv erbjuder den ultimata kylningen för en riktig speldator. Men håller chassiet måttet?

70

Antec Mini P180

Antecs P180-serie är omåttligt popular, inte minst bland SweClockers läsare och forumdebattörer. Datorlådorna kännetecknas av en funktionell design som komibinerar låg ljudnivå med god kylförmåga. Frågan är om den krympta versionen av originalet P180 lever upp till det goda ryktet.

45

Apevia X-Jupiter Jr

De smutsgrå och beiga datorlådorna hör numera till historien. Moderna chassin kommer i alla färger och former. Låt oss presentera Apevia X-Jupiter Jr – en datorlåda som inte döljer kraftpaketet innanför skalet.

58

Lian Li PC-B25

Taiwanesiska Lian Li har kallats för aluminiumlådornas okrönte kung, och knappast utan anledning. Företaget var en av de första som i stor skala introducerade lättmetallen i datorlådornas värld. Chassiet som ligger på testbänken heter PC-B25, och vi ska kontrollera om modellen lever upp till det goda ryktet.

57

Cooler Master Cosmos S

För några veckor sedan arrangerade SweClockers en tävling i samarbete med Cooler Master. Tävlingen gick ut på att gissa vad som dolde sig i en stor tygpåse. Precis som många misstänkte var det Cosmos S vi var ute efter, och nu har samma modell hittat till SweClockers redaktion. Följ med när vi kontrollerar vad Cooler Masters senaste lyxlåda egentligen går för.

51

Antec Sonata Plus 550

Amerikanska Antec är en omtyckt tillverkare bland SweClockers medlemmar. Modellen som vi ska titta närmare på idag är inget undantag, men denna gång handlar det om ett helt paket med chassi och nätaggregat. Låt oss presentera Sonata Plus 550 – en datorlåda med det lilla extra.

48

Silverstone Crown CW03-MT

Alla har vi fantiserat om att bygga det där perfekta datorsystemet, att välja komponenter efter ren prestanda och glömma priset. Silverstones senaste HTPC-låda är just en sådan produkt där ren perfektion står över allting annat. Följ med när vi testar ett chassi bortom räckhåll för alla utom de mest inbitna och pengastinna entusiasterna.

37

Apevia X-Qpack 2

Barebone-marknaden har varit relativt tyst det senaste året och så värst många produktlanseringar har vi inte sett. Tillverkaren Apevia har dock nyligen lanserat en chassiserie som heter X-Qpack 2 vilken ersätter den äldre X-Qpack-serien och erbjuder en utdragbar moderkortsplåt samt god kylning. Vi skall idag titta närmare på detta chassi. Läs vidare!