PNY kanske inte är det första märket som kommer på tal när man tänker på grafikkort här i Norden, men det betyder inte att PNY några nykomlingar på grafikkortsmarknaden. Undertecknad har själv haft grafikkort från tillverkaren hela vägen tillbaka sedan Geforce GTX 400-serien, där jag körde en SLI-konfiguration med just två GTX 470.

Det är åter igen dags för PNY att äntra hemmet och ta plats i en av riggarna, detta i form av inget mindre än PNY Geforce RTX 4090 24 GB XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB Overclocked Triple Fan – förkortat kallat PNY RTX 4090 24 GB XLR8.

Som väntat av ett Geforce RTX 4090-kort rör det sig om en rejäl pjäs med en väl tilltagen kylarlösning och att kortet använder sig av 12VHPWR-kontakten för att mata sin 450 watt TDP. I mitt fall blir det att använda en adapter för att konvertera fyra stycken 8-pin-kontakter till den nya kontaktdonen, vilket blir spännande givet turerna kring nykomlingen. Vi kör igång!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av PNY som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Specifikationer

PNY Geforce RTX 4090 24 GB XLR8

CUDA-kärnor

16 384 st.

Klockhastighet

2 235 MHz

Turbohastighet

2 565 MHz

Grafikminne

24 GB GDDR6X

Minneshastighet

21 Gbps

Bandbreddsbuss

384-bitars

TDP

450 watt

Anslutning

PCI Express 4.0 x16

Utgångar

3 st. Displayport 1.4a
1 st. HDMI 2.1

Maximal upplösning

7 680 × 4 320 pixlar

Strömmatning

12VHPWR

Mått (längd x bredd x höjd)

33,17 × 19,88 × 10,31 cm
3,5 kortplatser

Första intryck och montering

Som redan petats på i introduktion och specifikationerna är det inte någon liten pjäs det rör sig om. Kortet levereras dock väl paketerat med tjockt och relativt mjukt skumgummi att dämpa eventuella stötar kartongen kam få ta emot.

intryck_0_V2.png
intryck_1.png
intryck_2.png

Innan jag börjar med att montera grafikkortet visar jag hur det ser ut från olika vinklar. Framsidan pryds av tre fläktar med XLR8-loggan centrerad i mitten av respektive snurrdon. En skyddande plastfilm omger hela främre höljet och de RGB-bestyckade ljuslisterna som möter upp med den mittersta fläkten, men denna skalas självfallet bort innan montering för att inte glömmas senare i processen.

På baksidan kan jag även se flera logotyper och en är utskuren ur täckplåten på baksidan. I tomrummet syns aluminiumkylflänsen och här kan jag då tydligt se att kylaren i sig sträcker sig vida utanför själva kretskortet. Utskärningen pryds av V-formation i stil med en pil, en snygg detalj som inte bör påverka luftflöde eller kylförmåga nämnvärt om ens något alls.

Återigen blir jag även påmind om hur gigantiska Geforce RTX 4090-korten är. Nu har jag inte de största händerna till att börja med, men jag har fullt sjå att greppa kortet stabilt med en hand. Fingrar och handflata når precis runt vardera kant för att kunna fota med den lediga handen. Att tappa vad som kan vara den dyraste elektronikprylen jag någonsin monterat i en dator vore lite av en katastrof.

mont_2.png
mont_1.png

Det är nu dags att placera monstret på sin tron och i mitt fall använder jag mig av en riser-kabel samt vertikalt monteringskit. Detta tycker jag är snyggare än att låta kortet ligga platt, eftersom den RGB-bestyckade framsidan kommer att synas genom den glaspanel som finns hos mitt chassi. Utöver estetik har vertikal montering en fördel när det kommer till att fästa 12VHPWR-kabeln. Det är kort sagt mycket enklare att få till en rak montering utan onödig belastning på kontakten.

Ett varningens finger kan höjas här direkt och det är gällande att små chassin förmodligen kommer få problem att montera detta grafikkort oavsett orientering. Som kan ses i bildspelet ovan sticker grafikkortet ut en bra bit till höger i chassit. Hade jag haft radiator monterad i chassits främre del hade det hela förmodligen inte gått att montera. Som referens använder jag mig av ett NZXT H7 Elte, om någon är intresserad av att kolla upp innermåtten och jämföra med sitt eget chassi.

kablar_2.png
kablar_1.png
kablar_3.png
kablar_4.png

Med grafikkortet väl på plats är det dags att dra in kablarna, men hur jag än gör får jag det inte speciellt snyggt. Det knepiga här är att bibehålla en relativt rak linje som inte böjer kablarna. Efter lite knepande och knåpande med hjälp av buntband får jag till ett godkänt resultat. En svag tumme upp till mig själv.

Innan någon säger något: Ja, jag ser att ena kontakten har kommit lite löst på ena adaptern. Detta är något jag åtgärdar innan sidopanelen läggs på igen, samt att jag kör en vända genom hela systemet för att säkerställa att inte något annat sitter vajsigt till. Jag passar även på att knipsa bort de överblivna bitarna på bundbanden när jag ser att allt är okej.

Just hela debaclet med 12VHPWR-kontakten och att använda konverterare är något jag hoppas löser sig rätt snabbt framöver, det är inte kul att behöva hantera ett ormnäste som detta, men också surt att köpa ett nytt nätaggregat för att slippa adapter. Hade detta bygge varit för personligt bruk hade det tagit ofantligt med timmar att försöka fixa något som stolt kan visas upp.

Prestanda

För de syntetiska testerna används 3DMark-sviten, närmare bestämt Speed Way, Time Spy Ultimate och Fire Strike Extreme. Samtliga tester körs utan några förändrade inställningar och tre testslingor körs i respektive test för att låta grafikkortet värma upp ordentligt, där sedan sista slingan används för att presentera resultaten

När det kommer till speltesterna använder jag mig av högsta möjliga inställningar och upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD), med DLSS satt till Quality. Spelen jag väljer att använda består av Chernobylite, Forza Horizon 5 och Cyberpunk 2077. Dessa titlar väljs främst för att se vad PNY Geforce RTX 4090 XLR8 har att erbjuda när det kommer till ray tracing och DLSS som är paradnummer-kombinationen denna generation.

Syntetiska tester

Speed Way.png
TS Extreme.png
FS Ultra.png

Geforce RTX 3070 Ti – syntetiska tester

Resultat

3DMark Speed Way

3 690 Poäng

3DMark Time Spy Extreme

7 243 Poäng

3DMark Fire Strike Ultra

9 287 Poäng

PNY Geforce RTX 4090 – syntetiska tester

Resultat

3DMark Speed Way

9 663 Poäng

3DMark Time Spy Extreme

15 259 Poäng

3DMark Fire Strike Ultra

22 490 Poäng

Som vi kan se i tabellerna ovan är PNY Geforce RTX 4090 XLR8 inte någon snigel. Det handlar om minst snäppet över dubbla prestandan och hela vägen upp emot tredubbla prestandan jämte det Geforce RTX 3070 Ti jag annars använder mig av. Det resultat som förmodligen är mest intressant att kolla närmare på är Speed Way, detta då det inkluderar realtidsrendering för bland annat global ljussättning. Testet använder sig även av Mesh Shaders och andra moderna tekniker som Variable Rate Shading.

När det kommer till PNY-kortet är det hur svalt och fint som helst med en maximal temperatur om 67 °C som jag kan uppmäta. Detta med en fläkthastighet på 1 340 snurr per minut och ett effektuttag om 436 watt. Klockfrekvenserna i de syntetiska testerna befinner sig hårdlåst på 2 520 MHz för kärnan, vilket inte riktigt når upp till turbofrekvensen om 2 565 MHz som står på lådan.

Speltester

Chernobylite_meny_fixed.png
Chernobylite_fixed.png
Forza 5.png

Geforce RTX 3070 Ti – spel

Resultat

Forza 5

62 FPS

Chernobylite Enhanced Edition

27 FPS

Cyberpunk 2077 RT Ultra

20 FPS

Cyberpunk 2077 RT Psycho

18 FPS

PNY Geforce RTX 4090 – spel

Resultat

Forza 5

112 FPS

Chernobylite

85 FPS

Cyberpunk 2077 RT Ultra

74 FPS

Cyberpunk 2077 RT Psycho

69 FPS

De syntetiska testerna är imponerande i sig själv, men spelprestandan är över förväntan. I fallet med Forza 5 kan vi se resultat strax söder om den där dubbla prestandaökningen som syntes i de syntetiska testerna. Chernobylite och Cyberpunk 2077 däremot flyger iväg långt över den magiska 60 FPS-linjen och når mer än spelbara antal bildrutor per sekund – detta med ray tracingen dragen till max i båda titlarna.

Tar jag mig en närmare titt på dessa resultat ser jag även att klockfrekvenserna stiger en bra bit över utlovade 2 565 MHz för kärnan, som nu pendlar mellan 2 715 och 2 760 MHz. Högsta temperaturen jag mäter upp är 56 grader, med en fläkthastighet på 996 –1 003 RPM. Effektförbrukningen kliver ned till endast 355 watt, vilket är en bra bit lägre än vi såg i de syntetiska arbetslasterna, detta trots full belastning på grafikkärnan samt en högre klockfrekvens.

Forza uppvisar dock lite knepiga resultat, där grafikkortets användning endast når 84 procent. Detta reflekterar tydligt i andra mätbara delar också, där bland annat bilduppdateringen inte blir så pass hög som den rimligen borde kunna bli. Effektuttaget sänks till att pendla mellan 255 och 294 watt och temperaturen till knappt över 50 grader. Även fläktarna puttrar ned till knappa 900 RPM stundvis.

Ljudnivå

Jag har redan pratat lite om fläkhastigheterna i prestandatesterna, därför är det hög tid att se vad det innebär för ljudnivåerna. För detta test använder jag mig av en applikation på mobilen som heter Sound Meter och kontrollerar mot en AT 2020-studiomikrofon. Samtliga mätningar görs från huvudhöjden jag sitter framför datorn, detta för att simulera verklig användning och distans. Nu är detta inte perfekt på något vis, men bör ge en fingervisning åtminstone.

ljudtest.png

Ljudnivå

dBA

Rumsnivå

35

Inaktivt system

43

Syntetisk belastning (Auto)

47

Fläktar manuellt 100%

53

Överlag är ljudnivån otroligt behaglig kan jag säga direkt. Rumsnivån när inte något är igång ligger på dryga 35 dBA, en siffra som stiger till 43 dBA när datorn slås igång och bara står i Windows skrivbordsmiljö. Med syntetiska prestandatester igång är det ärligt talat inte mycket som händer trots full grafikkortsbelastning, bortsett från en mindre ökning till 47 dBA sker vilket i praktiken ärligt talat knappt märks av.

Det är inte förrän jag manuellt skruvar upp fläktarna till att köra i hundra procent som jag märker av att grafikkortet ens sitter i datorn. Här kan jag nu se ljudtrycksmätaren hoppa upp till åtminstone 53 dB, något som fortfarande är väldigt blygsamma siffror givet att en normal konversation kan anses ligga runt 60 dB. Det är väldigt imponerad i slutändan, men samtidigt ett bevis på att även PNY tagit i från tårna med sin kylarlösning.

Mjukvara

Den mjukvara som PNY tillhandahåller går under namnet Velocity X och kan laddas ned från tillverkarens webbplats. I skrivande stund är senaste utgåvan version 0.1.0.3. Dock vet jag inte riktigt hur namnschemat från PNY fungerar då den initiala versionen jag fick var av snittet 0.1.0.1, och på ytan är det inte något som ändrats.

VelocityX_1.png
VelocityX_2.png

Mjukvaran är väldigt skral ärligt talat. Det första jag möts av är en flik som heter Prestanda, här ser jag vilken BIOS-version grafikkortet har, jämte den grafikdrivare som används. Även saker som temperatur, klockfrekvenser och belastning kan övergripligt ses. Fläkthastigheten kan ställas in att köras automatiskt eller med en låst hastighet. En väldigt grundläggande panel för överklockning skymtas också, där jag kan skruva upp både grafikkortets krets och videominne.

Fliken som heter Ljussättningen är där jag kan ändra den RGB som PNY Geforce RTX 4090 XLR8 är bestyckad med, vilket inkluderar framsidans kryssformation och logotypen med kringliggande inramning på kortets smalare sida. Men herre jösses måste sägas, jag känner mig som en tidig beta-testare när jag försöker navigera mig fram och ändra på dessa inställningar.

Det finns fem olika färdiga RGB-profiler, varav hälften inte går att ändra något alls i, och de som går att ändra har en enkel justering av hastighet och ljusstyrka. Den statiska effekten har dagens mest krångliga sätt att slå av eller på RGB:n – Off är nämligen på och vice versa. Att ändra färg är nästan krångligare, då du först väljer en färg från hex-menyn och sedan klickar i en av tre lådor till höger. Det är som att fylla färg med hinken i MS Paint, fast krångligare, och vilken låda som är vilken del på grafikkortet finns det inget som indikerar.

Överklockning

Velocity X är inte bara avskalad när det kommer till att navigera, det är även nästintill omöjligt att göra någon vettig överklockning då både spänningsreglage och en Nvidia-funktion vid namn OC Scanner lyser med sin frånvaro. Det går heller ej att finjustera fläktkurvan att följa temperatur eller bevaka sensorer direkt i testprogrammen. Detta gör att Velocity X inte är en lämplig kandidat för ändamålet i dagsläget.

OC Scanner Results V2.png

OC Scanner-resultat utan spänningsökning ger oss 84 MHz extra på kärnan.

OC Scanner Results V2_2.png

OC Scanner-resultat med spänningsreglaget i taket ger oss 122 MHz extra på kärnan.

För att råda bot på det sistnämnda testar jag först att använda mig av Nvidia Geforce Experience och det inbyggda skanningsverktyget där. Till viss förvåning händer absolut ingenting. Programmet vägrar initiera någon form av justering till frekvenskurvan, utan släcker ned direkt utan någon information. Jag får nu vända blicken mot andra horisonter och helt enkelt ladda ned Afterburner ihop med Rivatuner för att se om det finns några möjligheter att pilla där.

Sagt är gjort. Med programmet nedladdat samt installerat öppnar det nu upp lite andra möjligheter. För det första är det fullt möjligt att skruva på spänningsreglaget, även OC Scanner fungerar här. Det bör dock sägas direkt att överklockning genom både dessa metoder ger instabila resultat med konstiga krascher och andra problem som artefakter. Det är därmed inte möjligt att presentera några resultat från spel med överklockning applicerat.

Jag misstänker att PNY helt enkelt krämat det som går ur kislet, för åtminstone det exemplar av Geforce RTX 4090 jag har till hands. En intressant sak vi ändå kan ta med oss från de skanningar som gjorts med OC Scanner-verktyget, är att kortet i slutändan på något vis är begränsat av sin spänningsmatning. Detta kan ses under Dominant Limiter som rapporterar Voltage som en stor bov i dramat. Spontant känns det som att kortet har mer att ge, men kan ha fel här.

Sammanfattning

PNY Geforce RTX 4090 24 GB XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB Overclocked Triple Fan är ett premium-grafikkort i alla hänseenden när det kommer till hårdvara i det övre segmentet. Redan första intrycket viskar om att det finns gott med kraft under huven när det krävs en så pass stor kylare som den PNY tagit fram. Det är ingen enkel sak att tämja besten RTX 4090 med sina 16 384 CUDA-kärnor, som drivs i 2 520 MHz och annars är bestyckad med 24 GB vrålsnabbt GGDR6X-minne om 21 Gbps.

Samman_1.png
Samman_3.png
Samman_4.png

Prestandan är inget att skoffa undan med 3DMark Fire Strike Extreme-resultat norr om 22 000 poäng. Det är snudd på 10 000 poäng i det relativt färska testet Speed Way, där sistnämnda testar saker som ray tracing och andra moderna tekniker. Även speltesterna uppvisar mycket goda resultat, där de mest tungdrivna spelen som Cyberpunk 2077 klarar av att leverera över den magiska 60 FPS-gränsen konsekvent – detta med ray tracing skruvad till max ihop med DLSS satt till Quality.

När det kommer till temperatur är det exemplariskt bra. Under spelande såg jag aldrig temperaturer över 56 grader, detta med en fläkthastighet på drygt 1 000 RPM och en klockfrekvens som pendlade mellan 2 715 och 2 760 MHz, vilket är drygt 200 MHz över den marknadsförda turbofrekvensen. Även ljudnivåerna håller sig väl, där maximala mätning uppgick till 47 dBA. Inte förrän jag manuellt skruvade fläktarna till 100 procent kunde jag skrämma upp ljudnivån till ändå blygsamma 53 dB.

velocityX-3.png

Den extrema akilleshäl som PNY i dagsläget dras med är deras mjukvara Velocity X. Programmet upplevs inte så mycket mer än en väldigt tidig beta-version av vad som kan bli en bra mjukvara, givet att de får tid att städa upp gränssnittet, förtydliga funktionerna och bygga ut funktionaliteten. Men som den är nu är den knappt brukbar ens för att ställa om lysdioderna på grafikkortet. Detta var väldigt påtagligt när överklockning skulle göras, något som fick mig att vända blicken mot andra mjukvaror för att testa.

PNY Geforce RTX 4090 XLR8 är inte på något vis en dålig produkt i sig med prestanda som räcker och blir över. Tyvärr kan jag inte helhjärtat rekommendera produkten rakt av med en guldmetaljong, på grund av den bristfällig mjukvaran. Om PNY kan piffa upp sig på mjukvarusidan ser jag ingen anledning att inte kika på PNY:s dito om du är på jakt efter ett RTX 4090-grafikkort.

Fördelar:

  • Bra prestanda och överklockat från fabrik

  • Går svalt med höga frekvenser

  • Nästan helt knäpptyst även under last

Nackdelar:

  • Väldigt dyrt (som alla Geforce RTX 4090)

  • Mjukvaran är rätt klappkass

Tillgängligheten i skrivande stund är lite oklar, men det rekommenderade priset för PNY Geforce RTX 4090 24 GB XLR8 landar på 21 590 kronor när grafikkortet väl infinner sig på butikshyllorna.