Bästa grafikkortsköpet i april 2024

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

EVE använder PiP på flera ställen, det är en del av deras UI system. Det är en känd bugg sedan länge och har man inte tillräckligt med VRAM ledigt när AMDs drivrutin buggar ur får man antingen fryslagg och det släpper, eller fryslagg och bluescreen. Vilket händer när man kör fyra-fem klienter samtidigt väldigt enkelt. Räcker med att råka öppna fel meny och bluescreen. Helt 100% orsakat av AMDs drivrutiner.

AMD har helt enkelt inte resurserna att konkurrera med varken Nvidia eller Intel när det kommer till drivrutiner och fixa problem.

Vilket även återspeglas i försäljningarna. Med ett AMD kort vet man att det kommer bli problem, någonstans med någon mjukvara och något spel. Det sitter i folk globalt, AMDs historik och hur dåliga deras drivrutiner är än idag. Själv tycker jag det är synd för hårdvaran känns gedigen av min erfarenhet. Men drivrutinerna har alltid vart och är fortfarande under all kritik. Vilket tar bort AMD som ett alternativ, oavsett pris/prestanda.

Vad man än köper så fyller man samma fickor, det "gröna, röda eller blå laget" är en chimär, det finns ingen riktig konkurrens!

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrByte:

Vad man än köper så fyller man samma fickor, det "gröna, röda eller blå laget" är en chimär, det finns ingen riktig konkurrens!
<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Fast det där är ju inte riktigt helt rätt, det där är som att säga att alla svenska bolag ägs av våra storbanker. Men så är det ju inte riktigt. Det är ju också invider som köpt sina aktier via dessa bolag. Antingen direkt (eller ja, via en investerare som sköter deras aktieköp och allmänt förvaltar deras kapital) eller via fonder. Annars hade såklart inte Apple, Microsoft, Tesla och likande varit dom största bolagen i världen det hade ju varit investmentbolagen. Men så är ju faktiskt inte fallet eftersom dom inte faktiskt äger aktierna själva.

Permalänk
Skrivet av marcusOCZ:

Är det någon form av minstakrav alls i detta test? Typ 144 fps i en grupp spel?
Att ta med ett par listningar från en portugisisk snedseglare blir lite som med pristester på matvagnar där Ica råkar ha en bal med bajspapper på kampanj den dagen och således vinner denna månads pristest på en vagn.
Att priserna svänger vet vi alla, men det borde inte vara så svårt att sålla bort outliers. Framför allt om det visar sig att det välter resultatet rejält.

Har du problem med konkurrens från utländska handlare eller gäller det bara Portugal?

Permalänk
Medlem

@JonasT

Jag uppskattar artikeln, men jag tycker ni missar målet och ger en felaktig "köpguide" till den som inte är insatt i grafikkort. Artikeln heter till och med "Bästa grafikkortsköpet i april".

Kortet i topp som ska ge mest prestanda för pengarna måste ju vara det bästa köpet alltså? I verkligeheten stämmer det ju inte alls.

Prestanda per krona är ju enkelt att räkna ut, men i princip helt meningslöst och det känns som att ni egentligen vet om det med tanke på att ni själva skriver det tydligt i artikeln.

"Tiden då man endast kunde bedöma ett grafikkort baserat på dess rastreringsprestanda är förbi"

Ändå gör ni precis en sådan lista baserat på just raster som tydligt vilseleder köparna?

Det optimala vore UPK - Upplevelse per krona, men jag förstår att det är subjektivt och svårt att mäta objektivt.

Men en sådan här artikel skulle precis som ert "Prestandaindex" behöva bli uppdaterad med fler faktorer än rasterprestanda som är, precis som ni själva medger i artikeln, inget man kan göra längre eftersom det faktiskt inte alls återspeglar den faktiska upplevelsen som användaren kommer att få.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Som redan nämnts av fler, jättebra och gärna någon kvartalsvis(oftare/mer sällan?) uppdatering.
Skulle även höra hemma som en egen underrubrik någonstans i menyn, t.ex. under grafikkort såsom prestandaindexet. Tycker nuvarande utbud av butiker är okej.
Som också nämnts, gärna även inkludera 4K.

Sen är det övriga extra saker som nämnts, såsom prestanda i laster utöver spel, prestanda vid ray tracing och så. Skulle vara intressant att ha med men hade kanske bekostat överskådligheten, så vet inte hur det skulle göras på bästa sätt.
Har inga problem med att det baseras på rasterprestanda. Detta då jag själv har svårt att räkna på mer än en hand vilka spel där ray tracing är värt att ha på. Är väl egentligen bara "showcase" spelen CP2077 och AW2 som är spännande, och då pratar vi ändå dyrare kort för att maxa allt. Däremot borde det såklart röra sig mot att inkludera RT mer och mer allteftersom det utvecklas.

😏🍿.

Visa signatur

Nr 1: Prime X670-P, 7700X, Peerless Assassin SE, Fury Beast 32GB 6000MHz CL36, 4070 Ti Super, SN850X 1TB + MP600 Pro 2TB, V850 Gold i Multi, North.
Nr 2: B550-A Pro, 5700X, Hyper 212 Evo V2, Vengeance 32GB 3200MHz CL16, 1080 Ti, Firecuda 510 1TB + HDD 3TB, Focus GX 650W, Pure Base 500DX.
Någon laptop eller två.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spurs89:

Istället för att sitta och hitta på saker så kanske du nästa gång kan länka till riktig fakta

Skrivet av Spurs89:

Den visar precis vad din egna länk gjorde Att dina påståenden var fanboy fantasier

Men satan vilken tråkig inställning du har. Kan vi inte sluta med dessa påhopp och härskartekniker i forumet så blir det trevligare för alla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Bluescreens i EVE Online pga en känd drivrutinsbugg som orsakar en minnesläcka i drivrutinen när Picture in Picture grafik visades (som att visa en 3d-modell av ett skepp eller öppna NES store) dödade AMD som grafikkort för min del fullständigt. Inte en bugg i Eve Online, utan en bugg i drivrutinerna som CCP försökt få AMD att fixa sedan 2019.

Kört EVE själv och aldrig varit ett problem, vet ej om det är RNDA3 som strular kanske.

Visa signatur

Ryzen 9 5900x 4.8ghz. 32GB DDR4 3600Mhz. Radeon 6800 XT. MSI Gaming Plus B550. 1000GB SN850 M.2. Noctua Nh-U14S. 1x 1024GB M.2 Kingston A2000. Seasonic Focus PX 850 Platinum. Fractal Design Define R6 USB-C. Predator XB273UGX.

Permalänk
Skrivet av str8forthakill:

Och även fast AMD korten ger bättre pris/prestanda säljer de segt jämfört med nvidias dyrare motparter. Blev själv bränd på AMDs usla drivrutiner med ett RX7600 så förstår varför.

På vilket sätt blev du bränd? Alla säger att AMD's drivrutiner är superstabila idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

På vilket sätt blev du bränd? Alla säger att AMD's drivrutiner är superstabila idag.

Inte i world of warcraft iofs... Fråga oliver 😀

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Men satan vilken tråkig inställning du har. Kan vi inte sluta med dessa påhopp och härskartekniker i forumet så blir det trevligare för alla.

Jorden är platt. Känns det bättre nu?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lussarn:

Din post exemplifierar det jag menar. Alla är så nöjda med AMD och dom gör saker rätt. Jag tycker inte dom gör det. Varenda grafikkorts-release så får vi reda på att just denna gången kommer AMD sälja en massa kort. Och så blir det exakt likadant som det varit de senaste 20 åren typ, och alla tycker att AMD missat öppet mål och står och kliar sig i huvudet om hur det kunde gå så här. Samma sak varje gång.

Jag vill se lite jävlar anamma från AMD, men påpekar man att det behövs så tycker "entusiasterna" att man har fel och att AMD skall köra på som vanligt. Och det kommer gå 20 år till utan någon betydande marknadsandel.

Jag tycker absolut inte att de gör allt rätt. Däremot har de ett annat fokus än vad Nvidia har, och det passar mig bättre. Jag skiter högaktningsfullt i hur mycket Nvidia höjer priset på x80-korten den här generationen, för jag spelar inte i den kategorin. Jag vägrar lägga de pengarna på ett grafikkort. Om jag tittar på kort i den prisklassen jag håller till, så blir det x60-kort om jag tittar på Nvidia. Det är rätt många generationer sen Nvidia var det bättre alternativet i den klassen - det är väl 1060 mot 480, och 760 om vi tittar på perioden innan AMD släppte 200-serien.

Som du ser i siggen kör jag med en 6700XT nu. Kortet som kostade samma då var en 3060 (jag vet att det inte var MSRP, men jag köpte när jag kunde få ett OK pris). 3060 är långsammare på allt, t.o.m RT - något som förövrigt inte spelar någon roll eftersom inget av korten är snabbt nog att använda RT. Enda skälet att köpa det kortet då är väl om man vill den loggan på sitt kort.

Hade jag istället varit ute efter ett kort runt 4070 Ti eller uppåt så hade det antagligen blivit Nvidia. 7900XT är alldeles för dyrt för vad man får. 7900XTX är ett bra kort, men enormt och törstigt och ändå inte speciellt framtidssäkert. Det är ganska tydligt att den här generationen är en mindre miss av AMD. Nvidia missar ganska sällan - de gör de kort de vill och de presterar som Nvidia tänker sig, även om det ibland inte är vad deras kunder vill ha. För AMD kan man hitta en bättre deal om man väntar tills läget är rätt. Jag har inga problem att vänta.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av takeoninja:

Fast det där är ju inte riktigt helt rätt, det där är som att säga att alla svenska bolag ägs av våra storbanker. Men så är det ju inte riktigt. Det är ju också invider som köpt sina aktier via dessa bolag. Antingen direkt (eller ja, via en investerare som sköter deras aktieköp och allmänt förvaltar deras kapital) eller via fonder. Annars hade såklart inte Apple, Microsoft, Tesla och likande varit dom största bolagen i världen det hade ju varit investmentbolagen. Men så är ju faktiskt inte fallet eftersom dom inte faktiskt äger aktierna själva.

Ja vet det är trist, men det är de största andelsägarna som har mest "say" vid styrelsebordet och dessa är i princip alltid Blackrock och Vanguard. Dessa äger i sin tur varandra, men vilka de faktiska personerna bakom bolagen är, går inte att ta reda på, detta är verkligheten, kolla själv!

https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/holders

Permalänk
Datavetare

Skulle vara kul att få med något icke-spel test. Det primärt av två orsaker

1. Nästan av de stora tech-siterna har egentligen några tester utanför spel. Men kan det vara så totalt ointressant med i alla fall något test på acceleration av "AI", 3d-rendering och/eller film transcode? Använder inte någon av de två senare, men skulle ändå gärna se 3d-rendering då det ger en vink om potential för GPGPU.

2. I många fall kan ett sådant test svara på en väldigt viktig fråga: "fungerar det överhuvudtaget med något annat än Nvidia"?

Då jag värderar Linux-stödet, både native och via WSL2, har det länge bara funnits ett alternativ: Nvidia. Vet inte vad folk har för problem med Nvidia på Linux, så länge man håller sig till mainstream distros är Nvidias drivare riktigt bra (och i flera fall tyvärr de enda som officiellt stöds under Linux i vissa ramverk/program).

Nvidia har också länge haft väldigt bra HW-acceleration i Linux även när man kör program under WSL2. CUDA-acelererad PyTorch/Tensorflow presterar betydligt bättre under Linux än under Windows, coola/märkliga är att det även gäller Linux körandes under WSL2! Känns lite märkligt givet att det i grunden är Windows-drivarna som används, men flaskhalsen måste ligga någonstans som försvinner även med WSL2.

Positiva är att både AMD och Intel har fått till något form av WSL2 stöd senaste tiden. Skulle vara väldigt spännande att se hur bra/dåligt det fungerar med mindre än att man själv får köpa in GPU från respektive tillverkare...

Har sökt lite kring detta, hittar typiskt resultat likt detta, d.v.s. enda som fungerar med Linux är CUDA/Nvidia och sedan fungerar Metal/Apple med MacOS.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrByte:

Ja vet det är trist, men det är de största andelsägarna som har mest "say" vid styrelsebordet och dessa är i princip alltid Blackrock och Vanguard. Dessa äger i sin tur varandra, men vilka de faktiska personerna bakom bolagen är, går inte att ta reda på, detta är verkligheten, kolla själv!

https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/holders<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Det är väl fonder? Dvs en väldans massa vanliga samt förmögna personer.

Permalänk
Medlem

Måste säga att det sved som fan att köpa ett 4090 där i januari 2023.

Men i efterhand känns det ju som ett rätt bra köp med tanke på att priserna i princip ökar och jag har ju haft väldigt stor glädje av det under tiden.

Med tanke på att det inte finns nån konkurrens att tala om och inga spel kräver nått värrre tvivlar jag på att nvidia kommer lägga krutet på "värre än 4090". Inte när de kan lägga tillverkningskapaciteten på AI kretsarna som de säljer för enorma summor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Föredrar svenska åf. Men ni kan h en extra tabell eller notis för de som är intresserade av amazon separat. Bör inte ta så mycket mer tid för er.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

På vilket sätt blev du bränd? Alla säger att AMD's drivrutiner är superstabila idag.

Vem är alla? Ser trådar överallt på forum och reddit dagligen om besvär rörande amds drivrutiner, mycket sällan nvidia. Glöm inte att de implementerade funktioner som fick folk bannade förra året ovanpå det.

Permalänk
Skrivet av Leiri:

Vem är alla? Ser trådar överallt på forum och reddit dagligen om besvär rörande amds drivrutiner, mycket sällan nvidia. Glöm inte att de implementerade funktioner som fick folk bannade förra året ovanpå det.

Ja du kanske ska fråga Jonas eller Kalle eller någon av de andra stora testarna?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sodapop:

Jag älskar detta! Stor tumme upp!

Skrivet av Pantburk:

Trevligt artikel 👍

Skrivet av Spiffman:

Kanske den bästa artikeln på länge.
Duger det som feedback?

Kan bara hålla med ovanstående inlägg. Som jag väntat på en sån här artikel! Skulle kunna sträcka mig så långt som att säga att denna artikel är lika intressant (om inte ännu mer intressant) som diverse tester ni gör på ny hårdvara. Mer sånt här 😀

Visa signatur

Star citizen - swedish umbrella. En svensk union för er spelare och organisationer som tycker om demokratiska val.
https://robertsspaceindustries.com/orgs/SWEUMB
Discord:
https://discord.com/invite/j5AkGERJz3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Ja du kanske ska fråga Jonas eller Kalle eller någon av de andra stora testarna?

Två personer är alla? Två personer som testar datorer i sterila miljöer?

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Och även fast AMD korten ger bättre pris/prestanda säljer de segt jämfört med nvidias dyrare motparter. Blev själv bränd på AMDs usla drivrutiner med ett RX7600 så förstår varför.

Jag är så jävla skeptiskt till alla dessa som pissar på AMD's drivrutiner för jag har aldrig haft mer problem med ATI/AMD än Nvidia. Problem har jag haft oavsett tillverkare, men ingen har varit särskilt värre än den andra. Något kort har strulat mer än andra, likt ATI HD 4770/RTX 3070. Men majoriteten har bara fungerat väl.

Något jag med säkerhet kan säga är att AMD Adrenalin är markant bättre än Nvidia's control panel. Även om jag gillade Nvidias "windows XP" stil så var funktionaliteten usel i jämförelse.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leiri:

Två personer är alla? Två personer som testar datorer i sterila miljöer?

Du menar i jämförelse med de 20 på Reddit som klagar på AMD?

Permalänk
Medlem
Skrivet av hockexx:

Jag är så jävla skeptiskt till alla dessa som pissar på AMD's drivrutiner för jag har aldrig haft mer problem med ATI/AMD än Nvidia. Problem har jag haft oavsett tillverkare, men ingen har varit särskilt värre än den andra. Något kort har strulat mer än andra, likt ATI HD 4770/RTX 3070. Men majoriteten har bara fungerat väl.

Något jag med säkerhet kan säga är att AMD Adrenalin är markant bättre än Nvidia's control panel. Även om jag gillade Nvidias "windows XP" stil så var funktionaliteten usel i jämförelse.

Har du testat Nvidias nya kontrollpanel?
Jag som är gammal föredrog faktiskt det klassiska utseendet utan massa lullull.

Permalänk
Medlem

Något som man skulle kunna lägga till är mer kortare index där ni jämför dom olika korten ni rekommenderar man uppgraderar ifrån. Så med RX 6650 XT, lägg till i tabellen hur 1060, 1650 och RX 580 presterar i jämförelse för en lättare genomskådning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spurs89:

Du menar i jämförelse med de 20 på Reddit som klagar på AMD?

20?
Du menar dussintals till hundratals veckovis på reddit och olika hårdvaruforum, om du surfar så kommer du komma fram till att det finns löjligt många olika hårdvaruforum på internet.

Klagar på AMD?
Du menar alltså att de sitter med inköpta grafikkort från AMD och klagar på AMD för att klaga på AMD?

En person som drar lite benchmarks i en timme per kort, i exakt samma kringhårdvara och miljö, har inte alls samma erfarenheter som en person som haft ett eller flera kort i flera veckor till månader eller varför inte år?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spurs89:

Du menar i jämförelse med de 20 på Reddit som klagar på AMD?

Swec hade ju faktiskt driver problem i senaste testet med 6000 serien då den crashade för mycket.

https://www.sweclockers.com/test/38459-grafikprestanda-i-hori...

"Under testandet upplevde vi dessvärre vissa stabilitetsproblem med AMD-baserade grafikkort. Vissa kort fungerade alldeles utmärkt medan med andra frös spelet följt av en omstart av systemet. Det är oklart huruvida detta berodde på drivrutinen eller något kompatibilitetsknas med spelet, men det var något som stöttes på flertalet gånger med bland annat Radeon RX 7600, RX 6800 XT och RX 6600 XT. "

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spurs89:

Jag kör Intel/Nvidia så vet inte varför du kallar mig för AMD fanboy.

Att du tar åt dig av ett inlägg ej riktat mot någon specifik och där ingen pekas ut, säger mer om dig än något annat. Vad jag kan se så är det flera som argumenterar, ändå är det du som tar åt dig.

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem

6950 XT är ju inte med men det brukar ju ligga lite över 6900 XT så det är väl en bra utgångspunkt.

Jag uppskattar artikeln, även om jag inte planerar att byta mitt Powercolor Red Devil 6950 XT.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leiri:

20?
Du menar dussintals till hundratals veckovis på reddit och olika hårdvaruforum, om du surfar så kommer du komma fram till att det finns löjligt många olika hårdvaruforum på internet.

Klagar på AMD?
Du menar alltså att de sitter med inköpta grafikkort från AMD och klagar på AMD för att klaga på AMD?

En person som drar lite benchmarks i en timme per kort, i exakt samma kringhårdvara och miljö, har inte alls samma erfarenheter som en person som haft ett eller flera kort i flera veckor till månader eller varför inte år?

Så du menar det dyker upp hundratals varje vecka på Reddit med AMD problem? De sålde ju dåligt enligt dig

Du får gärna backa upp dina påståenden med konkret fakta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Att du tar åt dig av ett inlägg ej riktat mot någon specifik och där ingen pekas ut, säger mer om dig än något annat. Vad jag kan se så är det flera som argumenterar, ändå är det du som tar åt dig.

Du behöver inte oroa dig, jag tog inte åt mig. Lite tråkigt dock att du inte står för det du skrev