Att blanda dator- och videonivåer

Hur blir det när du blandar dator- och videonivåer, till exempel kör Netflix från en HTPC till en TV? Svaret är att det blir komplext. Det finns inget svar om vilka kombinationer som är de bästa eller självklara. Det måste utredas från fall till fall.

Det är också därför testmönster är så viktigt att stämma av med så att hela bilden kommer med. För de flesta skärmar, särskilt TV-apparater, klarar av att växla mellan dator- och videonivåer. Antingen manuellt eller automatiskt baserat på metadata i signalen. Vi har tagit upp detta med att matcha nivåer tidigare i artikeln om HDMI.

hdmi_levels_match.jpg

Ifall du använder en TV som en renodlad skärm till en dator kan du göra det enkelt och helt enkelt köra TV i PC-läge. Något som flera TV-modeller erbjuder även om det är klurigt att finna hur just PC-läge aktiveras. Detta stänger av en hel del av automagi-finesserna.

TV:n som skärm eller datorn som videokälla?

Vill behålla en del av TV:ns automagi-funktioner och använda sådant som local dimming i TV:n kanske PC-läget inte är lämpligt. Till exempel ifall du kör en datorn primärt som en HTPC för videouppspelning. Då kan du på (nästan) alla TV växla om mellan dator- och videonivåer så att du matchar hur datorn är inställd.

hdmi_levels_LG.jpg

På LG-språk är ”Låg” samma sak som videonivåer och ”Hög” är datornivåer.

För datorskärmar är det mer ovanligt med en sådant reglage som växlar om mellan dator- och videonivåer. Här skiljs det åt mellan YCbCr och RGB-format på signalen. YCbCr-format är normal videonivåer då detta krävs för att formatet ska fungera matematiskt (se tidigare avsnitt) men det förekommer även rena fel. Flera av de datorskärmar vi testat har inte ens kunnat reproducera en YCbCr-signal. Det blir svart skärm eller ”No signal”.

De flesta datorskärmar med HDMI kör datornivåer och kan inte köra annat än datornivåer. Nvidias drivrutin brukar där välja att köra RGB-signal som ”Limited”, alltså videonivåer vilket resulterar i blaskig bild likt ”Ljus och blek”-exemplet ovanför. Detta justeras i drivrutinen.

Vad det är för signal...

  • RGB: kan vara dator (0–255) eller video (16–235)

  • YCbCr: följer videonivåer

nvidia_format_trans.png

Drivrutinen till grafikkortet bör låta dig välja signalformat. Tillgängliga alternativ baseras på anslutningen och även metadata från skärmen.

nvidia_levels_trans.png

Här kan växla mellan dator- eller videonivåer som Nvidia då kallar ”Full” respektive ”Limited”. Kör du YCbCr är det endast ”Limited”.

Många av de beteckningarna som förekommer är ofta missvisande eller luddiga. Det finns inget som är mer eller mindre ”fullständigt”, ”begränsat” eller ”normal” med dator- eller videonivåer. Det skulle vara betydligt tydligare ifall tillverkarna skrev i klartext vad reglagen gjorde.

...och vad det ofta kallas i menyerna

  • Datornivåer 0–255: full, computer, data, fullständig, utökad, enhanced, expanded

  • Videonivåer 16–235: begränsad, limited, studio, video

  • Auto: Betyder att produkten växlar nivå automatisk baserat på metadata i signalen. Vilket inte alltid fungerar

Den här skillnaden mellan dator- och videonivåer är främst aktuell när du kopplar mot skärm eller dator med HDMI. Men kan också bli aktuell för Displayport. Principen är densamma – du behöver matcha nivåer. Det är dock mer ovanligt att du kan påverka nivåerna när du kör Displayport.

Välj nivå efter användning

Nivåerna i källan, kedjan och din TV eller skärm bör matcha varandra så långt det går för att undvika att nivåerna expanderas eller komprimeras. Ifall du har en video som ska spelas upp via datorn är den vanligtvis (så gott som alltid) kodad i någon form av luminans/krominansformat med videoomfång 16–235. Ifall du kör den filen genom ett system som är helt inställd för datornivåer 0–255 kan det hända två saker. Antingen körs signalen oförändrad och svart och vitt ankras fel på skärmen och bilden blir extremt blaskig.

videolevels_too_black_high_white_low.png

Ser AVS HD 709-testbilden ut så här när du kör den genom datorn är det troligtvis så att du matchar datornivåer till skärmen och videoprogrammet väljer att inte expandera nivåerna

Eller så tar mjukvaran i datorn eller mediaspelaren och expanderar omfånget, sätter videons #16 till #0 och videons #235 till #255. Denna expansion trunkerar bort informationen under och över referenserna för svart och vitt.

All information mellan #16 till #235 kommer i sin tur expanderas enligt godtycklig algoritm vilket ofta, men inte alltid, resulterar i någon form av posterisering eller interpolerade nivåer. Effekten är förstås en försämring. Men det kanske är en acceptabel försämring om inga andra alternativ fungerar?

videolevels_full_into_limited.png

Kör du testbilden via datorn och får detta resultat betyder det att videospelaren expanderar nivåer, du kör datornivåer ut medan TV:n eller skärmen är ställd till videonivåer.

Du vill alltså för högsta kvalitet hålla signalnivåerna ankrade utan expansion eller kompression så långt det bara är möjligt. Särskilt om det är kvalitet du eftersträvar. Använder du datorn primärt för videouppspelning är det alltså i första hand rekommenderat att också ställa in datorn för videonivåer för att hålla kvalitetsnivån.

Välj den kombo som ger bäst resultat

Sådana här beslut blir snabbt ganska komplexa eftersom det också kan vara så att en TV svarar lite olika på dator- respektive videonivåer. Här finns alltså inga givna svar utan är en fråga om kompromisser och även strategier. Men det viktiga är att matcha nivåer så att du inte klipper bort information ur bilden, och gör den exempelvis för mörk, för ljus
eller för blaskig.

avshd709_greyramp.png

AVS HD 709 har också en gråramp som kan användas för att kontrollera vilka kombinationer av inställningar som ger minst fel i bilden. Se avsnitt 5 för hur du använder en gråramp

Att AVS HD709-testmönstren finns som .mp4-filer innebär att du också kan köra dem genom dina program och system för video ifall du använder en HTPC eller en fristående mediaspelare. Med en HTPC är det ganska vanligt att vi får lite olika resultat baserat på uppspelningsprogram och codecs som är inblandade. VLC ger kanske inte riktigt samma resultat som Kodi som inte riktigt återger testbilderna likadant som Media Player Classic och så vidare.

Vilket är då bäst? Tja, som så ofta annars är det en fråga om att finna det som är mest rätt. Och vad som är mest rätt får du svar på genom att använda testbilderna och kombinera med en gråramp. Gråramp finns med AVS HD 709.