Sammanfattning

Vad som är svart och vitt i bilden är det allra mest grundläggande för hur bilden kommer att upplevas. Där är målet att din bildsignals nivå för svart (nivå #0) ska ankra mot skärmens förmåga att släcka sitt ljus, alltså svart. Och motsvarande att vitt i signalen (nivå #255) ska ankras mot skärmens mot skärmens förmåga att lysa starkast, alltså vitt.

datornivå_webb.png

Detta låter som något enkelt och är sällan ett större problem i praktiken. Tills den dag det är ett problem och då kan det bli en fråga om kompromisser och rent av olösliga situationer. För i en enkel situation, likt med en dator och en skärm med en sladd emellan är det sällan svårigheter. Det hindrar dock inte produkter från att faktiskt göra fel med hur de ankrar svart och vitt i bilden.

För att avgöra när det blir rätt och fel används testmönster och det går att enkelt och snabbt stämma av att svart och vitt är på rätt ställe genom enkla webbsidor. När det inte stämmer blir det mer komplext med hur vi faktiskt åtgärdar felen då långt ifrån alla datorskärmar har rätt sorts reglage. Och lika ofta finns reglagen där men de fungerar inte på rätt sätt.

videonivå_webb.png

För digital video används samma omfång på signalen men flyttar svart och vitt till andra referensnivåer, #16 och #235, i syfte att få fram marginaler för att fungera mot arkivmaterial men också av rent matematisk orsaker. Detta leder till en komplexitet när du blandar system och material som arbetar med olika nivåer.

Enda sättet att avgöra om det blir rätt, eller åtminstone mindre fel, är att ta hjälpa av testmönster som visar var svart och vitt är ankrat i bilden du ser på skärmen. För gör du inte det riskerar du alltså missa hela bilden. Och att det du ser istället reproduceras för mörkt, för ljust eller för blaskigt.

När du ställer in med testmönster och laborerar med inställningar och reglage kanske det också blir uppenbart att även om svart och vitt ankras rätt så skiljer det sig hur det ser ut från svart till vitt. Mörkgrått, grått, mellantoner och ljusgrått ser kanske olika ut beroende på hur du ställer in allting.

Hur detta skiljer sig, hur mörka eller hur ljusa alla nyanser mellan svart och vitt faktiskt blir är det som kallas gamma och hänger ihop med gråskala. Det tar vi upp i nästa del.