Hur du ankrar videonivåer

I grund och botten är det samma arbetssätt när du ankrar videonivåer som vid datornivåer. Det ska inte blir för mörkt eller för ljust – eller för blaskig bild. Tillvägagångssätten är detsamma men det skiljer sig en del i detaljerna. Skillnaden är främst att videonivåer då ankrar svart vid #16 och nivå #16 därför ska vara skärmens lägsta nivå av ljus. Men du måste använda andra testmönster och tänka på testmönster som en del i en större kedja.

videolevels_too_black_high_white_low.png

AVS HD 709 innehåller testmönster för videonivåer där referenserna är tydligt märkta. Det blir därför lätt att se när du är för högt eller för lågt på reglagen.

För att ankra videonivåer mot referenserna på #16 och #235 behöver du andra testmönster och där rekommenderas AVS HD 709-testmönstren som är gratis och kan tankas ned i flera format, inklusive .mp4-format för en mediaspelare och HTPC, men också format för att bränna en testskiva för att ställa in just DVD- och Blu-ray-spelare. Testmönstren för datornivåer kan inte användas för att säkra videonivåer. Inte direkt i alla fall. Men nästa avsnitt tar upp detta med blandade nivåer.

Vanligt att skärmar klipper vid #16 och #235

Referensnivån för svart är #16 och all information upp till och inklusive #16 ska vara skärmens svart. Signalkedjan bör fortfarande få med information below black då den fortfarande är relevant för bilden även om det inte är avsedd att synas.

videolevels_korrekt.png

När det är rätt nivåer för video ankras svart till #16 och det finns teckning i vitt ovanför #235 utan färgskiftningar.

Referensnivån för vitt är #235 och informationen ovanför vitt ska fortfarande synas då det också är relevant information som är just avsedd att synas. Ofta handlar det om teckning av ljusa nyanser i moln och ljusa kläder, exempelvis en vit skjorta i starkt ljus, vita moln eller annan typ av ljust innehåll där producenten vill presentera nivåer av vitt i bilden. Då är det inte mer än rätt att TV:n också reproducerar dessa nivåer som är faktiskt innehåll avsett att visas.

En viktig skillnad mot datornivåer är att referensvitt #235 alltså inte ska ankras mot skärmens förmåga att lysa maximalt vitt. Skärmens maximala ljusnivå ska fortfarande ställas mot #254 eller #255 utan färgskiftningar.

Utrymmet ovanför vitt används också inom färgsättning för att sätta innehåll som ska vara ”vitare än vit”, likt nyanser av vitt i lampor och liknande. Det är dock många som missuppfattar denna skillnad och många skärmar och även TV-apparater gör fel och klipper alltid bilden vid referensvitt #235 när det är YCbCr- eller RGB signal med videonivåer.

Bildläget är avgörande för resultatet

Med en TV måste du se upp med vilken bildläge som är aktivt. De flesta kartonginställningslägen som Standard, Eco, Normal, Dagsljus (eller vad de nu kallas) är på en TV fylld med funktioner som kommer att förändra testbilden godtyckligt, så kallad automagi. Utöver att överdriva allting annat och förvrida alla färger. Därför måste man med en TV som regel välja ett annat bildläge än det kartonginställda för att få kontroll över bilden. Annars kommer automagin ta över och förändra hur testmönster reproduceras.

videolevels_white_crush.png

Det är vanligt att skärmar klipper vid #235. Utgår du från datornivåer och komprimerar till videonivåer försvinner information under svart och över vitt.

Reglaget för att ankra svart kan på en TV ofta kallas brightness eller ljusstyrka. Något som skiljer sig från en datorskärm där brightness eller ljusstyrka ofta påverkar bakgrundsbelysningen. På en TV brukar bakgrundsbelysningen och skärmens reglage för ljusflöde heta just backlight eller bakgrundsbelysning. Sony gör ett undantag och reglaget för att ankra nivån för svart heter Black level eller Svartnivå.

sony_black_level.jpg

Sony döper sina TV-reglage mer konsekvent där ”Brightness” reglerar belysningen, ”Contrast” ankrar vitt och ”Black Level” ankrar svart. Andra tillverkare döper reglagen till annat och du måste lista ut vad.

Reglaget för att ankra vitt är vanligtvis kontrastreglaget även hos TV-apparater. Ett undantag är Philips där kontrastreglaget istället påverkar bakgrundsbelysningens styrka, samt även ankring av vitt på samma gång. Hos Philips är det reglaget Videokontrast djupt nere i menyerna som ankrar nivån för vitt. Och sådant kan skilja sig enormt mellan tillverkare men också inom en och samma tillverkares modeller!

TV-apparater har mer ”automagiskt” hyss för sig

Det finns också mer som påverkar en TV jämfört med en datorskärm. Local dimming-funktioner kan flytta nivåer godtyckligt. Detta är tydligast på Samsungs 2017- och 2018-modeller där local dimming alltid är aktiv och flyttar på nivåerna baserat på hur testbilden är utformad.

Där är rådet att inte röra brightness/ljusstyrka-reglaget alls även som testmönstret för stunden säger att bilden är för mörk. Detta då algoritmerna som styr local dimming i dessa modeller utgår från innehållet i testmönstret och godtyckligt förändrar bildinnehållet. En mörk testbild reproduceras extra mörkt, du ökar reglaget så att testbilden blir ”rätt” och sedan när en film spelas upp är bilden istället för blaskig och för ljus.

Att tänka på:

  • Ankra svart så nivå #16 och under är så svart TV:n kan bli

  • Nivå #17 ska precis synas

  • Referensen för vitt är #235 men du ska ankra vitt så att du ser hela vägen till #254 eller #255 utan färgskiftningar

  • Klipper nivåerna precis vid #235 är det ett tecken på att displayen gör fel, alternativt att det är omvandling från datornivåer

  • Reglagen för att ankra svart och vitt påverkar ofta varandra. Ändrar du den ena, kontrollera då den andra

  • Även alla andra reglage som påverkar bildens ljushet och toning kan flytta nivåerna, exempelvis gamma-reglage

  • Alla former av dynamisk justering, särskilt dynamisk kontrast, flyttar på nivåerna godtyckligt

  • Ljusstyrkan i rummet och bakgrundsbelysningen i TV:n påverkar ögat och därmed hur du ankrar svart

  • Local dimming är en dynamisk funktion och kan påverka såväl hur testbilden reproduceras som hur stark TV:n lyser vilket gör det svårare att se var svart och vitt ankras

  • TV:n och panelen kan återge nivåer lite olika baserat på din vinkel. Detta påverkar framför allt TV-apparater med VA-paneler vilka vanligtvis är mörkare i rät vinkel och allt ljusare i svärtan ju större vinkel du har

  • En TV har som regel många fler reglage som påverkar hur svart och vitt ankras jämfört med en datorskärm

  • Ta inte för givet att du kan få det exakt. Många produkter gör helt enkelt fel

  • Förväxla inte reglaget med att ankra vitt med reglaget för att justera styrkan på bakgrundsbelysningen

  • Du verifierar hela kedjan från källa till display och problem och fel kan orsakas av allt som är i kedjan, till exempel en hemmabioförstärkare

  • Verifierar rätt kedja. Hur testmönstren ser ut när du kör mp4-filer på USB-sticka in i TV:n är inte alls samma sak som att det blir rätt när du kör samma testfiler via din HTPC

  • Det är mer regel än undantag att enkla budget-TV vare sig kan ankra nivåerna rätt eller ge reglage som har önskad effekt

  • Det finns inga givna, färdiga svar på hur alla reglage och produkter fungerar utan du måste leka detektiv