PTS: "Övergång till IPv6 går trögt i Sverige"

Permalänk
Medlem
Skrivet av JeanC:

Hade gärna gått över till ipv6, men verkar inte alls vara så straightforward som folk verkar framstå som. Eller så är det bara jag som missförstått och gör något fel.

Vill liksom kunna nå en device utifrån då vi tillhör ett CGNAT med ipv4 addresserna.

När jag testar mot sidor enbart tillgängliga för ipv6 fungerar det klockrent; men tjänsterna är inte alls nåbara utifrån.

Provat att stänga av brandväggen temporärt till och med.

För att det ska vara enkelt att använda IPv6 så måste operatören erbjuda det. Annars blir man hänvisad till att tunnla IPv6 över IPv4. Med CG-NAT blir det ett problem eftersom man inte kan använda den vanligaste typen av tunnel (6in4) som t.ex. Hurricane Electric erbjuder gratis. Det finns alternativa tjänster t.ex. IPv6 över VPN som WireGuard, men det finns nog inte gratis. Eller så kan man lösa det mesta med en egen server på nätet (VPS).

Permalänk
Medlem

Har precis minne nog för att memorerat WAN Ip't (V4) Känns som V6 inte är direkt användarvänligt nog för att minnas sin address...

Permalänk
Medlem

Känns som att jag redan för femton år sedan att IPv6 är ett akut problem och att det inom ett år kommer leda till att internet slutar fungera och att hela världen självantänder.

Som normal internetanvändare har jag märkt av exakt noll av detta.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Saddl3r:

Som normal internetanvändare har jag märkt av exakt noll av detta.

Nä, vi har ju använt andra lösningar, t ex som tidigare nämnt CG-NAT, där man inte ens får en publik IP av sin ISP.
Hade vi inte ett så begränsat adressutrymme skulle de som vill kunna få en publik IP per enhet, men pga bristen gick i princip alla ISPer ner till 1 publik IP för bra länge sedan nu.

Sedan räckte IP-adresserna inte ens när det bara var 1 per hushåll, så nu kan många olika hushåll få dela på en publik IP, vilket gör det omöjligt att nå en dator på nätverket från internet, t ex om du vill ha någon slags server hemma.

Med en publik IP kan man åtminstone använda port forwarding för ha flera olika datorer agera server hemma. Med CG-NAT är det internetleverantören som måste göra sådant åt dig, och det har jag mycket svårt att tro att de kommer gå med på.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Jag bara måste kommentera här, inte för att många lär läsa en kommentar 4 sidor in i en tråd. Men ändå!

Jag har hjälpt några stycken att implementera IPv6, framförallt större bolag och myndigheter. Men varje gång efteråt så känner jag mig smutsig och ledsen. Man sitter och förklarar hur IPv6 funkar, berättar om SLAAC, link local, eui-64, hur man kan ha flera IP på en device och att man har sina adresser från leverantören, man har inte ett eget v6-nät... men varje gång så sitter det länkadresser på routrarna, man har begärt ett eget v6-nät och man ska göra IPv6 som att det är IPv4 utan några av fördelarna.

Intresset för IPv6 är lågt, för att det är fortfarande, trots att man på allvar diskuterat v6 sen 2005 ruggigt dålig respons, lågt intresse och obefintlig kompetens. Jag ska inte vara sån, men bara ett par gånger har jag faktiskt träffat en svensk tekniker (förutom hos specialistkonsulter som cygate och ISP) som på riktigt förstår IPv6.

Visa signatur

Small minds discuss people, bigger minds discuss events & great minds discuss ideas!
På den första dagen skapade Gud Datorn, på den andra skapade Bill Gates CAL-licensen
Inga elaka länkar. /Aphex

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hjemrdeil:

Fick höra från Telenor att det inte var något man jobbade på.. Kommer väl dröja länge innan IPv6 blir normalt ifall fiberleverantörer som Telenor eller Felia ligger och latar sig.

Jag kan då välja IPv6 direkt i min router jag fått från Telia och har aldrig haft några bekymmer sen jag bytte till det. (Fråga mig inte hur dom löser det eller varför jag ändrade den inställningen för det minns jag inte).

edit.

Skrivet av Thomas:

Sedan räckte IP-adresserna inte ens när det bara var 1 per hushåll, så nu kan många olika hushåll få dela på en publik IP, vilket gör det omöjligt att nå en dator på nätverket från internet, t ex om du vill ha någon slags server hemma.

Och här några minuter tidigare hade vi svaret, IPv6 valdes när serverlekandet inleddes.

Visa signatur

Chassi> FD Define S CPU> i7 10700 GPU>RTX 3070 MB> GB B460 Aorus Pro AC Ram> 32GB PSU> Corsair AX1200

"Server"> Enthoo Pro CPU> i7 5960x @ 4,2 Ghz GPU>GTX 760 MB> Asus x99 Deluxe Ram> 32GB 2666mhz PSU> Corsair CX650

Kringutrustning> Philips 70PUS7304, AOC AGON AG271QG, Roccat ISKU Fx, Logitech G502 Spectrum, MX 5500, MX Revolution, Arctis Nova Pro Wireless, Behringer Ms40, HP Reverb G2, MSI GF65 Thin 10SER, USB 990 Pro 2tb,

Permalänk
Medlem

Har stört mig i många år att ipv6 inte stödjs i stadsnätet, ISP Bahnhof stödjer det men hjälper inte då stadsnät inte gör

Visa signatur

CASE: Corsair 5000D Airflow Vit MOBO: AORUS X570S PRO AX
CPU: AMD Ryzen 5800X CPU Cooler: Corsair H100i PRO RGB
RAM: 32GB Corsair Dominator Platinum 3200MHz (4x8GB) GPU: MSI Ventus 3X RTX 3070Ti
PSU: Corsair HX1000i SSD: Samsung 980 PRO M.2 500GB, Samsung 970 EVO M.2 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Samsung 870 QVO 1TB, 2 x Gigabyte 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karilaz:

För att det ska vara enkelt att använda IPv6 så måste operatören erbjuda det. Annars blir man hänvisad till att tunnla IPv6 över IPv4. Med CG-NAT blir det ett problem eftersom man inte kan använda den vanligaste typen av tunnel (6in4) som t.ex. Hurricane Electric erbjuder gratis. Det finns alternativa tjänster t.ex. IPv6 över VPN som WireGuard, men det finns nog inte gratis. Eller så kan man lösa det mesta med en egen server på nätet (VPS).

Både operatören och stadsnätet ska erbjuda det. Sedan får min router ipv6 ip för WAN.

Men men, man har begränsad tid att fippla med sådant då man är fler i hushållet och då får inte netflix etc. strula under tiden ^^,

Permalänk
Medlem
Skrivet av infigo:

Vet vi hade lite diskutioner för några år sen på universitetet om ipv6....men som privatperson, även mig som nörd inkluderat inte får ipv6 automagiskt så kommer vi alldrig att byta.
Någonstans ska det tas ett beslut att år 2025 eller 2030 då går vi över för alla privatanvändare samt tjänster för privatpersoner. Alla isp som inte hanterat det och inte updaterat sina ancient konsumentroutrar hos folk får tjocka vite.
Sen begränsa möjligheten frammåt att få ipv4 adrress och hänvisa till ipv6.

Problemet är att ingen som faktiskt har vilkt vill göra något åt det och vi som privatpersoner bryr oss inte så inget händer tills att det är faktiskt någon som drar i det. Sätta upp en server idag 2023 med ipv6? Forget about it...stadsnätet stödjer det inte, så sätt upp en ipv6 tunnel? ellern bara skaffa en ipv4 adress till servern/hemsidan.

Att ingen byter är för att ingen har intiativ att byta och bara träffar barriärer i stadsnät och tjänster...

Skedde faktiskt på sätt och vis 1 Januari 1983 då man gjorde "the big Switch" och gick över till det då mot gamla arpanet-NCP-protokolls bakåtinkompatibla nya fräsiga TCP/IP-protokollet med stjärnan ipv4!
4 miljarder adresser i adresspacet skulle ju aldrig ta slut!
https://www.theregister.com/2013/01/03/operational_internet_a...

Det här var på sätt och vis internets faktiska födelsedag då man började att använda packetswitchande nät med ett protokoll som har "internet" i namnet. Inte det slutnare arpanet som var för militären i grunden.
Så Internet fyllde faktiskt 40 år i år och inte 50 som en del här i Sverige ville ha det till (då vi fick någon anslutning till arpanet i Sverige 1973).
Nej internet är 40 år!
Desstuom så införde man också DNS-servrar och domännamn samma år.

Permalänk
Medlem

Var först osäker då ni hade alternativet "Dualstack", dvs både ipv4 o ipv6 aktiverade.
Och sedär ja!
Jag hade tydligen det både inställt på nätverkskortet och på teliaroutern och båda var aktiva tilldelade adresser fullt ut.
Till saken hör att jag fram till i höstas hade kört med gammalt VDSL o hade en riktigt gammal router från Telia (kanske 10 år).
Jag kollade regelbundet och hade aldrig tillgång till ipv6.
I år drogs äntligen fiber in och jag kollade inte ens upp det(hade ingen tanke på det). Trodde bara Telia inte erbjöd ipv6, helt enket.
Men nu så fick jag tydligen det "på köpet".
Inte direkt märkt av det, men hur ofta matar man in rena ip-adresser nuförtiden annat än om man ska logga in på routern eller komma åt tex en nätverksskrivare hemma?
Så Telia verkar gå "All in". I alla fall för nya fiberkunder...
Dock med "Dual Stack" som default, annars skulle det nog bli problem...

Permalänk
Medlem
Skrivet av vipers:

IPsec är inte längre ett krav och har inte varit det på flera år. Vilket är logiskt eftersom det finns fler sätt att kryptera trafik, t.ex TLS.

IPv6 har flera säkerhetsproblem. De flesta av dem är relaterade till Neighbor Discovery (ARP) och Router Advertisements där all möjlig spoofing och manipulering kan göra att enheter tilldelas IPv6-addresses i ett annat subnät eller inte tilldelas någon address alls. Trafik kan också styras genom en attackers dator, likt ARP poisoning i IPv4. Dessa tekniker kräver dock att den som attackerar är fysiskt ansluten till ditt lokala nätverk. (Jag borde nämna att IPv4 också har dessa problem, IPv4 är inte felfritt)

Ett annat säkerhetsproblem i början av IPv6 var att SLAAC genererade en IPv6-address baserat på din dators MAC-address, vilket gör att host-delen av din ipv6-adress är densamma oavsett vilket nätverk du ansluter till. Detta gör att när du flyttar mellan nätverk kan du fortsatt spåras då host-delen av din address aldrig ändras. Du kan också spåras under väldigt lång tid då din MAC-address aldrig ändras, och då kommer din IP-address inte heller att göra det.

För att lösa detta har de flesta operativsystem implementerat en "privacy" extension där en temporär random hostaddress istället genereras. Detta medför dock sina egna problem då varje temporär address har en viss livstid, och när livstiden tar slut genereras en ny address. Hur gör man då med existerande sessioner? Ska du kastas ur ett online-game bara för att din dator byter IPv6-address? Ska sessionen få leva vidare men att din dator nu har flera möjliga addresser den kan använda? Alla dessa lösningar skapar nya problem. DHCPv6 är en lösning då adressen som tilldeles inte är baseras på din MAC-address.

Andra säkerhetsproblem med IPv6 är extension headers, som tyvärr mest verkar skapa fler problem än de är tänkt att lösa. Genom att slänga in en extension header på oväntade ställen i paketet kan man få en router eller brandvägg att ignorera dessa fält vilket tillåter olika attacker, t.ex DDoS attacker som styr trafik till ett visst mål. Om en router eller brandvägg också måste kolla igenom alla fält så måste de lägga mycket tid och resurser på detta, så dessa enheter kan enklare överbelastas om de måste tvingas kolla igenom alla extension headers innan de kan skicka vidare ett paket. Man kan säga till sin brandvägg att blockera alla paket som har extension headers då det minskar risken för attacker, men det bryter också mot IPv6 standarden som ändå har en tanke kring hur extension headers kan göra nytta.

Den största fördelen med IPv6 är att vi kan bygga bort NAT på riktigt då vi nu har adresser så det räcker för en otroligt lång tid framöver. Utan NAT blir nätverket mindre komplicerat och vi kan enkelt styra trafik mellan användare. Det kommer fortfarande behövas brandväggar som förhindrar oönskad trafik, men det är inget nytt.

Detta blev en lång post. Jag menade inte att det du skrev var fel på något sätt, men det triggade något hos mig där jag kände att mer information kunde vara användbart. Det har funnits många tankar om hur man ska göra IPv6 bättre än IPv4, och dessa har som följd att många funktioner har godkänts som kanske inte blev riktigt som man hade tänkt. Många kockar osv...

Jag håller absolut med i det du säger, jag anser dock generellt att IPv6 i bästa fall är säkrare och i värsta fall lika säkert som IPv4, oavsett IPv4 eller IPv6 så sitter man ju lite i skorna på den som implementerar nätet och om denna gör "rätt" eller inte. 🤷‍♂️

Personligen blev jag rätt förbryllad när man gjorde om IPSec från ett krav till en "stark rekommendation", det var lite hål i huvudet enligt mig.

Men du gav ju ett mer utförligt svar än mig

Permalänk
Medlem

Ett problem med IPv4 som drabbar vanligt folk i allt större omfattning är problem att helt enkelt surfa.

När man sitter bakom CG-NAT så delar man en publik IP-adress med en mängd andra hushåll. Problemet är att en IP-adress bara kan hantera ungefär 2^16 samtidiga TCP-uppkopplingar. Bakom CG-NAT måste det antalet delas mellan flera hushåll, helst många fler för att ISP:n ska få utväxling på CG-NAT.

När det inte längre finns några tillgängliga uppkopplingar kommer det inte att gå att göra några nya. Det leder till att man helt enkelt inte kan nå den webbsajt man vill surfa till och beteendet är intermittent - ibland går det och ibland inte.

Genomslaget av HTTP/2 har förbättrat situationen, men trenden att ha dussintals IoT-enheter som ska ringa hem till Kina arbetar åt det andra hållet.

Många problem med spel och internettelefoni hade även antagligen kunnat undvikas om man hade gått fullt ut IPv6 och end-to-end, snarare än IPv4 och NAT+CG-NAT. Att folk med internetproblem inte förstår vad deras problem beror på är mer regel än undantag och därmed blir efterfrågan på IPv6 artificiellt låg, trots att det skulle lösa många vardagsproblem.

Min gissning är att det finns en samhällskostnad här, som ganska lätt skulle kunna undvikas netto, om PTS fick ändan ur vagnen och rekommenderade lite tvingande lagstiftning.

Du kör för övrigt redan dual-stack och IPv6. Det har varit standard i alka normala operativsystem sedan Windows Vista-eran om inte jag minns fel. Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många routrar köpta de senaste 10 åren som inte har IPv6 påslaget. Problemet är ISP-kontrollerade routrar, stadsnät och ISP-nät. Det behövs ingen howto för att köra IPv6 lokalt, det bara funkar.

Permalänk
Medlem

Telia har sin IPv6 tunnel som fungerar skitdåligt så nej. Önskar jag kunde slå på det men internetleverantören måste stödja det ordentligt då. Borde byta internetleverantör.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Har avsett att sätta upp IPv6 hemma men känner mig osäker på de nya protokollen och är lite orolig att jag inte sätter upp brandväggen korrekt och lämnar enheter vidöppna till internet i stort när de får individuella publika IPn..

Använder OpenWRT hemma ifall någon vänlig själ vet var man kan börja med det.

Visa signatur

"Some poor, phoneless fool is probably sitting next to a waterfall somewhere, totally unaware of how angry and scared he's supposed to be." - Duncan Trussell

Permalänk
Inaktiv

Vad är skillnaden mellan IPV4 och IPV6... Sorry är ingen IT nörd. Men gissar på att IPV6 har bättre fördelar än IPV4.

Permalänk
Medlem

Sedan är det väl så att de som mot förmodan erbjuder IPv6 ger dig möjligen ett prefix från deras pool. Så du sätter glad i hågen upp ditt hemnät med detta prefix och gläds över att slippa NAT. Bara enkel direkt-routad trafik. Och sedan så byter du ISP och blir tilldelad ett prefix från deras pool istället. Så vi måste även få till att man kan köpa sitt prefix (precis som du köper domännamn) och enkelt få det routat till vilken ISP som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gibbon_:

Använder OpenWRT hemma ifall någon vänlig själ vet var man kan börja med det.

Jag använder själv OpenWrt med IPv6 tunnel från Hurricane Electric. Har du native IPv6 (med DHCPv6) så borde defaultkonfigurationen fungera. Den ska vara säker. Öppna en tråd på forumet om du behöver mer hjälp, eller sök information på openwrt.org.

Skrivet av Freddr:

Och sedan så byter du ISP och blir tilldelad ett prefix från deras pool istället. Så vi måste även få till att man kan köpa sitt prefix (precis som du köper domännamn) och enkelt få det routat till vilken ISP som helst.

Ja det skulle vara roligt att ha ett eget prefix men jag räknar inte med att man kommer kunna ha det med privat internetabonnemang. (Om man inte tunnlar via VPS eller annan extern tjänst.)

Men IPv6 tillåter att du har flera prefix samtidigt i ditt nätverk, så du kan ha ett dynamiskt globalt prefix från ISPn samtidigt som du har ett ULA-prefix (som är ditt eget och motsvarar privata addresser). Då kan du använda ULA för intern kommunikation och vill du ha server så kan du använda dynamisk DNS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

@SweClockers
Här har ni ett bra tips:
Ta fram en guide för hur man migrerar sitt LAN från IPv4 till IPv6. Vad man behöver tänka på, etc.
Tror många av oss helt enkelt bara behöver en spark i r*ven...

Inte ett alternativ, "Våga vägra IPv6"!

Permalänk
Medlem

Gått en IT-kurs, Nätverk mitten 90-tal, då lärdes det ut att IPv4 var i princip slut och att alla måste konvertera till IPv6 med alla svårigheter som det då innebar.
Har levt med denna kunskapsfrustration i snart 30år..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Stadsnäten svindyra, ickefungerande konkurrens, driftoperatörer som skickar dyra avgifter vidare till slutkunden och ligger efter teknikmässigt. När ska politikerna få upp ögonen och inse att stadsnäten är ett fallerat projekt?

Svindyra ? Vår brf betalar ~40kr per mån per anslutning för wifi6 router samt 1000/1000 hastighet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daniel75:

Svindyra ? Vår brf betalar ~40kr per mån per anslutning för wifi6 router samt 1000/1000 hastighet.

Första intrycket av den beskrivningen är ju att det det där snarare låter som ett gruppavtal med en specifik leverantör än stadsnätsupplägget...?

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av KAD:

När man sitter bakom CG-NAT så delar man en publik IP-adress med en mängd andra hushåll. Problemet är att en IP-adress bara kan hantera ungefär 2^16 samtidiga TCP-uppkopplingar. Bakom CG-NAT måste det antalet delas mellan flera hushåll, helst många fler för att ISP:n ska få utväxling på CG-NAT.

2^16 till varje publik IP adress:port på Internet. Sen kan operatören lägga till flera publika adresser om det skulle behövas. Ett ickeproblem om de vet vad de håller på med.

Visa signatur

CCNP

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Första intrycket av den beskrivningen är ju att det det där snarare låter som ett gruppavtal med en specifik leverantör än stadsnätsupplägget...?

Korrekt men stadsnätets avgift ligger ju som grund till ISPns business case och pris för detta till kund, i detta fall vår Brf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daniel75:

Korrekt men stadsnätets avgift ligger ju som grund till ISPns business case och pris för detta till kund, i detta fall vår Brf.

Om det verkligen är något stadsnät inblandat i lösningen(?) så måste det väl vara så... Det typiska är väl iaf att så ej är fallet.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Skrivet av Daniel75:

Svindyra ? Vår brf betalar ~40kr per mån per anslutning för wifi6 router samt 1000/1000 hastighet.

Du har inte stadsnätet ni har bundet avtal till en operatör

Skrivet av evil penguin:

Första intrycket av den beskrivningen är ju att det det där snarare låter som ett gruppavtal med en specifik leverantör än stadsnätsupplägget...?

Exakt men Daniel75 verkar inte ha förstått det.

Permalänk
Skrivet av hasseb64:

Gått en IT-kurs, Nätverk mitten 90-tal, då lärdes det ut att IPv4 var i princip slut och att alla måste konvertera till IPv6 med alla svårigheter som det då innebar.
Har levt med denna kunskapsfrustration i snart 30år..

Jag läste IT på YH för ett par år sedan. Samma sak sas då. Men det stämmer ju dock, man har ju lyckats dra ut på det bara

Skrivet av holo:

Har precis minne nog för att memorerat WAN Ip't (V4) Känns som V6 inte är direkt användarvänligt nog för att minnas sin address...

Varför inte bara knyta det till ett domännamn istället? Är ditt IP statiskt är det ju busenkelt att sätta upp, annars måste man ju ha ddns-konfigurerat som uppdaterar. Så slipper du komma ihåg ett IP?

Själv har jag svårt att se fördelen med ipv6 om man redan har statiskt eller dynamiskt IP. (Alltså att man inte har CG-NAT)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Du har inte stadsnätet ni har bundet avtal till en operatör

Exakt men Daniel75 verkar inte ha förstått det.

Är inte stadsnätet en leverantör av fiber till ISPn ? Som sedan vi nyttjar via ISPn som vi har avtal med , eller har jag missförstått det ?

Permalänk
Skrivet av gonace:

Nej, skulle våga påstå att IPv6 är "säkrare" när det implementeras rätt och har dessutom IPSec som krav vilket IPv4 inte har.

Kravet på IPSEC togs bort för länge sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av philipborg:

Telia har sin IPv6 tunnel som fungerar skitdåligt så nej. Önskar jag kunde slå på det men internetleverantören måste stödja det ordentligt då. Borde byta internetleverantör.

Håller helt med om att den tunneln är i sunkigaste laget och samtidigt verkar det som att all IPv6-trafik går ut via Stockholm om man kör den tunneln. Det jag notera är alltså att även om det rent teoretiskt finns snabbare rutt via exempelvis Telias peeringpunkter hos Netnod i Köpenhamn osv, så backhaulas all trafik istället till Stockholm och med en rejäl försämring gällande just latensen.

Visa signatur

Main -> AMD Ryzen 5 5800X - Gigabyte B550 Aorus Elite v2 - ZOTAC RTX 3070 AMP HOLO - Corsair LPX 64GB 3200mhz - Kingston NV2 4TB + Kioxia Exceria Plus 1TB - Arch Linux + Windows 11

Permalänk
Medlem

Tjipp på er, min rekommendation är att intresserade engagerar sig i PTS IPv6 Forum: https://www.pts.se/sv/bransch/internet/arrangemang-och-forum/...

Notera att operatörerna har sagt att det inte kommer göra något om det inte kommer ett tvång från PTS, så det lutar mot att det händer.
Ring era operatörer, be om att de skapar ett riktigt ärende (få ett ärendenummer) med en förfrågan om IPv6 så de börjar få in statistik att folk efterfrågar det.

Själv så förhandlar jag upp en gruppanslutning för min BRF i Stockholm, så här gick det.
Ownit: Nej vi ser ingen nytta av IPv6, vi lererar bara via IPv4.
OBE: Inga problem alls, alla får en /56 var, samt vanlig DHCP för IPv4.
Bahnhof: Det kan vi lösa utan problem, men alla hamnar bakom CGNAT och måste ringa kundtjänst kring IPv4.
Tele2: Vi kan bara leverera över Coax och förstår inte vad en gruppanslutning med fiber och cat5e är.

Så, nu kommer vi (som det ser ut) att kasta ut Ownit för att de inte klarar IPv6, det är en av de få sakerna jag kan göra för att sätta press på en operatör.

När det gäller det förskräckliga som heter Stadsnät så är det ofta problem för operatörerna att leverera IPv6 då stadsnäten pillar alldeles för högt upp i stacken

Jag satt med på en Netnod konferens när en KO (stadsnät) sa att INGEN hade efterfrågat IPv6, varav jag kunde visa att jag hade det.... skönt att de ha koll på feedback från kunder.

Visa signatur

This is not the place for mindless aggression
NAT är fel!