Permalänk
Hedersmedlem

Recension: Lian Li PC-A05B

Efter att en längre tid ha använt PC-V600 upptäckte jag att Lian Li var på väg att lansera något som skulle kunna vara det ultimata chassit - PC-A05! Visst, PC-V600 är ett underbart chassi på många sätt men har sina brister i form av begränsat utrymme för CPU-kylare och något hög ljudnivå p.g.a. den perforerade fronten. Hursomhelst har jag nu fått hem ett exemplar av PC-A05B vilken jag tänkte skriva en liten recension på. Detta chassi ligger i en något lägre prisklass än V600 vilket man märker på en del punkter.

Vi börjar med lite snabba fakta

PC-A05B
Typ: Midi/minitower (flytande)
Material: Aluminium
Färg: Svart
Formfaktor: ATX/mATX
Dimensioner: 210x381x490mm(B, H, D)
5,25-platser: 2
3,5-platser: 4 (3 interna, 1 extern)
Fläktplatser: 2 (två förinstallerade, kullagrade fläktar)
Kortplatser: 7
I/O: 2 x USB 2.0, 1 x IEEE1394, 1 x MIC, 1 x EAR

Embalaget finns det nog inte så mycket att orda om, vanlig Lian Li-förpackning helt enkelt.

När vi öppnar lådan hittar vi inte bara ett chassi utan även ett fläktfilter, något som inte har någonting med Lian Li att göra utan bara det att jag avskyr damm och beställde till ett extra på från leverantören.

Chassit är förpackad med frigolitstöd samt omsluten av en blå plastpåse.

Förutom de sedvanliga reklambladen från Lian Li hittar vi självklart en uppsjö av skruvar, distanser och andra tillbehör som behövs för att montera en dator i chassit. En trevlig liten detalj är att Lian Li börjat skicka med ett verktyg att montera distanserna med. För de som sitter med V-serien är ju detta inte någon större nyhet, men det är kul att se att Lian Li inte snålar när det kommer till lågprisklassen.

Framsidan av chassit ger ett väldigt stilrent intryck. Som ni kanske lägger märke till har Lian Li valt att överge sin gamla logotyp och istället använt sig av en något simplare men dock snygg text med orden "Lian Li". Start och resetknapparna är precis likadana som vi hittar på de flesta andra chassin från Lian Li - varför ändra på ett vinnande koncept? Observera att detta chassi, precis som V600, levereras utan frontlucka för DVD-enheten.

På den här bilden syns de många hål på sidan av chassits främre del som fungerar som luftutblås för PSU och chassifläkt. Lägg även märke till den lilla luckan på chassits top där I/O-kontakterna befinner sig. Jag kan direkt säga att jag är glad att Lian Li valt en lucka istället för den öppna varianten som återfinns på V600, detta för att slippa damm.

Ni som inte har hört talas om detta chassi förut kanske tyckte det verkade lite konstigt med PSU-utblåset i fram. Det är helt enkelt så att nätaggregatet är monterat i fram på chassit. Allt luftflöde är tvärtom från det vi är vana vid. Luften tas alltså in i bak och förs ut i fram.

Jag talade tidigare om att detta chassi ligger i en lite lägre prisklass än V600 vilket man märker på en del detaljer. En sådan detalj är PC-A05's plastfötter gentemot V600's alu/metall-fötter. Detta är ju inget man lider av men en liten detalj som kan vara av intresse.

När vi tar bort ena chassiplåten hittar vi först baksidan på moderkortsplattan och sedan...

..framsidan. Den vita lådan som syns i bilden är den som innehåller skruvar och dylikt. Syns på bilden gör även den tjockare nätsladden som leds från chassits bakre del och fram till nätaggregatet.

Med den här bilden var det tänkt att visa kontakten på nätsladdens utformning, själva kontakten blev lite suddig men ni ser nog ändå. I bakgrunden ser vi även att Lian Li i sedvanlig ordning tryck på ett fläktgaller på insugsfläkten - någonting som snart ska väck.

Insugsfläkten med samma småhåliga fläktgaller som återfinns på V600. Detta fläktgaller kan delvis agera dammfilter har jag märkt på V600 men är inte att jämföra med ett riktigt filter. Notera även att fläkten är gummiupphängd. Samma gäller utblåsfläkten i fram.

Här har jag monterat ner utblåsfläkten för att montera dit mitt eget fläktfilter. Vattenkylning någon?

Då det blev en liten glipa mellan fläkt och chassi när jag avlägsnade det ursprungliga fläktfiltret/gallret så tätade jag med ett skummaterial man hittar under moderkort när man köper dessa. Nedan följer några bilder på monteringen.

That's better!

Nu går vi vidare till montering av hårdvara. Något som har skilt sig mellan olika Lian Li-chassin jag ägt är de olika sätten att montera hårddiskar på. I PC-75 skruvades hårddiskarna fast med vanliga skruvar, samma gällde PC6077. I PC-V600 används en form av räls som diskarna låses i och i PC-A05 används gummiupphängning. Nedan syns hdd-racket med skenorna där hårddiskarna skjuts in.

Först monteras skruvarna med gummiringar på hårddsiken.

Sedan skjuts hårddiskarna på plats. Hårddiskarna sitter väldigt stabilt med den här monteringsmetoden. Jag kan nog säga att vibrationer orsakade av hårddiskarna har minskat något.

Som ni ser finns det gott om plats mellan hårddiskarna vilket medför gott luftflöde och god kylning. Jag har även monterat nätaggregatet vilket i det här fallet är ett OCZ ModStream 520W. Monteringen är enkel, precis som på ett vanligt chassi fast man monterar i fram istället för i bak. Nätaggregatet kan monteras åt vilket håll man vill. Jag fann det dock lämpligast att montera det med fläkten nedåt då det finns mest utrymme där. Mellan hårddiskracken och nätaggregatet är det inte mer än 2-3 mm ledigt.

Hela systemet monterat. Som ni ser finns det allt utrymme i världen att stoppa dit en Noctua om man så vill. På bilden ser det ut som om strömkablaget till moderkortet går in i CPU-fläkten, det gör den inte

Till sist två bilder på PC-V600 och PC-A05 tillsammans. Ursäkta fettfläcken jag lyckades pilla dit på PC-A05. Som jag nämnde tidigare ingår inte frontluckan till DVD-enheten i chassit utan går att köpa till för ca. 80 kr.

Slutsats
Lian Li har lyckats bra med mitt ultimata chassi. Litet och rymligt. Jag ville komma ifrån begränsningen med CPU-kylarens storlekt i V600. Helhetsintrycket är gott även då man kan sakna de tjockare sidoväggarna och andra mindre viktiga detaljer som återfinns på V600. Den annorlunda lösningen med nätaggregatet funkar bra. Man kanske skulle tro att det skulle låta avsevärt mer med nätaggregatet monterat i fram, det gör det dock inte. Det är nog mest mitt högljudda GF6600GT som låter. Utblåshålen i fronten fungerar bra, varmluften kan även ta en väg nedåt och komma ut underifrån fronten. Gummiupphängning för hårddiskarna är ett plus på detta chassi. Rakt igenom känns detta chassi Lian Li. Prislappen är det inget fel på heller.

PC-A05 är ett litet och rymligt chassi med bra funktioner för en billig peng.

Fördelar
-Litet
-Gott om utrymme för CPU-kylare
-Innovativ design (som vanligt)
-Billig

Nackdelar
-Inga direkta

Cirkapris till slutkund: 900 kr

Vill passa på att tipsa om min Lian Li-FAQ:
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Varför är nätaggregatssladden så sjukt lång? Det hade väl räckt med hälften? Jobbigt att stuva undan en så tjock sladd tycker jag .. Men annars verkar chassit rätt fint.. Tycker verkligen de räcker med 2st 5.25" luckor... Man använder ju typ ALDRIG 5 st optiska enheter (Alltså att luckorna används, inte det att hårddiskar sitter där istället)

Permalänk
Hedersmedlem

Jag funderade också lite på sladdens längd, man skulle kunna ta bort 20 cm iafl.

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Verkar som ett riktigt schysst chassi. Gillar hårddiskracket enormt

Visa signatur

» Citera mig om du vill ha ett svar.

Permalänk
Medlem

Bra recension och fina bilder!

Dammfilter kanske man skulle skaffa sig... så här såg det ut idag när jag öppnande mitt nuvarande chassi: http://www.flickr.com/photos/dentarg/410022974/ (står iofs i en garderob)

Visa signatur

» MacBook Pro 15", 2.3 GHz, 8GB DDR3, 512GB SSD, 750GB HDD, Radeon HD 6750M
» Dell UltraSharp U2410
» Intel Core i5 2.66Ghz, 8GB DDR3, 7.8TB, FreeBSD 8.0

Permalänk
Hedersmedlem

Blev själv sugen på det här chassit när jag såg det på GTEK men jag hade en hel del funderingar som din recension redde ut, bra jobbat

Permalänk
Medlem

Verkar vara ett perfekt chassi för mig.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Medlem

Undrar bara en sak, varför montera fläktfilter på en UTblåsfläkt?? Skapas det damm i datorn som flyger ut i rummet?
Jag hade nog monterat dammfilter på mina INblåsfläktar.
(kan ha missförstått testen iof)

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KingCobra
Undrar bara en sak, varför montera fläktfilter på en UTblåsfläkt?? Skapas det damm i datorn som flyger ut i rummet?
Jag hade nog monterat dammfilter på mina INblåsfläktar.
(kan ha missförstått testen iof)

Undrar bara en sak... varför läser du inte recensionen först?

Luftvägen är omvänd mot ett vanligt chassi, insuget är i bak.

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Grym recension måste jag säga!
Har 2 fundering kring chassit, hur pass mkt låter chassisnurrorna? och tror du man kan pressa in ett 8800gts? :> eller måste man modda lite då?
Det är

/fesen

Permalänk
Hedersmedlem

Fläktarna är ganska tysta, dock så kör jag 12V->7V konverter på dem... Har ju hört dem utan dessa och de håller en vettig ljudnivå

Ang. 8800 så har jag svårt att uttala mig om det, borde kanske passa.. PCB'n på mitt grafikkort ligger ju över översta hårddisken, men själva racket kanske är ivägen.

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Riktigt bra recension, nu har jag förvisso redan köpt nytt chassi i år men det är precis såna här trådar man vill hitta med bra information och bra bilder när man letar något nytt. Med synpunkter och åsikter från vanliga användare. Kul.

Visa signatur

ETT @ CPU: i7-10700K - RAM: 32GB - GPU: RTX 3080 - MON: 32" 1440p 144Hz
TVÅ @ CPU: i9-9900K - RAM: 64GB - GPU: GTX 1660 Ti - MON: 49" 1440p 120Hz
TRE @ CPU: i7-6700K - RAM: 16GB - GPU: GTX 1080 - MON: 27" 1080p 144Hz
FYRA @ CPU: i7-11700 - RAM: 128GB - GPU: RTX 3060 - MON 49" 1440p 120Hz
FEM @ CPU: i7-11800H - RAM: 16GB - GPU: RTX 3070 - MON 15,6" 1440p 165Hz

Permalänk
Medlem

Snyggt jobbat, bra recension.
Är svårt sugen på det här chassiet nu efter att ha läst detta.

Tack.

Mvh

Permalänk

Också sugen på lådan men jag misstänker att det kan bli problem med mitt moderkort (Asus A8N-SLI Premium) som använder heatpipe.
Det kan väl bli problem om man vänder dom korten upp och ner?

Visa signatur

/R
"I plan to live forever, or die trying"

Permalänk

Riktigt välskriven recension. Väldigt intressant chassi. Dock beställde jag nyss Antec NSK4000 som jag kanske slänger upp en recension på när jag får det.

Visa signatur

-: Crestron :-

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av getskägg
Snyggt jobbat, bra recension.
Är svårt sugen på det här chassiet nu efter att ha läst detta.

Tack.

Mvh

kan inte annat än att hålla med

Tack för en bra recension!

Permalänk
Hedersmedlem

Jag satt och sov när jag svarade på inlägget om 8800GTX och detta chassi. Jag har ju vetat att det passar alldeles utmärkt sen flera veckor tillbaks

Från [H]'s forum:

"The 8800 GTX fits perfectly with room to spare, also with the Samsung short dvd writer theres room for SLI."

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av scrooge
Jag satt och sov när jag svarade på inlägget om 8800GTX och detta chassi. Jag har ju vetat att det passar alldeles utmärkt sen flera veckor tillbaks

Från [H]'s forum:

"The 8800 GTX fits perfectly with room to spare, also with the Samsung short dvd writer theres room for SLI."

http://img180.imageshack.us/img180/7210/1000869xb4.jpg

Ojojo tackar! Då vet man vad för låda det blir när det är dags för ny dator

Permalänk
Medlem

går det att använda den sista hårddiskplatsen oxå när man använder ett GTX?

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Applet
går det att använda den sista hårddiskplatsen oxå när man använder ett GTX?

Ja, PCB'n ligger över översta hårddisken... och som det ser ut på bilden når inte ens PCB'n fram till hårddiskarna överhuvudtaget.

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Trevligt, Trevligt tackar för infot... detta chassi verkar mycket lovande

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av scrooge
Ja, PCB'n ligger över översta hårddisken... och som det ser ut på bilden når inte ens PCB'n fram till hårddiskarna överhuvudtaget.

Det beror ju på moderkortet också.
Moderkortet på bilden sitter inte PCIe(16x) platsen högst upp(längst ner i denna låda), om man har ett sådant moderkort går det antagligen inte att använda alla 3 hårddisk platser.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pelle!123
Det beror ju på moderkortet också.
Moderkortet på bilden sitter inte PCIe(16x) platsen högst upp(längst ner i denna låda), om man har ett sådant moderkort går det antagligen inte att använda alla 3 hårddisk platser.

Hm... smaart

Nej, men det tänkte jag faktiskt inte på. Dumt.

Men hursomehelst så finns det ju potential att få in ett par 8800GTX där

Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk
Medlem

Nån som vet hur man byter ut fläkten där fram utan att borra ur nitarna ?

Permalänk
Medlem

Tror du att det här chassiet fungerar med vattenkylning? Ser ut att vara lite knappt med plats i toppen om man vill montera en radiator där.

Permalänk
Hedersmedlem
Visa signatur

Grundare/VD, Kakaw.se – kvalitetschoklad på nätet.

Permalänk

Är chassit tyst? fläktarna, hårddiskburet osv.. Vilken ska jag välja mellan Lian Li PC-A05B eller Antec Solo. ?

Visa signatur

Eeeeeeh.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av scrooge
Prova här: http://mu.starkast.net/pca05/infanbort.jpg

Det är den främre fläkten som verkar omöjlig att plocka ur :/

Permalänk

Hmfp. Här har jag sett fram emot den här recensensionen i månader sedan det var tal om att scrooge skulle köpa ett. Så har den varit upp i över en månad redan? Vilken dundermiss från min sida.

Bra recension, bra foton!
Suveränt chassi, gör mig attans sugen på att bygga nånting nytt.

Visa signatur

That's just my opinion, I could be wrong...
> C2Q Q6700 > 8GB PC6400 > Gigabyte 965P-DQ6 > HD4870X2 & HD4650
> Lian Li PC-201B > Corsair HX620 > 10.46TB > HP LP3065 & 2x HP LP2065

Permalänk
Medlem

min PC-A05B med vattenkylning...

Visa signatur

I'll give them the most spectacular heroics anyone's ever seen. And when I'm old and I've had my fun, I'll sell my inventions so that everyone can be superheroes. Everyone can be super. And when everyone's super, no one will be.