Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Skrivet av ReVco:

Just högrev är nog det jag kommer att prova att köra allra först eftersom det är en av mina köttfavoriter smakmässigt. Har kört en hel del högrev i grillpannan med bra resultat men då och då har man fått sig en segare upplevelse.. Jag misstänker att dessa bitar hade gjort sig bättre med sous vide?

Ja! Just högrev och andra styckdetaljer med inte lika högt anseende som oxfile lämpar sig ypperligt för sous vide-tillagning. Jag tycker det här tillagningssättet tar upplevelsen inte bara ett steg högre, utan två. Visst, det blir självklart bra med oxfile också, men det ger inte samma känsla av att ha förädlat köttet.

Visa signatur

@pizza4fitnessPT på Instagram

Permalänk
Medlem
Skrivet av ReVco:

Just högrev är nog det jag kommer att prova att köra allra först eftersom det är en av mina köttfavoriter smakmässigt. Har kört en hel del högrev i grillpannan med bra resultat men då och då har man fått sig en segare upplevelse.. Jag misstänker att dessa bitar hade gjort sig bättre med sous vide?

Jo att köra ett kilo högrev ett dygn på typ 57c ger väldigt mycket matglädje per spenderad krona.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sajb:

Jag gjorde två beställningar på måndag, kl 09:35 och kl 19:36.
Tittar man på ordernumren så verkar det lagts 342 beställningar mellan dem.

Jag har inte fått något mis-steak mail för någon av beställningarna.

Nu plingade mailet in även i min brevlåda.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sajb:

Nu plingade mailet in även i min brevlåda.

Även min! Nu kan man andas ut

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem

När det gäller vakuumförpackare så nämnde jag tidigare en fantastiskt bra maskin som jag köpte för 4000, men såg att samma maskin nu finns ett antal hundralappar billigare hos svenska Amazon. Grym deal som jag verkligen kan starkt rekommendera för alla som vill uppgradera från sug-vakuum-maskin till en kammar-vakuum-maskin.

Bra maskin som säkert kommer med Anova-dealen (som även jag beställde), men när ni är sugna på att ta nästa steg i er karriär inom sous vide och gå på kött och fisk som sous vidas i marinader, grytor, etc, så är det en kammarvakuum-maskin ni skall komplettera med (är det som precis alla restauranger har i sina kök, fast mer professionella, och 5 ggr dyrare).

https://www.amazon.se/Caso-VacuChef-Kammervakuumierer-Vakuumk...

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cellen:

Tror helt ärligt att de inte säljer den med förlust, de kanske går plus minus noll då jag tror de har väldigt stora marginaler.

Volvo tex, en växellåda till en lastbil kostar ca 6000 för Volvo att tillverka, men säljs för betydligt mycket mer, då det ska täcka FOU, utdelning och liknande.

För att inte tala om alla oss potentiellt nöjda kunder som kommer köpa tillbehör och andra produkter senare. Jag lär ju hålla varumärket högt i rang efter detta om produkten också är bra. En rulle med vakuumpåsar kostar ju exempelvis 300 SEK och är sannolikt marginal på åtminstone 290 SEK där. Säg att var tredje kund köper 3 rullar på ett år så är en tusenlapp inhämtad. Köper var tionde plastbaljan för 749/999 (säkert marginal på 90-99%) så är de garanterat plus sen ändå.

De har ju redan lyckats skapa en liten community här som intresserar sig för deras produkter exempelvis, sannolikt i ett land där de inte säljer som smör i vanliga fall. Ägs dessutom numera av svenska Electrolux så de kanske har lite extra kärlek för hemmaplan

Dessutom, de körde ~3299 "worldwide" och ett antal ordrar i lilla sverige gick ut för 1599. Är nog ändå förhållandevis få som hoppat på den här dealen med tanke på att den enbart fanns via deras hemsida och inte listas på prisjakt/reklamblad etc..

Permalänk
Medlem

Hallå! Någon annan som fick mail av Anova nyligen om den felaktiga prissättningen? Nu blev man ju ännu gladare! Och skönt att se att ett företag hanterar det så pass proffsigt också, kommer vara ett företag jag återkommer till i framtiden, definitivt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

När det gäller vakuumförpackare så nämnde jag tidigare en fantastiskt bra maskin som jag köpte för 4000, men såg att samma maskin nu finns ett antal hundralappar billigare hos svenska Amazon. Grym deal som jag verkligen kan starkt rekommendera för alla som vill uppgradera från sug-vakuum-maskin till en kammar-vakuum-maskin.

Bra maskin som säkert kommer med Anova-dealen (som även jag beställde), men när ni är sugna på att ta nästa steg i er karriär inom sous vide och gå på kött och fisk som sous vidas i marinader, grytor, etc, så är det en kammarvakuum-maskin ni skall komplettera med (är det som precis alla restauranger har i sina kök, fast mer professionella, och 5 ggr dyrare).

https://www.amazon.se/Caso-VacuChef-Kammervakuumierer-Vakuumk...

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/817xv6EtwML._SL1500_.jpg

Jag kör med den här, den har större kammare och funkar kanon.

https://www.aliexpress.com/item/32804939692.html?spm=a2g0o.de...

Permalänk
Medlem
Skrivet av tarado:

Jag kör med den här, den har större kammare och funkar kanon.

https://www.aliexpress.com/item/32804939692.html?spm=a2g0o.de...

Ser ut som ett riktigt bra pris! Dock lite för stor för oss.

Vi ville specifikt ha en lite snyggare lägre enhet som lättare smälter in i köket. Vår står ovanpå vår vinkyl, som i sin tur står bredvid vår köksö. Ville specifikt också ha en med ett platt lock, och med en "clean" design. Hade vi byggt om köket så hade vi valt en inbyggnadsenhet (som byggs in typ i lådstommar, som andra vitvaror). Men denna vi köpte blev riktigt bra i köksmiljön. Tar inte stor plats, och ingen design som sticker ut. Utrymmet har en så länge räckt väldigt väl för oss för det som vi var vakuumat.

Men för de som har plats (och inget emot industrilooken) så ser det ju att vara ett riktigt klipp (om man tar att ha garanti i Kina om något går sönder). Kan verkligen rekommendera en sådana här kammarvakuum till alla som vill kunna sous vida med marinad, eller bara för att marinera saker på ett grymt effektivt sätt (var perfekt när jag grillade i somras/höstas). De är riktigt grymma!

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av pizza4fitnessPT:

Ja! Just högrev och andra styckdetaljer med inte lika högt anseende som oxfile lämpar sig ypperligt för sous vide-tillagning. Jag tycker det här tillagningssättet tar upplevelsen inte bara ett steg högre, utan två. Visst, det blir självklart bra med oxfile också, men det ger inte samma känsla av att ha förädlat köttet.

Vi brukar köra en del långkok och egentligen skummar man ju av en hel del proteiner och rester när man förkokar högrev,
vet inte hur bra det är att behålla det i köttet med sous-vide men jag ska förstås testa.

Däremot blir det nog en del lamm-leg och andra detaljer som åker ned i badet innan en slutlig grillning
och förstås alla otaliga mega-pack extrapriser där man kanske bara behöver tre skivor entrecote men kan förbereda ett par middagar i frysen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tarado:

Jag kör med den här, den har större kammare och funkar kanon.

https://www.aliexpress.com/item/32804939692.html?spm=a2g0o.de...

Båda intressanta alternativ - men det får vara köpstopp nu ett tag. Hur länge har du kört med Aliexpress-varianten ?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av lgr:

Jag ogillar engångsprylar, och det är väl enda nackdelen med sous vide - vakumpåsarna är ofta engångs men jag har sett flergångslösningar några gånger. Någon som har några tips om bra erbjudanden på flergångspåsar till sous vide?

För övrigt - detta har inget med SV att göra - finns det en annan bra grej man kan använda sin vakumförpackare till: https://www.facebook.com/groups/176717082960869/ (klicka - det är värt det!!!)

Ingen som hade några tips på bra erbjudanden på flergångspåsar för sous vide?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av martinot:

När det gäller vakuumförpackare så nämnde jag tidigare en fantastiskt bra maskin som jag köpte för 4000, men såg att samma maskin nu finns ett antal hundralappar billigare hos svenska Amazon. Grym deal som jag verkligen kan starkt rekommendera för alla som vill uppgradera från sug-vakuum-maskin till en kammar-vakuum-maskin.

Bra maskin som säkert kommer med Anova-dealen (som även jag beställde), men när ni är sugna på att ta nästa steg i er karriär inom sous vide och gå på kött och fisk som sous vidas i marinader, grytor, etc, så är det en kammarvakuum-maskin ni skall komplettera med (är det som precis alla restauranger har i sina kök, fast mer professionella, och 5 ggr dyrare).

https://www.amazon.se/Caso-VacuChef-Kammervakuumierer-Vakuumk...

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/817xv6EtwML._SL1500_.jpg

Vad löser det där åbäket som man inte kan åstadkomma genom en ziplock som man sänker i vatten?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Vad löser det där åbäket som man inte kan åstadkomma genom en ziplock som man sänker i vatten?

Tid och frustration? Tror vi är många här som betalar en liten slant extra för något som gör vår vardag marginellt bättre. Hälften av komponenterna till min dator jag köpt senaste åren har ju inte varit något speciellt extravaganta. Men de har gjort min vardag lite mindre friktionsfri.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Vad löser det där åbäket som man inte kan åstadkomma genom en ziplock som man sänker i vatten?

Vad löser en robotgräsklippare som man inte kan åstadkomma genom att gå över gräsmattan med en klassisk handjagare?

Vad löser en cykel som man inte kan åstadkomma genom att gå istället?

Vad löser en elektrisk skruvdragare som man inte kan åstadkomma genom att använda en klassisk skruvmejsel?

Tror vi kommer in på mer livsfilosofiska frågor än något annat.

Det ena behöver inte vara i motsats till det andra (jag har både flera skruvdragare, men köpte ändå i förra veckan en bra uppsättning av skruvmejslar (Bahco Ergo).

Fördel med maskin är att man får ett bättre vakuum runt maten (vilket ger mindre luft som isolerar mot värme, och som i sin tur ger jämnare och snabbare värmning av maten). En annan fördel är att det går snabbare och är enklare.

Det går jättefint att starta med en ziplock som man sänker ner i vatten. Så var inte rädd för det (eller någon annan nybörjare som läser detta).

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Jag längtar faktiskt till i början av Januari nu. Har detta receptet jag vill prova. Om någon har en bättre variant så tar jag gärna emot tips!
https://taffel.se/recept/rostbiff-sous-vide

Jag äter ofta rostbiff eller andra pålägg på mackorna till frukosten och tänkte att om jag gör det själv kan jag nog få ned kostnaden rejält.

Kommer även att prova på Fläskytterfile vid 60c och hitta något recept på billigare köttbitar såsom högrev eller fransyska eller så.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag längtar faktiskt till i början av Januari nu. Har detta receptet jag vill prova. Om någon har en bättre variant så tar jag gärna emot tips!
https://taffel.se/recept/rostbiff-sous-vide

Jag äter ofta rostbiff eller andra pålägg på mackorna till frukosten och tänkte att om jag gör det själv kan jag nog få ned kostnaden rejält.

Kommer även att prova på Fläskytterfile vid 60c och hitta något recept på billigare köttbitar såsom högrev eller fransyska eller så.

Rostbiff är enkelt och blir superbra i SV . Kör det enl den länken och lägger i kallmarinad på bla soja/balsamvinäger

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

För att inte tala om alla oss potentiellt nöjda kunder som kommer köpa tillbehör och andra produkter senare. Jag lär ju hålla varumärket högt i rang efter detta om produkten också är bra. En rulle med vakuumpåsar kostar ju exempelvis 300 SEK och är sannolikt marginal på åtminstone 290 SEK där. Säg att var tredje kund köper 3 rullar på ett år så är en tusenlapp inhämtad. Köper var tionde plastbaljan för 749/999 (säkert marginal på 90-99%) så är de garanterat plus sen ändå.

De har ju redan lyckats skapa en liten community här som intresserar sig för deras produkter exempelvis, sannolikt i ett land där de inte säljer som smör i vanliga fall. Ägs dessutom numera av svenska Electrolux så de kanske har lite extra kärlek för hemmaplan

Dessutom, de körde ~3299 "worldwide" och ett antal ordrar i lilla sverige gick ut för 1599. Är nog ändå förhållandevis få som hoppat på den här dealen med tanke på att den enbart fanns via deras hemsida och inte listas på prisjakt/reklamblad etc..

Det går ju köpa detta kit för halva pengen 798:-, en Sous-Vide som var bäst i test förra året (2019) i Aftonbladet, vet inte om det säger så mycket... men det är ju billigare än 1599:- och smidigare om den går sönder att bara åka förbi jula om man bor nära och förmodligen få med sig en ny hem.

https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/till...
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matf...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Robortic:

Det går ju köpa detta kit för halva pengen 798:-, en Sous-Vide som var bäst i test förra året (2019) i Aftonbladet, vet inte om det säger så mycket... men det är ju billigare än 1599:- och smidigare om den går sönder att bara åka förbi jula om man bor nära och förmodligen få med sig en ny hem.

https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/till...
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matf...

Jag brukar vara för bäst i test om det finns flera som styrker, men man ska också fundera över vilka parametrar man värdesatte när man utsåg vinnaren. Här kan man ana att priset hade en stor roll?

Med det sagt så hade troligen även jag kunnat tänka mig testa detta. Annars ser OBH Nordica 7974 fått mycket beröm, dock klart dyrare.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Jag brukar vara för bäst i test om det finns flera som styrker, men man ska också fundera över vilka parametrar man värdesatte när man utsåg vinnaren. Här kan man ana att priset hade en stor roll?

Med det sagt så hade troligen även jag kunnat tänka mig testa detta. Annars ser OBH Nordica 7974 fått mycket beröm, dock klart dyrare.

Verkar vara denna de pratar om i videon med flera bra saker
https://www.aftonbladet.se/tv/a/kJqzbk/sous-vide-har-ar-appar...

De nämner inget om priset utan det är en bonus.

Här är hela artikeln om någon betalar för aftonbladet...
https://www.aftonbladet.se/tester/a/pLXpxX/sous-vide-cirkuler...

Permalänk
Medlem

Varför köper folk BMW när man kan köpa Dacia? Man får ju fyra hjul och en ratt att ta sig från A till B.

Varför köper folk champagne när det finns cava? Man blir ju lika full på spanska bubblor som franska.

Menuett-staven är säkert bra, men den har lägre värmeeffekt och sämre cirkulationskapacitet än Anova och saknar uppkoppling om man gillar sånt.

Det är lustigt att folk blir lika arga på Anova för att de står sitt kast och går vidare med alla beställningar som de blir på obskyra datoraffärer på Prisjakt som avbryter felaktiga beställningar med uppenbara fantasipriser. Hur skall ni ha det? Skall bara datoraffärer stå för ev felaktiga priser men inte andra handlare?

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem

Ni som tillagar kött sous vide, har ni jämfört med en bra reverse sear?

Jag brukar köra reverse sear genom att salta köttet ordentligt, låta det stå 40-45 minuter (för en större bit) sen pensla med oxtalg och in i en lågtempad ugn tills den får en innertemperatur några grader under önskad temp. Här kan man med fördel släng med några vitlöksklyftor, rosmarin och timjan eller vad man råkar föredra. Sen låter jag vila i 10 min innan köttet åker ner i en glödhet panna (brukar ha pannan på full värme i kanske 30 min innan köttet åker i, så den blir sådär varm att brandkåren blir nervös).

Det ger fantastiskt resultat och funkar även bra på lite segare styckdetaljer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag längtar faktiskt till i början av Januari nu. Har detta receptet jag vill prova. Om någon har en bättre variant så tar jag gärna emot tips!
https://taffel.se/recept/rostbiff-sous-vide

Jag äter ofta rostbiff eller andra pålägg på mackorna till frukosten och tänkte att om jag gör det själv kan jag nog få ned kostnaden rejält.

Kommer även att prova på Fläskytterfile vid 60c och hitta något recept på billigare köttbitar såsom högrev eller fransyska eller så.

Det där är mitt go to recept när jag inte vill experimentera. Blir fantastiskt gott, blev själv sugen nu. Får nog bli en sväng förbi slaktaren efter jobbet 😋

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Ni som tillagar kött sous vide, har ni jämfört med en bra reverse sear?

Jag brukar köra reverse sear genom att salta köttet ordentligt, låta det stå 40-45 minuter (för en större bit) sen pensla med oxtalg och in i en lågtempad ugn tills den får en innertemperatur några grader under önskad temp. Här kan man med fördel släng med några vitlöksklyftor, rosmarin och timjan eller vad man råkar föredra. Sen låter jag vila i 10 min innan köttet åker ner i en glödhet panna (brukar ha pannan på full värme i kanske 30 min innan köttet åker i, så den blir sådär varm att brandkåren blir nervös).

Det ger fantastiskt resultat och funkar även bra på lite segare styckdetaljer.

Ja, det är också ett sätt att lösa det på. För min del är Sous vide ytterligare ett verktyg i matlagningslådan. Som ger mer kontroll och flexibilitet när så önskas. Är t ex inte lika tidskritiskt när man stänger av sous viden som när man kör reverse sear i ugn. Vid en större bjudning t ex. Eller för grönsaker. En skiva entrecôte tillagar jag direkt i stekpannan. Ingen anledning att meka med massa vatten för det.
F ö så tycker jag att vakuumförpackaren är ett mycket viktigare verktyg än cirkulatorn. Den funktionen kan lätt ersättas av en gjutjärnsgryta i en ugn + en termometer.,

Permalänk
Medlem
Skrivet av clnr:

Ja, det är också ett sätt att lösa det på. För min del är Sous vide ytterligare ett verktyg i matlagningslådan. Som ger mer kontroll och flexibilitet när så önskas. Är t ex inte lika tidskritiskt när man stänger av sous viden som när man kör reverse sear i ugn. Vid en större bjudning t ex. Eller för grönsaker. En skiva entrecôte tillagar jag direkt i stekpannan. Ingen anledning att meka med massa vatten för det.
F ö så tycker jag att vakuumförpackaren är ett mycket viktigare verktyg än cirkulatorn. Den funktionen kan lätt ersättas av en gjutjärnsgryta i en ugn + en termometer.,

Jag har bara smakat kött tillagat sous vide ett par gånger men då tyckte jag det kändes lite svampigt i konsistensen.
En fördel med reverse sear i ugn tycker jag är just att det lätt att få rätt temperatur. Det är ju bara plocka ur när termometern larmar. Att tillaga direkt i pannan kan bli riktigt bra (många av de bästa köttreustauranerna gör det) men kräver en del färdighet, särskilt med bitar av adekvat tjocklek som inte bara behöver vändas en gång. Man vill ju ha pannan så varm som möjligt, få en bra yta utan att bränna, och sen pricka rätt temperatur. Har man köpt sig en dyr köttbit vill man gärna ha vanan inne så man inte klantar till det. Det är inte raketkirurgi men mycket lättare att misslyckas med.

Jag har tänkt köpa mig just en vakuumförpackare och sen testa sous vide i gjutjärnsgryta. Dedikerade prylar för sous vide känns inte riktigt värt det för min del, särskilt som jag har ett litet kök utan plats för onödiga saker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

Det där är mitt go to recept när jag inte vill experimentera. Blir fantastiskt gott, blev själv sugen nu. Får nog bli en sväng förbi slaktaren efter jobbet 😋

Önskar jag visste om en lokal slaktare man kunde handla av. Blir nog Coop för mig..

Skrivet av DasIch:

Jag har tänkt köpa mig just en vakuumförpackare och sen testa sous vide i gjutjärnsgryta. Dedikerade prylar för sous vide känns inte riktigt värt det för min del, särskilt som jag har ett litet kök utan plats för onödiga saker.

Samma här. Blir en stor kastrull till att börja med så får man se om man köper en plastlåda från Classes.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Önskar jag visste om en lokal slaktare man kunde handla av. Blir nog Coop för mig..

Måste ju krylla av gårdsbutiker inom rimligt avstånd. Det är väl vad man gör i småland, tillverkar kött och odlar saker?

Permalänk
Skrivet av Bamsebjörn:

Hallå! Någon annan som fick mail av Anova nyligen om den felaktiga prissättningen? Nu blev man ju ännu gladare! Och skönt att se att ett företag hanterar det så pass proffsigt också, kommer vara ett företag jag återkommer till i framtiden, definitivt!

https://i.imgur.com/Ag9HS5e.png

Hur har jag kunnat missa det här...... Jag som letat efter liknande sen förra årets bf om någon mot förmodan skulle ångra sig så hojta till

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zarkov:

Du får nog upplysa oss, det är en stängd fb-grupp så det går inte att se inlägget du tänkte på.

Folk köper ostar som säljs billigt pga kort utgångsdatum och förvarar de något år i skafferiet (ja, inte ens svalt) och äter sedan. Poängen med vakumförpackaren är att de ibland öppnar sin ost och häller i typ whiskey och sedan packar om osten innan de lägger undan den.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av glemmy:

Nu har detta stötts och blötts ett tag i tråden, men vilket inlägg syftade du på i din länk?

Top, except for the last sentence. A low risk of injury of death is routinely tolerated, and in fact the implication that we can categorically exclude incidents (for instance in commercial food production) is simply misleading. Zero risk doesn’t exist, there is always a risk involved. And the risk of botulism from homemake food is ridiculously low (less than 1 case in 10 years), and the risk of death even lower (7% death rate after infection). That is an acceptable risk by most standards (but of course violating food safety increases that risk).