Inlägg

Inlägg som WDac har skrivit i forumet
Av WDac
Skrivet av Clasito:

Gissar på en klassisk upsell strategi av AMD. Tycker också att 100$ mindre är lite för litet gap.

ja de är ju så alla bolag gör sen många år tillbaka. håller med om att 100USD var lite väl liten diff.
men så länge det är billigare än nvidia när de väl når våra hyllor i sverige så är jag lite glad, inte nöjd, med gladare iaf då de är på tok för dyrt ändå. men ett steg i rätt riktning iaf om det är billigare.

som det ser ut nu så blir det nog en 7900XT i vinter. å kanske kan få in några kronor på mitt nuvarande kort RTX 2070 Super.

Av WDac
Skrivet av jeppe109:

Ni som är imponerade. Vad är det som imponerar?

att det ser helt enkelt bättre ut än att köpa ett Gen 4 kort från Nvidia.

Av WDac

så priset blir ungefär 14-15K (lågt räknat) för ett 7900 XT kort med dagens dollarkurs mot Svenska kronan ink moms å sen lite förtjänst till ÅF och frakt.

Av WDac

Alla kort har mer eller mindre ett över pris på ca 10'000 till 13'000 sek ( förmodligen ännu mer ) kontra vad dem presterar. Helt "fantastiskt" att folk köper till dessa priser.

Folk som köpt och drivit upp priserna på senare åren verkar sakna en sund relation till pengar.

Av WDac
Skrivet av Dinkefing:

Jag tror AMD kommer sätta ett pris på runt 6499kr möjligen mer. En 12-kärnig 5900X kostade 6090kr när den introducerades. AMD verkar ha haft hyperinflation på deras priser. Sedan ska vi inte prata om moderkorten...

Svenska kronan suger, så allt är dyrt, inte bara grejer från AMD.

Av WDac
Skrivet av Jeriko:

Still do not understand to this day - why people discuss about how someone spends their hard work money?
There is no value in all these discussions… it is the biggest waste of time.

*I am pretty sure all of you , spend money on things other people might find useless , not important or stupid.

- Nvidia has released a card that seems pretty powerful. Is it worth the 25k SEK? Maybe… Maybe not! Depends on everyones financials and use case. But , you cannot argue that it does not bring the performance…because it does.

- also some “potato” user here commenting AMD incompetences… very easy to talk from your chair when you have never achieved anything in your life.
AMD has proved it already in other segment and I am pretty sure they need a bit more time to really put a fight against Nvidia on the GPU market.

At the end of the day, do what makes you happy! If you have the money and you want to spend it because that makes you happy - do it!

Sure, you are right, but the GPU market is sick, insane, hard earned money should make people think twice before they spend it, just cuz is "hard earned". no one who worked hard deserves to be "scammed". Swedish people try to protect each other from bad deals. GPU market today, it not a good deal. far from it.

Av WDac
Skrivet av SuperNova:

Nu är jag fullt medveten om att detta är swec och att folk här har datorer som hobby men priserna på grafikkort är ju helt galna. Datorspelande kommer ju kollapsa då det kommer in aldeles för få nya unga pga priserna.

Med det sagt så kan AMD har en bra ide här. Chiplets bör rimligtvis få ner priset. Ärligt talat så skit i topprestanda man behöver få fram riktigt bra kort i klassen 2500-4000:- typ.

Som sagt, jag vet vart jag skriver detta men att ge 20k för en gpu är ju vansinne, ÄVEN om man har pengarna!

TACK!! Nu vet jag att jag inte är ensam om att tycka detta!

Av WDac
Skrivet av backfeed:

Ajsing bajsing, det här hjälper ju inte direkt AMD:s försäljningsdipp.

Jag minns när ett påkostat moderkort gick på 2500:-, och det var inte särskilt länge sedan.

Dålig dollarkurs går ju inte göra något åt, men ändå.

Jag minns när ett feting mammakort gick på 800:- och absolut bästa cpu'n för 3200:- och vi tjänar inte speciellt mycket mer pengar i lön idag som då. Så de där med att man har mer pengar är mest att man blivit äldre och tjänar bättre, inte att genomsnittliga lönen har dubblerats. Lönerna är inte dubblerade sen den här tiden.

Av WDac
Skrivet av Whitepilledoomer:

Mitt Ryzen 1700 och Radeon 5700 XT känns fortfarande ok med dessa priser.

visst gör det, sitter med "gamla" Threadripper CPUn, ville uppgradera 2020, men har låtit bli dels av ockerpriser, samt även svår tillgång på grejer.

men min förra rig en Intel i7 2600K, den körde jag på i 7 år, bytte bara GPU under de 7 åren. så grejerna håller ju mycket längre tid
än va de gjorde för 20 år sedan, då var det mer "standard" att uppgradera varje år.

Av WDac
Skrivet av ronnylov:

Nu förstår jag. Ja så kan man göra. Eller så sätter man sin nya CPU i nya moderkortet och låter den gamla sitta kvar i det gamla moderkortet.

sådan uppgradering jag gör nu, byter ut moderkort, cpu och ram, behåller resten. har dock köpt till en ny NVMe disk så jag kan få loss mer "Disk prestanda" med PCI-E 4 och 5

Av WDac
Skrivet av Dyluck:

För att detta koncept ska fungera måste dom sätta upp många små modulära datacenter och placera ut i närheten av spelarna.

nej, för de funkar kanon med Nvidia Now på min Linux HTPC redan idag.
Helt klart ett bra alternativ med tanke dagens ockerpriser på GPU:er osv

Av WDac

jag har prövat Nvidia NOW med min HTPC å Fedora Linux (Specs i signaturen), funkar kanon med en APU och 8GB ram, men 2GB av ram går till grafik, så det är bara 6GB ram till OS. ibland hade nog varit bra med en lite vassare GPU, men funkar utmärkt.

Kanon bra lösning för de som har mindre budget för speldator och när priserna på Hårdvara är som de är idag.

Av WDac
Skrivet av +_+:

Jag gillar att man fortfarande verkar ha inställningen att. Om vi bara lyckas stoppa X sätt att fildela så kommer alla gå och köpa våra "fantastiska" tjänster istället

Jag vet att jag drömmer här. Men tänkt om dessa gick ihop och skapade en stor attraktiv streamingtjänst som inte hade olika material beroende på vart man befinner sig i världen, samt till en vettig peng.
Kanske en tjänst där man kan välja lite olika kategorier för att hålla nere kostnaden beroende på vad man e intresserad av osv.

visst är det märkligt, när pirat kopierare mer eller mindre visar vägen till tekniska lösningen, så tar girigheten över totalt i bolagen
och de bokstavligen tar i så att det kramar vatten ur sin sten till slut.

i slutändan så är man tillbaka på samma ställe som innan igen. besvikna kunder och höga priser, å vips så finns det en ny priat lösning ute på nätet. moment 22, xD

Av WDac
Skrivet av wounds:

Det är min andra amerikanska arbetsgivare. Mycket processer och check in the box övningar som ska genomföras och som man får försöka jobba runt för att få något vettigt gjort och inte bara sitta och rapportera. Min erfarenhet är också att allting är så oerhört kortsiktigt men det kanske snarare är kvartalsekonomins fel. Något gör de väl rätt ur ett ekonomiskt perspektiv antar jag eftersom de ändå lyckas ganska bra resultatmässigt men det känns lite som att ljuset brinner i två ändar och att inget riktigt blir gjort egentligen, det är mycket "släcka bränder". Också, den anglo-saxiska ledarstilen leder ofta till att folk inte vågar ta upp eventuella problem utan sopar det under mattan och jobbar sedan stenhårt på att täcka upp för det. Nja, jag ska gnugga på några år till, sen får jag se hur jag gör.

det fungerar ett tag, sen måste de omsätta personal som inte säger emot och inte är utbrända. å så fortsätter ekorrhjulet, det är därför det fungerar i långa loppet också. anställda är förbrukningsmaterial för dem tyvärr, och inte en tillgång.

Av WDac
Skrivet av wounds:

Hatar amerikanska bolag och deras människofientliga inställning. Jobbar för ett nu som varit rätt ok men nu har det gått riktigt bra och det lockar till sig massa corporate suits som ska "effektivisera" och "ta företaget till nästa nivå". En stor anledning till att det gått så bra är att de anställda har tillåtits att få vara kreativa, ta egna beslut och anpassa arbetsmetoden efter marknaden där man verkar. Men nu ska alla pushas in i samma modell "för den fungerar" (i USA...). Idioti! Sorry för rant.

been there done that, i ungefär 8 av 10 fall så är risken för att de allt de fina och kreativa arbete som gjorts går nu i spillror och nästa "nivå" kommer inte att slutföras ens.

det är så jävla frustrerande. speciellt när ni förmodligen offrat en hel del också utöver att ni varit kluriga och kreativa.

Yänkare är väldigt ointelligenta. och följer bara någon "guide" för det mesta, väldigt 4 kantigt.
De faller ofta på "Vi är Amerikaner, vi är bäst, vi kan allt."

lite som Nvidia, som mer eller mindre kastar ut EVGA. stort misstag, stort misstag att köra race:et de kör nu.

Av WDac

inte speciellt förvånad att ett Amerikanskt bolag "krockar" med oss i Europa. Om fler var insatta hur kass arbetslivet är i USA så skulle fler i Sverige och Europa sluta klaga, det är rent slaveri i USA jämfört hem här, och Amerikanska bolag har överlag inte förstått att en anställd som mår bra och har det bra är mycket mer produktiv än en piskad anställd.

Jag ha konsultat för flera Amerikanska bolag, både här hemma i Sverige och USA, då jag haft kontakten med människor i USA för att lösa jobbet som skall utföras. ibland i system som ligger borta i USA och ibland här. iom det så har jag vittnat och själv varit med om "Spännande" situationer där jag varit glad att jag varit konsult bara. och haft en bra Svensk arbetsgivare.

Av WDac

Alla i branschen har prestanda per krona som prisfilosofi, Nvida har nu lanserat ICA filosofin, Kilopris!

Av WDac
Skrivet av Smultant:

Jätte tack för ditt svar! Ja, de där med utbildning verkar oftast inte behövas,förutom inom den branschen jag jobbar inom, där finns regelverk och krav på utbildning och cert för att ens komma in på arbetsplatsen. Jag tror arbetsgivare ser fördelarna med någon som på sin fritid lyckats sätta sig in i ämnet djupt än jämför med någon som studerat till det. Han är faktiskt intresserad av ämnet.

Jag har lärt känna och förstå mig själv som person det senaste och har märkt att jag behöver något att utveckla mig, lära mig i, grotta ner mig i. As jobbigt att vara sådan, önskar ibland att jag bara kunde vara nöjd och sen sätta mig i kassan på Ica.. men men. Just nu pluggar jag Python själv, tänkte att det är en grund att börja på och sen gå vidare därifrån? Cobolt absolut, jag drivs gärna av utmaningar och gör sådant som de flesta inte gör eller avstår ifrån.

Alltid velat ha en ledare roll, har på alla nya jobb inom en vecka redan börjat grotta in mig och velat leda och gärna också kunna påverka arbetsplatsen på ett sätt så att alla anställda trivs och mår så bra som möjligt. Men har aldrig kommit dit, valt fel väg i livet har jag insett.. Men vad är PL?

Super tack igen. 🌟

inga skymmer, bara kul om alla ens år och erfarenheter är till hjälp eller vägledning
Du kan ju "söka" dig bort från den nuvarande branschen inom IT också, om du känner att du vill "spara tid och pengar".
PL = Projekt Ledare
Sen har du ju även TL = Team Leader, de brukar adhock som konsulter få hoppa in där någon har givit upp, slutat med kort varsel, gruppen / avdelningen vuxit har ha nu helt plötsligt behov av en TL.

TL brukar användas om gruppen är för liten för att tillsätta en chef med personalansvar osv. alt så pass stor att chefen inte rår på det ensam längre.

Dessa tjänster brukar tillsättas av en konsult tills man inte längre behövs eller ev. blir anställd. så där är ju frågan hur man är som person, om man vill ha tillsvidare tjänst hos en konsultfirma, eller direkt hos kunden / klienten. jag föredrar dock konsult rollen, jag får lepra och blir uttråkad om jag sitter som anställd direkt, och speciellt "Operations" / "Daglig drift".

jag personligen föredrar projekt som en kund behöver hjälp med att komma igång, utföra, driftsätta osv. oberoende på hur många år projektet är. för projekt står aldrig på samma ställe och stampar. så att ett project är 3 till 5 år gör inget för min del. men 3-5 på operations å jag avlider inom 12 månader, runt 6månader så är det direkt boring även om de säger att de tar 1 år å komma in i det, så går de mycket fortare, men har man snart 25år i yrket så

jag har även hängt här på SweC i 21 år, lite mer än så, men reggad i 21 år iaf

Av WDac

Noctua NH-U9S Chromax Svart

Oöppnad Noctua NH-U9S Chromax Svart, köpets in ca 2019, innan pandemin var tänkt att användas till en ny PC, men PCn köptes aldrig pga pandemins höga priser och låga lagersaldon.

Nu är det dock dags att uppgradera när de finns i lager igen, men då är denna fläk av
"fel modell". Och tänkte att någon annan kan få köpa den istället.

https://www.inet.se/produkt/6308930/noctua-nh-u9s-chromax-sva...

Finns i Falun, kan skickas, köpare betalar ev frakt.

Läs hela annonsen här

Av WDac
Skrivet av Smultant:

Eftersom du har så många års erfarenhet, vad skulle du rek. mig t.ex. att satsa på som IT intresserad? Börja någon yh-utb. som systemutvecklare? Projektledare IT? provade ju civ. Data men hoppade av, funderar på att söka mig in igen men inte super sugen på att flytta igen efter nyligen 2.5års studier på annan ort. Tror inte 5års hårt slit yttligare och CSN genom taket kommer kännas så jättebra nämligen

utbildning är inte det viktigaste, de flesta som är bra på sin grej är självlärda, jag avsluta inte mina studier på Universitetet i sthlm å tog jobbet på Reuters istället. ibland ångrar jag mig, men det är inte pga jag skulle behöva utbildningen, snarare att jag ibland känner att de är ett oavslutat projekt, har lite svårt för sånt nu när man är äldre.

Det spelar ingen större roll vad du väljer, så länge du fokuserar på specialiseringen. Finns så sjukt mycket att specialisera sig på.
Systemutvecklare och utvecklare behöver vi Sverige, det råder brist på BRA utvecklare.

Så de valet är svårt för mig å göra åt dig. men de du tycker är kul, eller rogivande, är man kreativ, utvecklare eller arkitekt, är man en ledare som person PL eller liknade.

Allt som har med Microsoft att göra skall du "nästan" hålla dig ifrån, det är för många som kan det, där med dumpas lönerna.
Jag hade ett uppdrag åt Danska Nationalbanken 2020 där mina Linux och DB kunskaper inom Linux efterfrågades. i Sverige råder det brist på DBA folk, men vi har en underlig marknad för Databaser i Sverige dock. i Danmark så värdesätter man sina Databaser oavsett om det är DB2, MSSQL PostgreSQL osv osv. och har där med mer DBA folk än jag någonsin sett i Sverige.

Flytta kommer du nog inte behöva göra, tack vare pandemin så vill inte kunder att vi konsulter kommer ut längre i samma utsträckning som förr. Det blir någon gång ibland man tar sig till kunden för att ha lite fysiska möten osv. Det beror på att de drar ned kontors yta KRAFTIGT, de sparar massor med pengar på att bara ha kontors yta för 50% av sina anställda. många bolag som redan 2021 började hyvla bort kvadratmeter efter de såg att man kan lita på sina anställa att de jobbar hemma.
De som slackade syntes väldigt tydligt att de slackade, så de fick en bortrensning av folk som inte producerade.

Samma lika med arbetsgivare för oss konsulter, min tex tittar inte längre endast i Sthlm efter folk att anställa som konsulter. De fokuserar på hela Sverige, just för att kunderna är mer flexibla med remote arbete idag.

Så att flytta behöver du inte oroa dig för. du kan eller förmodligen väldigt snart kunna välja bland arbetsgivarna i hela Sverige.
Dock pratar vi konsult roll då. Personligen så uppskattar jag konsultrollen bättre än att vara anställd på ett stort bolag år ut å år in. som man gjort tidigare med tex H&M, TDC, Handelsbanken, Visma.

YH-utb är väl bra, men jag har aldrig någonsin visat upp mina betyg för ett jobb. knappt alla Cert som jag samlat på mig genom åren heller. de kan fråga om man har, men aldrig bett om att få se dem.

utbildning är i så fall om du känner du behöver en grund, eller har svårt att komma in i grunden å behöver hjälp. Sen är det lära sig själv som gäller och prestera på jobbet. alltid ställa upp osv.

Visst, vill du gå till SÄPO, Militären, eller något sådant ja då kommer staten att kräva betyg och Cert, även om jag varit flera projekt vändor inom Försvarsmakten, men då som konsult. vill du bli anställd av någon av dem ja då behövs utbildning för att visa upp

Så klura lite på vad som får dig inom IT att tycka är spännade eller kul, de kanske inte ens är något som är tekniskt som du är intresserad av, utan ledar rollen som PL som lockar? bra PL människor växer inte på träd, men de kan vara stressigt å vara PL på vissa projekt och kunder. men ofta VÄÄÄLDIGT bra betalt, samt bonusar om projekten blir klara i tid osv.

EDIT:
Tips: lär dig COBOL, Sverige har massor med infrastruktur som går på COBOL. du behöver inte kunna de som din primära grej, men helt klart bra "side gig" i kunskaperna när de gäller jobb å lön. alla har gått i pension eller dött typ som kan det. och de är AKUT. Om du vill satsa på programmering vill säga