Inlägg

Inlägg som WDac har skrivit i forumet
Av WDac
Skrivet av employed:

Var då? :/

det är 999.- USD plus moms blir 12 990:-

vi kommer nog se priser på över 13-14K på webhallen, inet osv gissar jag på.

Av WDac
Skrivet av tJev:

Jippie

Edit: Överlag rätt imponerad av prestandan, men osäker på om det går att motivera uppgradering från 3080ti. Historiken talar ju för att AMDs kort mognar väldigt bra med tiden men resan dit kan vara irriterande. Vi får se vad morgondagen erbjuder helt enkelt

varför skulle du uppgradera från en 3080? det är ju inte så ekonomiskt. varannan generation är mer lämpligt, hade du haft ett 2080 kort så skulle det falla mer "naturligt".

Av WDac

att jämföra med 4090 är ju lite puckat, det är ju inget kort som en människa med vett å sans lägger pengarna på.
jag skulle snarare ta bort 4090 kortet helt å hållet från tester. För de hushåll som kan, vill, behöver köpa ny GPU har inte ekonomi för ett 4090, inte den stora massan av hushållen. 4090 är inte gemene mans målgrupp helt enkelt. plus att 4090 verkar även vara lite mer "workstation" GPU där den har rejäl prestanda och fördelar för företagare osv.

Som jag ser det så är 4080 som är "bästa kortet för mig" från Nvidia.
Då skall det jämföras med AMD 7900 XTX.

4090 är helt ointressant.

Av WDac
Skrivet av DJ-SAAB:

Det ser bara mörkare och mörkare ut när det ska lanseras, men tyvärr de är så vi har det i världen och speciellt när man lägger fokus på att par specifika länder ska producera allt till alla. Hade man spridit ut produktioner där varje land tar sitt ansvar och inte gör sig beroende av andra länder men ändå bra balans på samarbete och inte utnyttja andras, hade vi haft det annorlunda idag och mer effektivare produktion.

flera bolag inom IT / PC håller på med att sprida ut sina ägg, istället för att ha alla äggen i samma korg.
men det är inte Nvidia & AMD som jag menar då. det är andra bolag som jag konsultar på som öppet på kontoren och Team´s möten diskuterar alt, och eventuell IT Infra uppbyggnad i div andra länder för tillverkning av tex Datorer osv.
så jag håller tummarna att liknande vindar blåser även hos AMD och Nvidia.
Intel vet vi ju att de vill ha tillverkning hemma i staterna. iaf en del av den.

Av WDac

så länge priset inte ökar och det finns god tillgänglighet senare i Januri så kan jag vänta till Januri, bara jag inte behöver betala Nvidia priser för ett AMD chiplet kort som näst in till lovats vara mycket billigare av AMD

Av WDac
Skrivet av wargreymon:

Ja, det var ett bra pris! Däremot räknat med dagens kron-kurs hade det varit nästan 5000:- och med inflation så är vi uppe i 6000:-.

4000-serien ser ut att bli en dyr historia och anser själv att det borde vara billigare med i alla fall 4080 (4090 i Titan-klass är i linje), men man får nog ha lite realistiska förhoppningar i alla fall.

man kan ju titta på andra tillverkare och kanske hitta något som passar både behovet och plånboken.

Av WDac

5%?? grejerna är ju ändå fördyra, köper AMD nu, de kan sänka priserna hur mycket de vill, Nvidia är rökta hos mig för tillfället.
Ända jag kommer sakna är Nvidias "ShadowPlay" en feature som gör det väldigt smidigt å lätt att spela in de man har på skärmen.

Av WDac

de som märks i vårt hushåll är att matkassen är dyrare.

fasta el avtalet går ut i Maj 2023.
inget stort bolån drar iväg för oss häller, vi har ett mindre lån pga vi var tvunga att installera bergvärme 1 år tidigare än planerat.
så vi hann inte spara ihop till hela kostnaden som vi tänkt oss. men det är inget som svider direkt för oss när räntorna går upp.

men visst är det tråkigt å se att en pengar inte räcker till lika mycket längre. även om jag och min sambo har gott om pengar varje månad som lön samt sparkonto.

bilen är en ladd hybrid, och 90% av resorna görs utan att bensin motor går igång. vi kommer ca 5 mil på en laddning.
jag har tankat 2 gånger sen 14 Aug 2022. mest pga jag varit tvungen att åka ned till sthlm 2 gånger i arbetet.

Men, jag stängde av min gamla Proliant server i Januari 2021 redan, då den drog för mycket ström och lät satan. kändes bara som en onödig kostnad. Den startades ibland för att komma åt lite filer och starta en VM å sånt starta den 3 gånger på nästan 2 år.
Nu kör jag min AMD Threadripper som VM server istället. låter inget, mycket snabbare, fler kärnor, drar mindre ström.

sen jag som aldrig brukar släcka efter mig i div rum, då jag börjar se sämre när det är mörkt / mörkare i rummen på hösten å vintern även jag har börjat släcka för att inte slösa ström, men vi har råd, det handlar mer om att spara för hela el-nätets skull.

Av WDac
Skrivet av Fenrisulvfan:

Nepotism som vanligt.

mja, jag väljer de som gör jobbet absolut bäst, det är sällan de med utbildningar från Universitetet och KTH kan jag säga dig.
det slutar också med att de tjänar väldigt bra också.

så nej det handlar inte om svågerpolitik. kapitalism rätt igenom.

Av WDac
Skrivet av dagas:

AM5 är dyr men man får åtminstone rätt hög kvalite. Även de billigare korten har VRM som lätt klarar allt så länge du inte ska extremt överklocka en 7950X.

Jag köpte B650 ASUS TUF Plus nu på rean för 2499kr. Inte lika bra VRM som Strix mm kanske men fortfarande 12 faser med kylning.

Det är mer än vissa high end kort hade för några generationer sedan.

Det är dock rätt onödigt att köpa Hero korten om man inte absolut behöver 5 m2 slots mm VRM är extremt overkill. Blir inte snabbare för att VRM kör i 30 grader mot 60 grader.

de är ett jävla klipp i de nya grejerna från AMD. jag gick från en AMD TR 2920x till Ryzen 9 7900X

Av WDac

SURT! jag som köpte mig en ny PC med nya AMD CPUn så fort den hade release xD
Dock så hade jag väntat ända sen 2020 på att uppgradera.

Av WDac
Skrivet av Allexz:

Wow.

Jag blev inte alls förvånad.

Men jag blev lite förvånad över att det är AMD som tappar mest och intel ökar, trots att de nu bara behöver sälja 1/5 av korten de brukar, då de nu ökat priset snart 10 gånger för ett kort sedan 2009.

Men sure... fortsätt köp era 4090

det beror på att nya CPU serien är lite väl dyr i inköp gällande moderkort och RAM. hade dem kört DDR4 fortfarande så hade mammakorten varit betydligt billigare. men dessa nya CPU:er flaskar förmodligen med DDR.

EDIT: och säg vilken AMD CPU som inte gillar snabba / bra minnen, de brukar vara RAM kräsna

Av WDac
Skrivet av enbom:

Är i jakt på nytt grafikkort men kommer absolut inte spendera det dem efterfrågar. Var nog svårt svälja 7500kr för ett GTX1080 för 6 år sen.

samma här, de var runt de pengarna jag fick ge för mitt RTX2070 Super, de sved nog ändå det.
Jag inväntar nya AMD GPUn å ser vad priset landar på hos Inet.se, så får vi se om jag köper nytt eller ej. men de lutar åt det. trotts att de är mer än 10K för ett sketet GPU kort.

mitt 2070 går ut på försäljning dock, förr la man grejer på hyllan som "reserv" / "bra å ha". Nu funkar inte de längre riktigt.

Av WDac

kan vi tolka detta som vi har ungefär 3 grövre kombos av PC´s med GPU:er i 3 olika prisklasser nu?
då ARC uppenbarligen duger alldels galant till att spela på, bara det är att folk är fega och märkes bögar som inte vill byta?

menar, pga pandemin så har de billiga spel datorerna försvunnit, men är tillvissdel tillbaka nu om man inte är fanboi och måste ha en viss tillverkare av sin hårdvara?

låg-budget
medel-budget
hög-budget

Av WDac
Skrivet av Drunk3n_M4ster:

...onekligen spännande kommentar från NVIDIA, sådant kan lätt skapa distans och glapp i tilltro hos entusiasterna som köper produkterna.

yepp, samt, det KAN fan inte vara så svårt att göra en ny kontakt som utan att behöva lägga till kraft eller knyck för att monteras ordentligt.

om inte, då är de fan fel på kontakten / produkten, och där med skylla på användarna / kunderna är magstarkt.

Av WDac
Skrivet av Xverminator:

Verkar strula oftare för Win 11 än 10:an prestandaproblem.

Microsoft borde lägga krut på att göra Windows 11 snabbare för gaming, så kanske majoriteten bytte om de nu vill att folk ska byta till 11:an.

Själv ser jag bara Win 11 som en patch till 10:an med kosmetiska skillnader typ

yepp, W11 fungerar klart sämre än W10, jag är en micromilimeter ifrån att duma Windows helt och hållet.
Det är ett allmänt prestandaproblem i W11, inte bara för gaming utan andra prestanda tunga saker.
så som CAD och Video redigering som jag gör.

Av WDac

Bye Bye Nvidia.

Av WDac

är ju inga större problem att klara sig utan Google, men jag skulle behöva köpa lite nya grejer för att ersätta telefon, ChromeCast osv.

Av WDac
Skrivet av k4rst3n:

Var inte detta lite allmän förståelse? Sure, bra att de förklara men kändes liksom som de inte siktade mot 4090 utan strax under och således 4080. Eller var det bara jag som fick den känslan?

vi vet ju inte vad AMD har på lager häller, iom att någon lyckades avslöja info om att AMD GPUn klarar upp till 3000mhz så kan de mycket väl vara ett 7950 XT och XTX runt hörnet, och så fort de har prestanda data från nvidia så kan de i så fall släppa kort som krigar. eller välja att inte släppa korten om de anser att de inte är tillräckligt bra jämfört med nvidia. det är mycket väl en strategi som kan vara möjlig.

samtidigt som man släpper fortfarande väldigt bra kort till lägre priser den 13 Dec.

PC folk spekulerar hej vilt baserat på fantasier å känslor. folk med verklig bransch erfarenhet kan göra de bästa gissningarna.
så vi får helt enkelt ta AMD och div journalister ordagrant utan att blanda in något annat.

Av WDac

Är inte helt 100 på vad det drog innan, men innan drog det garanterat mer än 200w.
Nu med min AMD TR som server så betydligt mindre än 200w, då den är mest i idle. inte ofta den behöver jobba stenhård.
Överklockningen är borttaget så han går på normalt "power" schema i bios. kan sätta han i ECO, men de kändes snålt xD

Så jag har skrotat min rackserver (HP Proliant DL380 G6, dubbla CPU) med rack SAN och ML-disc låda. drog på tok för mycket ström och trotts att de stod i källaren så kunde man höra den från "markplan" i huset, om det var helt tyst i huset, men redan 2021 så stängde jag av den och slog på den bara vid behov. men nu rök den.

när jag köpte ny PC så fick min gamla Threadripper bli ny vmware rig. fick mer CPU pulver och fler kärnor. lite mindre storage men gav mig en anledning att kasta gamla filer / folders, städa helt enkelt.
har lite mindre RAM också, gamla HP riggen hade 48GB RAM, nu har jag bara 24, men det är inte så dyrt å utöka när jag behöver mer. men än så länge funkar det.

men de bästa av allt, den är tyst, MYCKET snabbare än min gamla HP Proliant G6 hink och fler kärnor till VM´s xD
jag behöll min gamla NVMe disk i Threadripper PCn, så det susar på fint jämfört med G6:an.

jag hade ett gammal 2D PCI-E grafikkort från ASUS som jag stoppa i, då jag tog ur mitt RTX 2070 Super till min nya PC. samt så fick jag köpa några fler PCI-e NIC:ar men de var små potatis.

idag så har jag servern för lite VM´s för WiFi config, PLEX server, allmän storage för alla i hushållet samt backup server för min PC, min telefon, frugans dator och telefon osv.

det händer att jag test kör lite grejer på VM:ar som jag sätter upptillfälligt då det är smidigt för mig när jag jobbar hemma så mycket att köra på mina egna grejer till en början. sen när test skall till så bygger jag nytt å föröver en del data till kundens testmiljö osv. min arbetsgivare har testmiljö som vi kan använda till en viss gräns i Azure, men de blir snabbt dyrt. och bolaget jag är anställd på som konsult är inte superstort då det finns inte jätte mycket tillfällen och anledningar till att vi skulle ha egna fysiska testservers i en hostinghall.

2014 när jag slutade med BTC minig med ASIC riggar och GPU riggar så var EL kostnaden DÅ uppe på lätt 1000:- månaden bara för BTC mining.