Inlägg

Inlägg som sjõbbe har skrivit i forumet
Av sjõbbe
Skrivet av MickeBoy:

Jag har satt upp ungefär samma hemma. Jag köpte mig en begagnad reciever för ändamålet som även den har spotify connect, precis som på insidan. Jag tror att jag spenderade 1500:- på den. Högtalarna köpte jag på Kjell & Co när det var någon form av kampanj. Tror jag betalade under 1500:- för 4 stycken.

Jag har inte brytt mig om att köpa speciella kablar, jag har kanske 20 meter som längst.

Jag går i tron att om du vill göra el-installationen "by the book" så får du inte blanda kablarna i röret.

Edit: Den reciever som jag köpte hade stöd för multiroom och även två par av högtalare, så den kan ställas in för 1 eller 2 par högtalare. Den skulle också kunna spela olika källor i de olika zonerna.

Låter bra, då är jag inne på en fungerande lösning iaf.
Jag tror det är OK att dra andra kablar i elrören, dock kanske inte by the book, men inte "olagligt". Däremot är jag osäker på vad gäller att kabeln kommer upp i princip i centralen. Men det går nog att lösa någorlunda bra. Ska prata med elektrikern så han inte blir tokig nästa gång han är där och gör nått.

Skrivet av mrqaffe:

Förhållandet mellan effekt och ljudtryck är logaritmiskt, 20 till 100W innebär typ 7 dB i ljudtrycksökning, ungefär den förändring du får om du jämför en högtalare placerad mitt i rummet mot att du ställer den i ett hörn.

Tack för förklaringen. Det ger en bra uppfattning. Ang. "för kraftig" förstärkare, gör det något om den kan ge, låt säga" 150W på en kanal. Så länge man inte drar på full volym är det väl inga problem?

Skrivet av mrqaffe:

Inte många förstärkare kan köra samma ljud till 4 kanaler utan yttre hjälp. Har den multizon och adresserbara slutsteg kan det fungera men du behöver läsa manualen.
Du borde nog leta en äldre hembioreceiver med slutstegsingångar, de kan du använda som ett mångkanaligt slutsteg och koppla på det sätt du vill och de är dessutom ofta billiga och det borde gå att hitta nått under 1000 kr.
Signalkällan bör du ha separat och är inget du bör välja förstärkare efter om du inte vill slänga pengar i sjön.

Jag behöver inte ha exakt samma ljud i alla 4 högtalarna. Det blir som sagt två st stereo "par" som kommer vara placerade på två olika ställen. Ena paret på framsidan av huset och andra paret på andra uteplatsen. Så om det skiljer lite i ljudvolym eller något svårt att urskilja bör det inte spela någon roll.

En förstärkare jag hade för några år sedan, om man spelade stereo ljud in i den, så spelade den stereo på fronthögtalarna samt på bakhögtalarna. Det är inte standard menar du?

Jag måste som du säger kolla manualen/specifikationen på förstärkaren jag tänker köpa innan jag slår till. Jag är inte helt med på det där med slutstegsingångar.

Signalkällan i det här fallet, menar du chromecasten eller menar du att jag ska ha nån annan utrustning?

Edit: Jag sökte lite lösningar på nätet. Skulle man kunna koppla en chromecast till en sån här eller liknande https://www.amazon.se/hdmi-audio-splitter/s?k=hdmi+audio+spli... eller om det finns någon annan apparat som gör motsvarande.
Och sedan använda mer ett klassiskt slutsteg (som jag hade i min 18-års bil) för att mata ut stereoljud till 4 st högtalare? Är det något liknande du tänker på? Kanske börjar bli för krånglig lösning?

Skrivet av mrqaffe:

En del förstärkare kan börja oscillera om man kopplar på 20 m kabel och för att förhindra det sitter det ibland en spole på högtalarutgången, oftast går det dock bra men kabellängden i sig kan påverka ljudet om kabeln får en impedans som överstiger ca 10% av högtalarens, det innebär att man bör ha grövre kabel för att kompensera vilket gör det dyrt eller så får man acceptera att kabeln fungerar som en tonkontroll, 20 m innebär minst 4-6 mm^2 i kabelarea om det inte garanterat ska vara för klent dimensionerat för att undvika tonkurvepåverkan.

När du säger att kabeln potentiellt agerar som tonkontroll så menar du att den sänker volymen, eventuellt har viss påverkan på ljudet?
När du pratar om tonkurvepåverkan, är det något mina amatöröron uppfattar eller är det enbart för en expert?

Här är specifikationen på högtalarna:
Nominell impedans 6 ohm
Känslighet 88 dB (2.83V@1m)
Högtalartyp 2-vägs - passiv
Frekvensrespons 55 - 25000 Hz
Övergångsfrekvens 2500Hz
Rekommenderad förstärkareffekt 20 - 100 Watt

Av sjõbbe

Utomhushögtalare, 4 högtalare från en surroundförstärkare, kablar

Hallå,
Jag behöver lite hjälp med några funderingar i mitt nästa projekt. Det blir ett längre inlägg, men jag försöker markera huvudfrågorna i fet stil. Tacksam för all input!

Slutmålet är:

  • Att ha 4 st högtalare utomhus för att spela musik på. 2 st på ett ställe och senare utöka med 2 till på ett annat ställe. Dom kommer alltid spela samma musik.

  • Jag vill kunna använda samma system/app/osv för att styra inomhusmusiken och utomhusmusiken, multiroom eller vad det kallas för. Jag använder Google Home inomhus så vore bra att kunna fortsätta med det.

Högtalare
Jag har fått ett bra erbjudandande på två (eller fyra) rätt bra passiva högtalare, som är gjorda för att ha utomhus. Lutar väldigt mycket mot att slå till på dem, men då måste resten gå att lösa. Det enkla är ju annars att köpa aktiva bärbara utomhushögtalare där allt är löst och inbyggt. Men nackdelarna med det är att det är sämre ljud och sen är aldrig högtalarna där när man väl behöver dom samt att jag är väldigt sugen på att ha en permanent installerad ljudanläggning som man enkelt har tillgång till och som låter bra.

Förstärkare
Då högtalarna jag tänker slå till på är passiva så behöver jag en förstärkare. Jag vill såklart lägga så lite pengar som möjligt på det här. Jag har resonerat i de här stegen.

  1. Stereoförstärkare "med extra allt": Jag har inte hittat någon billig förstärkare som har google home/spotify connect inbyggt samt högtalarutgångar för 4 st högtalare. Det finns såklart, men då blir det rätt dyrt.

  2. Stereoförstärkare utan google home: Då Chromecast Audio inte finns att få tag på längre behöver förstärkaren ha HDMI ingång vilket blir lite motsägelsefullt, att ha HDMI för en förstärkare som är gjord för enbart musik och då finns inte många att välja på, och blir dyrare.

  3. Ny surround förstärkare med google home: Det finns många att välja på men kostar en hel del

  4. Begagnad surround förstärkare + chromecast: Bör bli väldigt billigt, finns en hel del begagnade att välja på, är väl få som har den här typen av system hemma nu för tiden och många som vill bli av med gamla förstärkare. Och en extra Chromecast har jag liggandes oanvänd redan

Med resonemanget ovan så lutar det mot att köpa en begagnad surround förstärkare. Om jag inte missat några andra alternativ som fyller syftet och inte kostar mycket? Samt om det nu fungerar att göra så som jag har tänkt:

  • Tanken är att placera förstärkaren inomhus och dra kablar ut till högtalarna.

  • Går det på "alla" surround förstärkare att spela stereoljud på 4 högtalare? Dvs, om jag kopplar ett par på front höger/vänster och andra paret på back höger/vänster, visst kommer alla surroundförstärkare då spela stereo på de två paren utan konstigheter?

  • Jag gissar alla surround förstärkare går att ställa in så dom startar/går igång när man börjar casta till chromecasten som är kopplat på en HDMI-ingång. Alternativt att man har förstärkaren på 24/7 (om inte det kan vara skadligt för äldre förstärkare?)

  • På specifikationen för högtalarna står det att en förstärkare som ger 20-100W rekommenderas. Jag behöver således hitta en förstärkare som ger ca 100W per kanal (?). Gör det något om förstärkaren kan ge mer än 100W? Hur mycket skillnad gör det, låt säga om man har en förstärkare som ger 20W jämfört med en som ger 100W?

  • Något annat än effekten jag behöver ha koll på vad gäller förstärkaren?

Kablar

  • Kablarna kommer bli rätt långa, upp emot 20-25m för den högtalaren som är längst bort, och kanske 7-10m för den som är närmast. Är det något jag bör tänka på gällande längden på kablarna?

  • Några av kablarna kommer att gå i samma rör som elkablar (240V, 10Amp, 3 trådar) när jag drar kablarna inifrån och ut. Kablarna kommer in väldigt nära elcentralen i huset. Kan ljudet störas av att dom ligger nära elkablarna/centralen? Bör man köpa speciella ljudkablar för det ändamålet?

  • Något annat gällande kablar jag bör tänka på? Exakta kablar kanske jag får återkomma med en ny fråga när jag vet exakt vilka högtalare/förstärkare/längd som det blev. Jag är ingen audiofil, så det behövs inga guldkablar eller nått special, men jag vill ju såklart inte att det ska låta dåligt eller att man hör störningar i ljudet.

Övrigt
Något jag missat, resonerar jag rätt, är det ett galet projekt? Jag vill såklart ha en bra uppsättning med bra ljud och helst inte betala något alls.

Av sjõbbe
Skrivet av JonasT:

Jepp, den inbyggda HBO Max-appen ger inte HDR överhuvudtaget på C7:an. Använder en Chromecast Ultra nu för HBO Max för att få ut Dolby Vision.

Ah trist, verkar dock inte vara så mycket som går i HDR än så länge. Har du koll på hur det är med 4K och 5.1 ljud? Bilden såg rätt krispig ut, kändes som 4K, men kanske bara är bra 1080p? Ljudet har jag inte haft möjlighet o testa ännu då mitt ljud inte är inkopplad just nu. Har det vanligtvis kopplat via optisk ut till förstärkaren.

Av sjõbbe
Skrivet av JonasT:

Jag får inte HDR att fungera på min LG C7 via den interna HBO Max-appen.

Testat något mera? Jag får inte heller någon HDR-symbol, varken HDR eller Vison ikon, när jag drar igång filmer i appen som det står att skall vara 4K hdr dolby vision.

Har en LG oled C7 jag med.

Av sjõbbe

Fryser/svart skärm vid spel

Hejsan,

Jag installerade nya Call of Duty spelet här om dagen. Men de går inte att spela då bilden fryser och ibland blir helt svart. Detta sker lite nu och då. Men alltid i spelet, inte i menyer eller liknande. Så måste ha nått med belastningen på grafikkortet att göra. Låter man det vara när det fryser så blir de helt svart och till slut så kommer de ingen signal till skärmen.

Jag spelar inte mycket så därför har jag inte märkt av det här felet tidigare. Jag lånade förra COD av en kompis den här tiden ifjol och testade spela det. Minns att det låste sig en gång då och jag trodde de var tillfälligheter, det var en bit in i spelet (~3:e uppdraget). Testade dock inte spela mera efter det.

Känns lite dumt att inte kunna spela på sin dator när jag nu äntligen har lite tid över till att spela, och dessutom verkar nya COD vara riktigt skoj.

Mitt system:

Windows 7 professional x64
Intel Core 2 Quad Q9550 @ 2,83GHz
4GB ram minne
Asus P5E
ATI HD 3870x2

Jag har följt temperaturerna lite när jag har spelat. CPUn ligger stabilt runt 45 grader. GPU har legat runt 71-74 vid låsningarna. De är orginalkylning på grafikkortet och har även testat med lådan öppen.

Mitt grafikkort har 4 utgångar och jag använder 3 av dom till tre skärmar, då jag inte har crossfire på. Men jag har testat spela både med crossfire på och av.

Har sökt runt lite här i forumet men inte hittat nått som passar riktigt mitt problem. Någon som har nån aning om vad det kan vara som orsakar detta?

Edit: Installerade om senaste drivrutinerna nu och testade igen. Med crossfire på. Det frös redan vid 64grader den här gången. Jag lät de va utan att tabba ur och då blev det bluescreen tillslut. Hann inte läsa allt, men atikmdag.sys var iaf den fil som nämndes vid bluescreenen.

//Sjõbbe

Av sjõbbe

Jag har fått de o fungera med allt. Men stoppar man i ett par hörlurar o den frågar om de är hörlurar o du trycker på ja så ändrar den utgång till front-speakers uttaget. så sätt högtalarna där dom ska va o hörlurarna i frontpanelen (om du har den i kopplad).

Av sjõbbe

jag var o köpte en konverterare för säkerhetsskull idag. så nu har jag 24pin i moderkortet men fortfarande inget ljud.

EDIT:

Det här är enormt pinsamt.

igår när jag försökte som mest med drivrutiner och grejer så fick jag det inte att fungera, och sedan dess har ja låtit högtalarna vara som dom är hela tiden.
Men nu mitt i allt satt ja i ett par hörlurar o testade o då fungerade det. Det betyder att jag måste ha satt mig på dosan till högtalarna och de hade då ändrat ingång. ojoj... Nått fel var de men nu har jag ingen aning om vad de kan vara då jag inte had högtalarna igång medan jag felsökte.

Tack för eran hjälp iaf

Av sjõbbe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gurreeb
16 fas störmförsörjning finns inte. där emot finns det 16 pin som inäbär att moderkort får mer störm till Minnen cpu pci och lite av varje så den enskilda 8 pins inte behöver jobba lika hårt.

Du tänker väl på 4 och 8 pin kontakterna? Går väl även att ha 2x 4 pin i den också?

Av sjõbbe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HOch[ninja]
Jag Har nyss skaffat ett asus p5q-e och det krånglar mitt ljud lite granna. Som du säger så känner den av vad det är man kopplar in för något på ljudkortet. När jag kopplar in mina hörlurar så säger den att jag ska koppla in den i grön kontakt. Problemt är att jag har satt i den i grön kontakt. Säger jag att det är hörlurar jag kör med så blir det inget ljud. Men om jag istället ställer in att jag har högtalar så får jag ljud. Så du kan kanske testa den fram lite. Vet inte om det är till ngn men iaf

Mvh Markus

Hum... jag har testat på massa olika sätt nu. Fungerar fortfarande inte.

Fick även världens mest givande svar från asus just:
"Exactly how have you connected your speakers?"
Och såklart så krånglar det så de går inte att svara på det.

Jag blev o fundera på om det här kan ha o göra med att jag har en 20pin strömkontakt till moderkortet istället för 24pin som det skall vara. Enligt flera forum ska det inte spela någon roll men kanske gör det iaf?

Tack

Av sjõbbe

Japp de är aktiverat i bios.

Vill helst använda mig av windows xp. och eftersom jag har 4GB ram så vill jag använda x64 varianten. O drivrutinerna ska stöda win xp x64 enligt vad de står vid nedladdningen från asus hemsida.

Av sjõbbe

Inget ljud. Asus P5E

Hejsan.

Har googlat runt och tittat på asus hemsida i forumet och andra delar av supporten. Försökte tom skicka en Technical Inquiry Form men det fungerade inte att välja modell på moderkortet (tom rullista) och den godkände inte formuläret utan att man valde modell. =S
Verkar som de finns en del som har problem med det integrerade ljudkortet, men jag har inte hittat någon lösning.

Installerade windows xp x64 sp2 igår och har inte fått något ljud ur datorn än.
Har installerat om drivrutinerna från skivan och även testat senaste drivrutinerna från asus hemsida. SoundMAX

Alla drivrutiner är installerade för de andra delarna i datorn och allt verkar fungera bra. Får inga error messages eller liknande när jag försöker spela upp ljud heller, de är bara tyst. SoundMAX känner tom av när man sätter i en kontakt i ljudkortet och frågar vad de är man har kopplat in.
Jag har inte frontpanelen kopplad just nu så den stör inget heller.

Nån som har någon aning om vad som kan lösa detta problem? Eller vart kan man vända sig för ett sånt här problem.

Mitt system:

quad 2 core q9550
4GB DDR2 PC6400
Gecube ATI HD3870x2
Asus P5E

tacksam för svar

Av sjõbbe

http://www.youtube.com/watch?v=rzWGRmeVOO4

Kan de vara de där problemet?

Jag tycker det låter som strömförsörjningen. eller glapp någonstans.

Av sjõbbe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
Kanske någon skulle ställa den självklara första frågan? Vad är det för komponenter som är nya?

Han har ju listat sina nya delar i första inlägget och de gamla delarna är troligtvis de som finns i hans sign.

Av sjõbbe

Har du installerat om ditt operativsystem? Det är att rekommendera. Hade du liknande hårdvara i den före kan de räcka med att installera om drivrutiner, men helst skall du installera om det helt o hållet.

Av sjõbbe

Det var såklart velociraptorn diskarna jag menade när jag pratade om raptordiskarna. Den nya modellen dvs. Visst kostnaden per GB är rätt dyr men som systemdisk anser jag att den kan passa riktigt bra. Dessutom kan de vara en ide att ha diskar med material man vill ha sparat på en skilld disk från systemet då systemdisken lär gå konstant. Med tanke på livslängden. Vet dock inte hur pass mycket de spelar in i livslängden.

Av sjõbbe

Jag skall själv om 1-2 vecka inhandla ett liknande system som du har på gång nu. Fast lutar mera åt en Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz som processor. Är inte så mycket ute efter o klocka den men om det går fint och lätt så kanske de blir några MHz. Dock är jag ute efter att få datorn tyst i första hand. Är den processorn prisvärd? Såg att priserna sjönk ordentligt nu i augusti.

Blir även en 150GB raptor disk för min del. Där kan jag säga att det hjälper mycket att ha systemet på en så pass snabb disk. Loadtider i spel och liknande. Själv spelar jag inte speciellt mycket men anser ändå att de kommer passa fint med en snabb systemdisk.

Är också intresserad av hur pass stor skillnad det är på ddr2 och ddr3. 4-8 GB i minne hade jag tänkt mig. Beroende på priset då eller ddr2/3-valet.

Din moderkortsfråga är också av intresse. Skall även själv ha ATI/AMD grafikkort och gärna ett moderkort som stöder Crossfire då. Men då gäller det ju också att veta om man skall ha ddr2 eller ddr3.

Nu kanske jag inte tillförde så mycket för dig men ist så hakar jag på och snor de tips du får nu.

Av sjõbbe

Förlåt nu att ja sliter upp den här gamla tråden. Men jag undrar precis samma sak som trådskaparen.
Jag ligger lite efter i grafikkortsutvecklingen på senare år så därför har jag ingen större koll på serierna som finns ute.

Jag skulle vilja köra 3 skärmar på samma gång. Även en tv (hdmi) ibland men de är inget måste.
På er som svarat i tråden låter det som det endast går med Matroxkortena.
Stämmer detta? Eller har ja misstolkat era svar?

4xdvi på ett ati grafikkort måste betyda att man kan köra 4 skärmar på samma gång. (iaf i min värld, varför skulle dom annars ha 4 utgångar om dom ändå inte går att använda på samma gång)

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?r=271438
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=270596

Dessa två har jag tittat på.

Är den modellen ett bra grafikkort i övrigt?

Hur är ljudnivån på ett grafikkort i den där klassen i dagens läge. Finns de passiva/tystare 3e parts kylare till x2 kortena?

Tacksam för svar.

Edit: Läste det här i en recension av ena kortet.

Not only does it have two ATI Radeon HD 3870 graphics processing units (GPUs) onboard, it also has four DVI ports – twice the amount of a typical card. This means you can attach up to four monitors to your PC, boosting your productivity and making your friends and colleagues jealous of your vast desktop expanse.

CrossFire is enabled on the card by default (and you can use this card even if your motherboard doesn't support CrossFire), but if you plan on using four monitors, you'll have to disable it. With CrossFire disabled, you'll still be able to play games, of course, you just won't be able to harness the power of both GPUs. Luckily, with CrossFire enabled, you can still use a dual-monitor setup, so it's not all bad.

Så är de inte ett dualcore grafikkort? bara två grafikkort som sitter på en o samma platta?
Kan man växla mellan crossfire och icke crossfire i operativsystemet eller krävs de en reboot för de?

Av sjõbbe

Sänds inte allting i 1080p? Jag har ingen hdtv kanal att kolla upp detta mot. Men i USA sänds iaf allting i 1080p sen skalar tven eller hdtv-boxen ner de till de passliga för den tv man har. Så har iaf jag förstått de. De är ju samma på blueray och hddvds där är allt i 1080p sen när man tittar på de är de ju oftast bara 720p eller 1080i som man ser på, om man nu inte har nån monstertv eller projektor som nu råkar klara 1080p.

Av sjõbbe

Jag har läst att HDTV kanaler i full hd (1080p) tar ca 30Mbit/s om nu de kan stämma. Men sen tar de säkert sällan fullt 30Mbit heller. Om man tittar på IP-tv i dagens läge så behöver man ca 6Mbit som max för en tv kanal men inte alls alltid som den ligger o snuddar på 6Mbit, oftast lägre. Så ja de behövs ca 100Mbit ner för att kunna se tre kanaler på samma gång och vara säker på att de fungerar.

Av sjõbbe

Extream-ADSL Kan du ju i princip köra i dagens läge med. Vet dock inte exakt om de är just Extream-ADSL de jag tänker på. Men Jag jobbade ute på fältet för en ISP förra sommaren. Och då fick ja höra att man kunde köra en variant av 2 st adsl2+ linor. och de ger ju iaf samma hastighet som Extream-ADSL. Dock behövs de ju två kabelpar som bredbandet skall gå över då.

Men jag håller med om att konkurrerande inom uppladdningshastigheten skulle sitta fint. Just nu så kan ju inte ISPerna ens konkurrera då de inte finns passliga standarder för det. Adsl är ett skitpåhitt egentligen. Klart man ska ge lika mycket information ut på internet som man tar emot. annars går ju vissa andra på minus