Artiklar

Artiklar skrivna av Kr^PacMan
26

Thecus N5200

Vi har den senaste tiden testat flera NAS-enheter för konsumentmarknaden här på SweClockers. Vi har sedan tidigare recenserat en enhet som var riktad åt företagsmarknaden, men utbudet är relativt litet på denna marknad, speciellt om man vill ha alla entusiast-funktionerna. Vi skall idag kika närmare på en lite större och dyrare enhet från Thecus som på pappret ser ut som en mycket trevlig sak ur ett entusiastperspektiv.

24

VIA lanserar processorn Nano

Mycket har hänt sedan VIA presenterade sin 64-bitarsprocessor Isaiah som har fått mycket uppmärksamhet i media världen över. Intel har bland annat kontrat med lanseringen av Atom-familjen processorer och helt plötsligt har en marknad skapats för strömsnåla elektronikprodukter som behöver relativt stor processorkraft. VIA har idag officiellt lanserat Isaiah-processorn och namnet på familjen blir Nano.

45

Hembyggd router väcker nyfikenhet i galleriet

Det ställs betydligt högre krav på dagens routrar än vad det gjorde för ett par år sedan. Det handlar inte bara om prestanda, utan även funktionalitet. Dagens konsumentroutrar har många funktioner men de programvaror som finns på Internet som gör om en dator till en router slår enkelt en vanlig konsumentrouter i prestanda och funktion.

26

Intel Atom nu i hemmaservrar

På grund av stabilitetsstrul med Windows Home Server har systemet inte varit lika framgångsrikt som många förutspådde. Dock är hemmaservrar som är kopplade till exempelvis en platt-tv förmodligen en produkt som kommer synas allt mer. Nyligen har en tillverkare presenterat en hemmaserver som bygger på en ej lanserad Atom-processor från Intel.

48

IBM lanserar världens snabbaste superdator

IBM har en lång historia när det gäller till att utveckla världens snabbaste datorer. På den senaste Top500-listan som visar de snabbaste datorerna i världen innehar IBM i skrivande stund både första- och andraplatsen. Tekniker vid IBM håller på att slutföra byggandet av ännu en superdator som utan tvekan kommer bli världens snabbaste.

34

Pressmöte med Toshiba

Toshiba var en av de första tillverkarna som skapade en bärbar dator för cirka tjugofem år sedan. De har sedan dess fortsatt att producera bärbara datorer åt konsumenter och företag. Nyligen släppte de ett gäng modeller som de visade upp vid ett pressmöte. SweClockers var på plats för att titta närmare på de nya datorerna.

33

Zyxel NSA-220

Nyligen publicerades en undersökning gjord av Gallup som visade att över hälften av Sveriges datoranvändare har varit med om att förlora viktig data. Att förlora viktiga bilder, filmer och dokument kan vara mycket smärtsamt och det är delvis därför som NAS-marknaden har växt mycket de senaste åren. Vi skall idag titta på en konsumentenhet från tillverkaren Zyxel.

29

Minimalt och energisnålt från VIA

Att VIA fokuserar på strömsnåla plattformar är ingen hemlighet. Under den senaste tiden har VIA presenterat dels Isaiah-plattformen, men de har även lanserat ett gäng Eden- och C7-processorer. Idag har de släppt ett Pico-ITX-moderkort med en Eden ULV-processor som konsumerar extremt lite energi.

34

Nvidia släpper certifierade drivrutiner

Nvidia har släppt en ny WHQL-certifierad drivrutin för Geforce 6 och framåt. Versionsnumret ligger denna gång på 175.16 och den största nyheten är stöd för Geforce 9800 GTX och Geforce 9600 GSO.

59

Stationär minidator med Linux pressar priserna

Asus ultraportabla dator Eee PC har ruskat om industrin rejält det senaste året och den taiwanesiska datorjätten är inte sena med att fortsätta på samma spår. Nu planerar företaget att lansera en stationär dator i samma serie.

29

Thecus N3200

Hemanvändare och mindre företag har sedan ett par år tillbaka haft ett behov av att lagra dokument centralt samt att ha säkerhetskopior av dokument på en central plats. Marknaden för nätverkslagring är en starkt växande sådan. Två tillverkare som relativt nyligen har intagit den svenska marknaden är Qnap och Thecus. Vi har tidigare testat en NAS-enhet från Qnap och nu är det dags att titta närmare på en nätverkslagringsenhet från Thecus.

52

AMD lanserar tre trekärniga processorer

Det har ryktats en hel del om AMD:s trekärniga processorer under en lång tid, men nu verkar det som AMD bestämt sig för att lansera dessa processorer officiellt. Phenom X3 är modellserienamnet på de nya processorerna som passande nog är tre till antalet.

49

Energisnål 12-tummare från Zepto

Riktigt små bärbara datorer är populära och tillverkare världen över försöker nu överträffa Asus Eee-PC, som var en av modellerna som startade trenden. Den danska tillverkaren Zepto lanserar nu 12-tumsdatorn Notus som har en ovanligt lång batteritid och mycket energisnål hårdvara.

27

Exklusiv kylfläns från Asus

Det finns relativt få riktigt exklusiva kylflänsar på marknaden men de har sin nisch och även en trogen köpskara. Vi har tidigare sett exklusiva modeller från bland annat Noctua och Zalman, men tillverkaren Asus har idag släppt en kylare som släpps i ett begränsat antal och som är dyrare än samtliga luftkylare på marknaden.

11

VIA tar revansch med strömsnåla produkter?

Sedan Nvidia lanserade styrkretsar till Athlon-marknaden och Intel lanserade sin Core 2-serie processorer har VIA haft det mycket kämpigt då den större delen inkomster kom från styrkretsar till AMD-plattformen. Men den senaste tiden har fokus allt mer ändrats från styrkretsar till strömsnåla plattformar, bland annat den nya Isaiah.

86

Snabbare Raptor från Western Digital

Det har tagit ett antal år, men nu verkar det som om Western Digital förstått att en ny Raptor-variant måste lanseras. Till skillnad från förra gången då 150-gigabytesmodellen lanserades handlar det denn gång om en 2,5-tumsmodell med en konstig formfaktor och en hisnande prestanda.

18

Fler energisnåla processorer från AMD

AMD har idag lanserat två nya processorer som marknadsförs som strömsnåla. De följer lanseringen av Athlon X2 4850e men har något lägre pris och prestanda. Modellerna heter Athlon X2 4450e samt 4050e och har förmodligen ett mycket intressant pris- och prestandaförhållande.

38

Snabb hårddisk för servrar utmanar SSD

Sedan länge har det funnits riktigt snabba hårddiskar till servermarknaden. Hårddiskar som har en rotationshastighet om 15 000 varv per minut. I början av 2003 lanserade tillverkaren Western Digital hårddisken Raptor som delvis överförde serveregenskaper till konsumentmarknaden. Tillverkaren Hitachi har idag lanserat den största och troligen den snabbaste serverhårddisken världen sett.

73

Riksdagen sluter upp bakom ny kabelspaningslag

I juni förra året lade bland annat Socialdemokraterna fram ett kontroversiellt förslag som gjorde att Försvarets radioanstalt (FRA) skulle börja avlyssna Internet-trafik som går över Sveriges gränser. Förslaget drevs dock till så kallad minoritetsbordläggning där det vilar ett år. Nu ett år senare verkar det som en majoritet av partierna godkänner förslaget.

82

Asus utmanar Creative med EAX-teknik

Det har varit mycket skriverier kring Creative det senaste året. Den bristande funktionaliteten på Live!- och Audigy-serien i Windows Vista har bland annat kritiserats hårt. Marknaden för tredjeparts-ljudkort har inte varit särskilt intressant då Creative nästan har varit enda aktören. Men för en tid sedan släppte Asus sin Xonar-serie ljudkort vilket rört om grytan lite. Nyligen har de släppt ett tillägg som gör EAX 5.0 möjligt under Windows Vista trots att tekniken är patentskyddad av Creative.