Inlägg

Inlägg som Zax31415926 har skrivit i forumet
Av Zax31415926
Skrivet av osgorth:

Nästan garanterat nån malware pga det du säger här. Sätt igång och kör igenom lite antimalware-program du kan hitta - t.ex. Malwarebytes finns som fri version. Får hoppas den hittar nåt.

Har ju typ ALDRIG haft nåt märkbart virus eller liknande men gjorde en scan och visst fan gömde det sig lite botcoin-miner-trojansmittade filer. Nu verkar det dock fungera bra. Tack för hjälpen!

Av Zax31415926

Apple Magic keyboard till Windows - felsökning

Jag köpte för några månader sedan ett Apple magic keyboard när jag läst att det skulle fungera till Windows. Hittade ett begagnat av en kille och det funkade perfekt att synka via en bluetooth dongle.

Nu helt plötsligt funkar tangentbordet endast med sladd. Trodde det var något med batteriet först men lägger man till en enhet så hittar datorn tangentbordet och efter att ha gått igenom processen står det att det är paired. Det funkar dock inte...

Har någon en lösning på problemet? Det har ju fungerat felfritt innan! Sökte lite om man kan factory resetta det men då behöver man såvitt jag vet en Mac vilket jag inte har.

Edit: Körde en virusscanning och hittade några skumma filer. Tog bort dem och nu funkar allt som det ska.

Av Zax31415926

Jag kanske ska förtydliga att jag inte har varken öppnat eller rört något i datorn sedan jag låg på låga 30 i idle. Jag har dock nu upptäckt att symptomet inte alltid uppkommer, när jag startat om datorn etc. Men NÄR det händer så har jag noterat att coretemp faktiskt visar att alla kärnor jobbar 100%! Så fort man går in i task manager så lägger de av dock. Sökte lite på detta och hittade att det kan vara malware i stil med coinminer men då borde den köra igång igen så fort man stänger task manager. Detta har inte hänt mig och som sagt, det verkar inte ALLTID vara såhär efter att jag startar datorn....förstår ingenting.

Av Zax31415926

Har kollat i BIOS nu och där får jag helt andra temperaturer. Där ligger cpun stadigt på 30 grader....så fort jag kommer in i windows visar MSI:s mjukvara närmare 60 grader....jag tänkte att programmet kanske hade ballat ur så jag installerade även coretemp, men den visar samma höga värden....Vad är det som händer? Uppenbarligen visas ju just cpu-tempen fel i windows.

Av Zax31415926

Varför blir min CPU helt plötsligt ständigt varm?

Hallå där,

Köpte ett nytt system någon månad tillbaka, bland annat en Ryzen 7 3700 och ett MSI B450 Tomahawk. För att få tystare kylning köpte jag även Noctuas senaste monsterkylare och använde både fläkt frmaför och bakom kylaren. I idle låg cpu:tempen nere på typ 28 som lägst om jag maxade fläktarna.

Nu har jag noterat att cpun ständigt ligger på 58 grader med fläktarna på max, jag fattar ingenting. Testar jag att skruva ner dem så de går på typ 25-50% blir det marginell skillnda, tempen stiger till 62. Vad i hela friden har hänt? system temp är 34 grader vilket väl ändå är normalt? Andra värden jag kan se mäts är MOS och PCH. Jag vet inte vad detta är men de temperaturerna ligger på 40 respektive 39 grader vilket inte låter högt för mig.

Vad är det som har hänt med min cpu-temperatur tro?

Av Zax31415926

Uppgraderings-råd. Och räcker mitt PSU?

Hallå där,

Känner att jag behöver uppgradera min rigg med nu och tänkte väl uppgradera både moderkort, cpu, minnen och grafikkort. Inte top of the line-paket, men ändå en "hyffsat bra" modell med dagens mått.

Behöver jag köpa ett nytt nätaggregat också? Jag har för närvarande ett Seasonic 600w som jag inte riktigt minns när jag köpte, men det är säkert 7 år på nacken minst. Kostade någon tusenlapp då. Gammalt förvisso, men enligt min super-lekmannamässiga bedömning så är ju nätaggregaten som säljs nu av samma watt-antal?

Jag funderar på det här uppgraderingspaketet från Komplett. Är det något att ha tro? Finns det bättre prisvärda alternativ?

Min primära orsak till uppgraderingen är egentligen att min dator har väldigt svårt att hänga med i att redigera 4k-videomaterial. Men när jag ändå uppgraderar tänker jag att jag lika gärna kan börja spela Read Dead Redemption när det ändå kommer nu. Nån bonus vore väl att åtminstone kunna spela GTA6 HYFFSAT på den aktuella riggen när nu det kommer, vilket enligt nuvarande beräkning skulle kunna vara kring våren 2022. Skulle den där riggen kunna hänga med om tre år?

Av Zax31415926
Skrivet av Tommty:

@Zax31415926:
En vanlig glödlampa dimmras med en TRIAC som helt enkelt sänker volten ut till lampan, Beroende på typen av LED lampor krävs det att drivdornet klarar av att hantera detta. om inte uppstår någon av de 3 symptomen ovanför.

TL;DR köp även en LED dimmer, dem är dyrare men du slipper strulet.

Jag tänkte att jag i så fall testköper en enstaka lampa. Om inga symptom uppstår, är det/bör det/betyder det nödvändigtvis inte att det kommer fungera med 19 till då?

LED-dimmer får nog bli sekundärt, nu är jag eventuellt har hittat en smidigare lösning.

Skrivet av Rolle2000:

Här har du en billig dimbar glödlampa med E27 sockel och rätt storlek.
http://www.clasohlson.com/se/Dimbar-LED-klotlampa/36-5436

Om du tittar på bilden på din önskade takarmatur kan du se att de monterade glödlamporna är toppförspeglade. Skulle tro att det är att föredra med en armatur av det här slaget där lamporna sitter fritt utan skärm eller täckande reflektor. Risken med en lampa som inte är toppförspeglad är att du blir bländad, om den sitter lågt vill säga, och att ljuset i rummet inte blir lika fint.

Lycka till.

Nu missade ju jag iofs att armaturen har e14-sockel. Men som jag skrev så är det ju topförspeglade lampor jag är ute efter. Den du länkar till är ju inte det. Eller missar jag nåt här?

Av Zax31415926
Skrivet av Ragster:

Jag måste säga att det är konstigt att denna lösning inte uppmärksammats. Varför tar du inte och köper led-lampor som alla andra idag? Ett lågt watt-tal på ledlamporna = du behöver inte ens bry dej om att byta dimmer.

Där har vi ju en fantastisk lösning. Så länge jag köper dim-bara LED-lampor så kan jag trycka in dem på samma sätt som vanliga glödlampor alltså? (Har just nu en länga med fem st GU10-spottar, både LED och vanlig halogen eller vad man säger, och alla lampor går bevisligen att dimra med min dimmer. Då ska det alltså inte vara annorlunda med dimbara E27-lampor?)

Nu tänkte ju jag iofs ha såna där med silver-topp, och lampan rymmer ju 20 st. 20 st såna här blir ju inte som hittat direkt.....

Av Zax31415926

Köphjälp: Dimmer till 500w taklampa

Jag tänkte införskaffa en taklampa av följande modell
http://www.buildor.se/malmbergs-taklampa-palace-20x25w-ip20
Eftersom den kräver 500w så misstänker jag att min nuvarande dimmer inte klarar av det, därför skulle jag behöva köphjälp. Jag ska få hjälp med själva installationen men jag behöver ju fortfarande veta vad jag har för köpalternativ.

Så.....Här kommer ett frågepaket:
1. För visst är det väl 500w jag behöver?
2. Varför finns det knappt något utbud på en sådan dimmer, är det så ovanligt med ljuskällor som kräver sådana watt-tal?
3. Vilken TYP av dimmer behöver jag - om jag köper en så kallad "universaldimmer" för glödljus/glödlampor (eller vad det heter), är det då ett säkert kort för att det ska fungera? eller behöver jag veta om jag behöver en bak-driven/framdriven dimmer eller vad det nu heter (läste detta nånstanns) och att lampan ENBART fungerar med en dimmer som har samma driv-typ som lampan?
4. Hur hur jag ut information om min nuvarande dimmer - om den är fram/bakdriven, avsedd för LED, glödljus eller hallogen eller om den passa till flera (har för närvarande en lampa med fem halogenlampor som den är kopplad till)?

Vore tacksam om någon kunde hjälpa en ohyggligt okunnig själ inom denna el-djungel.

Av Zax31415926

Jag tänkte väcka den här tråden igen. Jag har nu använt lamporna till ett kort på min tårta i en liten ministudio jag köpte

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/109471...

Funkar bra, men jag är lite sugen på att ha lite starkare lampor. Funkar det att bara köpa en sån här 100w med driver (120wattaren är 100) och trycka ner i det gamla skalet? Eller vad för eventuella problem kan uppkomma? Är LED-modulerna ens lika stora så att den nya passar i "hålet"?

Av Zax31415926

Jag kunde inte i mitt liv föreställa mig att man var tvungen att dra upp vippan så långt, den satt ju stenhårt...jösses. Hur som helst fungerar allt nu så nu ska jag bara inhandla ett par kabelskor. Tack så jättemycket alla för hjälpen.

Av Zax31415926

Jag har fått lamporna att lysa nu iaf, men jag fattar fortfarande inte hur man använder sån där kabelklämma....kabeln fastnar liksom inte utan går att dra ut jättelätt, som att den bara ligger emot. Vad kan problemet vara?

Och du har nog rätt i att jag behöver köpa en kabelsko till jorden mrqaffe

Av Zax31415926

Rouge of Darkness
Den medföljande kabeln var ungefär 10cm lång så jag behöver en kabel

Wh1sp
Tack, nu är jag med på hur klämman används!

mrqaffe
(Har precis googlat att IP65 betyder utomhusbruk-vänlig). Jag har inga planer på att lamporna ska lämna min lägenhet. Om du menar "nätkabeln" = min köpta kabel så finns där en jord-kabel ja. Och det fanns även en i den lilla kabelstumpen som medföljde lampan, den satt fast i lampchassit via en skruv. Då antar jag att du inte har något att invända på den punkten?

OM jag skulle få för mig att ha lamporna utomhus någon gång (antar att du menar under förhållanden där det regnar, snöar, hög luftfuktighet, men däremot inte under normala väderförhållanden i Sverige, typ alla andra väder än regn och snö), vad menar du att felet är i så fall?

Jag vill bara klargöra också, att det är väl viktigt att blå- respektive brun kabel är kopplad till rätt vit sladd? Det är väl inte så att det saknar betydelse vilken vit kabel som kopplas till respektive färg?

Av Zax31415926

Wh1sp
Nu är jag med tror jag. Den här klämman är alltså enbart för att koppla ihop två kablar, så i mitt fall behöver en klämma för blå-vit, och en klämma för brun-vit? Vilket betyder att jag egentligen bara skulle behöva en klämma med två ingångar?

mrqaffe
Jag förstod absolut ingenting av vad du skrev nu. Men jag ska använda mina lampor som belysning till en liten hemmabyggd fotostudio som är i min lägenhet. Är allt lugnt i så fall menar du?

Av Zax31415926

Från början var tanken att skarva på den nya kabeln, men jag har plockat bort den nu istället och håller koll på vilken vit kabel som var kopplad till vilken färg. Och Jorden satt fast i en skruv som sitter på höljet så den fattar jag att jag bara ersätter. Hur gör jag med den här kabelklämman då? Tvinnar jag ihop respektive kabel och klämmer fast i en hål på dosan? Det ser ju ut som att kablarna kommer nudda varandra, de ligger ju jättetätt...?

Tackar för övrig allmän el-information

Av Zax31415926

Hjälp: Koppla strålkastare till "apparatkabel"

Hej

Jag har köpt två st såna här LED-strålkastare (30w) som kom med kabelstumpar bara. Jag har kollat på en instruktionsvideo på youtube men vill ändå höra med folket eftersom jag inte kan något om el (Antagligen kommer jag ändå kolla med en kompis som kan detta eftersom man inte gärna höftar när det är el inblandat).

Jag har köpt en sån här kabel till som jag tänkte knipsa av (det finns en blå, en gul och en brun kabel på insidan) och bara koppla till lampans kablar. Såhär det det ut på insidan av lampans skal:

https://imagizer.imageshack.us/v2/1200x715q50/673/SuJSiU.jpg

Vilken kabel ska in var? Är det bara att koppla ihop kablar med samma färg? kan jag göra det i en sån här?. Kan man vara säker på att det inte är något fuffens med den där drivern, utan den röda kabeln motsvarar den vita kabeln på samma höjd och den svarta motsvarar den lägre vita kabeln?

Bonusfråga: Jag kan absolut ingenting om el och undrar hur det är det här med ampere och volt. "Reglerar den här drivern alla strömförbindelser mellan min lampa och väggutaget? Hur läser man av input och output? Kan jag påverka detta på nåt sätt?

Lite virriga frågor möjligtvis, men jag är bara ute efter att lära mig lite om det här området när jag ändå är på gång att fråga.

Av Zax31415926

Tack för svar. Jag har något seasonic 600w. Vad kan det bero på att min pcie-connector och den medföljande har olika antal kablar i sig?

Av Zax31415926

Allmän hjälp till mitt nyinköpta grafikkort

Jag köpte ett nytt grafikkort igår - ett Gigabyte GeForce GTX 970 Windforce 3X OC men jag känner mig lite vilsen. Man ska koppla in en 8-pins och en 6-pins PCI-e-kabel i kortet. Medföljande kablar är en sån här och en motsvarande fär 8-pin.

Fråga 1: Måste båda platta (4-pins-connectors?) vara ikopplade till nätagget för att pci-e-kabeln ska få tillräckligt med ström?

Fråga 2: Jag noterar att jag redan har en 6-pins pci-e-kabel i min PSU. Den skiljer sig dock i att det är en kabel i varje "pin". Jag noterar att de medföljande kablarna jag fick inte har kablar i alla pins. Vad beror detta på? Jag måste väl ändå kunna använda min PSU-anknutna pci-ekabel till grafikkortet, eller kommer det får för mycket ström eller så?

Bonus: Kan man koppla in tre skärmar i kortet samtidigt? Vilka anslutningar är bäst? Kommer jag kunna spela på två skärmar samtidigt? Tillverkas inga manualer till grafikkort längre?

Av Zax31415926

*CPU: Intel Core i5-3570K
*PSU: Något Seasonic på 600w
*Moderkort: ASUS P8Z77-V
*Gränssnitt: PCI-e
*Vilka spel du ska spela: Köper i princip grafikkortet enbart för att spela GTA V
*Vilken upplösning du spelar i: Hmm, svårt. Men jag antar att iaf 1280x...? 1920x....?
*Din ungerfärliga budget: runt 3 000 kr
*Är det viktigt att grafikkortet är tyst? Isåfall: Nej, men jetmotorer undanbedes.
1. Är du beredd att lägga ca 200kr extra för att det ska vara tyst: Ja.
2. Skulle du kunna montera en kylare själv för att få kortet tyst: Nej, jag har ingen plats för det eftersom jag har ett annat grafikkort till min tredje skärm på PCI-e-platsen under.

Skulle uppskatta lite tips då jag känner att jag inte har någon koll alls längre inom tekniken. Utgör min dator någon flaskhals förresten? Uppgraderade förra året, men man vet ju aldrig med tanke på utvecklingen idag....

Av Zax31415926

Jag tackar för tipset med USB-minne! Slängde över en fil där och det fungerar nu! Verkar som att det får bli nåt liknande hädanefter då... Tycker det är märkligt att det inte ska gå att spela filen via nätverket dock, via PLEX.

Tack så mycket för hjälpen alla!

Edit: Nu verkar nästa problem dock vara att TV:n inte kan spela upp undertext i form av srt-filer. Förslag på lösning?