Inlägg

Inlägg som jonasy har skrivit i forumet
Av jonasy

Kortsluta nätverkskabel?

Hej,

Skulle vilja flytta bredbandsuttaget i min lägenhet. Det är ett vanligt nätverksuttag från en vanlig Cat5/6 kabel så det skall inte vara några problem.

Dock kan jag ju inte koppla ur den "på andra sidan" och jag behöver klippa den för att kunna dra den genom väggen. Kan det skapa problem om jag då kortsluter kabeln? Hur skall jag göra?

Mvh

Av jonasy

Länge sedan man postade här Många grymma bilder tidigare i tråden. Sålde min D700 eftersom fotoutrustningen blev helt oproportionerligt klumpig, och köpte en M8 istället. Det är verkligen två skilda världar!

http://ytterfors.se/bilder/2012/L1010935.jpg

Se den i fullstorlek för forumet kommer nog göra en fulnerskalning. Objektivet är ett Zeiss ZM35/2 och det är förbaskat bra.

Av jonasy

Min erfarenhet är att man behöver Office, och då läser jag ändå på teknisk högskola. Föredrar dock Pages för alla mindre dokument som man skriver själv typ cv, cover letters etc och Latex för rapporter.

Av jonasy
Av jonasy
Skrivet av erikom:

Sen är frågan.. behöver man verkligen ett aluminum chassi eller klarar man sig med ett annat billigare tillverkat plastchassi ? Inte någonsin har mina 2 bärbara datorer gått sönder pch båda är gjorda av plast

Frågan är om man behöver bilen på din avatar? Man får ändå bara köra 120 som högst i Sverige.

Av jonasy

Den som inte förstår att våra datorer, mobiltelefoner eller mp3-spelare skulle sett radikalt annorlunda ut utan Steve Jobs måste tappats allvarligt som liten. Sedan kan man diskutera om detta räknas eller inte eftersom han personligen inte stod för de tekniska milstolparna.

Min högst personliga uppfattning är att man är lika delaktig i en uppfinning om man säger åt sin R&D avdelning att "utveckla en produkt som ser ut x och fungerar y". Även om jag tycker frågan är irrelevant, frågan är väl snarare om Jobs bidrog till (dator)utvecklingen och den som tycker annat anser jag ha bevisbördan.

Av jonasy

Intressant undersökning även om jag dog lite inombords när jag klickade i ålderspannet

Av jonasy

24" extern skärm är rätt skönt när man jobbar med bilder etc. Jag har ett fodral från svenska PAP http://shop.papsweden.se/en/laptop-covers/leather-laptop-cove... Dyrt men hög kvalitetskänsla.

Av jonasy

Thunderbolt displayen är okej prissatt, man får betala några tusenlappar för designen och smidigheten jämfört med motsvarande bildkvalitet från andra märken. Men om du inte jobbar med foton eller något grafiskt finns det väl å andra sidan ingen anledning till att ha en så bra skärm.

Jag använder själv en Eizo 24" samt Apples trådlösa tangentbord och externa trackpad. Apples möss har tyvärr en tradition att vara ganska kassa. I min skärm har jag kopplat in en extern hårddisk som används för att ta backup, samt min USB-dac, så jag behöver bara koppla in en usb-sladd i datorn. Har satt fast hårddisken på baksidan av skärmen så den inte syns, väldigt smidigt

Ergonomi och laptops går tyvärr inte så bra ihop pga avståndet mellan tangentbord och skärm ...

Av jonasy

Programmering är väl generellt väldigt o-krävande, så länge vi inte snackar komplex 3D eller gigantiska matematiska simuleringar (det senare är väl knappast aktuellt i Java ...).

Av jonasy

Grattis!

dampus: Det kan du välja när du startar om datorn. Personligen stänger jag bara av datorn (startar om) i samband med systemuppdateringar som kräver det, annars låter jag datorn gå ner i viloläge.

Alla får såklart tycka som de vill, men just fönsterhanteringen tycker jag personligen är helt fantastisk i OS X - särskilt efter Lion. Rekommenderar dock deras externa track pad om man sitter med externt tangentbord/skärm.

Av jonasy

Om du inte gillar Airen är det vansinne att vänta för nästa generation av Pro'n kommer med all sannolikhet se ut som Airen, det vore nog inte orimligt att tro att 13"-modellen försvinner till förmån för 13" Air.

Av jonasy
Skrivet av MrHertz:

På vilket sätt är 11"arens skärm sämre? Jag har en 11:a själv. Jämförde inte skärmarna nåt vidare noggrant innan köp.

Det är bara min erfarenhet efter att ha jämfört dem sida vid sida i affären, så det är inget jag är säker stämmer. Dock måste jag säga att efter jämfört med en kompis Pro insett att betraktningsvinkeln på Airen är dålig i jämförelse. Nu vet jag inte riktigt när detta skulle vara ett problem på en bärbar dator, men det bör sägas iaf.

Fortfarande fruktansvärt nöjd i alla fall!

Av jonasy

Om du bara skall ha det för att lyssna på musik och inte behöver några spel- eller filmfeatures hade jag köpt en extern USB-DAC istället. T.ex Musicstreamern.

http://www.musicstreamer.se/Music_Streamer/Start.html

Av jonasy

Tur det finns ett val då! Dock tror jag det inte dröjer länge innan Pro/Air morfas ihop till en serie, nuvarande 13" Pro försvinner och 15"/17" får nya chassin som påminner om Airen utan cd-läsare etc.

Av jonasy

Ja den klarar Matlab fint, men det där är ju en glidande skala, skall du tugga enorma Monte Carlo-simuleringar vill man ju såklart ha det snabbaste som finns alternativt en serverfarm. Bytte också min vita MB från 2007 och det är helt fantastiskt att datorn är så smidig.

Som sagt kommer en MBA upplevas väldigt mycket rappare ur lådan pga SSD-disken. Sedan är det trevligt att ha den högre upplösta skärmen också. Jag är helt övertygad om att du inte kommer ångra ett köp av en MBA, däremot är nog risken betydligt större om du köper en MBP.

Men generellt när det gäller prestanda så ser jag väldigt få lägen där en MBA är för slö medan en MBP (13") är tillräckligt snabb. Behöver man überkraft räcker nog knappast en 13" Pro.

Av jonasy

Lite svårt att svara när du inte nämner varför du behöver prestandan. Airen är ju (upplevt) väldigt mycket snabbare ur lådan iom SSD-disken. Men behöver du massivt med RAM eller CPU-kraft så har ju Pro'n potential att vara snabbare. Grafikkorten är densamma, givet att vi pratar 13"-modellen men någon annan jämförelse är väl inte så aktuell.

Något som är svårare att få till i efterhand är dock en högre upplöst skärm och ett kilo mindre dator att släpa på. Sen är Air fruktansvärt mycket sexigare också och det är väl i ärlighetens namn en stor anledning till att man köper en Mac i första hand ...

Av jonasy
Skrivet av LeovinceZX:

Kul att höra din åsikt Det där du nämnde med ljudet, påverkar det filmtittandet märkvärt?
Hur ser en vardaglig användning av MBA ut för dig? Slutligen, vet du om din skärm och SSD är från Toshiba, Samsung eller LG?

Min dator används faktiskt till 95 % som stationär dator tillsammans med min Eizo S2431. Till skolan har jag istället med min iPad (så länge jag inte behöver skriva nått), fast nu skall jag snart skriva ex-jobb och då kommer det vara väldigt trevligt att ha en så smidig dator. Återstår att se hur snabb i5'an är på att cruncha siffror i Matlab

Pipet hör man bara när det är helt tyst i lurarna, spelar man musik eller tittar på film kan jag tänka mig att man inte skulle tänka på det mer än i tysta partier. Hade tur och fick både skärm och SSD från Samsung!

Skärmen har inte samma glaspanel på sig som Pro-datorerna och är därför inte lika glossy (men fortfarande glossy), jag kan tänka mig att det är därför att många upplever skärmen som "sämre". Utan att jämföra med något specifikt känns skärmen fullt tillräcklig även för fotoredigering, men YMMV.

Av jonasy

Vansinnigt nöjd med min, som är likadan modell som du är inne på. Enda negativa jag märkt är att jag hör ett högfrekvent ljud i hörlurarna, kan iofs bero på impedansen i mina hörlurar (250ohm) men helt klart ett tecken på att Apples snålat på ljudkretsen.

Jag har aldrig mindre än fem program igång samtidig och min dator flyter på hur fint som helst. Den högre upplösningen på skärmen jämfört med Pro-versionen är mycket trevlig, känns som en perfekt trade-off mellan hög upplösning/läsbarhet på en 13" skärm - tills operativsystemet blir upplösningoberoende någon gång i framtiden dvs. Skärmen tycker jag faktiskt är riktigt bra, däremot är skärmen på 11" modellen synbart sämre om man ställer dem bredvid varandra.

Av jonasy

Har aldrig stört mig på det. Program där man behöver skärmytan brukar normalt sett sköta det där fint själv, till exempel Photoshop. Att maximera sin webbläsare är ju ett fenomen som härleds från Windows (i alla fall tidigare) usla fönsterhantering.

I Lion kan man förstås maximera program som har stöd för det över _hela_ skärmen. Ingen funktion jag använder själv direkt, men kan iofs se lägen där det är användbart.