Inlägg

Inlägg som mixdisk har skrivit i forumet
Av mixdisk
Skrivet av hoz:

går inte det att göra från kalendern respektive adressboken när telefonen är i?

Nej.

Skrivet av Iwar:

iSynk behövs inte längre...

http://www.idg.se/2.1085/1.387994/apple-lagger-ner-isync

numera finns juh icloud!!

Jag försökte förklara det för min mobil, men den höll inte med.

Det löste sig! Tydligen funkar iSync version 3.1.2 i Lion, så det var bara att nalla från time machine.

Av mixdisk

iSync borta i Lion! Alternativ?

Jag uppgraderade till Lion nyss, till min fasa är iSync borta! Finns det något alternativ om jag vill synka kontakter och kalender med min SE J10i (Elm)? Jag har inga problem att betala en slant, bara det funkar.

Jag testade att lägga in iSync.app från en tigerinstallation, men den klagade på att det var fel version av os x. Jag skulle vara evigt tacksam om någon med senaste versionen av iSync skulle kunna lägga upp filen så att jag kan testa om den funkar i Lion.

Av mixdisk

Tack Emil!

Av mixdisk

Ja, det kan man. Jag har själv gjort det. Se till att du följer alla regler bara.

Av mixdisk

Är det den här effekten du menar med att kyrktorn lutar in?

http://pici.se/pictures/vuQIDYXvA.jpg

Det är inte distortion, det beror på perspektivet och är ingen defekt. Så här ser distortion ut:

http://pici.se/pictures/OFrJIdPkB.jpg

Inget jättebra exempel, men om du kollar på taklinjen så ser du att den är lite böjd, det är distortion.

Mitt tips är att testa olika märken och se hur de känns. Om du inte tänkt köpa massa objektiv och tillbehör spelar inte märket någon roll. Annars är det Canon och Nikon som gäller.

Av mixdisk

http://pici.se/pictures/oKssdsOwZ.jpg

Har skaffat lite prylar för att trigga blixten trådlöst, riktigt roligt!

Av mixdisk

Den hade ju visst stöd för full HD? 1440x1080 är full HD. Inte widescreen dock.

Av mixdisk

Don't feed the trolls...

Av mixdisk

Testa att sätt blixten i manuellt läge istället för TTL. Du hittar inställningen om du letar lite bland menyerna.

Av mixdisk

När jag handlade från B&H ville de ha en bild på kreditkortet. Inga problem, både B&H och Adorama är seriösa butiker som går att lita på.

Av mixdisk

http://pici.se/pictures/CbMcWHFgl.jpg

Ungefär lika spännande och unikt som Turning Torso.

Av mixdisk

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=cb-2lve

Rätt dyrt, borde gå att hitta billigare på tradera eller ebay.

Edit: jag tror inte IXUS 60 är Ixy 600. Men kolla batterimodellen (NB-3L, NB-4L etc.) så hittar du rätt laddare.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Ja, så du tjänade ett steg på att ha din synctid på 1/500, du fick ju knappast kort skärpedjup eller några specellt fördelaktiva förhållanden ändå.

Varför skulle man vilja höja ISOn?

Ja, du kan ha ett stegs skillnad, oj vilken effekt.

Ja, givetvis är det bara fördel med en snabbare synctid om man inte förlorar något på det, det har jag inte sagt. Men att det är så överdriven skillnad med ett steg är ju att ta i.

FP-sync är givetvis användbart, bara för att du inte har anvädning för det så betyder det inte automagiskt att är värdelöst.

För att ta en exempelsituation när FP-sync var riktigt bra att ha. (Nu är bilden inte världens bästa exmpel eftersom den är väldigt tight komponerad men det funkar).

http://farm4.static.flickr.com/3393/3522493463_d845aeb159_o.j...

Förklara gärna för mig hur jag skulle löst den här situationen bra utan FP-sync för att lätta upp skuggorna i ansiktet.

Bilden är tagen med f/2.8 och 1/1500.

Jag kunde ha kört med f/4.8 istället för f/6.7 om jag hade haft 1/500 istället för 1/250, knappast någon mirakelskillnad?

Om man har lust att trixa lite kan man täcka alla kontaktstift i blixtskon utom det i mitten. Då kan Nikons kameror med elektromekanisk slutare synka även på snabbaste tiden. Då är det plötsligt 4-5 stegs skillnad (1/4000 eller 1/8000).

Om man bläddrar runt lite bland Joey Lawrence's bilder ser man verkligen hur man kan använda blixt i starkt solljus. (Kolla under "Personal > Abbysinia och Holy Men")

Resten orkar jag inte kommentera.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Ja, för att balansera ljuset mot en ljus himmel, men inte fan behöver du snabbare slutartider än 1/250 då?

Och ska du fota porträtt kör du väl knappast med bländare 8 heller? För f/8 ger ju knappast kort skärpedjup.

Och jo, slutartider över 1/250 påverkar blixtstyrkan. Under den "vanliga" synchastigheten är det ju dock ingen skillnad.

"Grejen är den att ju kortare tid du kan använda desto lägre effekt behöver blixten ha." Vad menar du här? Ja, om du menar tider över FP-sync men du motsäger ju dig själv med att slutartiden inte påverkar exponeringen vid blixtbilder?

Enda anledningen till att man behöver snabbare synchastighet än 1/250 är ju om man ska ha porträtt utomhus vid starkt solljus och vill ha kort skärpedjup.

Jag har några bilder tagna i solljus med blixt. De flesta ligger runt 1/500 och f/8 men någon var på f/14.

Man måste inte ha kort skärpedjup så fort det är ett porträtt. För övrigt var det bara ett exempel, häng inte upp dig på siffrorna.

Läs den här meningen igen och försök förstå varför man kan ha lägre effekt på blixten och samma balansering av bakgrundsljuset: "Med en kort slutartid kan du höja ISO-värdet eller ha större bländare och samtidigt ha samma balansering mot bakgrundsljuset."

Hur man än vrider och vänder på det är det bara fördelar med en kort synktid. FP-sync är inte användbart eftersom det tar så mycket effekt.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Frågan är varför man skulle vilja använda f/8 och slutartider snabbare än 1/250?

För att balansera ljuset mot en ljus himmel t.ex. För övrigt var det bara ett exempel.

Grejen är den att ju kortare tid du kan använda desto lägre effekt behöver blixten ha. Slutartiden påverkar inte exponeringen vid blixtbilder, däremot gör bländaren och ISO-värdet det. Med en kort slutartid kan du höja ISO-värdet eller ha större bländare och samtidigt ha samma balansering mot bakgrundsljuset.

Försök ta lite porträtt med kort skärpedjup och upplättningsblixt i starkt solljus. Det går inte om du har kort synktid.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Nej, alla kameror stödjer inte det men då får man väl köpa en sådan kamera som har det om det är så viktigt att ha hög synchastighet? Ja, FP-sync tar lite styrka från blixten, vet inte om det tar någon styrka på 1/250 men den blir svagare på snabbare slutartider.

Tja, att D70 skulle vara sämre kamera än D40 är nog mer en smaksak, för mig överväger det att D70:n har inbyggd AF-motor.

Vad är bökigt med FP-sync? Bara att aktivera i kameran så är det klart? Ger väldigt låg effekt är att underdriva. En vanlig speedlight är knappast något för seriebildtagning i solsken utan FP-sync heller.

Det är bökigt med låg effekt och lång uppladdningstid.

Tar lite styrka? Det tar massor. Räckvidden är 8.0 m med 1/250 (ISO200 f=50 mm f/8). Med FP-sync och 1/500 är räckvidden nere på 2.7 m. Det är drygt tre steg skillnad, alltså går det åt 8 gånger mer ljus bara för ett stegs kortare tid!

Jag får väldigt korta uppladdningstider och hög effekt med min SB-800 med en synktid på 1/500. Hur man än vrider och vänder på det är det inte annat än en fördel.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Isf borde han ju hylla D70 också.

Och om han inte vore ett nötägg skulle han bara kunne sätta en SB-600/800-900 på kameran med FP-sync och synca blixten på alla slutartider.

Nej, D70 är mycket större, klumpigare och är allmänt omodern.

Han använder en SB-400, även det för det lilla formatet.

FP-sync är rätt bökigt, ger väldigt låg effekt. Inget för seriebildtagning i solsken mao.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dax
Måste kolla med er. såg i reklam bladet för Mediamarkt att dom säljer en D90 18-105, 50mm + batterigrepp för 14.995:- är det ett bra pris eller?

Nej, det är för mycket. Samma grejer kostar 15230:- på Cyberphoto och det är utan erbjudande. Dessutom är Cyberphoto ganska dyra.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
En del av det han skriver finns det en portion sans i. I många fall håller jag till och med med honom i sak, men han är väldigt svart eller vit i sitt tyckande och han skriver en hel del kontrovesiella saker bara för att skapa trafik till sin hemsida.
I mångt och mycket går hans skriverier ut på att: "Proffshus är det sämsta man kan köpa, för de kan inget som inte en instegskamera kan och kostar 5ggr så mycket." och att "AF-S 18-55 är det bästa och enda objektiv man behöver, att köpa något annat är vansinne!" osv. Nu tog jag två exempel ur luften och han har kanske inte skrivit just så, men det är mycket sådana saker han skriver. Hade han varit seriös hade han givit en lite mer nyanserad bild istället.
Så även om det kanske inte är rena felaktigheter han skriver så är det kanske inte så mycket till hjälp för de som läser det han skriver. Särskilt inte någon som inte är insatt i ämnet och inte kan skilja ut vad som är vettigt och vad som är rent raljerande.

Är helt inne på ditt spår ang. Ken Rockwell.

Det är knappast en slump att han t.ex. listar Nikon 18-55 som Nikons 2:a bästa objektiv, någonsin. Många klagar på den gluggen och tycker den inte ens duger som dörrstopp. Därmed upprör han många och genererar mer trafik. Men det han skriver stämmer, om man ser det från hans perspektiv och funderar på vad han menar att man ska använda sakerna till. Han säger själv att han gillar att skoja till det, dessutom kan det låta som att allt han skriver är ren fakta "så här är det". Har man då svårt att tolka text eller inte är tillräckligt uppmärksam är det lätt att får fel uppfattning.

Så, har man ingen känsla för subtila skämt eller svårt att bilda sig en egen uppfattning har man inget där att göra.

Gillar man däremot att läsa (ofta från ett sunt perspektiv) att läsa recensioner och artiklar men en smula humor är sidan underbar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bluray
Det där har jag faktiskt märkt av något, han vurmar inte sällan för sin D40 och förkastar DXXX serien som en klumpig och "onödig" investering, vilket torde vara lätt gjort när man har alla modeller till hands och kan välja den som passar bäst för dagen, något vi vanliga dödliga knappast kan göra...

Tack för det snabba svaret!

Anledningen till att han höjer just D40 till skyarna och inte t.ex. D40x eller D60 är tack vare den snabba bilxtsynken. Om man inte tar bilder i starkt solljus med upplättnadsblixt spelar synktiden ingen roll. Åter igen, man måste se det från hans perspektiv.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dax
Ok, tack för infon vad för objektiv blir ett bra porträtt objektiv? Som inte kostar en förmögenhet till att börja med.

Men har bestämt mig för D90'n nu blir en beställning inom kort hoppas jag.

Mv Dax

35/1.8G, 50/1.8D och 85/1.8D är bra porträttobjektiv. Vilket av dem är mest en smaksak och beror på hur nära man vill gå. 35/1.8G är nog mest mångsidigt, det går att använda till det mesta.

Av mixdisk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av radaradam
Snell hest!http://farm3.static.flickr.com/2475/3681919560_6dd947a4ce_o.j...

Härlig bild!

http://pici.se/pictures/PhLzatGfV.jpg

De hade visst tagit bort stängslet vid det lokala industriområdet. Ska se om jag kan hitta på något roligare därifrån.