Inlägg

Inlägg som Stormraider har skrivit i forumet
Av Stormraider
Skrivet av Yoshman:

Så kanske det är, men om något har Apple visat att det inte är en naturlag att saker bara stödjer Nvidia/CUDA.

Idag stöds rätt mycket GPGPU-relaterat bra både på Windows/Linux+CUDA samt MacOS/MetalCompute. Att det just nu bara är ljudet av syrsor därefter kommer rimligen ändras, i alla fall för AI (som av de 3 exempel jag gav är det enda jag personligen bryr mig om) givet hypen.

Som slutkund vore det därför trevligt om det görs tester på detta, enda alternativet är ju annars att man själv chansar och i det läget kommer i alla fall jag hålla mig till det man vet fungerar på förhand. Vilket nog är attityden de flesta har här då den är rätt rationell, men det är just också det som gör det nästan hopplöst att utmana en marknadsdominant (här behöver journalistiken hjälpa till).

För just 3d rendering är stödet för AMD dock väldigt lågt, flertalet renderingsmotorer stöder bara Nvidia vilket gör att du alltid måste kolla om AMD stöds om du behöver använda en mjukvara du inte brukar, medan med Nvida så finns alltid stödet redan där.
Om du exempelvis kollar på Redshift som kom 2014 och först fick stöd för AMD 2021 så kan man i detta testet se hur långt efter AMD är.
https://irendering.net/compare-nvidia-and-amd-gpu-when-render...

Att 7900xtx är långt efter 4090 är väl en sak, men den är också långsammare än 4070, vilket är ett kort som är billigare än 7900xtx i dagsläget.
Sen har AMD inget stöd alls i Vray längre för dom enligt utvecklaren slutade lägga stöd på OpenCL. Omniverse är också något som börjar användas mer i branchen och eftersom Nvidia utvecklar det så kommer det nog aldrig finnas stöd för AMD där heller.

Så generellt sett för 3d rendering så är AMD långsammare och har mindre stöd för dom största mjukvarorna som används än Nvida har, och det ser inte ut som det kommer ändras avsevärt i framtiden. Om du är hobbyist som bara behöver Blender eller leka lite i Unreal engine så klarar du dig nog utan Nvidia kort, men om du har detta som jobb där det krävs att du kan jobba med en stor mängd mjukvaror med bästa prestanda så har du tyvärr inget alternativ.

Jag kan dock hålla med dig om att det vore intressant att se andra aspekter än spel vägas in ett sånt här omdöme. Grafikkort kan användas till så mycket mer än bara spela så att det är det enda som vägs in i "bästa grafikkortsköpet" känns lite begränsat.

Av Stormraider
Skrivet av Yoshman:

Skulle vara kul att få med något icke-spel test. Det primärt av två orsaker

1. Nästan av de stora tech-siterna har egentligen några tester utanför spel. Men kan det vara så totalt ointressant med i alla fall något test på acceleration av "AI", 3d-rendering och/eller film transcode? Använder inte någon av de två senare, men skulle ändå gärna se 3d-rendering då det ger en vink om potential för GPGPU.

2. I många fall kan ett sådant test svara på en väldigt viktig fråga: "fungerar det överhuvudtaget med något annat än Nvidia"?

Det förenklade svaret på detta är nej, amd är inget alternativ, du måste köra nvidia för att vara säker på att det ska fungera för 3d rendering. Vissa program har börjat med stöd för amd gpu rendering men om du vill vara säker på att det ska fungera i alla program så behöver du cuda cores. Vilket är tråkigt för det gör att vi inte har någon konkurrens för den typen av arbete.

Av Stormraider

Verkar vara delade meningar om personen tog livet av sig eller ej. Men att LTT fans häcklade honom så han slutade publicera videos verkar vara sant i alla fall.
https://twitter.com/reddit_lies/status/1691895748286177765

Av Stormraider
Skrivet av haijen:

Skillnaden är väl att CDON inte tar något som helst ansvar, mer eller mindre, för vad sina säljare hittar på och uppstår det problem så är det "lycka till". Amazon, i alla fall med den uppfattningen jag har, tar ansvar för att problem som uppstår inte ska drabba kunden, utan Amazon löser det och tar det sedan med säljaren.

Ja Amazon är definitivt bättre när det kommer till tredjepartsförsäljning. Varje gång jag haft något problem med tredjepartsäljare där med felaktiga eller trasiga produkter så har man kunna pratat med Amazons kundtjänst och få ersättning direkt, och inte kontakta tredjepartssäljaren som är CDON alternativ. Av den anledningen så köper jag inte saker från andra säljare på cdon än från deras eget lager. Men det gör ju att hela deras konvertering till marknadsplats är värdelös. Helst hade jag inte köpt något alls från dom längre, men andelen butiker som fortfarande säljer filmer och musik är ganska få nu så man får ta det som finns.

Av Stormraider
Skrivet av Xinpei:

Var antagligen när de hade eget lager och sålde i eget namn. Nu är de bara en glorifierad version av Wish.

Jag vill inte försvara CDON på något sätt för jag håller med alla om att dom blev extremt mycket sämre när dom började låta andra butiker sälja via dom. Men CDON har väl fortfarande lager och säljer vissa produkter via sitt eget namn fortfarande precis som Amazon? När jag handlar via dom vilket enbart brukar vara filmer och ibland cd skivor (när bengans inte har dom) så står det oftast "Säljs och levereras av CDON".
Då brukar det inte vara något problem, och det är ju samma sak man behöver göra när man handlar på Amazon. Annars får man ju kolla upp tredjepartssäljarens omdömen innan man gör en beställning.

Av Stormraider
Skrivet av Problematik:

4500 är bara från skumma butiker med 1/10 i betyg, 4800 från första vettiga
Jo jag hade lämnat tillbaks den om elgiganten hade öppet köp på mobiler.

Om du köper hos butik så visst. Men jag köpte exakt samma telefon från min operatör för en vecka sedan, kontant för 3200kr. Enda skillnaden är att jag inte kan byta operatör i två år, vilket jag ändå inte vill. Jämfört med att köpa din telefon då för 4500 utan garanti så är det ingen bra deal och jag förstår varför intresset är svalt.

Av Stormraider

Du får automatisera det med en batch.
Information finns bland annat i denna videon
https://www.youtube.com/watch?v=mkLeJJA0w8Q

Av Stormraider

Känns som detta görs enklast med en imbd sökning på based on a true story. Tror alla filmer som nämts finns med i denna listan, bara att välja och vraka.

http://www.imdb.com/search/title?keywords=based-on-true-story...

Av Stormraider
Skrivet av codegear:

Stämmer enligt vissa undersökningar ja. Detta kanske beror på att denna grupp har betydligt större intresse för film än genomsnitts svensken. Frågan är om inte denna grupp skulle köpa ännu mera om fildelning inte existerade? Om så skulle vara fallet så orsakar fildelningen ändå förluster. Bara en teori.

Att dom skulle sälja mer om fildelning inte existerade är enbart en teori och har flera gånger motbevisats. Senaste exemplet är undersökningen i norge angående fildelning av musik. Film och musik är inte samma sak men det är liknande marknad.
http://www.musicbusinessworldwide.com/piracy-virtually-elimin...

Dom har gått från 80% som svarat ja att dom fildelar musik till 4% som svarat ja på 5 år. Men musikindustrin har inte sett någon direkt ökning av försäljningen av musik. Snarare har försäljningen skiftat från fysiska skivor till digitala köp och steaming.

Och det är här filmbolagen måste lägga sin energi bakom. Spotify ändrade folks inställning till att ladda ner musik till att prenumerara på en steamingtjänst. Dom alternativ som finns för filmsidan är fruktansvärt dåliga, inte ens netflix är i närheten av vad det behöver vara för att vara ett alternativ till fildelning för folk som ser mycket film. Som jag ser det så handlar det inte om att folk vill ha allt gratis, för vissa är det kanske så, men för en större del så är folk beredda att betala en rimlig summa för en tjänst som tillgodoser deras behov. Men någon sådan tjänst finns inte.

Av Stormraider
Skrivet av Wizty:

Men de kostar ju som sagt 59 euro på Steam så

Är för du precis missat rean.

Call of Duty®: Black Ops II Digital Deluxe Edition
Historical Lowest Price: 17,49€ at Steam on Sat Nov 29 2014

Info från enhanced steam.

Av Stormraider
Skrivet av Ninjaflipp:

Varför nämner ni inte ens Wii U i nyheten?

För Wii U är nästan en helt irrelevant konsol i försäljningsiffror. Wii u hade bara sålt 3.9 miljoner konsoler globalt på nästan 1 år när ps4 och xbone släpptes. Så trots 1 års försprång så ligger nintendo sist eller knappt före microsoft i sålda konsoler för denna generationen.

http://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2013/131030e.pdf

Av Stormraider

Tänkte göra en liten uppdatering ifall andra får liknande problem eftersom jag inte haft problemet nu på nästan 2 veckor. Det jag gjorde var att jag uppdaterade bios till den senaste versionen. Det verkar ha löst problemet för tillfället i alla fall. Om felet kommer tillbaka så är ominstallation av windows nästa test.

Av Stormraider
Skrivet av Kritax:

Låter som att SSDn håller på att ge upp, eftersom datorn ibland inte hittar något OS under boot och OS: et är ju på SSDn sa du. Eller så kan det vara någon av hårddiskarna som håller på att dö och ställer till det för datorn under boot när moderkortet letar efter en boot device. Men eftersom SSDn är först prio så borde den ju hitta OS:et innan den kommer till hårddiskarna. Så min gissning är på att SSDn håller på att ge upp. Eller en SATA kabel som är glapp/dålig.

Jag har bytt sata sladd med en annan disk nu och port på moderkortet, får se om det hjälper något.
Om ssd:n hållen på att dö så antar jag det bara är att göra backup på det viktigaste och vänta på att den dör helt? Eller finns det något test som kan kolla hur bra disken fungerar? Om den håller på att dö känns det som det är ett strömproblem och sådant borde inte ett program kunna testa antar jag, antingen fungerar det eller inte.
Testade samsung magician förut och den sa allt var bra med disken i alla fall, men vet inte om det säger något alls i detta fallet.

Av Stormraider

Idag återkom problemet igen. Löste det genom att force boot order och välja ssd disken och då startad den. Men ssd disken är den enda disken i boot order, så den borde hitta den automatiskt vid uppstart.
Vad kan det vara för problem som gör att den inte hittar disken varje gång datorn startar?

Av Stormraider
Skrivet av griid_83:

Kör du AHCI?
Har du testat att boota utan några USB-kontakter i?

Japp jag kör AHCI, kan prova utan usb kontakter om det strular igen sen men moderkortet är satt på partial ubs support så som jag förstår det är alla usb kontakter utom dom 2 för tangentbord och mus inaktiverade vid bot.

Har kollat igen att ssd är first och only boot device nu och datorn startar med standard överklockningen. Allt verkar fungera som det ska just nu, men om det strular igen så återkommer jag till tråden med mer info.
Tack för förslagen på vad jag skulle kontrollera hittils i alla fall

Av Stormraider
Skrivet av Vnox:

Blinkande understreck är väl tecken på att den inte hittar något OS att boota.

Disken som OS'et ligger på borde ju vara första boot, men den skall ju alltid hoppa vidare om den inte hittar något och tillslut hitta det ändå.

Jo ssd med windows på är nu första boot device. Jag ändrade det första gången när jag tog force boot order. Förut var det bluray och sedan ssd som andra. Vad gör att den inte hittar operativsystem ifall boot order är rätt? Som det är nu är ssd enda boot device tror jag och fast boot är aktiverat.

Av Stormraider

Dator startar inte varje gång, försöker komma på varför

Jag har nyligen fått problem med att min dator inte startar vid vissa tillfällen. Datorn är dryga året gammal och har inte haft problem tidigare. Det som är nytt i datorn är 2 hårdiskar som jag installerade i januari och februari i år. Så senaste hårdvaru ändringen var över 1 månad sen innan det blev problem.

Datorn bootar up och kommer förbi post screen men fastnar sedan på en svart skärm med blinkande understreck "_" , Vilket är steget precis innan windows loggan.
Problemet uppstod första gången efter en windows uppdatering, men jag vet inte om det har någon koppling till problemet.
Datorn startade inte och jag gick in bios och valde force boot order, skulle välja ssd disken men valde bluray läsaren av misstag och datorn startade utan problem, och då installerades även windows uppdateringen. Bluray läsaren var redan first boot device så detta borde inte löst problemet.

En eller 2 dagar senare, datorn startade inte. Ändra bootdevice fungerade inte heller så jag laddade optimized defaults på bios och datorn startade igen.

Sedan 3 dagar utan problem med att datorn inte startade. På fjärde dagen så startade den inte igen. Datorn var redan på optimized defaults så det hjälpte inte. Jag funderade på om det var problem med strömfördelningen, för att alla hårddiskar är på samma 4 split sata strömsladd och det var den enda hårdvaru ändringen som gjorts på datorn på över 1 år. Så jag kopplade ur bluray läsaren och körde 2 hårdiskar på ena sladden och dom andra 2 hårddiskarna på den andra sladden. Nu startade datorn igen utan problem. Jag laddade även min andra bios inställning som är asus automatiska överclockningstweak som tar datorn upp till 3,9 Ghz, detta fungerade också.

2 dagar senare (idag) så startar inte datorn igen, samma fel som tidigare, och jag fick igång datorn igen genom att ladda optimized defaults i bios.

Det är ju uppenbarligen något som är fel men jag vet inte riktigt vad som är problemet. Är det att nätaggregatet är för klent? Är det någon bios inställning, eller windows problem. Om något är trasigt behöver jag isolera problemet så jag vet vad som behöver bytas ut. Men just nu känns problemet ganska slumpmässigt så jag vet inte riktigt vart jag ska börja kolla och testa.

Datorn i fråga

Asus P8Z77-V
Intel Core i7 3770K 3.5 GHz
Corsair 16GB (2x8GB) CL10 1600Mhz VENGEANCE LP
Gigabyte GeForce GTX 670 2GB OC
Corsair HX 650W 80+ Gold Modulär
Samsung SSD Basic 830-Series 256GB
3 x 3TB WD Green 5400rpm 64MB
LG CH10LS28 Blu-Ray läsare

Någon som har en ide om vad problemet kan vara och vad jag ska testa.

Av Stormraider
Skrivet av rektor:

Jag vill kunna köpa spel när jag är utomlands också och ta hem dem och spela hemma.
Det kan man inte med regionslåsning.

Jag vill kunna sälja mina spel när jag har spelat dom klart och tröttnat på dom.
Likt som man säljer böcker och filmer man tröttnat på. Det kan man inte med DRM.

Jag vill kunna ta med mig consolen och spela på båten, på landet, etc där jag inte har Internetuppkoppling.
Det kan man inte när konsolen kräver Internetuppkoppling.

Jag vill kunna reparera den om den går sönder.
Det kan man inte när den använder propriertära skruvar istället för vanliga standard skruvar.

Allt detta kan du redan göra på ps3 och det finns inget som sagts av Sony i dagsläget som pekar på att detta ändrats.
Alla spel utom 1 vad jag vet är regionsfritt på ps3, enda spelet som inte är det är Persona 4 Arena. Det är utgivaren som bestämmer om det kommer vara regionslåst, vilket bara hände en gång under ps3ans livstid, samma regler gäller för ps4an.

Du kan byta och sälja spel på ps3 och det har dom även sagt ska gå på ps4an. Detta gäller fysiska skivor givetvis och inte digitalt, men du kan inte sälja digitala spel från steam heller så det är samma regler som där.

Internetuppkopling krävs inte för att spela för varken ps3 eller ps4.

Om du kollar på breakdowns av ps3 och ps4a så är det lätt att plocka isär båda, inga specialverktyg behövs om man inte anser att en Torx security bit mejsel är specialverktyg, för det är mer eller mindre standard för alla såna här maskiner.

Jag antar du inte bryr dig ändå. Men om du ska kritisera något så behöver du ju inte klaga på att en produkt inte gör det du vill och så gör den alla dom sakerna du gav exempel på. Ditt andra inlägg där du snackar om att du vill ha en "icke-låst bootloader som man kan köra vad som helst på" känns rätt irrelevant. Det är en maskin för att i första hand spela spel på, och alla klagomål du hade som var kopplat till spelande var fel. Men vill du ha något där du kan göra vad som helst och inte bara spela på så bygger du väl en dator för det syftet du vill använda den till.

Av Stormraider

rätt

Av Stormraider

Det är Wake Up, Ron Burgundy: The Lost Movie
Jag vill inte ha någon poäng så jag lägger bara upp ny bild
Här är en ny förhoppningsvis lättare så det kan rulla på igen.

http://i230.photobucket.com/albums/ee315/Ztormraider/aggh_zpsd79...