Inlägg

Inlägg som lincoln har skrivit i forumet
Av lincoln
Skrivet av petter_mattsson:

Gissningar. Ska förtydliga det.

Förslag till rubrik: "Analytiker korrigerar sina tidigare fantasisiffror"

Av lincoln
Skrivet av flexm:

WQHD är ju 33% fler pixlar än QHD, hur men mycket mer minne det kräver varierar ju från spel till spel så svårt att säga om det pushar dig över någon gräns. Men som tumregel kan man säga att om du är GPU-flaskhalsad så blir det ca 33% sämre prestanda i ultrawide (är det cpun som flaskar så kan det vara så att det inte blir någon prestandaskillnad alls såklart).

Jag själv går lite mot strömmen här i tråden och säger "kanske" på om ultrawide är ett bra val. Jag körde 21:9 1440p i typ ett år innan jag gick tillbaka till 16:9. Spel var gött men det var själva windows-upplevelsen och att jobba på den som var sjukt o-nice.

21:9 är inte brett nog att byta bort två vanliga 16:9 skärmar, men det är brett nog att det blir ergonomiskt omöjligt att ha en extra skärm bredvid som man faktiskt jobbar på (alltså inte bara har som discord/spotify/trash).
Så om du är van vid att köra en multimonitor setup säger jag skippa helt 21:9, men om inte så kör hårt!

Min tanke exakt. Bytte till 1440p för drygt 10 år sedan. Hade som tanke att det blir "bättre än att köra 2st 1280x1024", men det var det inte. Väldigt långt därifrån.

Ska jag jobba och spela på samma rigg, ligger en setup med 3 skärmar närmare till hands. Men även med 3st 24" blir det *väldigt* brett. Eventuellt stående, då kanske... Funderar fortfarande.

Av lincoln
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ytterst få använder Ai på deras cpu & GPU idag till något meningsfullt, men utvecklingen går i rusande fart. Microsoft och Apple satsar mycket på att få detta bli mainstream och folk använder Ai utan att ens veta om det.

För min egen del vill jag ha en bra LLM. Man frågar chatgpt eller Google Gemini en fråga, på några sekunder får man ut ett riktigt dåligt svar och det står att någon manuell granskare kan kolla upp svaret och man är extremt begränsad vilken information som är så offentlig så man kan lämna ut den så.

Jag vill ha en LLM, där jag kan ställa en fråga. Jag behöver inte alltid ha svaret samma dag, jag kan vänta. Men när jag får svaret så jävlar vad bra svaret ska vara. Alltså precis raka motsatsen till vad det är idag med de populära publika tjänsterna

Men det krävs lite datakraft att driva en sådan, jag tänker att det ska finnas någon kompilator så att LLM utvärderar själv ens svar när man frågar om programmering.

Först: Min avsikt är att säga det här på snällast möjliga sätt, inte vara elak.

Men... Det låter litet som om du blandar ihop träningen av nätverken, med evalueringen av nätverken.

En modell kan behöva petabyte med data, och tusentals nVidia-kort (datorkraft) för att tränas, men den klarar sig ofta med en enda inputmening (några byte data), och några GB minne och en halvkass CPU (datorkraft), för att evalueras.

Det är inte på din CPU kraftbehovet finns, för den tränar inte modellen. Precis som bilarna inte behövde fenor, för de lämnade aldrig marken.

Det är därför jag menar att "AI"-stämplar på konsumentprodukter är som fenor på 50- och 60-talsbilar.

Sen...

En LLM som svarar exakt rätt på din fråga, gör det inte genom att få extra CPU-kraft/betänketid.

Den behöver data. Massor av data.

Och den måste tränas på att förstå vad *du* menar.

Det innebär att *du* måste stå för datat.

Och du skulle behöva tömma hjärnan på psykiatersoffan i flera livstider innan en Intel Celeron skulle ha tillräckligt med data för att behöva cruncha ens en dag. Även om det är träningssidan av processningen vi snackar om.

Som sagt, detta är inte menat som någon diss av dig på något sätt.

Däremot är jag rätt trött på den totala flod av skamlösa PR-trick och ren desinformation som sprider sig nu, när marknadsförare och charlataner ser det som en lätt inkomstkälla. Jämför med 'Blockchain' som var i ropet för några år sedan. Eller fenor på bilar.

(Jag håller på med maskininlärning i yrkeslivet just nu. Tog mina första stapplande steg runt 2003-2004.)

Av lincoln
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Skämt åsido. Så vet jag inte riktigt vilken cpu jag skulle köpa idag. Det känns som att Ai delen på alla inom väldigt snar framtid kommer vara dålig emot vad som finns och det gäller även Apple som är i framkant.

Du kan vara lugn.

"AI-acceleratorer" på CPUerna nuförtiden, är som raketfenorna på bilarna på 50- och 60-talet.

De gör väldigt litet för funktionen.

Av lincoln

Kryssade
'Pris per GB'
'Hastighet'
Och 'Annat...'
För mig har det hittills varit viktigt att inte köra med 4 stickor, så även om priset är högre, köper jag hellre t.ex. 2x32GB än 4x16GB.

Och ofta har man ett bygge från en viss tillverkare i åtanke, och då är det intressant om det finns AGESA/XMP/vad-det-nu-heter-profiler för det man tänker bygga. Där är det ovärderligt med forum likt Sweclockers för att hitta rätt.

Av lincoln
Skrivet av hypermode:

Påverkar detta ett köp av ny Intel-processor? Sitter och lurar på att uppgradera och har alltid kört Intel, vilket jag vill fortsätta med, men har själv noll idé om huruvida en sak som denna behöver en lösning som är begränsad av hårdvarans konstruktion.

Det vet du väl bäst själv?
Det verkar ju funka som när en överklockning inte är riktigt stabil - man får klocka ner, höja spänningen eller förbättra kylningen.
Är du inte bekväm med det, kanske du ska vänta på en officiell lösning från Intel.

Av lincoln
Skrivet av Thornblom:

Fick 26k men har sålt massa onoterade aktier som jag måste lista ut hur jag skall deklarera, aldrig gjort det förut så det blir spännande. Får väl vänta till midsommar eller nått på stålarna.

K4 eller K10? Hade fåmansföretag (litet konsultbolag) under ett antal år. Nu är det ett tag sedan, men jag minns det som att det var tvunget att nötas in - när jag traglat med papperen tillräckligt länge började jag känna igen mig på nåt sätt, och förstod hur man skulle tänka.

Så.. Stirra på blanketterna en stund. Ta reda på en siffra. Fyll i i Excel. Ta en paus. Stirra en stund till.
.. eller så har du anlag för att bli revisor och bara seglar igenom det hela.

Av lincoln
Skrivet av mpat:

Det var ett synnerligen officiellt maxtak - PCIe-specen säger att max effekt för ett kort är 300W. Den specar också maxlängd (12”, lite över 300mm), höjd och tjocklek (precis vad bakplåten är). Över tid har leverantörerna börjat ignorera detta, med start från eftermarknadskorten och så småningom också i referensmodeller. Det var väl naturligt att de skulle ignorera effektgränsen också.

+1

Tack för den infon. Visste inte att det var officiellt t.o.m.

Eller så börjar jag bli gammal och har glömt.

Standarder och specar är rätt bra ibland.

Av lincoln

Skulle ju vara trevligt om de kunde öka i prestanda utan att öka strömkonsumtionen också.

Jag upplevde det som att 300W under en tid var nån form av inofficiellt maxtak.
Så är det uppenbarligen inte längre.
Synd.

Kostnaden för att byta nätagg må vara en spottstyver i sammanhanget, men det är likafullt en kostnad.

Plus ökad risk för annat strul ju mer el & värme som passerar systemet - Komponenter som åldras snabbare. Hög ljudnivå. Proppar som går. när frun drar igång infravärmen samtidigt. osv.

För tillfället råkar det vara nVidia/Intel som syndar mest, men AMD har dragit sina strån till stacken tidigare, så det här är inte riktat mot nån enskild tillverkare, utan mot dem kollektivt.

Av lincoln
Skrivet av Zirgo:

Jag har levt under en sten lång tid.
Varför använda "Start-menyfixare"?
Finns det något bra skäl?

Nu är det ett tag sedan, men sist jag provade Windows 11, grupperades automatiskt alla instanser av samma program under en och samma knapp. Det var inte det enda, men det var definitivt en stor faktor i att jag gav upp på Win11 och gick tillbaka till Win10.

Bakgrund:
Min situation är att jag vid varje givet tillfälle har 50+ webb-tabbar öppna, organiserade i olika webbläsarfönster.

När de i Win11 växlade till att packa in alla dessa webbläsarfönster under samma ikon i task bar:en, så blev det otroligt snabbt uppenbart att det funkade extremt dåligt med deras linje att köra 'allt möjligt olika' i webbläsaren.

Viktigt här är att "använda webbläsaren för en massa olika saker", är en utveckling *Microsoft drivit själva*.

I mitt fall kör jag allt från Office 365 (gärna flera Excelark öppna samtidigt, bredvid varandra, på olika skärmar), dokumentation i olika former (ofta samma dokument, bara framscrollat till olika positioner), forumtrådar, bevakningar på Blocket och Tradera, och diverse nöjestabbar i form av Spotify, YouTube, Netflix, HBO, Prime.

Att då baka ihop allt detta under en och samma ikon är... Ett fotskott av rang.

Jag undersökte olika sätt att lösa det, och då nämndes 'Start Menu Fixer' som ett av dem. Men eftersom det var ett sånt stort problem och desstom uppenbar konflikt med deras egna policy, kändes det logiskt att anta att det bara var en tidsfråga innan MS löste det.

Jag vet inte hur det är nu, men det senaste jag hörde var att det kommit tillbaka i vissa betaversioner av Win11.

Av lincoln
Skrivet av medbor:

Låter som ganska lågt hängande frukt att anpassa upplösning med avstånd

Faktiskt så lågt hängande frukt, att det är förvånande att det går att patentera.

Av lincoln
Skrivet av Bernd_P1:

se inget konstig i det när MS egen strategi är att folk ska prenumera på sin tjänst istället för att köpa spel.

Kan bara hålla med. Blir litet självmål eftersom detta samtidigt håller mig från köp av deras konsol.

Av lincoln

Datorlådan får gärna vara snygg, men den ska vara diskret och solid. Hellre utstråla 'yrkesfordon' än 'sportbil'.

Fönster på datorlådan tycker jag är extremt fult, så på sakerna som sätts in i datorlådan är jag fri att välja funktion före form.

Sen finns det design som är direkt kontraproduktiv, och som jag aktivt undviker. Lysdioder på fläktar, t.ex. De är kontraproduktiva eftersom de höjer temperaturen i chassit, och tvingar fläkten att jobba hårdare för att nå ner till samma temperatur.

Andra saker jag undviker, är saker som distraherar från det jag gör vid datorn. Det finns tillräckligt mycket distraktioner ändå, utan att lasta koncentrationsförmågan ytterligare med tangentbord med 'strömmande regnbågar' eller möss med pulserande logo. Går de inte att stänga av, blir det inget köp.

Nuvarande (synlig) utrustning:
Låda: Fractal Design Define R6
Tangentbord : Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000
Mus: Logitech G Pro Wireless
Skärm: AOC q2770pqu (Har redan fyllt tvåsiffrigt ser jag nu). Kanske dags för en ny, när jag ändå köpte grafikkort från Inet igår.

Av lincoln

Även om detta inte är ett grafikkort, hoppas jag de sansar sig snart.

Effektuttagen på CPU och Grafikkort gör att de måste kylas med tyngre och tyngre kylanordningar, vilket gör datorerna mer och mer ömtåliga.

Av lincoln
Skrivet av Bozzeta:

Är det verkligen någon som prenumererar på HBO som vill se freakshows med Filip och Fredrik och Wahlgrens?

Nej, precis!

Det är inte riktigt den inriktning de hade tidigare.

Och jag är *negativt* intresserad av TV-sport. Kommersialiseringen har medfört doping och korruption, och jag vill inte att mitt abonnemang ska gå till att göda t.ex. den genomkorrupta OS-ledningen.

Av lincoln
Skrivet av Druid_john:

Edit: Låter ändå ganska troligt att det kan vara något med dp kabeln dels att porten blir varm men inte gpu:n, fläktarna till gpu borde slå i taket om det överhettas men det har aldrig hänt däremot kanske dp utgången slår ifrån om den blir överhettad...

Långskott, men det låter litet som krypström mellan datorn och skärmen.
Är båda i pluggade i samma vägguttag? Om inte, försök ordna så de är det.
Har du nån sladdhärva? Försök reda ut det, så du inte skapat en spole nånstans.
Och slutligen: testa vända strömkontakten på *antingen* skärmen eller datorn 180 grader i uttaget, så nollan och fasen byter stift.

Edit: Nu har jag läst resten av inläggen också. Krypström kan även uppstå om skärmen är defekt. Kanske prova med en annan skärm? /Edit

Av lincoln

Fronten är riktigt snygg. De vertikala ribborna påminner om mitt gamla Akasa Mirage - ett av de bästa chassin jag haft. Glädjande också att det utan glas, även om perforerad plåt inte heller är min preferens.

Skulle vara nice om de kom på att tillverka endast fronten till andra chassin de säljer.

Av lincoln
Skrivet av Splithorizon:

Jag gillade Shadowrun Returns samt Shadowrun: Dragonfall och Hong Kong spelen

Ett bifall på den.

Och pratar vi Harebrained, skulle kanske även Battletech passa in här. Även om det är mer mechsen man bygger, och inte så mycket karaktärerna.

Av lincoln
Skrivet av lincoln:

Produkt: XFX Radeon 7900XT
Länk: https://www.amazon.se/XFX-RADEON-RX-79TMBABF9-Grafikkort-Svar...
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7302458 (9651:- i skrivande stund)
Pris: 8685 kr

Noterade att 310 MERC ligger på 9100:- just nu.
https://www.amazon.se/-/en/SPEEDSTER-MERC-RadeonTM-7900-RX-79...

Hur är kylaren på 310 jämfört med den för 8685:-?

Dvs. är MERC 310 också värd att tipsa om?

Av lincoln

Produkt: Sapphire Radeon 7800XT
Länk: https://compu-mail.se/sv/p/sapphire-amd-radeon-rx-7800-xt-16g...
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=12135534
Pris: 6061kr

Not: Det är ganska små rörelser - ned en hundring eller två - så endast ett fynd i den mening att det är billigast just nu.