Inlägg

Inlägg som lincoln har skrivit i forumet
Av lincoln

Logitech DiNovo Edge tangentbord.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=111555
Batteriet slutade ta laddning efter några år. Stoppade in ersättningsbatteri i det i två omgångar, men sen började tangenterna krångla, och då var det bara att inse att det skrivit färdigt.

5.25"-slottar. Försvann precis när det kändes som det började bli en stor marknad för en massa spännande saker baserade på formatet. Kortläsare, fläktkontroller, 4-in-3-enheter, Extra USB-paneler, hotswap-kassetter, statusdisplayer, osv, osv.

Connection Machines - en diod per CPU. KTH hade en. Vi (några i d91) skämtade om att skriva en CPU-tetris på den. Vet inte om nån någonsin gjorde det.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Connection_Machine

Av lincoln
Skrivet av Nyhet:

Svaret finns i Dinomans detaljerade videorecension!
Läs hela artikeln här

Skulle vara intresserad, men Videorecension = helt värdelöst, tyvärr.

Finns ingen värld där en video förmedlar annat än optisk information snabbare än text. Och det är dessutom extremt mycket svårare att uppdatera en video i efterhand, om (när) felaktigheter dyker upp.

Av lincoln
Skrivet av Dreijer:

Du är så pass teknikintresserad, så att du inte klarar av en enkel googling? Känns ju enklare att ta reda på någonting sådant, än att köpa ett PS5 för att du inte vet om X eller S är vad du vill ha.

Såklart jag kan googla.

Men varför ska man behöva det?

När ett bättre namn skulle göra att man inte behöver.

Det brukar ju debatteras en del om förvirrande namngivning och numrering av både CPUer och grafikkort. Även det är bara en enkel googling bort.

Jag ser inte någon större skillnad här.

Av lincoln

En sak som åtminstone orsakar mindre försäljning: Deras namngivning.

Sony: 2, 3, 4, 5
Microsoft: 360 - One - X - S. (kanske fler?)

Vilken är först, vilken är sist? Jag själv, som är mer teknikintresserad än gemene man, har ingen aning om det är X eller S som gäller. Känns mycket enklare att i så fall köpa Playstation 5.

Av lincoln
Skrivet av Mammabrada:

Flera stycken. Men t.ex. NASDAQs börssystem INET som har under 100 millisekunder latency och hög throughput.

Hmm... 100 millisekunder låter mer som en webapp.

Har inte snackat med kompisarna ännu, men kommer ihåg att de visade en demo av förra systemet - SAXESS - som de hade byggt, nån gång i början av 2000. Det klarade då 2500 transar i sekunden på en nästan off-the-shelf laptop. Enda upphottningen var att den hade en 50MB SSD (som kostade typ 50.000 då!) för loggning och recovery. De implementerade också om nätverksdrivrutiner för några olika kort, för att få konsistens, och inte minst jämn spelplan, till klienterna.

Såvitt jag kommer ihåg, klarade gamla SAX-systemet strax under 10 transar i sekunden. 100 millisekunder låter mer som SAX än SAXESS.

Vidare kan jag jämföra med vad killarna pysslar på 'min' sida av nätsladden. Här har vi servrar byggda i C, de har b.l.a. implementerat om 'malloc' för att få bättre prestanda och konsistens i allokeringen.

Hade det räckt med millisekunder hit eller dit, hade inte det varit nödvändigt.

Så jag är skeptisk. Men - konstigare saker har ju hänt, så jag ska nog snacka med mina kontakter innan jag säger något definitivt. Tack för info.

Av lincoln
Skrivet av CFSsss:

Växelkursen kan ju ha nått att göra med det också. Dollarn ligger runt 11 kr, Euron runt 12 kr. Deprimerande. Blir nog fler räntehöjningar från riksbanken bara så ni vet.

Skrivet av Devil May Cry:

Det sjuka är att det innebär alltså att folk spenderar pengar fortfarande. Riksbanken kommer inte ge sig så länge folk spenderar.

Det är vinstuttag i företagen som driver mer än hälften av inflationen.
https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2023/06/26/europes-infl...

Att sluta köpa mat för att den blivit dyr är inte ett alternativ alla har.

Av lincoln
Skrivet av Meowi:

Välkommet ur ett klimatperspektiv.

This. Ska vi ha en chans att ställa om, måste folk minska konsumtionen drastiskt.

Jag tror teknik kommer ha en viktig roll att spela i att minska resandet, (AR-kontor, eller AR-semester, någon?), men att bara hälla på mer beräkningskraft på gamla lösningar är inte vägen framåt.

Av lincoln
Skrivet av bjrkis:

Jag vet inte om det är ett troll eller någon som yrar i mössan. Aktiebörsens stora server? C# främst för frontend? WTF? Trading servrar som kopplar upp sig mot C# frontend?

Blandas API ihop med frontend?

Ja, jag ville inte vara riktigt så konfrontativ, men om inte postaren återkommer med ett konkret exempel som går att kolla upp, så kan vi nog avfärda det. Antagligen en missuppfattning.

Av lincoln
Skrivet av Haziza:

Förhoppningsvis börjar Nvidia göra samma sak med stora titlar framöver.

De har redan gjort det under lång tid. Men av någon anledning brukar Sweclockers redak inte nämna det - och speciellt inte använda hotande ordalag som att 'Med <spelet> hamnar således AMDs grafikkort och processorer i riskzonen.'

Men googla t.ex. 'Witcher Hairworks'.

Av lincoln
Skrivet av Mammabrada:

Min erfarenhet är att java är främst för backend. Typ aktiebörsens stora server är ju helt skriven i java, och den har under 100 mikrosekunder latency. Så Java kan vara riktigt snabbt om man gör det rätt. Sen finns ju Oracles databas i många stora backendor, och Oracle äger Java, så Oracle ser gärna att man programmerar Java mot deras stora databas.

C# är främst för frontend, dvs trading servrar som kopplar upp sig mot aktiebörsens stora server. Då agerar C# frontend.

Jag har en del känningar med folk som skrivit börssystem. Vilket börssystem är det som är skrivet i Java?

Av lincoln
Skrivet av FrasseC:

Rabatten på 50 % gäller för det nya abonnemangspriset som börjar gälla på ditt första faktureringsdatum den 14 juli 2023 eller senare.

Perfa. Tack.

Av lincoln

@larsohlsson: Återkom gärna när du ringt.
Själv hoppas jag det innebär att det nya priset blir 99kr/2, dvs 49.50 kr / månad.

Av lincoln
Skrivet av Nyhet:

De uppskattade paketboxarna anses vara för många och för fula och måste därför bort, varför Stockholm stad nu förbjuder dessa.

Läs hela artikeln här

Good riddance. Trött på att dessa så kallade 'market disruptive startups' tar allmänhetens resurser i anspråk för sin egen vinst.

Ska de vara med och spela på allmänhetens ytor, får de stå till tjänst med något tillbaka. T.ex. städning, snöröjning klottersanering eller nåt annat.

Av lincoln
Skrivet av Baxtex:

Samma här. Har inte förstått grejen med dessa röstassistenter. Totalt värdelösa.

This. Vet ingen situation där detta kommer till användning. Däremot irriterar jag mig mycket på att MS, Google och andra försöker tvinga på en dessa saker - Cortana. Google assistant, osv. De är i vägen, och tenderar att dyka upp precis när man *inte* vill. De tar prioritet från verktyg man egentligen vill använda. Och de går inte att avinstallera.

De skulle kunna lägga litet mer tid på att färdigställa de enklare funktionerna istället. Som t.ex. Autocorrect.

Jag har med hårt arbete lyckats levla upp min egen Autocorrect till den nivå att de flesta sammanskrivna ord nu finns i min personliga ordlista, men den funkar fortfarande inte mer än hjälpligt. Så fort jag råkar stava fel(*), försöker Autocorrect göra om det till en särskrivning den känner igen - och som den tydligen tränats på i massor.

Det förvandlar stavfelet till ett grammatikfel.

Och ett grammatikfel ÄR MYCKET VÄRRE än ett stavfel.

(*) Är ingen stjärna på svenska, men jag stavar egentligen aldrig fel. Jag kan slarva eller trycka fel på tangenterna, men jag vet hur saker stavas. Ärligt.

Av lincoln
Skrivet av vinylens:

Det är ett Online spel

Tack. Synd.

Av lincoln

Hej. En fråga: Går det att spela i offline-läge? Så man kan ha det på laptoppen på tåget, t.ex.

Och om man måste in och verifiera mot battle.net, går det att i alla fall göra det på låg bandbredd, eller måste det vara full spruta hela tiden?

Jag såg något oroande om att man såg andra spelare springa omkring... Det låter som FPS-läge.

Av lincoln
Skrivet av Orisons:

Vet inte om det är ekonomin totalt som får mig att avstå mer är det komponentpriserna specifikt....

Exakt. Pengar finns. Men man hamnar inte i den situationen genom att slänga dem omkring sig.

Av lincoln
Skrivet av DeadMeat1234:

För ~35 år sedan förfasades vi över nyheter om att DDR och andra förkastliga stater läste medborgarnas brev. Men vi har tydligen gjort stora framsteg under den tid som passerat sen dess.

Ah. Du är en sån där med DDR-minnen...

Av lincoln
Skrivet av Chrisj:

1. Då blir min följdfråga: Hade priset varit ok om de inte släppt något kort som var snabbare än 4070? Varför/varför inte?
4090 är sett till kretsyta lika mycket större än 1080Ti som 1080Ti är större än 4070, varför är det en bättre motpart i jämförelsen?

2. Är du säker på det? Jag tycker mig se ganska ofta att folk beskriver att de har ett 1080/1080Ti och ondgör sig över priset på 4070, när de köpte vid en tid som av skäl helt utanför Nvidias kontroll var väldigt billig för oss.

Tyckte för övrigt aldrig jag såg något 1080 för under 5k sommaren 2017, jag köpte själv då. Men om vi utgår ifrån det priset och omvandlar till dollarkostnaden du betalade i maj 2017 så är det ~$511,5. Givet inflationen på 25% sedan dess så är det värt ~630$ idag, vilket motsvarar ungefär 6700kr idag. Jag tror ändå att du skulle tycka att 6700kr är för mycket för en gpu, fastän du gav lika mycket i köpkraft för ett par år sedan för ett kort med ungefär 1/3 så mycket råprestanda och sämre funktioner i övrigt.

Stämmer, men många verkar anse att de inte tillhörde GTX/RTX serien utan var "egna" och därför inte räknas. Sen köper jag att gamingprestandan var likvärdig på TitanxP och 1080Ti.

1. Din följdfråga är extremt akademisk.

Rent praktiskt, visade marknaden precis var nVidia kan stoppa sina 4070-kort, och sedan torka sig med prislapparna.

2. Alltså, *jag* har inga problem att förstå varför 4070 säljer dåligt. Det är *du* som måste hitta en modell för att förstå marknaden. Jag har gett dig min anekdotiska berättelse, och i tråden finns massor fler. Hur du tar till dig/inte tar till dig informationen är upp till dig.

Av lincoln
Skrivet av Ryzer:

Titan-korten var väl ändå halo-produkter på den tiden.

Låt oss säga att det är så. Det gör fortfarande inte 4070 och 1080Ti jämförbara.